Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Traseul votantului fără bacalaureat

Votare

Arareori sunt în dezacord cu ideile domnului Cristian Tudor Popescu, pe care îl citesc de mulți ani cu plăcere, dar acesta este unul dintre acele momente. Votul în România trebuie să rămână deschis tuturor, la fel cum e azi. Obârșia ideii de sufragiu universal e veche, vine din Franța anului 1793 care instaura Constituția Iacobină, chiar dacă în vremea aceea votul universal însemna universal doar pentru toți bărbații. Și oglindirea este în articolul 36 al Constituției noastre, cea care spune că „cetățenii au drept de vot de la vârsta de 18 ani, împliniți până în ziua alegerilor inclusiv”. Nu e precizată o altă condiționare și nu ar trebui introdusă o altă condiționare.  

În primul rând, nu e vorba de vreo discriminare. Democrații avansate condiționează votul de diverse lucruri și nu se face gaură în cer și nu înseamnă știrbirea fundamentală a drepturilor. În SUA de pildă condiția este de a te înregistra prealabil pentru vot, lucru pe care votanții mai puțin educați nu îl fac. Nu e pe bază de bacalaureat, dar dezavantajează oricum grupuri minoritare și mai ales pe cei analfabeți funcțional. 

Tot SUA au o rată uluitor de mare a celor încarcerați cărora li se iau drepturile electorale, lucru care contează într-o confruntare electorală cum este cea de pildă între Trump și Hillary Clinton. Și, ca o curiozitate, cetățenii din Washington D.C. nu puteau vota la alegerile prezidențiale (restricție ce a durat până în 1964) – cetățenii din Puerto Rico nu pot deloc, nici azi. Brazilia de pildă are vot obligatoriu pentru cetățenii care nu sunt analfabeți, dar nu e obligatoriu pentru cei analfabeți (sau pentru cei peste 70 de ani). Australia are o lege care te obligă în anumite zone să mergi la vot, să împăturești buletinul de vot în urnă, dar nu te forțează efectiv să votezi. Există însă peste 20 de state ale lumii cu diferite forme de vot obligatoriu. Există așadar state care discriminează și state care obligă, practica e diferită în materie de legi electorale. 

Totuși, cu ce drept să oprim de la vot de pildă în pragul maturității elevii din școala 141 din Rahova, cea la care s-a prăbușit efectiv tavanul, ce să mai vorbim de standarde de educație care să conducă la posibilitatea obținerii unei diplome de bacalaureat? Cu ce drept să oprim de la vot elevii din cele 41 de licee care au dat zero promovare la bacalaureat – unele nu doar un singur an, ci ani în șir - în condițiile în care unitățile respective au fost lăsate să funcționeze în continuare cu titlul de licee acreditate nu doar de Minister și de conducerea politică a statului, cât mai ales de cetățeni? Ce drept am avea să îi văduvim de vot pe cei care au avut ghinionul de a da bacalaureatul într-un an după promovarea Legii Educației marca Funeriu (promovare 45.73% in 2011) comparativ cu cei care de pildă dădeau bacalaureatul în 2009 (promovare 81.47%)? Cu alte cuvinte, când însuși criteriul propus – bacalaureatul – nu este obiectiv și constant, deci nu are cum fi un instrument de măsurare și departajare precis și obiectiv, cum l-am putea alege drept criteriu pentru sufragiul universal, temelia democrației peste tot în lume? 

Nu mai vorbesc de faptul ca nu toată lumea care termină gimnaziul ajunge la liceu, unii sunt în școli profesionale și nu dau bacalaureat, dar opinia unui croitor, a unui tinichigiu sau a unui dulgher poate să fie extrem de folositoare pentru o democrație, prin exprimarea votului, în sufragiul universal. Și nu mai pomenesc nici că în sistemul propus cineva care și-a copiat lucrarea de bacalaureat – practică frecventă înainte de introducerea camerelor de luat vederi și prezentă încă, pentru că nu am auzit încă de un elev eliminat din examenul de bacalaureat post-factum, după vizionarea unei eventuale înregistrări- este acceptat drept votant, în timp ce altul care poate a luat 4 pe merit, dar s-a prezentat cum a putut nu beneficiază de același drept de vot.

