Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Vom fi singuri

„O persoană care crede că apărătorii în uniformă ai țării, uciși sau grav răniți în lupte sau torturați ani de zile ca prizonieri de război, sunt toți niște fraieri, fiindcă «nu câștigă nimic din asta».

O persoană care îi numește «ratați» pe cei mai scumpi eroi ai noștri, care și-au dat viața pentru America, și refuză să viziteze mormintele lor din Franța. 

O persoană care minte în legătură cu protecția vieții nenăscute, cu femeile, minoritățile, creștini-evanghelici, evreii, bărbații și femeile care muncesc.

O persoană care habar n-are ce valori apără America și ce înseamnă America.

O persoană care sugerează fără să clipească, despre un soldat devotat ce și-a servit țara 40 de ani în război și pace, că ar trebui executat pentru trădare, așteptând să facă cineva ceva în direcția asta.

O persoană care admiră autocrații și dictatorii criminali.

O persoană care nu are decât dispreț pentru instituțiile noastre democratice, pentru Constituția noastră și pentru supremația legii”. 

Nu există nimeni, adversar sau suporter, care să nu-l recunoască pe D. Trump în această descriere. Numai că fanii îi și aprobă cu entuziasm „ideile”. Însă cel ce spune toate acestea nu este Biden, ci fostul șef de staff prezidențial al lui Trump, John Kelly, la CNN.

Așa, și de ce ne privește pe noi, românii? sau, „foarte bine”, vor spune niște români, înfiorător de mulți. Păi, uite de ce.

Planul lui Putin pentru Europa este să o pună sub cizmă bucată cu bucată. Pentru asta, timpul, resursele și răbdarea Rusiei sunt fără limită. Războiul împotriva Ucrainei poate să dureze oricât. Motivul: Rusia e în elementul ei, care n-a fost niciodată pacea. Trăiește într-o „normalitate” a războiului. Nu obosește.

Deja, controlează o halcă din Europa Centrală și de Est. Ungaria, Austria, Serbia, acum Slovacia sunt anti UE și gata oricând să susțină pozițiile Moscovei. Bulgaria și Republica Moldova fac față cu greu forțelor destabilizatoare pro Kremlin. România e înconjurată, iar înăuntru partida antieuropeană, neofascistă, Simion+Șoșoacă urcă în sondaje. 

Singura pavăză pentru România este apartenența la NATO. 

Însă, realist privind, nu văd Ucraina învingând vreodată Rusia, adică împingând-o înapoi din zonele ocupate, inclusiv Crimeea. Dacă războiul de uzură va ține până la alegerile americane din 2024 și învingătorul va fi Trump, atunci...

Ajutorul SUA pentru Ucraina se va diminua drastic.

Niciun soldat american nu ar mai fi trimis să apere România de un atac al Rusiei. Trump va face bășcălie de principiul „Toți pentru unul, unul pentru toți”. Existența eficientă a NATO va deveni problematică. Partidele naționalist-populiste din Franța și Germania se vor umfla destul ca să impună „colaborarea” cu Putin, în loc de a sări în ajutorul României. Vom fi singuri, cu găurile putrede din lăuntrul nostru.

Încă o dată în istoria lumii, totul depinde de America. Acolo s-a născut democrația contemporană, tot acolo își poate găsi sfârșitul. Omenirea s-ar întoarce spre dictatură, omul spre animal.

Iar noi am învăța rusește, dacă n-am făcut-o destul acum 70 de ani. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult