Foto: Profimedia Images
Toate discuțiile despre „depresie” (dacă este sau nu o boală, căci un cleric zice că e lene; dacă se poate muri de la ea sau nu) m-au făcut să retrăiesc o întâmplare extrem de nefericită petrecută în Postul Paștelui. Nu voi da toate detaliile poveștii. Mă interesează doar ceea ce putem învăța din ea, nu vreau să expun un suflet chinuit.
Dacă te doare un ochi, mergi la doctor! La fel cu un picior, o mână sau oricare altă parte a corpului.
Dacă te doare sufletul, dacă nu mai poți comunica cu oamenii, dacă te ascunzi și te temi de ei, ești învățat să nu spui nimănui. Am fost educați că să te doară sufletul nu e o boală, e un alint.
...
Aveam o cunoștință. Trecea des pe la mine cu ani în urmă. Apoi s-a îndepărtat de toată lumea. Nu mai vizita pe nimeni. Toți vedeam că devine tot mai străină de oameni, dar nu am știut ce să facem. Când a început să reclame pe cei din jur la poliție pentru diferite motive imaginare ne-am îndepărtat toți de ea. Nu știam ce să facem...
Credeam că ne rănește, că are ceva cu toată lumea.
Nu avea...
Era singură. Era bolnavă. Nu știa să ceară ajutor.
S-a închis într-o carapace și psihic, și fizic. Lacăte avea la porți, la uși, dar și pe suflet. Camere de supraveghere îi străjuiau casa, căci se simțea urmărită. Își transformase casa într-o fortăreață inexpugnabilă. De ani mulți nimeni nu a mai intrat la ea. Deși în mijlocul satului, trăia ca în pustiu. Fugise de lume. Lumea și ea s-a îndepărtat, că nu știa ce să facă.
Pe la începutul lunii februarie a zărit-o cineva mergând la magazin. Era îmbrobodită bine; i se vedeau doar ochii tulburi și opaci de sub broboadă, cu care nu mai recunoștea pe nimeni; zgribulită și bolnavă - mi-a spus cine a văzut-o.
Apoi au trecut zile... Multe...
Nimeni nu s-a panicat. La ea nu intra nimeni și nu vorbea cu nimeni de vreo șapte-opt ani, cred. Trăia în pustiul ei.
La începutul lunii martie am început să îmi fac griji. Sunam în fiecare zi pe o vecină de a ei să întreb dacă a văzut-o. Îmi spunea că nu. Îmi făceam cele mai negre scenarii. Vecina ei mă liniștea. Îmi spunea că o fi plecată la vreo rudă sau prieten.
Treceam pe la poartă și eu, și vecinii.
Aceleași rufe pe ață... Corespondența neridicată... Lacăte mari pe porți, pe uși... Nicio urmă de pași prin zăpadă, când a nins...
Am sunat la primărie. I-am convins greu să vină să verifice. Nu din răutate sau indiferență, ci pentru că se temeau de reacția ei.
Vecinii m-au prevenit că o să văd ce voi păți cu ea, că mă va duce la poliție că o urmăresc. Mi-am asumat riscul văzând că trec atâtea zile fără să o vadă cineva.
A fost găsită moartă în casă... Murise de mai mult de o lună...
Vinovăția m-a copleșit. Îmi tot spuneam că trebuia să fac mai mult, să mă implic mai repede...
...
Nu aș fi scris niciodată despre asta, dacă nu explodau în spațiul public dilemele și drama morții Iuliei Marin.
Depresia e o boală. O boală cumplită. Netratată, duce la boli mult mai grave.
Am o singură întrebare: Cum poate societatea să îi ajute pe cei care nu se mai pot ajuta singuri!? Pe cei care nici nu mai sunt în stare să ceară ajutorul!? Pe cei care, dacă faci un pas spre ei, îl percep ca agresiune și fug în lumea lor!?
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Totuși, dacă o persoană e bolnavă psihic până într-acolo încât nu mai are discernământ, nu cred că i se poate imputa gestul decisiv al sinuciderii, nici măcar din punct de vedere creștin. Totuși nu cred că i se va putea face slujbă de înmormântare. Sinucigașii au un regim strict din acest punct de vedere.