Doar celor care au probleme mentale sau condamnări penale li se retrage dreptul de vot în majoritatea statelor civilizate. Chestiunea e prevăzută și în Constituția actuală, ca singură excepție posibilă de la ideea de sufragiu universal. Articolul spune așa „Nu au drept de vot debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie, şi nici persoanele condamnate, prin hotărâre judecătorească definitivă, la pierderea drepturilor electorale.” A se observa că infractorii condamnați pentru o categorie așa-zis minora au în continuare drept de vot și la fiecare alegeri urna mobilă circulă și în pușcărie.

România a mai folosit în trecut criterii de selecție a cetățenilor care doreau a deveni și alegători, de pildă folosirea votului cenzitar din 1866 până în 1918. Cu alte cuvinte, votai doar dacă dădeai bani statului – iar în funcție de câți bani dădeai erai parte din cele patru colegii existente (peste 300 de galbeni și erai în colegiul I). Evident, un analfabet este puțin probabil să dea statului ceva bani, excluderea nu e pe bază de bacalaureat, dar are un efect echivalent, pentru că o persoană puțin educată de obicei are și un venit scăzut. Cred că nu merită să dezvolt de ce ideea din 1868 nu se poate aplica în 2018. 

Motivul principal pentru respingerea ideii de vot condiționată de obținerea prealabilă a bacalaureatului în opinia mea rezidă în ideea de coeziune socială și în datoria pe care o aveam ca societate față de fiecare cetățean. Adică fundamental datoria pe care fiecare român, inclusiv domnul Cristian Tudor Popescu, eu sau tu, drag Republican, o are teoretic față de fiecare alt român. Evident, dacă ne dorim să mai avem o țară numită România și nu, cum spunea tot domnul Popescu într-un articol mai vechi, ceva ce seamnănă cu un cartier sau cu o țară ce s-ar putea numi Românela sau Românica.

Cel mai simplu, votantul nostru care nu va ajunge vreodată să ia bacalaureatul are niște drepturi prealabile pe care societatea se presupune că i le garantează. De pildă dreptul la viață sau supraviețuire din maternitate – dar noi suntem țara bebelușilor arși la Maternitatea Giulești. Dreptul la sănătate, dar noi suntem țara cu epidemii de rujeolă și vaccinuri lipsă, țara fără imunoglobulină, țara fără citostatice. Dreptul de a veni pe lume sănătos, deși statistic România este destul de sus în clasamentul atât al decesurilor premature, cât și a complicațiilor legate de naștere. Ce drept am avea peste ani să pedepsim a doua oară un cetățean născut în România că nu a ajuns la bacalaureat doar pentru că a avut de pildă o problemă de sănătate strict legată de nepăsarea noastră, a cetățenilor și modul în care acceptăm paliative? Vorbesc de paliative precum închiderea asistentei nenorocite care a avut tura în ziua în care a luat foc instalația electrică la maternitate, acceptarea unor sloganuri ministeriale în criza vaccinurilor lipsă și a imunoglobulinei lipsă.

Mai departe, ani de zile societatea românească a tratat problema educației celui care nu va ajunge cu bacalaureatul în mână, pentru primii lui ani de viață drept problema altuia. În timp ce există state care se ocupă de educația timpurie, în România noțiunea nu a fost pentru foarte multă vreme ceva ce să preocupe statul. Evident, dacă vrei bacalaureat, trebuie să pui temelia, la fel cum dacă vrei să ajungi la treapta numarul 5 trebuie să parcurgi primele patru trepte. Mai departe, ca să poți ca societate să impui criteriul privind bacalaureatul ar trebui să ai mai mult decât suplinitori necalificați în învățământul primar – unii obținând locurile temporare pe care nimeni nu le dorește, mai ales în rural, cu jenante note de 3 sau 4. În fine ar merita discutat și despre faptul că transportul școlar nu funcționează în multe localități din rural și despre faptul că multe școli au fost desființate. Dacă nu putem ca societate să ducem școala aproape de elev, să îi dăm un educator mai de Doamne ajută sau îi desființăm școala – de pildă pentru a retroceda unor culte imobilele naționalizate abuziv de comunism- ce drept să avem ca atunci când elevul ajunge potențial votant să îi spunem despre bacalaureat?

Despre examenul de bacalaureat în sine ar merita scris un alt articol, separat. Merită discutat dacă faptul că cineva îngână de un cinci chinuit un comentariu învățat papagalicește la Limba Română (mai nou la celebrele meditații particulare, adică în funcție de participarea sau neparticiparea la un sistem extra-statal de corupție care cangrenează sistemul de educație) îl califică drept cetățean și ar trebui să fie criteriul unic pentru abilitatea de a vota. Merită discutat dacă de pildă un subiect găsit pe net ca fiind parte din bacalaureatul de istorie din 2015 „menționați o asemănare între practicile politice din România utilizate în perioada stalinismului , respectiv în perioada național -comunismului” îl califică în general pe posesorul respectivei diplome de bacalaureat la istorie la ceva. Însă opinia mea este că nu poate fi criteriu de departajare între votanți și nevotanți. În termeni mai largi, societatea românească are și așa suficiente clivaje, fără a mai inventa un nou criteriu de departajare suplimentar între cetățeni de prim rang și alții care obligat-forțat vor deveni cetățeni de rangul doi. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Structura după nivelul de instruire absolvit
    statistica INS: din totalul populaţiei stabile de 10 ani şi peste, 44,2% au nivel scăzut de educaţie (primar, gimnazial sau fără şcoală absolvită), 41,4% nivel mediu (posticeal, liceal, profesional sau tehnic de maiştri) şi 14,4% nivel superior. deci 50% nu vor vota in ipoteza CTP, la locale vor fi unitati teritoriale cu peste 90% descalificati. o sa voteze popa, dascalul si seful de post!
    • Like 0
  • Victor66 check icon
    Multa vorba si analogii false, cum ar fi cea cu datul banilor pentru dreptul de vot (poti sa ai bani si din infractiuni, de fapt, in Romania actuala, sa fii in Colegiul I si sa fii un criminal este destul de probabil). Cu privire la cei care au terminat scoala profesionala, primesc si ei o diploma, nu?
    Asa ca, ideea domnului CTP pare buna, pentru ca elimina votantii din sate sarace, fara acces la educatie, care depind de primar care este omul partidului la putere, pentru care o punga de faina si o sticla de ulei conteaza, si care sunt dusi la vot cu camioanele de baietii aflati la putere.
    • Like 0
  • Vreau să îi amintesc pe cei care „populeză” farsele lui Buzdugan sau filmulețele atașate la emisiunea „Starea Nației” a lui Dragoș Pătraru. Sunt unii alegători care nu știu câți bani are un leu sau care este capitala României. Cum poate cineva cu asemenea nivel de cunoștințe să voteze în interesul general, când el își vinde votul pe o bere sau pe doi mititei?! CTP este cinic, dar trebuie să ne aducem aminte că înainte de legiferarea votului universal au fost făcuți cei mai rapizi, cei mai importanți pași în modernizarea României. Așadar trebuie să recunoaștem că elitele nu pot fi suplinite de majoritatea democratică într-o țară subdezvoltată din punct de vedere cultural, educativ. Nu am idee cum am putea temporar renunța la votul universal. Pe de altă parte mi se pare că, pe măsură ce trece timpul, este mai vizibilă imposibila recuperare a crescândei înapoieri educativ-cetățenești a majorității populației.
    • Like 1
  • Domnule Orasanu, in momentul de fata in Romania cetatenii de rangul I, din punct de vedere politic, sunt cei care se lasa cumparati cu o punga de malai. Ei sunt cei majoritari, ei sunt cei care decid soarta tarii. Ei au votat pentru un Parlament care a dus la guvernul Dancila. In rest, argumentele dumneavoastra sunt corecte dar nu sunt relevante. Nu se poate face un sistem perfect. Intotdeauna vor exista nedreptati, probleme. Ideea e sa se faca un sistem care functioneaza mai bine decat cel pe care il avem. Un sistem care va da rezultate mai bune decat cel pe care il avem. Un sistem care va permite constructia de autostrazi si modernizarea tarii. Nu-mi fac iluzii ca se va implementa asa ceva, discriminare sau nu, Liviu Dragnea nu va accepta niciodata sa isi taie craca de sub picioare. El stie ca analfabetii sunt o parte importanta a electoratului PSD. Dar ar fi bine sa se implementeze!
    • Like 2
  • Eu aș pune în antiteză această lege a votării doar de cei cu bacalaureat, de exemplu cu o lege care să-i oblige pe toți să voteze așa cum sunt obligați să-și plătească anumite taxe. Sunt țări unde a funcționat această lege sau încă funcționează. Vizavi de PSD+ALDE+UDMR+ alții ca ei, vizavi de faptul că PSD are un aparat supradimensionat și pus la punct de a frauda într-un fel alegerile, oare mai poate schimba vreuna din aceste legi sau chiar împreună rezultatul alegerilor ??? Poporul cea mai mare parte, românii cea mai mare parte, nu cred că ne aflăm 100 % sub controlul unor forțe (fosta SECURITATE) care s-au perpetuat din Decembrie 1989, forțe ajutate cu suport tehnic și logistică bolșevică de la Kremlin. Fără să știm dar mai ales fără consimțământul și vrerea noastră, Iliescu cu ai lui (Gelu Voican, Petre Roman și toată gașca care era pe lângă el) ne-au pus pe tavă, ne-au ”vândut” ca pe niște sclavi unei puteri străine care acum s-a aliat cu altă putere (Israel) pentru a ne calma, a ne pune cu botul pe labe, a ne lăsa fără nici o speranță de înviere. Poporul român e mort, sucombă. Vorba cuiva dintr-un comentariu : dacă cel luat cu forța cum a fost luat Mălin Bot era un țigan, ceilalți țigani nu stăteau să privească, dădeau foc la mașini, se luptau cu jandarmii. Și nu cred că exagera. Se cheamă SOLIDARIETATE a lua parte, a apăra unul la fel ca tine mai ales că acel de apărat este NEVINOVAT. Sau mai bine zis este ”vinovat” ca și tine că-și cere niște drepturi. URÂTĂ SITUAȚIE, FOARTE URÂTĂ și care spune totul.
    • Like 0
  • cam asa e, nici varsta in sine nu pare un criteriu uniform (dar nici nu poti propune 16 sau 30) dar nici bacul, mai ales in conditiile in care nu face parte din invatamantul obligatoriu (si nici invatamantul obligatoriu nu e conditionat de vre-o reusita ci doar de frecventarea lui !!!hihihi, nu-i asa?)
    pe de alta parte, spus mai in soapta sau nu - vezi dl popescu -, e evident ca nu toti votantii au (sau sunt in capabili de) acelasi discernamant in a alege (si, si mai regretabil, in a fi alesi - din nou hihihi) dar asa cum unii pot fi multimilionari sau multibisnitari fara sa aibe studii de specialitate, e clar ca nu se poate conditiona de anume studii
    si daca istoriceste nu s-a pastrat vre-o alta regula, in lipsa de ceva mai bun si coerent, sau a unei drepte radicale, sa ne resemnam la ce este acum
    insa o ideie gen "politic corect" ar fi ca cei care nu prea merita sa se exprime sa fie convinsi sa lipseasca din prpoprie initiativa/voluntar;adica, asta ar lamuri si discutia despre obligativitatea participarii la vot si ar crea un job pt stanga luminata/cu fata umana!
    e o solutie la fel de utopica precum cea ca un miting in piata victoriei va schimba ceva din comportamentul celor alesi
    • Like 0
  • CTP-ul (cel mai bun electronist dintre ziaristi si cel mai bun (probabil) ziarist dintre electronisti) s-a inspirat cel mai probabil (direct sau indirect) dintr-o serie de comment-uri de-ale mele pe caer le tot postez de ceva timp pe FB.
    O sa le pun si aici.

    Trebuie eliminat votul universal, altfel e bai (mare). Acest vot este foarte nociv, asa cum s-a demonstrat de nenumarate ori in practica.
    Trebuie aplicate filtre atit pe alegatori cit si pe alesi, nu e admisibil ca orice idiot sau bolnav psihic sa aleaga sau sa poata fi ales.
    De asemenea trebuie descurajat (eliminat) parazitismul social, in momentul de fata intretinutii social pot determina prin vot deturnarea in buzunarele proprii a unei parti din banii produsi de cei care muncesc.

    Propunere: drept de vot ar trebui sa aiba numai urmatoarele categorii de persoane:

    - virsta intre 18 si 60 de ani
    - sa poata dovedi ca a lucrat 4 ani din ultimii 5 (exceptie elevii si studentii), cine nu lucreaza nu voteaza :D
    - sa aiba absolvite min. 8 clase
    - sa treaca un examen (organizat inaintea alegerilor) prin care sa se faca dovada ca respectiva persoana nu este analfabeta functional si are discernamint

    Candidatii care sint alesi prin vot ar trebui ca, pe linga testele anti-analfabetism functional, sa mai treaca niste teste care sa confirme ca nu au probleme psihice/psihologice si evident sa aiba cazierul curat. In afara de asta sa precizeze duhovnicul (ortodox) de la care au binecuvintare sa conduca tara in caz ca sint alesi.

    http://www.ziarulnatiunea.ro/2015/11/28/votul-universal-ponderat-si-dictatura-majoritatii
    • Like 1
    • @ Ovidiu Bidian
      http://www.contributors.ro/fara-categorie/despre-analfabeti-cu-drept-de-vot-si-votul-universal-asa-de-dragul-discutiei/
      • Like 0
    • @ Ovidiu Bidian
      Propuneri de probleme pentru testele de determinare a gradului de analfabetism functional :D :

      1. O femeie intra într-un magazin si fura 100 lei din casa de marcat, fara sa-si dea seama proprietarul magazinului.
      Se întoarce 5 minute mai târziu si din acei 100 de lei îsi cumpara produse în valoare de 70 de lei, proprietarul îi da 30 de lei rest.
      Cu cât a iesit în pierdere proprietarul?

      2. Un taran vinde mere in piata. Pretul unui mar este de 8 lei, si taranul are 89 de mere. Primele 10 le vinde fara reducere. Urmatoarele 40 cu o reducere de 10%. Iar la restul reduce pretul cu inca 20%. Care este pretul ultimului mar vandut? Cati bani a pierdut taranul din reducerile acordate.

      3. Un tren merge de la Bucuresti la Pitesti cu viteza medie de 50 KM/H. Trenul opreste motorul la mijlocul drumului jumatate de ora. Apoi continua catre Pitesti. Cautand pe Google distanta dintre orase, si stiind ca trenul consuma 40L pe ora, cat consuma trenul?

      4. Daca o zi de cazare este definita ca intervalul de minim 1 minut si maxim 24 ore (de exemplu de astazi ora 12 pana maine ora 12 este o zi, iar pana la ora 12:01 avem 2 zile), cate zile avem din 28.07 in 13.08?

      5. In om cumpara un cal cu 1000 de lei si il vinde cu 1100 lei. Dupa aceea il cumpara din nou cu 1200 lei si il vinde cu 1300 lei.
      Omul respectiv a pierdut bani sau a cistigat? Citi?
      • Like 0
    • @ Ovidiu Bidian
      https://semneletimpului.ro/social/educatie/studiu-eliminarea-analfabetismului-functional-unica-sansa-pentru-viitorul-romaniei.html
      • Like 0
    • @ Ovidiu Bidian
      Asta a adus democratia majoritara si universala in Argentina (la un moment dat chiar se pune intrebarea asta, ce a adus Argentinei democratia?).
      Democratia nu este pentru idioti lenesi, este pentru oameni harnici, inteligenti, muncitori, care stiu ce vor si care nu se lasa batjocoriti.
      https://www.youtube.com/watch?v=ksoha6uPHa4
      • Like 1
    • @ Ovidiu Bidian
      "Un exemplu de astfel de problema ar fi urmatorul:

      Eu platesc 3.000 de dolari pentru un bilet de avion între SUA si România, cursul de schimb dolar euro este atât, câti euro am dat pe bilet?

      Acesta nu mi se pare o problema dificila pentru un copil de 15 ani, dar 42% din elevii români de 15 ani nu pot rezolva o astfel de problema”, spune, într-un interviu pentru Republica.ro, profesorul Eric Hanushek, membru al Institutului Hoover din cadrul Universitatii Stanford si membru al Academiei Americane de Cercetare în Educatie."

      https://republica.ro/problema-profesorului-american-eric-hanushek-zdin-pacate-42-din-elevii-romani-de-15-ani-nu-o-pot-rezolva?utm_source=newsletter&utm_medium=li4623_mi137791&utm_content=articol&utm_campaign=Problema+profesorului+american+Eric+Hanushek+pentru+elevii+romani%3A+Din+pacate%2C+42%25+dintre+elevii+romani+de+15+ani+nu+o+pot+rezolva&utm_term=li4623_mi137791_s25655
      • Like 0
  • Bacalaureatul obligatoriu ? Atunci Martin Schultz nu ar avea drept de vot ...
    Oricum va trebui ca democrațiile sa se îngrijească in mâna cui dau decizia . Soluții ?
    1. Lista electorală : cel cu drept de vot se înscrie pe lista - nu este inclus automat , viu sau ... mort !
    2. Varianta modernă a lui 1868 : ponderea votului individual nu e egala ci proporțională cu impozitul plătit ; studenții proporțional cu salariul mediu iar pensionarii cu pensia medie ; astfel cei concomitent întreprinzători și CORECȚI au cuvânt in gestionarea localității / regiunii / țării ; mita electorală ( fie ulei fie promisiuni deșarte ) nu -și vor mai avea sensul .
    Va fi prea târziu pentru Europa sa-și depășescă marotele !
    • Like 0
  • Moka check icon
    1868...2018 he he... moda mai si revine.
    Poate n-ar fi chiar rau de discutat sa vedem daca gasim o solutie fezabila. Daca nu se gaseste ceva obiectiv si foarte clar (cel putin la fel de clar ca votul universal) ar trebui sa incetam discutia. Daca in schimb am putea gasi ceva mai bun si care ar duce la dezvolatrea societatii... de ce nu?
    Revenind la ideea d-lui Orasanu cu votul cenzitar care s-a aplicat pana in 1918 si ca nu s-ar mai putea aplica in Romania moderna a anului 2018, pe motiv ca un om mai putin educat in mod logic va putea contribui cu mai putin la bugetul statului. Total de acord, dar doar asa va fi motivat sa se educe. Altfel, daca doar voteaza pe cei care-i promit ca vor lua de altii ca sa-i dea lui... unde mai este motivatia lui de a-si imbunatati performantele sociale???
    Atunci cand tarile dezvoltate au renuntat la votul cenzitar in favoarea celui universal aveau deja grosul populatiei (poate peste 95%) independenta de ajutoarele acordate de stat si mai toti cetatenii contribuiau intr-un fel sau altul la la bugetul de stat si in general la dezvoltarea societatii (fie ca vorbim de contributie baneasca sau ceva imaterial si mai greu cuantificabil - de ex o femeie casnica).
    Sau daca am persoane in intretinere (declarate ca atare la fisc) precum copil major, bunici, rude apropiate de ce nu as putea decide eu pentru votul lor atata timp cat ei depind 100% de mine.
    • Like 0
  • Foarte bun articolul dumneavoastră.
    Cred ca disputa reprezintă exact diferențele dintre "Româniile" noastre.
    Avem olimpici la o groaza de materii dar si o groaza de analfabeti(funtionali sau nu) avem oameni care cheltuie într-un weekend 10000 € pe o sticlă de șampanie dar si oameni ce nu stiu ce e aia carne decât de sărbători, vreo cateva milioane ce cheltuie pe cosmetice si alte produse asemănătoare sute de lei pe lună pe cand ceilalti nu stăpânesc noțiuni de igienă și sănătate elementare etc... Însă blocajele astea trebuiesc combătute, cat timp vom fi "noi" aia moderni, informati si cu salarii decente si "ei" funcționari nenorociți, asistați social leneși etc..nu o sa schimbam ceva, ambele tabere vor si folosite de politicieni pentru a dezbina. Suntem toti România, nu anularea drepturilor civile unei categorii va schimba Romania ci șanse la un viitor mai bun si in Teleorman, Vaslui, Olt etc. Nu doar la Cluj, Sibiu, Bucuresti. Cand un copil moare de foame si pojar undeva in Delta Dunării caci societatea nu e in stare sa-l ocrotească ce Dumnezeu mai conteaza daca ala care votează are sau nu Bac?
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult