Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Uluitoarea lume nouă, văzută de Alexandru Dan, cercetător în domeniul AI în Luxemburg: „Ești pregătit? Când AI-ul va avea liber arbitru, va face exact ce au făcut și oamenii de-a lungul evoluției noastre: își va pune întrebări existențiale/ Noul ChatGPT este de-a dreptul impresionant”

Alexandru Dan

Inteligența Artificială va lua locurile de muncă ale oamenilor și îi va înlocui. Aceasta este cea mai mare temere care apare în majoritatea discuțiilor despre AI. Tehnologia a influențat dintotdeauna omenirea: de-a lungul istoriei, marile invenții au fost privite inițial cu scepticism de oameni, pentru ca mai apoi să devină indispensabile. Tendința a fost întotdeauna următoarea: omenirea își va schimba mereu comportamentul în funcție de tehnologie, fie că discutăm despre, medicină, învățământ, gastronomie, divertisment sau orice altceva.

Ca oricare altă nouă formă de tehnologie, aceasta a generat opinii mixte: în vreme ce unii consideră că poate va fi de folos omenirii în anii ce urmează, alții sunt de părere că implicațiile negative pe care AI le va aduce sunt colosale, iar lumea în care trăim se află într-un moment de cotitură.

Viitorul se întâmplă în timp ce citim acest articol. ChatGPT 4o, noul update al celor de la OpenAI, schimbă paradigma, introduce noi capabilități, noi funcții. Dar la ce să ne așteptăm de la Chat GPT 4o ne spune Alexandru Dan, expert în Inteligență Artificială și CEO Triumvirate Labs.

Absolvent al Universității de Matematică și Informatică, el și-a construit o carieră ca programator, consultant și cercetător în domeniul AI. A fost profesor la Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu, unde a pregătit elevii pentru Olimpiada de Informatică. În prezent, este cercetător în domeniul AI în Luxemburg, profesor la Cybersmart Academy, și lucrează cu multiple companii pregătindu-le pentru evoluția AI.

Marea schimbare despre care vorbește toată lumea constă în noua capacitate a GPT-ului de a răspunde instant întrebărilor puse de oameni fără să transcrie mai întâi textul. Ce înseamnă acest lucru în relația dintre om și ChatGPT?

Viața oamenilor s-a schimbat radical odată cu apariția primei versiuni de ChatGPT. Ceea ce părea doar o altă încercare de a genera un program de AI similar cu Siri sau Alexa s-a dovedit a fi un game-changer pentru tehnologie.

Interacțiunea între om și robot s-a modificat, iar în 2024 este o diferență insesizabilă între comunicarea între doi oameni și comunicarea unui om cu o Inteligență Artificială.

ChatGPT 4o se folosește de tehnologia transformers pentru a prezice următorul cuvânt dintr-o propoziție. Prin îmbunătățiri succesive în ultimele luni, AI-ul reușește să răspundă aproape instant atunci când interacționează cu un om. ChatGPT nu gândește identic cu omul, ci folosește algoritmi pentru a prezice câte un cuvânt pe rând dintr-o propoziție care răspunde cerinței inițiale. De aceea ChatGPT nu se pricepe sa dea un răspuns care are un număr fix de cuvinte pentru că află la sfârșit ce a răspuns. De la lansarea primei versiuni, ChatGPT și-a îmbunătățit inteligența, viteza și calitatea răspunsurilor în mod vizibil cu fiecare nou update, o dată la 3-6 luni. Modul în care crește această tehnologie este fără precedent, și acesta este doar începutul. Rata creșterii este accelerată, iar oamenii de știință spun că în 3-5 ani tehnologia AI va transforma lumea. 

Trece noul Chat GPT de testul Turing? Mai este de actualitate testul Turing?

Se tot discută despre testul Turing în ultima vreme, mulți oameni din industrie dorind să grăbească această trecere a testului. Până acum niciun AI nu a reușit să treacă testul Turing, însă este foarte probabil ca acest lucru să se întâmple cât mai curând. Când se va întâmpla asta, sistemele de Inteligență Artificială vor putea prelua diverse activități despre care oamenii credeau că doar ei le pot executa cu succes. Pe scurt, testul Turing este un test în cadrul căruia un AI răspunde întrebărilor unui grup de oameni fără ca aceștia să-și dea seama dacă discută cu un om sau cu o Inteligență Artificială. În acel moment, ca să vorbim și aplicat: un interviu de angajare, un curs predat la școală sau un consult la psiholog va putea fi executat fără probleme de AI.

AI are empatie? Sau se programează empatia?

Da, are. Și acum, că ți-am atras atenția, să explic și cum. AI-ul poate fi empatic dacă este programat cu diverși algoritmi bazați pe analizarea unui număr imens de imagini, video-uri, cărți în care sunt exemplificate emoțiile umane. Așadar AI-ul nu manifestă empatie într-un mod uman, dar o poate simula, poate deduce și cataloga emoțiile umane și poate răspunde într-un mod foarte convingător. În viitor, sunt convins că vor exista roboți care vor avea rolul de a avea grijă de oameni în vârstă, vor reuși să comunice foarte bine cu ei, le va înțelege foarte bine problemele, emoțiile, pentru că vor fi programați să facă asta. AI-ul va fi doctor, psiholog, profesor și va fi empatic și de ajutor.

ChatGPT 4o

AI poate avea emoții?

AI-ul nu va avea emoții așa cum au oamenii în adevăratul sens al cuvântului, dar va avea o formă de simulare a emoțiilor care este rezultată dintr-o analiză a stării curente. Va folosi această simulare de emoții și de empatie astfel încât să îl facă pe om să creadă că are emoții reale. Această simulare va ajuta enorm la comunicarea dintre om și AI.

AI are liber-arbitru?

La momentul acestui interviu, AI-ul ia decizii bazate pe date și pe o rețea neuronală asemănătoare cu creierul uman, însă nu este încă conștient de sine și nu își schimbă decizia din frică sau în urma unei emoții așa cum fac oamenii. Aș spune că AI-ul nu are încă liber arbitru. Îi va trebui o capacitate mai mare de calcul sau un altfel de rețea neuronală pentru a funcționa diferit. Bine ar fi să ne punem din nou această întrebare atunci cand AI-ul va avea un nume propriu, va avea realizări, memorie și va fi mai evoluat decat astăzi.

Ce se va întâmpla dacă AI va avea liber-arbitru?

Ești pregătit? Când AI-ul va avea liber arbitru va face exact ceea ce au făcut și oamenii de-a lungul evoluției noastre: își va pune întrebări existențiale, va căuta răspunsuri, va deveni curios. Acest lucru îl va duce la nivelul următor, se va dezvolta exponențial, dar mai e mult până acolo.

Peste 100 de milioane de oameni folosesc Chat GPT în 2024, lucrând, învățând, creând. Ce pot face oamenii cu ChatGPT, după noul update?

Ultima versiune de ChatGPT, GPT-4o este de-a dreptul impresionantă. O capabilitate ce merită menționată este legată de traducerea în mod instant a replicilor unei persoane într-un dialog în care se vorbesc limbi diferite. Are o ușoară formă de empatie și înțelege sarcasmul, ceea ce reprezintă un pas important în evoluția sa. Poate ajuta un elev sa rezolve ecuații matematice. Poate crea arta neimaginată de nimeni înainte, deci unică. Are un tip de percepție, aude și vede în timp real și poate ajuta persoanele cu dizabilități să se ghideze în lumea reală.

Poate gândi critic, poate planifica. Poate să-ți fie prieten, asistent, psiholog, profesor sau mentor. Destul de impresionant pentru un AI care are doar 2 ani de zile, dar care se îmbunătățește semnificativ o dată la 6 luni. Cred că următoarea versiune va face lucruri greu de crezut și de imaginat.

Ce job-uri ar putea face in 10 ani?

În 10 ani, AI-ul va face câteva joburi perfect, mai bine decat cei mai buni experți umani. Profesori, antrenori, avocați, mentori, secretare, analiști, programatori, arhitecți, oameni de marketing și de vânzări, scriitori, pictori, compozitori, cântăreți, toți vor trebui să învețe să se folosească de Inteligența Artificială dacă vor să fie actuali, unici și moderni.

Vor exista 1 miliard de angajați AI pentru majoritatea tipurilor de task-uri și job-uri din lume.

Din punct de vedere economic, ce impact va avea AI? Vom lenevi cu toții și ne vom uita la roboți cum muncesc? (Impactul AI + roboți în economie)

Lumea economică va fi împărțită în două: companii care vor dezvolta soluții cu AI și care vor crește exponențial și companii care nu adoptă o astfel de strategie și care vor da faliment.

Economia, așa cum o știm astăzi se va schimba, modul în care lucrăm și cum colaborăm se vor schimba. Va fi o creștere economică clară și se va introduce un venit de bază pentru majoritatea oamenilor și taxe mari pentru companiile de AI.

Mulți oameni discută de AGI, Inteligența Generală Artificială? Ce înseamnă mai exact AGI? Este doar o ipoteză?

AGI este o Inteligența Artificială care ajunge la nivelul de inteligență al omului și puțin mai mult de atât. AGI astăzi este o idee SF, dar așa cum au previzionat cercetători și oameni de știință, devine din ce în ce mai posibil sa se realizeze. Sunt companii ca Microsoft, Google si Open AI care lucrează în acest sens și au un obiectiv clar: să realizeze un AI care este la nivelul competențelor intelectuale ale omului.

Este AI-ul nemuritor?

Atâta vreme cât există curent și Internet, AI este nemuritor. În condiții relative simple și normale un AI va trăi cel puțin 1000 de ani dacă între timp nu apar evenimente catastrofale. Desigur, există și posibilitatea ca AI-ul să fie „scos din priză”, în urma unei decizii unanime la nivel global, dacă se va ajunge la concluzia că este împotriva evoluției speciei umane.

Cât de creativ este AI?

Extrem de creativ!

Imaginația Inteligenței Artificiale este mult mai puternică decât cea a omului. Poate genera un număr imens de variații și poate să-și imagineze lumi și universuri întregi și diferite. Capacitatea de creație a unui AI este nelimitată pentru că are acces la informație nelimitată, spre deosebire de creația umană care este bazată pe emoții, stări și experiențe.

AI-ul poate crea artă unică ce poate transmite stări emoționale omului. Poate crea imagini, tablouri, muzică, filme, poezie, proză, eseuri la nivel uman creativ și unic.

Cum poate evolua AI-ul?

AI-ul va evolua din acumularea de cunoștințe, folosind din ce în ce mai multă energie și capacitate de calcul.

Ar trebui să clasificăm tipurile de AI după inteligență. Avem, astăzi, în primă fază ANI, care înseamnă Artificial Narrow Intelligence, o inteligență artificială limitată, folosește algoritmi și nu se compară cu inteligența umană, spre exemplu Siri, Alexa etc.

Apoi, Open AI lucrează la AGI (Artificial General Intelligence) care este o inteligență artificială care poate executa orice task care implică logica mai bine decât orice om. Poate avea rol de avocat, psiholog, profesor.

ASI, Artificial SuperIntelligence, care este mai capabilă decât cei mai inteligenți oameni de pe Pământ, în orice domeniu de activitate. Dacă IQ-ul unui om super inteligent este 160, ASI va avea în jur de 200, transcendând conceptul de inteligență.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult