Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Unde tragem linie? Ce să faci când devii copleșit de problemele tale de la serviciu și de ale copilului de la școală

Femeie stresată - Foto - Tom Merton/ Caia Image/ Profimedia

Foto - Tom Merton/ Caia Image/ Profimedia

E toamnă și pentru mulți dintre noi e momentul începuturilor, fie că e școala, reluarea ritmului intens al activităților la serviciu sau începutul unui nou proiect. E important să știm cum să reintrăm în ritmul de la muncă, cum să ținem sub control presiunile sociale astfel încât să acționam în acord cu propriile valori și să nu ne pierdem autenticitatea. Când noi devenim o prioritate în viața noastră, lucrurile încep să se așeze firesc.

Întoarcerea din vacanță vine cu tristețe, melancolie, dor și e firesc să fie așa. Poate fi dificil să revii la ritmul obișnuit. Mintea și corpul tău au luat o pauză de la rutina normală de zi cu zi și nu te poți aștepta la o productivitate de 100% după o perioadă de relaxare. Ai putea să simți că nu mai ești în contact cu corpul tău, nu mai poți face față emoțiilor negative, te simți singur/supărat/dezamăgit/nefericit în mare parte din timp, trăiești pe pilot automat, cauți alinare în comportamente nesănătoase (consum de alcool, consum de substanțe, social media, fast-food etc).

Important este să începi cu sarcini mici, clare, ușor de îndeplinit, pe care știi că le poți duce la bun sfârșit. Asta te va motiva și te va pregăti pentru taskurile mai complexe și solicitante. Apoi, încearcă să limitezi pe cât de mult posibil distragerile, care te vor face mai vulnerabil la întreruperi. Totodată, introdu în rutina ta și momente de relaxare - întoarcerea la munca nu trebuie să fie doar despre oboseală și treburi de rezolvat.

Și cu toate astea...Cercetările efectuate de Deloitte arată că 77% dintre lucrători au experimentat măcar o dată simptome de burnout la locul de muncă actual. În 2021, Mental Health UK a dezvăluit că 46% dintre lucrători s-au simțit „mai predispuși la niveluri extreme de stres” în comparație cu anul precedent, când 1 din 5 a raportat că se simt „incapabili să gestioneze stresul și presiunea la locul de muncă”. Un sondaj efectuat de McKinsey Health un an mai târziu, pe 15.000 de lucrători din 15 țări, a constatat că un sfert dintre angajați au prezentat simptome de epuizare. Unde tragem linie? Cum găsim echilibrul între a fi atenți la nevoile noastre și a face față presiunilor sociale?

Societatea poate fi rigidă din multe puncte de vedere, limitându-ne la ce este considerat în general „normal". Să avem ca punct de reper ideile impuse de societate poate conduce la insecuritate personală, stimă de sine scăzută, sentimente de inferioritate, dificultăți de relaționare, respingere socială. Ce poți face ca să combați presiunea socială? Setează corect limite, învață să spui nu, elimină tot ce e nepotrivit pentru tine sau nu îți face bine, depășește convingerile limitative și, nu în ultimul rând, reevaluează-ți valorile personale. Deciziile personale ar trebui luate în acord cu nevoile tale.

Să ne stabilim prioritățile printre atâtea lucruri de făcut poate deveni o sarcină destul de dificilă. Poți începe prin a identifica momentele în care ești cel mai productiv astfel încât să planifici activitățile solicitante în acele intervale. Totodată, poate fi de folos să ții aproape un jurnal de activități, în care să notezi cum îți petreci fiecare oră dintr-o zi. În plus, dacă știi că ești o persoană care nu se poate ocupa de mai multe lucruri în paralel, cel mai eficient ar fi să limitezi numărul acestora. Multitaskingul de multe ori înrăutățește situația...

Primul pas în reconectarea cu sine este conștientizarea propriilor emoții și a modului în care acestea ne influențează starea de bine. O bună practică în această direcție sunt exercițiile de relaxare și mindfulness. Cu cât acestea sunt exersate mai frecvent și mai conștient, cu atât rezultatele vor fi mai bune. În plus, meditația (de orice natură ar fi ea) și mici exerciții corporale pot, de asemenea, să ne fie de ajutor pentru a ne recăpăta liniștea interioară.  

Nu doar serviciul poate fi un factor de stres. Perioada de început a școlii poate declanșa anxietate atât în rândul elevilor, dar după cum se dovedește, mulți părinți suferă și ei de o senzație intensă de stres pe măsură ce vara se apropie de sfârșit. Temerile pe care părinții le experimentează se înmulțesc la începutul fiecărui an școlar: de la ce profesori noi mai sunt, cum se poartă colegii, prețul manualelor și programa școlară, la timpul pierdut pe rețelele sociale, consumul de substanțe și grupurile de Whatsapp cu ceilalți părinți. Ei pot auzi situații înfricoșătoare la știri (hărțuirea cibernetică sau bullying-ul sunt doar câteva teme îngrijorătoare) și-și pot face griji că copilul lor va experimenta același lucru.

Mai mult decât atât, după cum bine știm cu toții, timpul a devenit cea mai de preț resursă de care dispunem și o gestionare corecta a acestei resurse ne-ar eficientiza munca și ar crește timpul pentru relaxare pe care ni-l putem petrece cu prietenii, familia, copiii, arătându-le sprijinul nostru când aceștia au mai mare nevoie.

Perioada școlii este una încărcată și de multe ori copiii sunt implicați în atât de multe activități legate de școală încât nu au mai deloc timp pentru ei și pentru pasiunile lor. Este important ca părinții să intervină aici și să delimiteze cât mai clar timpul dedicat școlii/temelor/proiectelor vs. timpul liber, pe care copilul să aleagă să îl petreacă după bunul plac. Acest lucru îi va ajuta să se simtă mai destinși, mai relaxați, mai bine în pielea lor și vor putea să trateze cu mai multă ușurință sarcinile la școală. Totodată, copiii învață mult despre nevoia de conectare de la persoanele semnificative din jur. Așadar, asigură-te că ești disponibil pentru ei și deschis să petreceți timp de calitate împreună; aceste lucruri îi vor ajuta și pe ei să se conecteze mai ușor la propria persoană.

Pentru adulți, un mod de gestionare a anxietății școlare care apare cu precădere la începutul toamnei îl constituie exercițiile de respirație, mindfulness, socializarea, implicarea în activități relaxante și plăcute, sportul sau orice tip de mișcare sau conectarea cu natura.

Toate aceste recomandări ne pot ajuta cu siguranță să gestionam mai bine perioadele aglomerate sau dificile, însă este important de precizat că uneori avem nevoie de ajutor să facem asta. Fie că trecem printr-un moment vulnerabil sau că ritmul accelerat al vieții ne pune în dificultate mai mult decât ne-am imaginat, este important să știm când trebuie să cerem ajutor și încotro să ne îndreptăm. Sprijinul poate veni, de exemplu, sub forma apropierii de persoane de încredere din viața noastră, sau sub forma terapiei, în cadrul căreia ne descoperim pe noi și învățăm cum să gestionăm pe termen lung anumite probleme emoționale care poate ne împiedică de ani de zile să avem viața pe care ne-o dorim, fără să știm exact de ce.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult
sound-bars icon