Foto: Inquam Photos/Alex Nicodim
Un serviciu public, pe ideea aplicației Waze, va fi dezvoltat de statul român. Șoferii vor putea raporta astfel locurile de pe autostrăzi sau drumuri naționale din România unde sunt gropi, marcaje lipsă, parapete stricate, lucrări, obstacole sau pericole, scrie HotNews.ro.
Viitorul serviciu de raportare, care va fi disponibil oricărui șofer, va fi dezvoltat de CNAIR (Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere) prin CESTRIN (Centrul de Studii Tehnice Rutiere și Informatică) și ar putea fi extins și la drumuri județene și locale prin încheierea unor parteneriate cu autoritățile locale. Astfel, o sesizare de la un șofer aflat pe un drum județean va fi redirecționată către administratorul de drum potrivit, CJ sau primărie, notează sursa citată.
Potrivit unui act normativ, autoritățile de la drumuri vor pune bazele unui „sistem național pentru raportarea voluntară, accesibil online tuturor utilizatorilor drumurilor” prin care să colecteze raportări privind problemele și obstacolele întâmpinate.
Ordonanța Guvernului pentru modificarea și completarea Legii nr. 265/2008 privind gestionarea siguranței circulației pe infrastructura rutieră, publicată în Monitorul Oficial din 28 ianuarie prevede că „administratorul punctului național de acces (...) realizează un sistem național pentru raportarea voluntară, accesibil online tuturor utilizatorilor drumurilor, pentru a facilita colectarea detaliilor privind evenimentele transmise de utilizatorii drumurilor și de vehicule și a oricăror altor informații legate de siguranță care sunt percepute de cel care informează ca fiind un pericol real sau potențial pentru siguranța infrastructurii rutiere.”
Ionuț Ciurea, președintele executiv al Asociației Pro Infrastructura, a declarat pentru Hotnews.ro că „Ideea e bună, dar contează mult cum va fi pusă în practică”, pentru că „riscul de a mai sifona niște bani este mare pe un astfel de proiect”.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Sunt de acord ca cel putin câțiva ani de zile - buni - ne trebuie ONG-uri care sa verifice dacă statul isi face treaba, dar în același timp trebuie sa înțelegem ca putini ONG-isti care critica și știu ei cel mai bine ce trebuie făcut, dacă trec pe partea cealalata isi dau seama ca lucrurile nu sunt atât de simplu ca într-un ONG. În plus, când statul nu investește în nimic, spunem ca este incompetent și hot. Și când vrea sa facă ceva, bineînțeles face ca numai sa sifoneze ceva. Sunt multe cazuri în care s-au întâmplat acest lucruri, dar dacă toată activitatea între stat și ONG-uri este numai care pe care și contre și neîncredere nu se va întâmplă nimic în acesta țară. Ar trebui ca cineva sa rupă acest cerc vicios. Întrebarea este cine?