Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Vom fi singuri

„O persoană care crede că apărătorii în uniformă ai țării, uciși sau grav răniți în lupte sau torturați ani de zile ca prizonieri de război, sunt toți niște fraieri, fiindcă «nu câștigă nimic din asta».

O persoană care îi numește «ratați» pe cei mai scumpi eroi ai noștri, care și-au dat viața pentru America, și refuză să viziteze mormintele lor din Franța. 

O persoană care minte în legătură cu protecția vieții nenăscute, cu femeile, minoritățile, creștini-evanghelici, evreii, bărbații și femeile care muncesc.

O persoană care habar n-are ce valori apără America și ce înseamnă America.

O persoană care sugerează fără să clipească, despre un soldat devotat ce și-a servit țara 40 de ani în război și pace, că ar trebui executat pentru trădare, așteptând să facă cineva ceva în direcția asta.

O persoană care admiră autocrații și dictatorii criminali.

O persoană care nu are decât dispreț pentru instituțiile noastre democratice, pentru Constituția noastră și pentru supremația legii”. 

Nu există nimeni, adversar sau suporter, care să nu-l recunoască pe D. Trump în această descriere. Numai că fanii îi și aprobă cu entuziasm „ideile”. Însă cel ce spune toate acestea nu este Biden, ci fostul șef de staff prezidențial al lui Trump, John Kelly, la CNN.

Așa, și de ce ne privește pe noi, românii? sau, „foarte bine”, vor spune niște români, înfiorător de mulți. Păi, uite de ce.

Planul lui Putin pentru Europa este să o pună sub cizmă bucată cu bucată. Pentru asta, timpul, resursele și răbdarea Rusiei sunt fără limită. Războiul împotriva Ucrainei poate să dureze oricât. Motivul: Rusia e în elementul ei, care n-a fost niciodată pacea. Trăiește într-o „normalitate” a războiului. Nu obosește.

Deja, controlează o halcă din Europa Centrală și de Est. Ungaria, Austria, Serbia, acum Slovacia sunt anti UE și gata oricând să susțină pozițiile Moscovei. Bulgaria și Republica Moldova fac față cu greu forțelor destabilizatoare pro Kremlin. România e înconjurată, iar înăuntru partida antieuropeană, neofascistă, Simion+Șoșoacă urcă în sondaje. 

Singura pavăză pentru România este apartenența la NATO. 

Însă, realist privind, nu văd Ucraina învingând vreodată Rusia, adică împingând-o înapoi din zonele ocupate, inclusiv Crimeea. Dacă războiul de uzură va ține până la alegerile americane din 2024 și învingătorul va fi Trump, atunci...

Ajutorul SUA pentru Ucraina se va diminua drastic.

Niciun soldat american nu ar mai fi trimis să apere România de un atac al Rusiei. Trump va face bășcălie de principiul „Toți pentru unul, unul pentru toți”. Existența eficientă a NATO va deveni problematică. Partidele naționalist-populiste din Franța și Germania se vor umfla destul ca să impună „colaborarea” cu Putin, în loc de a sări în ajutorul României. Vom fi singuri, cu găurile putrede din lăuntrul nostru.

Încă o dată în istoria lumii, totul depinde de America. Acolo s-a născut democrația contemporană, tot acolo își poate găsi sfârșitul. Omenirea s-ar întoarce spre dictatură, omul spre animal.

Iar noi am învăța rusește, dacă n-am făcut-o destul acum 70 de ani. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult