Torționarul Alexandru Vișinescu împlinește marți 91 de ani. Primul torţionar comunist adus în faţa justiţiei, condamnat definitiv în luna februarie la 20 de ani de închisoare, se află în prezent în Penitenciarul Spital București - Jilava. Aici a ajuns după carantina de 21 de zile de la Rahova.
Fostul comandant de la Penitenciarul Râmnicu Sărat a fost găsit vinovat pentru că, în perioada în care era şeful închisorii, 12 deţinuţi politici au murit în chinuri groaznice. Aceștia au fost bătuţi crunt, înfometaţi şi lăsaţi fără medicamente, dacă se îmbolnăveau. Ancheta a fost declanşată de Parchetul General în iulie 2013, la 50 de ani de la comiterea faptelor.
Vișinescu beneficiază acum de toată atenția personalului medical din Penitenciarul Spital Jilava, având în vedere starea de sănătate precară în care se află. I se fac investigații medicale, îi sunt prescrise medicamente. Regimul său nu este unul special. De aceleași condiții se bucură toți cei aproximativ 500 de pacienți ai spitalului. Toți sunt îngrijiți la fel, indiferent de afecțiunea pe care o au sau de infracțiunea pe care au comis-o.
„Vă pot confirma că Alexandru Vișinescu este pacientul Penitenciarului Spital Jilava. A venit la noi după perioada de carantină. Toate diagnosticele se află sub secret medical, dar el se află sub supraveghere medicală având în vedere starea precară de sănătate și vârsta înaintată”, a declarat pentru Republica.ro subcomisar de penitenciare Monica Sandu, purtătorul de cuvânt al Penitenciarul Spital Bucureşti - Jilava.
„Stă cu bagajul la ușă și are momente când spune « stai că trebuie să plec să iau apelul detinuților»”
Alexandru Vișinescu își va serba ziua de naștere într-un salon al Penitenciarului Spital București - Jilava, unde stă împreună cu alte trei persoane. „Își poate cumpăra și tort dacă vrea, de la magazin. Dar este o procedură mai specială, trebuie să facă o comandă”, ne spune purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Spital.
De ziua lui, Vișinescu nu are vreun drept special. Prevederea prin care deținuții puteau primi de ziua lor, precum și de ziua națională, un pachet suplimentar, a fost abrogată.
Ca și ceilalți condamnați, în fiecare lună Vișinescu poate cheltui în fiecare lună, la magazinul din incintă, două salarii minime pe economie.
Vârsta își spune cuvântul. Surse din Penitenciarul Jilava ne-au declarat că Vișinescu are perioade de rătăcire în care „se crede comandantul închisorii”.
„Are momente când o ia razna. Stă cu bagajul la ușă și are momente când spune « stai că trebuie să plec să iau apelul detinuților». Se crede comandantul pușcăriei”, ne-au declarat surse din Penitenciarul Jilava.
Ce dotări are salonul unde este internat Vișinescu
Salonul în care este internat fostul comandant de la Penitenciarul Râmnicu Sărat este dotat cu televizor, la fel ca toate saloanele din spital. Dreptul la informare este prevăzut prin lege.
„Au televizoare în cameră, acest lucru este reglementat prin legislație. Pe secția pe care este dânsul, numărul de pacienți este de patru într-un salon, condițiile sunt de spital, primește îngrijire medicală, beneficiază de investigații medicale. Sunt drepturi pe care trebuie să le asigurăm fiecărui pacient, indiferent despre cine este vorba și ce condamnare are”, ne-a precizat subcomisarul Monica Sandu.
Pacienții din penitenciarul spital au dreptul să iasă însoțiți la plimbare o oră pe zi, într-o curte.
„La noi în spital regimul nu este ca în penitenciar. Programul de plimbare se face în funcție de numărul de pacienți și în funcție de secție. Zilnic se face o programare. Pacienții ies în curtea de plimbare însoțiți, timp de o oră, în functie și de posibilitățile lor fizice”, adaugă subcomisarul Monica Sandu.
La fel ca în toate penitenciarele, și în Penitenciarul Spital Jilava deținuții-pacienți au dreptul să vorbească la telefon cu cei apropiați. Au la dispoziție câteva telefoane fixe.
„Dânșii primesc cartele pe care primesc bănuți de la familie și pot să sune ori de câte ori au nevoie. Este un drept pe care îl au absolut toți pacienții din spitalul penitenciar. Nu este o regulă specială pentru spitale”, ne-a mai precizat reprezentantul penitenciarului spital.
De regulă, o dată pe lună pot primi vizite.
„Vizitele pe care le pot primi deținuții se fac în funcție de regimul pe care îl au aceștia - închis, deschis, semideschis -, în funcție de activitățile pe care le desfășoară sau în funcție de asistența medicală pe care o au. De regulă vizitele sunt o dată pe lună”, mai spune purtătorul de cuvânt.
Cât cheltuie statul pe lună pentru un deținut
Suma pe care o cheltuie statul pentru fiecare deținut aflat într-un penitenciar spital nu este una fixă, ci depinde de ce fel de afecțiuni are bolnavul.
„Această informație nu poate să fie exactă dacă v-o dau. Suma (pe care o cheltuie statul cu un deținut -n.n.) depinde și de afecțiunea și de diagosticul pe care îl are un pacient. Sunt pacienți care necesită mai multe intervenții, necesită consult în spitale din Ministerul Sănătății, necesită tratamente pentru diferitele boli și atunci nu există o sumă fixă. Suma vehiculată prin presă în ultima vreme, când a fost acea campanie referitoare la penitenciare este o sumă aproximativă. Acum dacă vă spun o sumă aproximativă nu ar fi corect. În ceea ce privește spitalul, suma diferă de la pacient la pacient, pentru că sunt afecțiuni diferite și diagnostice diferite, boli care se tratează diferit”, spune Monica Sandu.
Potrivit unor informații oferite anul trecut de Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP), costul mediu lunar pe deţinut este de 647,73 lei, iar costurile lunare pentru contribuţiile de asigurări de sănătate pentru persoanele custodiate este de 99,07 lei lunar/deţinut.
500 de deținuți îngrijiți de 250 de cadre medicale. „Sunt oameni, indiferent de afecțiunea pe care o au sau de infracțiunea pe care au făcut-o”
În prezent în Penitenciarul Spital Jilava sunt internați în jur de 500 de persoane. Numărul de angajați ai spitalului este undeva la jumătate din numărul de pacienți din prezent, spune subcomisarul.
„Spitalul penitenciar este un loc în care oamenii încearcă să își facă treaba și să îi îngrijească pe oameni, pentru că sunt oameni indiferent de afecțiunea pe care o au sau de infracțiunea pe care au făcut-o”, mai arată Monica Sandu.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
În al doilea rând dosarul revoluției. Un dosar cu adevărat greu, dar rezolvarea lui va arată că în România justiția este independentă și se respectă statul de drept.
În al treilea rând, trebuie să vedem rezolvarea dosarului Mineriadei înainte de a pleca dintre noi Ion Iliescu.
Plus alte zeci și sute de dosare care se alfă ascunse prin sertare, uitate de procurori.
Dacă cel puțin acele 3 puncte ce le-am scris, se vor rezolva, atunci cu adevărat România a făcut un progres... Până atunci, vom trăi cu falsa impresie că ceva s-a schimbat.