Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Trei vești proaste pentru puterea de la București după sancționarea Ungariei de către Parlamentul European

Viktor Orban în PE

Foto: Guliver Getty Images

Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care s-a demarat declanșarea Articolului 7 al Tratatului UE împotriva Ungariei. La finalul acestei proceduri, Ungaria poate rămâne fără drept de vot în cadrul Uniunii. Este al doilea stat împotriva căruia UE decide să apeleze la aşa-numita „opţiune nucleară”, după Polonia. Acum câțiva ani, un astfel de scenariu părea imposibil. Dar lumea – inclusiv Europa – se schimbă rapid și impredictibil. Important este că, mai ales după alegerea președintelui Macron, Europa începe să reacționeze și să apere, ba chiar să consolideze „mașina de convergență” pe care a construit-o timp de decenii.

Dacă motivaţiile Uniunii sunt relativ asemănătoare în cazurile Poloniei și Ungariei, ambele ţări fiind acuzate de multiple încălcări ale statului de drept (aviz amatorilor), modalităţile prin care s-a produs declanșarea procedurilor pentru activarea Articolului 7 au fost diferite: dacă pentru Polonia procedura a fost demarată de Comisia Europeană, în cazul Ungariei aceasta a fost decisă în Parlamentul European. Pragul necesar adoptării sale, două treimi din voturi, a fost atins fără prea mari emoții: din totalul europarlamentarilor, 448 au votat în favoarea adoptării rezoluției, 197 împotrivă, iar 48 s-au abținut.

Decizia Parlamentului European marchează o schimbare de strategie a Uniunii față de statele-problemă: se trece de la era relativei pasivități la cea a combaterii active a regimurilor care promovează politici iliberale, xenofobe sau autoritariste. Liderii Uniunii Europene au sesizat că sabotarea proiectului european, care a culminat în ultimii ani cu episoade tip Brexit, nu constă doar în amenințări externe, ci și în subminări constante din interior (cu probabile finanțări externe, dinspre Est), unde Polonia sau Ungaria joacă rolurile principale.

Faptul că Uniunea Europeană s-a transformat într-un adversar asumat al exceselor anti-democratice este prima veste proastă pentru coaliția PSD-ALDE. Merită remarcat și că lunga listă de reproșuri care i se aduc lui Viktor Orban conține exemple de acte politice de care coaliția de guvernare din România nu este deloc străină, precum nerespectarea statului de drept, modificarea constituției în sensul restrângerii drepturilor și libertăților individuale, creșterea influenței Guvernului asupra justiției și introducerea votului uninominal într-un singur tur de scrutin. Sună periculos de familiar.

UE a demonstrat că episodul Polonia nu a fost doar un exercițiu de forță singular și că atitudinea tot mai intransigentă față de diversele derapaje din interiorul Uniunii se va manifesta în continuare și în relație cu alte state care încalcă principiile și valorile europene. Polonia și Ungaria au primit cel mai dur avertisment posibil, iar recentul anunț potrivit căruia Parlamentul European va adopta o rezoluție privind situația din România, după dezbaterea despre protestul din 10 august, este a doua o veste proastă pentru puterea de la București. Votarea unei rezoluții înseamnă că vom trece de la critici ocazionale și izolate ale oficialilor europeni și cancelariilor la un cu totul alt nivel: adoptarea unui document oficial care, cel mai probabil, va inventaria și sancționa abuzurile coaliției de guvernare cu privire la înăbușirea protestului din 10 august, asaltul la justiția independentă și periclitarea luptei anticorupție. Semnele nu sunt deloc încurajatoare pentru PSD și ALDE, fie și dacă ne ghidăm doar după ultimele declarații ale lui Jean-Claude Juncker, care a afirmat că „ceva este în neregulă în România”.

De asemenea, plasarea strategică la adăpostul unei familii politice influente nu mai este o garanție a evitării sancțiunilor. Susţinerea grupului Popularilor Europeni pentru Viktor Orban, la care premierul maghiar spera în virtutea apartenenţei partidului său la PPE, nu s-a mai produs de această dată. Despre complicitatea tacită dintre cel mai important grup politic din Parlamentul European și FIDESZ am mai scris în trecut. Spuneam atunci că popularii au de ales între principii durabile și puterea trecătoare. Ceea ce s-a întâmplat miercuri arată că PPE a făcut alegerea corectă.

Toleranța familiilor politice europene față de acele partide-problemă din rândurile lor pare să aibă zilele numărate. Este o veste cu adevărat bună pentru sănătatea democraţiei din Europa, dar cât se poate de proastă pentru coaliția de guvernare de la București. Semnalele nu sunt deloc bune pentru PSD și ALDE. Social-democrații danezi au cerut deja excluderea PSD din rândurile socialiștilor europeni, iar reacțiile nervoase ale membrilor PSD trădează temerile acestora potrivit cărora această ipoteză nu pare tocmai una de nerealizat. Recent, Dan Nica, liderul delegației României în grupul S&D din Parlamentul European, a replicat la anunțul referitor la votarea unei rezoluții în Parlamentului European privind situația din România prin acuze la adresa liderului popularilor europeni, Manfred Weber, despre care spune că ar dori ca România să devină o „monedă de schimb”. Nica face trimitere la sancționarea FIDESZ, membru PPE, care ar fi astfel „echilibrată” cu pedepsirea unei țări guvernate de un partid membru S&D.

Nici partenerii de guvernare ai PSD nu au motive de liniște. Familia politică europeană a liberalilor și democraților a decis recent să monitorizeze situația din România, după ce un partid membru din Austria a cerut oficial excluderea partidului condus de Călin Popescu-Tăriceanu din grupul ALDE. Dacă în urmă cu câteva luni excluderea celor două partide din familiile lor politice europene părea o iluzie, recenta distanțare a grupului popular european față de FIDESZ schimbă total datele problemei și ar trebui să le dea serios de gândit liderilor PSD și ALDE.

În acest context total defavorabil lor, reprezentanții români ai celor două familii europene, cu precădere cei din ALDE, nu fac decât să adâncească ruptura dintre ei și omologii europeni. Deși grupul ALDE a votat rezoluția împotriva Ungariei într-o proporție covârșitoare (59 de voturi din 67), europarlamentarii români ALDE fie au votat împotrivă (Norica Nicolai, Renate Weber), fie au fost absenți (Mircea Diaconu – independent, afiliat grupului ALDE). Dacă așteptările de la europarlamentara care susține că imaginile cu jandarmi bătând protestatari pașnici cu mâinile ridicate sunt trucate (vorbim aici de doamna Norica Nicolai, desigur) nu pot fi decât extrem de joase, merită să comentăm cazul pe cât de straniu, pe atât de trist al involuției discursului unui politician care, cu ceva timp în urmă, era dat drept exemplu privind lupta pentru apărarea valorilor democrației și liberalismului – doamna Renate Weber.

Doamna Weber, fost președinte al Fundației Soros în România, a votat în Parlamentul European în favoarea unui regim iliberal, cot la cot cu oamenii lui Viktor Orban, inamicul declarat al filantropului american și al doctrinei „societății deschise” pe care acesta o promovează. Gestul lui Renate Weber vine la scurt timp după o declarație halucinantă, luată parcă cu copy-paste din manualul de propaganda de la Kremlin, potrivit căreia România „a stârnit Rusia” cu scutul antirachetă. Într-un interviu acordat unui fervent propagandist pro-rus, Weber critică parteneriatul strategic cu SUA și aruncă, sub forma unei întrebări retorice, o umbra de îndoială asupra rolului eminamente defensiv al scutului anti-rachetă („apropos… e defensiv sau cum?”), aceasta fiind o conspirație des vehiculată de puterea de la Moscova.

Cu atât mai mult cu cât România se pregătește să preia în doar câteva luni președinția Consiliului UE, următoarea perioadă va fi decisivă pentru evoluția în plan extern a țării. Regimul PSD-ALDE va trebui să decidă dacă menține sau nu direcția pro-occidentală, care a călăuzit orientarea noastră strategică de la revenirea la democrație, sau ne plasează lângă Ungaria și Polonia, în rândul „bolnavilor Europei”. În aceste condiții, atunci când linia de politică externă a țării se schimbă pentru satisfacerea unor interese personale ilegitime, coaliția PSD-ALDE devine o veritabilă amenințare la adresa viitorului nostru, al tuturor.

Dacă nu vom ști să cooperăm și nu vom demonstra că ne pasă cu adevărat de valorile și principiile europene, în câteva luni putem pierde tot. Recenta schimbare de atitudine a instituțiilor europene, dar și a marilor familii politice cu privire la derapajele anti-democratice, precum și anunțata rezoluție privind situația din România ne pot împinge din nou într-o zonă gri, incertă și periferică a Europei, acolo de unde ne-am zbătut să ieșim timp de 17 ani, până la aderarea din 2007. Ar fi un eșec răsunător al actualei generații de „lideri” politici, care vor șterge astfel pe jos cu aproape trei decenii de eforturi diplomatice de apropiere față de Occident. Un eșec cu atât mai dureros cu cât se conturează tot mai mult Europa cu mai multe viteze, unde miza pentru România este clară: dacă nu vrem să fim la periferie, deci în brațele Estului, atunci trebuie să fim parte a nucleului dur, cu orice preț.

În câteva cuvinte: „mai multă Europă” sau game over. Rămâne de văzut ce vom alege.

A contribuit Alin Iliescu

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • florin check icon
    Apa de ploaie. Auzi tu nu mai au drept de vot. Si?
    Singurul inconvenient ar fi reintroducerea vizelor. Atat.
    • Like 1
  • mike mike check icon
    Cred ca o iau razna in curand. Stateam si ma gândeam asa prosteste ca daca Dragnea distruge PSD-ul , dupa cum se spune, ma gandesc ca face un bine in final, iar opozitia va avea de castigat. Acesti lideri autoritari si iliberali precum Orban sau Dragnea vor face implozie in propriile partide intr-un final. Nu poate sa iasa nimic bun din aceste politici extremiste. Atunci cand oamenii vor simti pe pielea lor ce inseamna autoritarismul asemanator anilor 80, vor iesi in strada si se vor rascula. Cel putin asa sper.
    • Like 0
  • Au mai trecut prin asta în 1954 tot pentru deviaționism ideologic .Nimic nou. Dacă observați şi cunoaşteți puțină istorie elementară observați că vorbim de aceleaşi țări Ungaria ,Cehia şi Slovacia ( era Cehoslovacia la vremea aia) şi Polonia , toate cu alergie la progresism fie că vorbim de cel de tip clasic marxist-comunist sau de varianta modernă neomarxistă-progresistă . Desigur că ei au mai fost pedepsiți pentru asta ,Ungaria in '54 ,Cehia şi Slovacia ( Cehoslovacia) in '68 iar Polonia a avut viață grea in anii '80 din cauza Solidarității ( era un sindicat ). Stați liniştiți ,noi nu avem de ce să fim neliniştiți chiar dacă pare că mai cârâie unul in realitate rămânem şi acum ca şi atunci slugi credincioase stăpânului. Nu vă alarmați ,nu ne pierdem statutul ,nu ne apucă pe noi cheful de a avea coloană vertebrală ,stăm tot cu capul plecat poate iese ceva ,nu avem noi mândrii de-astea ca cei din grupul de la Visegrad.
    • Like 2
  • Fata de Ungaria si Polonia, autoritatilor europene le e mai usor sa actioneze in cazul Romaniei, care inca e sub MCV. E de ajuns un raport care sa constate ca justitia a fost facuta harcea-parcea si, daca vor, pot trece direct la masuri coercitive.
    • Like 6
  • Știm de fapt de ce este sancționată Ungaria și Polonia. România nu va fi niciodată sancționată pentru ce face PSD pentru (tradus împotriva) poporului român. PSD/România va fi sancționată doar nu aplica aceleași politici, stim noi care-venite de la Bruxelles, la fel țările de mai sus. Sa vedem Italia cum ar fi sancționată. Apoi Austria și urmează și alții.
    • Like 0
  • Că PSD-ul este o ”problemă” electorală o știe foarte bine opoziția și PACT-ul dlui. Burduja. În loc să contracareze ”problema” cu programe clare și convingătoare ei vin și solicită tot felul de modificări ale sistemului electoral care să le permită accesul în legislativ și în administrațiile locale. Principala țintă este însă desființarea PSD-ului pe orice căi, fără să conteze câtuși de puțin victimele colaterale care nu sunt altele decât cele pentru care declară că duc acest război nimicitor.Dacă ar dori cu adevărat împrospătarea clasei politice să limiteze numărul de mandate la maxim două,de la primarii până la parlament, să propună mecanisme viabile de control a îndeplinirii promisiunilor electorale, să limiteze funcțiile politice în administrație, la nivel central la funcțiile de secretar de stat, iar la nivel local la primar și consilier local, să modifice majoritatea necesară adoptării legilor organice de la ”votul majorităţii membrilor fiecărei Camere. ” la ”votul majorității fiecărui grup parlamentar din ambele Camere”
    • Like 4
    • @ Voicu Nicolae
      Cum ar putea opoziția, in care vă place să tot loviți, după modelul jegurilor psdisto-aldiste, să "vină cu programe" când borfașii o împiedică și o denigrează permanent? Au început ceva tehnocrații, altă categorie pe care vă place să o desființați, după modelul acelorași ticăloși. Ce puteau face intr-un an? Cine ar fi putut face ceva cu o "majoritate" ostilă și sabotoare? Majoritate care, atunci când au revenit la jefuit, au desființat tot ce era bun, doar la început. Vă faceți că habar nu aveți, cântați in strună rușinii naționale, trădătorilor si vânzătorilor de neam și țară. Ma refer la psd, alde și la toți complicii lor. Ca să nu existe alte interpretări.
      • Like 7
    • @ Zugravu Mircea
      Cu ce program a venit opoziția ? Îl şi văd pe Orban al nostru venind cu un program . Comic
      • Like 2
    • @ Adrian Adrian
      Opoziția nu este doar Orban. Mai este și usr-ul de care toți se leagă, îl critică, omițând, intenționat, că membrii lor sunt, in bună parte tehnocrații, denigrați pe toate căile de complicii psdalde. Oare de ce? Nu cumva pentru că sunt un real pericol, o alternativă bună!? PNL, ca și PNTCD, este infiltrat de cârtițe psd-iste, intenționat, pentru a fi scos de pe eșichierul politic. Și asta la vârf.
      • Like 5
    • @ Voicu Nicolae
      Domnule Voicu, nu cred ca de programe a dus lipsa Romania , ci de indeplinirea lor. Fie vorba intre noi , nu l-am vazut in viata mea pe autorul articolului de fata ,dar i-am citit citeva comentarii si articole care mi s-au parut foarte demne de o societate normala . Si fie vorba intre noi, il recomanda si resume-ul. Ca un om ca el este tinut afara din politica de niste nulitati, transmite un singur lucru . Ca ne-am pierdut busola ca societate.
      Eu cred ca omul asta ca si alte sute de oameni competenti si cu scoala serioasa care sunt minjiti cu CACAT de PSD zi de zi, pot face programe excelente si mai mult sa si lupte pentru indeplinirea lor. Avem oameni care au construit in 3 ANI spitale private din DONATII , avem oameni care si-au construit in casele lor tabere pentru copii bonavi de cancer si sunt multi care impotriva unui sistem corupt au reusit sa demonstreze ca se poate.
      Astia nu stiu sa faca numai programe, chiar stiu sa faca lucruri sa se intimple.

      Oamenii astia nu au cum sa intre in politica din cauza legislatiei electorale . Singura lor sansa este sa se inscrie in unul din cele doua partide corupte PSD sau PNL/PDL .
      Nu prea stiu cum vrem sa avem acces la oameni noi si la programe noi cind aceste doua grupuri de interese si-au liniat legislatia electorala in asa fel incit, primenirea clasei politice sa fie imposibila.
      • Like 3
    • @ Zugravu Mircea
      USR-ul se dovedeşte din păcate doar o glumă condusă acum după mazilirea lui Nicuşor Dan de un nimeni pe lume. USR-ul a intrat in parlament datorită lui Nicuşor Dan pe baza platformei Salvați Bucureştiul transformată in Salvați România dar acum partidul a fist acaparat de nişte nimeni cu vederi progresiste iar asta ii va scoate din politică.Nu cred că mai trec pragul electoral la următoarele alegeri.
      • Like 1
    • @ Adrian Adrian
      Chiar crezi ce spui?! Te bazezi pe propaganda denigratoare a psdalde. Superficial. Nu ai nici un argument și nici nu ai avea de unde. Usr e este la început. Ne-au batjocorit, aproape 30 de ani, psd sub toate denumirile, împreună cu toți aliații săi. Chiar refuzăm să credităm pe alții? Ne complacem în mizeria actuală!? Nu v-ați saturat de "programul lor de guvernare" axat pe salvarea borfașilor? Asta este singura lor preocupare de la "câștigarea" alegerilor. Ați uitat, cam repede, încercările guvernului tehnocrat.
      • Like 1
  • Cineva a scris odata, ca ar fi trebuit sa iasa C.V.Tudor presedinte; ne-am fi "dus in cap" mai repede dar am fi avut un punct de plecare dupa aceea. Poate ca acum e un moment asemanator, pe care il "meritam" de vreo 30 de ani, de cand poporasu' voteaza comunisti ;)
    • Like 2
    • @ Nicu Cosmin
      Nu trebuia să iasă vc tudor. Ăla era scelerat, dement pe lângă borfaș. Ăștia sunt niste borfași lași, proști, își apără nelegiuirile și fug de răspunderea penală pentru faptele lor.
      • Like 4


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult