Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Un medic avertizează asupra alergiilor respiratorii provocate la final de vară de ambrozie. „Trebuie identificată și stârpită”. „Iarba pârloagelor” crește și în București

ambrozia în Bucuresti

Deși pentru mulți poate părea o glumă, ambrozia, o plantă care poate fi întâlnită și în București, pe terenurile abandonate sau la margine de oraș, dă mari bătăi de cap persoanelor cu alergii respiratorii, inclusiv astm.Pericolul cel mai mare este la final de vară, când este vârful perioadei de înflorire.

Planta sălbatică este cunoscută și sub numele de „iarba pârloagelor”, pentru că este frecventă pe terenurile lăsate nelucrate. Ambrozia este considerată inamicul numărul unu în alergiile cauzate de polenuri, iar România ocupă un loc fruntaș în Europa la acest capitol.

Comisia Europeană a pus ambrozia pe lista neagră, planta fiind unul dintre cei mai mari agresori ai căilor respiratorii.

În Franța - care are o mare experiență în cunoașterea efectelor ambroziei și în lupta împotriva ei, dar și în majoritatea celorlalte țări europene autoritățile de mediu emit zilnic buletine aerobiologice în care este precizată concentrația de polen alergizant pentru toate plantele ce produc alergii. Persoanele cu această sensibilitate știu astfel să se ferească. În România populația nu are asemenea date care sunt culese de dispozitive speciale de colectare a polenului din aer.

Multe zone din București, unde sunt terenuri abandonate, sunt invadate de ambrozia. Există ambrozia în zona târgului de mașini Vitan, în Bucureștii Noi, pe Șoseaua Alexandria, în cartierul Pipera, în zone de la marginea Capitalei unde au s-au dezvoltat cartiere de locuințe.

Anul trecut a existat o inițiativă legislativă depusă la Camera Deputaților prin care s-a propus ca proprietarii de terenuri nelucrate pe care crește ambrozia să fie amendați dacă nu le curăță.

Dr Poliana Mihaela Leru, medic primar alergolog la Spitalul Clinic Colentina, împreună cu un reputat biolog din Timișoara, a coordonat timp de patru ani în România un proiect european în domeniul cercetării efectelor ambroziei, finanțat de Consiliul European pentru Știință si Tehnologie.

Care sunt simptomele alergiilor induse de ambrozie, cum sunt tratate, cum ne putem feri și ce măsuri iau alte state unde subiectul este tratat cu seriozitate am aflat dintr-o discuție cu dr Poliana Leru.

Cât de dăunătoare poate fi ambrozia pentru sănătatea oamenilor și care sunt primele simptome în cazul alergiei provocate de această plantă pe care o întâlnim chiar și în București?

Apariția ambroziei pe terenurile abandonate din mediul urban este un accident care dăunează mediului și mai ales sănătății oamenilor. Ambrozia produce în perioada de înflorire – din iulie până în octombrie - un polen care determină alergii respiratorii - rinite, rinoconjunctivite și astm în mod special. Perioada ei de înflorire cunoaște un maxim în august-septembrie. Alergiile respiratorii cu caracter sezonier de sfârșit de vară și început de toamnă sunt foarte probabil cauzate de ambrozie. Nu totdeauna e singura plantă alergizantă în această perioadă, dar este dominantă. Alergiile provocate de ambrozie sunt mai complicate de la an la an, se pot complica și cu alte alergii și cu alte probleme de sănătate. De aceea trebuie diagnosticate la timp și tratate, iar ambrozia care crește în mediul urban trebuie identificată și stârpită.

În București unde ați identificat suprafețe cu ambrozie?

În perioada de sfârșit de vară și început de toamnă, în ultimii patru-cinci ani numărul de pacienți cu alergii la polenuri a crescut foarte mult, iar formele de boală sunt tot mai severe. Întrebându-i unde locuiesc sau unde lucrează pacienții mi-au arătat imagini cu terenuri unde crește ambrozia. Planta s-a dezvoltat în mod special în cartiere noi la marginea Bucureștiului, unde sunt suprafețe pe care au crescut buruieni. Ca o ironie, am fotografiat ambrozia în curtea Institutului Pasteur din zona de nord a Bucureștiului, Institutul Pasteur din Paris fiind locul unde acum 30 de ani a fost inițiată prima retea de colectare și de măsurare a polenurilor atmosferice din Franța. Curtea institutului din Bucuresti este invadată de ambrozie.

Există ambrozia la târgul de mașini Vitan, unde merg sute și mii de oameni. Ambrozia se găsește pe terenuri din Bucureștii Noi, zona Șoselei Alexandria, în carterul Pipera.

Ce simte cineva care e alergic la ambrozie?

De obicei începe cu rinită sau rinoconjunctivită, în a doua etapă se complică cu obstrucție nazală, ceea ce poate duce la inflamarea sinusurilor, complicații care pot să favorizeze și infecții într-o etapă ulterioară, deci apare sinuzita. De asemenea se poate declanșa astmul alergic.

Evoluția este sezonieră - august - septembrie -, dar dacă persoana prezintă un teren alergic atunci pot fi favorizate și alte alergii, iar durata pe care se manifestă simptomele devine mai lungă. Majoritatea pacienților îmi spun că au avut simptome – mâncărimi de nas, ochi, strănut frecvent - din anul precedent sau de 2-3 ani. Ceea ce începuse ca o simplă răceală s-a dovedit în urma testelor alergologice că nu era o răceală. Testele alergologice cutanate care se fac pentru a evidenția sensibilitatea la o anumită substanță se fac cu extracte alergenice. Există și extracte de ambrozie, așa cum există și extracte ale altor polenuri alergizante, cum sunt cereale sălbatice, graminee și alte plante care sunt cauza alergiilor cu caracter sezonier.

Rinita cronică și sinuzita sunt complicații importante care pot apărea în cazul alergiilor netratate corespunzător. Am văzut pacienți la care suferința de căi respiratorii superiare este cronicizată și se vindecă mai greu. Uneori rămân sechele. Inflamația cronică determinată de alergie se poate complica cu infecții

Care sunt categoriile de persoane care sunt predispuse mai mult la alergii la ambrozie?

Categoriile vulnerabile sunt persoanele atopice, care au deja un teren alergic. Atopia înseamnă predispoziția genetică de a face boli alergice în cursul vieții. Alergia la ambrozie poate să apară la orice vârstă. Persoanele care locuiesc într-o zonă cu multă ambrozie pot să facă alergie la această plantă chiar dacă nu au o predispoziție genetică evidentă sau în copilărie nu au avut alte alergii cum au în general atopicii. Ca medic, am întâlnit persoane tinere, de 25-35 de ani, fără un istoric de alergii, dar care au dezvoltat alergia la ambrozie venind în contact frecvent cu această plantă.

Câte persoane suferă de alergii cauzate de ambrozia?

În Europa studiile din ultimii 10 ani au arătat că sunt peste 4 milioane de persoane care sunt afectate de alergia la ambrozia. Este foarte mult. În SUA, de unde este orginară ambrozia, cam 20 la sută din populația cu probleme de alergii respiratorii este sensibilizată la ambrozia. Dintre cei ce au suferințe respiratorii de tip alergic în perioada de vară- toamnă, cam jumătate sunt cauzate de ambrozie.

Ce presupune tratamentul alergiilor la ambrozia?

În general tratamentul alergiilor impune în primul rând evitarea contactului cu substanțele care produc alergii și tratarea simptomelor cu antialergice, antiinflamatorii , fie sub formă de tablete, fie sub formă de spray-uri nazale, sau picături oculare. Sunt pacienți care necesită o cantitate mare de tratament pentru a-și putea controla simptomele.

Pe lângă ceea ce numim evicțiunea alergenică, adică întreruperea contactului cu substanța care produce boala, există și tratament curativ, specific, tot cu extracte, așa-numitele vaccinuri sau mai corect imunoterapia alergenică. Această terapie este indicată și urmărită numai de către specialiștii alergologi în urma testelor. Rezultatele se văd de obicei în al doilea an, iar tratamentul trebuie făcut între 3 și 5 ani. Tratamentul este costisitor, iar imunoterapia alergenică nu este compensată.

Cum tratează acest subiect alte state din UE?

În Europa occidentală țara cu cea mai mare experiență în cunoașterea efectelor amboziei și în lupta impotriva ei este Franța. În Franța, în special în zona Lyon, se măsoară cantitatea de polen de ambrozia în aer. Pe teritoriul Franței există 70-80 de colectoare de polen care măsoară cantitatea de polen din aer, inclusiv ambrozia. Totodată sunt emise buletine aerobiologice în care se precizează concentrația de polen alergizant pentru anumite zone, nu numai pentru ambrozia, ci pentru toate plantele alergizante.

(Foto Guliver/Getty Images)

În țările dezvoltate există rețele naționale de aerobiologie care măsoară concentrația polenurilor în aerul atmosferic. Din păcate România nu are o astfel de rețea. Din această perspectivă suntem în urma vecinilor noștri, cum este Ungaria, considerată țara cea mai invadată de ambrozia. Autoritățile ungare sunt preocupate să combată creșterea ambroziei.

În România un exemplu de implicare a autorităților locale în lupta împotriva ambroziei este cel din comuna Dumbrăvița, în județul Timiș. Aici a fost derulată o campanie de informare asupra efectelor și de eradicare a ambroziei, iar acest fapt a dus la scăderea numărului de pacienți cu alergii respiratorii și la un control mai bun al alergiilor din zonă.

Societatea Română de Alergologie și Imunologie a tras un semnal de alarmă în legătură cu efectele ambroziei. Ce reacții ați avut din partea autorităților?

Alergologii din cadrul Societății Române de Alergologie și Imunologie au atenționat și Comisia de mediu din Primăria Capitalei cu privire la problemele pe care le poate provoca ambrozia. Ni s-a răspuns că erau informați despre aceste lucruri și că se caută metode pin care să se identifice locurile unde este multă ambrozie, pentru a fi curățate. Metoda de combatere este una mecanică. Ideal este smulgerea ei primăvara, înainte de a înflori, pentru că planta e destul de rezistentă la metodele chimice.

Care au fost principalele efecte ale proiectului european pe care l-ați coordonat în România?

Prin proiectul „Managementul susținut al ambroziei în Europa” în care am fost implicată, alături de câțiva experți din România, a fost inițiată o colaborare cu rețeaua franceză de supraveghere aerobiologică și cu experți europeni. La Spitalul Colentina, în cadrul centrului de cercetare, am pus la punct un mic laborator de aerobiologie pentru măsurarea și colectarea polenului din aer. Pe acoperișul centrului de cercetare este amplasat un colector de polen care măsoară cantitățile de polenuri atmosferice. Datele obținute sunt transmise lunar și postate pe site-ul poleninfo.org - site-ul oficial coordonat de Societatea Europeană de Aerobiologie și Rețeaua Europeană a Aeroalergenelor.. În București ar fi nevoie de mai multe aparate de colectare, dar acestea ar trebui să existe în toate regiunile țării și să colaboreze între ele.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Unul dintre cele mai eficiente remedii naturale pentru alergia la ambrozie este polenul crud.
  Spre deosebire de polenul purtat de vânt, acesta nu produce alergii, ci, din contra, ajută la prevenirea și tratarea acestora. Conform studiilor realizate, consumul regulat de polen crud poate reduce simptomele alergiei cu până la 40%. Poţi citi aici mai multe despre cum poţi trata alergia la ambrozie cu polen crud. https://www.apiland.ro/blog/sanatate/tratament-naturist-alergie-la-ambrozie
  • Like 0
 • Sunt pareri si pareri. Am început cu alergia acum 3 ani, am avut simtomele descrise mai sus de medicul alergolog, am început sa îmi revin cât de cât dupa cateva luni fe tratament. Anul trecut a fost destul de bine, anul acesta nu pot sa apun același lucru, de doua saptamâni nu mai stiu cum e sa te odihnesti bine noaptea.
  Zi si noapte îmi curge nasul, în acelasi timp nici nu poti respira, ochii îmi lacrimeaza, stranuturi etc.
  Din pacate in unele cazuri nu cred ca avem puterea de a merge mai departe pentru a face demersurile distrugerii acestei plante, ea fiind extinsa mai peste tot.
  • Like 0
 • Deja au apărut apărătorii ambroziei! Vai, cum să dezrădăcinați biata buruiană, nevinovată! De vină este persoana alergică, are imunitatea scăzută etc. IPOCRIȚILOR! Nu vă doresc decât să fiți afectați de polenul acestei bălării ordinare, care nu are nici o utilitate, repet o bălărie care se prinde foarte repede și se extinde incredibil de rapid, și apoi să vă văd dacă mai aveți tupeul să vorbiți!
  Citiți cu mare atenție ce spun specialiștii alergologi și aflați că acest polen este cel mai agresiv pentru oamenii alergici la polen, în general.
  • Like 4
 • CAUZA manifestarilor alergice nu este ambrozia. Polenul este, ca in cazul oricarei alergii, declansatorul. Cauza se afla la pacient, NU in afara lui. In loc sa anuntam apocaliptic invazia ambroziei malefice, mai bine ne-am intreba si am investi bani si energie in cautarea cauzelor reale: ce ii face pe acesti oameni sa reactioneze astfel la polenul unei plante care exista totusi dintotdeauna in tara asta? Ce e in neregula cu sistemul lor imunitar, de ce lipsa sistemelor de reglare ale organismului la astfel de factori?
  Altfel, anul viitor va trebui sa starpim papadiile, margaretele si alti "invadatori"...
  • Like 0
  • @ Augustina Lungu
   Inainte de a comenta in apararea unei plante alogene, nu strica sa va informati putin. Aceasta planta NU exista dintotdeauna in Romania, si NICI macar in Europa - ci a fost adusa incepand cu secolul 17/18. Va las un citat mai jos - doar dintr-o sursa, insa probabil ca puteti gasi cu minim de efort si restul de informatii. Inteleg sa protejam natura, sunt unul dintre cei ce o respecta in mod deosebit - insa protejarea naturii (si nu doar a oamenilor) inseamna si evitarea colonizarilor cu specii din alte zone. Iar in ceea ce priveste pe cei ce prezinta sensibilitati la polenul acestei plante (printre care ma numar), se pare ca au avut "proasta inspiratie" sa nu dezvolte anticorpii necesari intr-o perioada atat de scurta. Si acum citatul:
   "Common ragweed Ambrosia artemisiifolia L. is an alien species with negative impacts on agriculture, human health and biodiversity [15, 16, 17, 18, 19, 20]. It is a highly allergenic, wind-pollinated herb with an annual life cycle. It is native to parts of North America and was first introduced to Europe in botanical gardens and in the wild during the seventeenth and eighteenth centuries [18, 19]. Only rare introductions occurred in Europe until 1930, incipient spread and local naturalization happened between 1930 and 1960, followed by increased spread and emergence of large populations in the wild until 1990 and further spread and increasing abundances since then [19]."
   • Like 4
  • @ Augustina Lungu
   Am citit de mai multe ori comentariul dvs. si nu pot sa inteleg motivul pentru care scrieti asemenea absurditati.
   In primul rand este cunoscut faptul ca de la an la an sunt diagnosticati din ce in ce mai multe persoane ce sufera de alergia la polenul de ambrozie. Care credeti ca este cauza? Chiar credeti ca a aparut noua specie de oameni cu sistemul imunitar scazut? Va spun eu: S-a inmultit aceasta buruiana intrucat reprezentantii statului nu au luat masurile care trebuie.
   In al doilea rand, ambrozia nu aduce niciun beneficiu nimanui. De ce sa nu o starpim exact asa cum dam cu erbicidam lanurile agricole?
   In al treilea rand, odata ce iti e pus diagnosticul nu mai poti face nimic sa-ti "creasca" imunitatea sa fii in stare sa te bucuri de o plimbare in parc impreuna cu familia. Din acel moment singura solutie sa poti respira normal este sa nu mai intri in contact cu polenul acestei plante. Si inca ceva: nu ajuta niciun tratament cu medicamente. Doar amelioreaza simptomele cu 30-40%.
   • Like 0
 • Nu stiu daca starpirea este un target prea inalt dar o cosire a acestor terenuri poate scadea dramatic cantitatea de polen din aer pana la dilutii homeopatice fara a mai da reactii ce implica ajuns la medic.
  Mai raman insa si alti alergeni in Bucuresti care agraveaza reactiile: praful, noxele, metalele grele, iar senzorii de masurare nu functioneza...si aici e cauza umana. La fel, fara starpire dar cu norme de bun simt respectate se poate imbunatati dramatic viata a 20% din bucuresteni, fara a mai ajunge la medic sau farmacii.
  • Like 1
 • Evident, gandire de Ev Mediu: "Ambrozia trebuie starpita!"
  Nu vad expunerea vreunui studiu ecologic, ce impact ar avea asupra mediului inmultirea ei necontrolata sau eradicarea ei etc. Niste babuini care se apuca sa dea cu toporu'
  • Like 1
  • @ Matei Negriu
   Aurel check icon
   Oare ati fi avut aceeasi reactie daca ati fi fost afectat in mod direct de actiunea acesteia.
   Eu unul va spun din experienta proprie - este deosebit de dificil de controlat efectul acesteia.
   Nasul se infunda si curge in acelasi timp.
   Ochii sunt plini de o substanta albicioasa si este nevoie sa te speli foarte des pentru a o inlatura.
   Iar seara este destul de dificil sa poti sa adormi avand in vedere cele de mai sus.
   Nu am vazut pe nicaieri o utilizare benefica a acesteia asa ca.......
   • Like 5
  • @ Matei Negriu
   Evident - comentariu de dragul comentariului. Articolul nu vine cu pretentii de studiu stiintific. Daca chiar sunteti interesati de subiect, sunt sigur ca nu va opreste nimeni sa il aprofundati. Uite, va dau si o mana de ajutor cu link-ul de mai jos - dar sigur ca exista o bogata literatura ce poate satisface orice curiozitate. Iar eradicarea unui element ALOGEN nu este totuna cu disparitia unei plante specifice respectivei zone. Pana si studiile solicitate de dumneavoastra ar trebui sa analizeze impactul elementului alogen asupra mediului in discutie, iar nu impactul eradicarii lui.
   Si link-ul: https://environmentalevidencejournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13750-016-0062-y
   Succes!
   • Like 2
  • @ Matei Negriu
   In momentul in care descoperi ca ai un sobolan in casa, evident ca incerci sa scapi de el. Ar fi o gandire de Ev Mediu sa incerci sa coabitezi cu el. La fel si in cazul acceptarii inmultirii acestei buruieni care nu aduce nimanui niciun beneficiu. Tu stii cat costa tratamentul impotriva acestui tip de alergie? La cat de multe persoane sunt anual diagnosticate cu acest tip de alergie, in scurt timp e posibil sa ai membri ai familiei printre cei diagnosticati. Atunci sa-ti citim punctul de vedere.
   • Like 0


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult