Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Vrei să-ți vinzi mașina pe care o ai de 10 ani: cum îi stabilești prețul? Și „concurența” mașinilor cu kilometrajul dat înapoi

Să presupunem că vrei să îți vinzi mașina. Un Golf vechi de 10 ani, cumpărat de nou din România. Mașina a fost rulată mai mult prin țară și arată pe bord 120.000 km. Ce preț îi pui?

Ca să îți faci o idee, te uiți un pic pe internet și vezi că anunțurile pentru un model similar cu al tău variază între 4.000 de euro și 7000 de euro. Tu știi că 120.000 de km este un rulaj destul de mic pentru un Golf vechi de 10 ani, așa că te gândești la un preț peste medie.

Când te uiți însă mai atent peste anunțurile mașinilor similare vezi foarte multe mașini cu kilometri mai puțini, dar care se vând la un preț sub media pieței. Și asta în condițiile în care multe dintre acele mașini sunt aduse din Germania, țară unde șoferii conduc mai mulți kilometri pe an decât noi.

În situația asta, cum pot acei vânzători să vândă la prețuri atât de mici? Întrebarea aceasta ne-am pus-o și noi la VeziCatFace.ro atunci când ne-am apucat pentru prima dată să calculăm prețul corect pentru mașinile second hand din România și am observat că, la anumite modele, relația dintre prețul mașinilor și kilometrajul acestora era directă, nu inversă.

În mod normal, prețul unei mașini scade pe măsură ce kilometrajul crește. În România însă, din cauza numărului mare de mașini cu kilometrajul dat înapoi, această relație s-a inversat, iar acum prețul unor modele crește odată cu numărul de kilometri.

(Foto Guliver/Getty Images)

Practic, se întâmplă următorul fenomen: tu, dacă ai avea un Golf vechi de 10 ani cu 120.000 km, ai vrea să îl dai la un preț peste medie pentru că rulajul este foarte bun.

Pe piață însă, anunțul tău va concura cu cel al unui vânzător mai puțin cinstit care a cumpărat pe un preț foarte mic un Golf similar din Germania cu un rulaj de 400.000 km. Pentru că știe că șansele de a vinde o astfel de mașină în România sunt reduse, acesta dă kilometrajul înapoi până la 80.000, iar apoi pune mașina la vânzare la un preț sub medie, cel mai probabil mai mic decât cel pus de tine pentru mașina ta cu kilometri reali.

Astfel, pe măsură ce numărul de mașini cu kilometri dați înapoi și prețuri sub medie crește, fenomenul se propagă, iar situația din piața se deteriorează, ajungându-se până la scenariul în care vânzătorii cinstiți nu mai sunt motivați să vândă.

Un exemplu concret. Zilele trecute, cineva ne-a trimis un e-mail cu povestea unui vânzător care a cumpărat un BMW Seria 3 din Hunedoara cu 143.000 km și 12.500 euro pe care mai apoi l-a revândut peste 6 zile în Dâmbovița cu 14.390 euro și 98.234 km.

Concret, în doar 6 zile acesta a făcut un profit de aproape 2.000 euro dând vreo 50.000 km înapoi.

Acum, cât de multe mașini din România au kilometrajul dat înapoi? E greu să spunem. Tot ce putem afirma este că aducerea unei mașini second hand din Germania este foarte puțin probabil să fie profitabilă pentru un vânzător din România în condiții corecte.

Prin condiții corecte ne referim la 3 lucruri: 1. să aibă kilometrajul real; 2. să nu aibă daune ascunse (ex. inundată, dauna totală etc); 3. să nu fenteze TVA-ul.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • chestiunea cuparaturilor merita evaluata de psihologi ! chestiunea cumparaturilor second hand este si mai interesanta ! pentru ca vanzatorul nu face altceva decat sa livreze o preferinta / placere (second hand / sex) si nu o necesitate (alimente) !
  • Like 1
 • Despre industria masinilor second hand din Romania s-ar putea scrie un roman intreg. Este o activitate infractionala de ultima speta, cu nimic diferita de traficul de droguri sau de persoane, cu singura diferenta ca efectele in acest caz, sunt preponderent de natura economica. Preponderent, dar nu exclusiv. Nu cred ca nu au fost accidente cauzate de starea tehnica sub orice critica a multor astfel de masini.
  Locuiesc in Oradea, deci am ocazia sa vad zilnic coloane de masini cu trailere care ies prin vama Bors, practicand samsaria de masini. In majoritate sunt masini din Moldova sau din sud, dar nici cele din Cluj sau Salaj nu sunt putine. Locurile lor de popas, langa casele de schimb valutar (de pe blvd. Dacia pentru cei care cunosc orasul) au devenit focare de mizerie si putoare, din cauza faptului ca spatiile dintre blocuri sunt folosite drept WC-uri publice. Pentru pasionatii de historical reenactment ar fi probabil un motiv de bucurie sa retraiasca la Oradea invazia mongola din 1241, doar ca in loc de cete de calareti mongoli, acea zona a orasului este luata cu asalt de samsari din Neamt, Vaslui, Valcea, Dambovita, Suceava si care lasa prapad in urma lor.
  Trecand peste neplacerile si frustrarile olfactivo-igienice, distractia se muta la vama Bors, unde trailere aliniate pe zeci si sute de metri, fac trecerea care ar trebui sa dureze cateva minute, interminabila. Fara nici o exagerare, sunt zeci de astfel de masini care trec granita, zi de zi. Si aici ajung la cea mai mare nedumerire si frustrare legata de samsarii auto... este vorba de o afacere de milioane de euro. De ce acestor specimene li se permite sa traiasca fara a plati un singur ban la stat, cata vreme mie ca angajat si prestator prin PFA, care incerc sa fiu cu toate platile la zi, statul imi ia 7 piei de pe mine, cu fiecare ocazie. Este asa de greu sa dai o lege prin care sa obligi ca fiecare persoana care aduce o masina second hand din strainatate sa fie obligat LA VAMA sa o declare la impozit, si sa plateasca taxe la stat pentru vanzarea lor? Nu este un pic nedrept sa percepi un milion de taxe de la cei care incearca sa-si desfasoare activitatea in mod legal dar cei care samsaresc masini sa fie tolerati sau chiar protejati?! Importul de masini folosite la scara industriala este ilegala de la un capat la altul. Ar fi multe solutii pentru oprirea fenomenului, dar cum nu are nimeni interes, ne pierdem vremea. Ca sa nu fiu inteles gresit...nu am nimic impotriva ca fiecare roman sa aibe posibilitatea sa-si cumpere masina second din strainatate, problema apare cand devine un business nefiscalizat, necontrolat, cu toate caracteristicile si efectele nocive ale crimei organizate. Parerea mea!
  • Like 1
 • check icon
  Nu pricep ceva: Unde e articolul?
  Foarte ( foarte foarte) slab;
  Si nedocumentat;
  practic- cunosc precupete in piata care pot scoate ceva mai documentat;
  E drept- vorba unui clasic, are si chestii noi si chestii bune...numai ca ce-i bun nu e nou si ce-i nou nu e bun;
  Pai- in afara de o reclama mascata la site-ul ala- in rest...unde-i articolul?
  • Like 2


Îți recomandăm

Fetiță la laptop

Situația se poate schimba în orice moment și școli aflate acum în scenariul verde sau galben pot trece de pe o zi pe alta în scenariul roșu, dacă în cadrul lor vor fi confirmate 3 cazuri de Covid. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult

Scoala din valiza

„Educația digitală nu înseamnă neapărat distanțarea între copil și profesor. Și aici îmi vine în minte un alt exemplu: profesorii dintr-o școală din Ialomița, care au devenit dependenți de copiii pentru a putea să folosească mijloacele digitale și s-au apropiat de copii”.

Citește mai mult

Andreas Lier - BASF

„Mă duc aproape în fiecare dimineață cu bicicleta la birou, pe o distanță de 3-4 km, în timp ce vecinii mei adoră să-și conducă SUV-urile, să stea în ambuteiaje, să polueze aerul, lăsând o amprentă mare de carbon doar pentru a se simți foarte confortabil și a afișa simboluri de statut social”, dezvăluie Andreas Lier, CEO al BASF România, într-un interviu pentru Republica.

Citește mai mult

O afacere cu cânepă

Ionuț a plecat în India în toamna lui 2017 ca să viziteze cele șapte orașe sfinte. A luat această decizie după un an și jumătate în care a lucrat pentru o companie elvețiano-britanică din Praga, unde ajunsese ca proaspăt absolvent al unui masterat în Olanda, care nu și-a găsit nimic de lucru în țară.

Citește mai mult

Andrei Pitis

Andrei Pitiş, unul dintre cei mai cunoscuţi oameni din industria locală de IT, a investit până în prezent în 15 startup-uri, după ce în 2018 a demarat un proiect prin care vrea să ajute 100 de români să ajungă milionari în euro din startup-uri în tehnologie.

Citește mai mult