Viața e un dar divin, indiferent de religie, iar a scăpa de umilință și a-ți păstra demnitatea reprezintă o responsabilitate pentru societate și pentru toți cetățenii români.
Că doza de răutate și lipsa de empatie a unora este o tristă realitate, însă cât privește statul, structurile sale , este inadmisibilă perpetuarea politizării, a dezinteresului sau corupției care funcționează încă din plin.
Cu scuzele de rigoare pentru doamna autoare a articolului de față, pentru folosirea acestui spațiu de comentarii.
Ia uite ce scrie marele CTP, modelul viu al atâtor ființe dezorientate: ”N-am putut și nici n-am să pot vreodată să exclam: Români, vă iubesc!”. Știam asta, ”maestre al urii”. Dumneata ești oricum mizantrop, cu o antipatie în plus față de români. Oare în alte țări n-or fi specimene demne de dispreț, așa cum prezentați la români? Ba da, în toate țările sunt toate felurile de oameni, de la sfinți până la malefici sau jeguri umane. cu ce or fi păcătuit românii în plus să îi desconsidere așa CTP?
În legătură cu postul România TV lucrurile sunt nuanțate. Postul respectiv oferă un mix între informarea și dezbaterile corecte și curajoase pe de-o parte, dar și un stil OTV-istic de multe ori grețos. Dacă însă tu ca privitor știi să discerni esențialul din ce vezi, atunci totul e OK, nu văd care e problema insurmontabilă cu acest post. Oricum e cam singurul post care mai face opoziție clară la actualul regim, aducând și dovezi și purtând și dezbateri în acest sens. N-am văzut acea emisiune a lui Ciutacu, atât de blamată, deși de regulă îi urmăresc emisiunile. Însă sunt convins că a fost OK, fiindcă omul chiar e un jurnalist excelent, atât inteligent, cât și de bună credință. Dezbaterile din emisiunile lui sunt un exemplu pentru alți confrați. E cu mult peste jurnaliștii de carton gen Pândaru, Negruțiu etc. Iar emisiunea lui de dezbateri e mult mai utilă (ca informații transmise) și mai plăcut de urmărit, chiar și decât cea a lui Gâdea, care a devenit și el cam plictisitor, alături de numiții de la Digi24. În concluzie, postul România TV, cu tot OTV-ismul lui formal (mai puțin în cazul lui Ciutacu), e o sursă bună de informare dincolo de suprafață și de aceea a devenit extrem de INCOMOD. Nu mă mir deci că s-a profitat de o situație mai mult sau mai puțin închipuită (din emisiunea lui Ciutacu) și s-a făcut, la comandă, din țânțar armăsar, mergând până la cererea închiderii postului. Asta în ciuda Constituției României, care precizează clar că nicio publicație nu poate fi suprimată. Dar cei care au semnat acea petiție nu sunt democrați. Ei sunt din categoria ”haștagiști”, globaliști, autoritariști, probabil și adepți ai intereselor ilegitime ale marilor companii străine în România etc. Și CTP se dovedește la fel, deși el vine, superior, cu ideea că postul TV nu trebuie închis. Ce generos! Dar e o atitudine otrăvită, în stil pur CTP-ist. Cică nu e de acord cu închiderea acestui post fiindcă trebuie să aibă și scursurile umane un post TV al lor. Și ne-a și enumerat care sunt scursurile umane în concepția sa. Aici a amestecat perfid jeguri umane autentice cu cei care sunt din tabăra politică opusă dumnealui, dar și credincioși ortodocși, naționaliști, sau dimpotrivă, putiniști etc etc. Adică un amestec evident incorect și răuvoitor. Asta nu e o atitudine jegoasă moral? Ba da, dar CTP vede jegul numai la alții, la el niciodată.
În rest, nu e nevoie ca cineva să urmărească postul respectiv ca să înțeleagă antiromânismul „antipaticilor” de acolo (de exemplu: https://www.hotnews.ro/stiri-politic-26222830-dacian-ciolos-cere-inchiderea-romania-republica-moldova-interzis-pentru-propaganda-prorusa-romania-nu-argumentele-lipsesc-curajul.htm). În rest, trollul prorus „Dan Cojocaru” ar trebui să știe care este publicul „Republica” (hint: nu sunt nici „copilăroșii”, nici „țâfnoșii”, dar în mod sigur nici pensionarii comuniști frustrați, cărora nu li se dă atenție acasă).
PS republica.ro nu e un site rezervat oficial haștagiștilor, chiar dacă asta e linia site-ului. Însă la comentarii accesul e liber, în afară de articolele specimenului CTP, desigur. Deci dacă, la rubrica de comentarii, găsești interlocutori antipatici pentru tine, așa ca mine, atunci.... GHINION.
În altă ordine de idei, se spune nu ”polologhie” ci ”poliloghie”. Rezultă evident din etimologia cuvântului, din greacă: poli (cu sens de ”mult, multe”) și logos (cu sens de ”vorbire”). Doar așa, pentru cultura Dvs generală.
Nu vreau să folosesc facebook-ul și nu am deloc postări acolo, e opțiunea mea. Chiar dacă CTP postează și acolo, din moment ce postează și aici, eu aici vreau să comentez, e vreo problemă? Iar dacă el, CTP, ar fi atât de sănătos cum credeți, atunci eu și mulți alții am avea dreptul ăsta. Locul ales aici nu e nici bine nici prost ales. Ăsta e. Știu că sunt total contra curentului pe acest site. De cele mai multe ori postările mele combat ideile vehiculate aici și de aceea îmi atrag și atacuri și antipatie. Dar ce rost ar avea să postez pe alte site-uri, alături de cei de aceleași opinii cu mine, ca într-un club izolat? Așa ați vrea și Dvs să fie acest site, cu unanimități ca în comunism? Nu mai bine există și dezbateri, chiar aprinse și schimburi de idei? E așa de greu de suportat o altă părere, care nu e doar ecoul propriilor păreri? Credeam că unanimități ideologice există doar în țările dictatoriale, cum ar fi Rusia, China etc. Așa ați vrea să fie și în România? Ceva mă face să cred că da. Dar cică alții sunt considerați pro-ruși...
Despre RTV am scris deja în postarea mea ce cred: e cam OTV-istic, dar printre multele banalități ușor grețoase, e singurul care mai face opoziție reală la mizeria de guvernare de la noi. Și asta cu date concrete și dezbateri pe bune. Cred că nu ați avut ocazia sau n-ați vrut să vedeți emisiunile lui Ciutacu pentru a vă convinge personal și nu a adopta poziții combative doar din auzite. Iar pe republica.ro, atâta vreme cât mai e liber și democratic accesul la comentarii, eu o să postez când, cât și cum consider. Cu tot respectul, nu e site-ul Dvs personal ca să-mi spuneți mie că n-am ce căuta pe aici. Dacă nu mă agreați, ori combateți-mă (dar cu argumente, nu cu jigniri), ori ignorați-mă. E atât de simplu.
Cât despre etichete ca „haștagiști”, acestea arată doar limitarea intelectuală a celor care le folosesc, chiar dacă ei nu sunt conștienți de asta. Că tot era prorusul preocupat de publicul „Republica”, faptul că el postează aici ar putea însemna ori că e masochist, ori că asta e misiunea lui aici. În mod sigur s-ar regăsi printre comentacii de pe luju sau cotidianul, ce rost are să se consume aici.
- lipsit de discernământ;
- răuvoitor;
- lipsit de politețe;
- vulgar;
- fără simțul umorului;
- fără argumente.
Tare aș vrea să îmi argumentați, la rece, toate acuzele astea.
Când citesc toate astea aproape că nu știu la ce persoană vă referiți, așa de puțin mă recunosc în ele. Cred că sunt doar impresii subiective ale Dvs (probabil și ale altora), ținând cont de faptul că, prin pozițiile mele ”împotriva curentului” devin antipatic publicului tipic al republica.ro
Dar cum considerați atitudinea lui CTP, care bagă la grămadă, în oala scursurilor umane și pe creștinii ortodocși de bun simț și pe votanții AUR (exasperați de guvernările dezastruoase) și pe naționaliștii de bună credință etc Tot ce e din altă categorie ideologică decât a lui proprie, CTP-ul împroașcă cu noroi. El nu e cumva, deloc-deloc, cum ați zis despre mine: răuvoitor, lipsit de politețe, vulgar, fără simțul umorului? Cât despre discernământ, are, într-adevăr, din plin, de aceea poate și fi considerat răuvoitor. Argumente aduce, dar de multe ori sunt strâmbe, tot răuvoitoare. Oare nu înțelegeți că postările mele sunt veritabile acte de REVOLTĂ la ce scrie dumnealui? Sau la alții care empatizează cu el? Îmi cereți mie politețe, finețe, simțul umorului etc în timp ce chiar pe această pagină de comentarii alții au ”delicatețea” să mă gratuleze ca fiind prost, pro-rus, troll (nu mai repet ce ați zis și Dvs), iar asta numai și numai fiindcă nu am aceleași concepții (găunoase, zic eu) ca ale lor. Dar mi se cere mie să fiu un gentleman, atunci când scriu revoltat.
În concluzie, cine vrea mai multă delicatețe și politețe în comentarii ar trebui să dea primul exemplu, prin coborârea tonului și invitarea interlocutorului, cu politețe, să facă același lucru. Întotdeauna voi răspunde la politețe cu politețe.
Cu Dvs e greu de discutat fiindcă, deși aveți impresia că argumentați ce spuneți, totuși NU argumentați, ci faceți doar afirmații, pe care le reluați de fiecare dată. În loc de a spune, de exemplu despre Ciutacu: ”Este o scursura umana, fara nicio valoare”, mai util ar fi să aduceți argumente de felul: Uite ce zicea într-o emisiune...... și uite ce concepții are....... și uite pe cine ridică în slăvi, în condițiile în care respectivul are respectivele bube în cap.... și uite cum pupă el în dos Rusia și este pro-război.... etc etc etc Înțelegeți? Astea înseamnă argumente, nu simplele afirmații că el ar fi o scursură umană. Și așa sunt toate postările Dvs, fără argumente, doar cu afirmații răspicate sau chiar jignitoare. Ați spus de exemplu că societea noastră se împarte în două tabere clare. O tabără ar fi a celor inteligenți, evoluați, civilizați, care adoptă total valorile occidentale Aici v-ați inclus pe Dvs și pe CTP plus alții, mulți, dar mai puțini decât ceilalți, așa cum ziceați. Cealaltă tabără ați zis că e compusă din ”proști” și ”comuniști”, care trag țara înapoi și nu vă lasă pe Dvs să trăiți în România civilizat, în stil occidental, așa cum ați vrea. Aici m-ați inclus și pe mine (deci prost și comunist, mulțumesc!). Ei bine, eu cred că, deși ați înțeles corect că sunt două tabere ireconciliabile în România, acestea nu se împart așa cum ați zis. Cele două tabere sunt, practic vorbind, ”PROGRESIȘTII” și ”TRADIȚIONALIȘTII”. Dar, în pofida a ce credeți, tradiționaliștii NU sunt deloc comuniști, dimpotrivă, sunt mai de dreapta decât neomarxiștii Dvs. Ca o paranteză, în România nu prea mai sunt comuniști, asta e doar o invectivă respectiv un slogan al propagandei unei tabere împotriva celeilalte, dar fără nicio bază reală. Mai mult, nicio tabără nu deține exclusivitatea nici pentru prostie, nici pentru inteligență. Găsim proști grămadă în ambele tabere, la fel și inteligenti. Tot așa și oameni de bună credință sau naivi, sau parșivi, sau de rea credință. Sunt doar două tendințe sociale și ideologice. Unii, ai Dvs, vor să trăiască într-o societate avansată în aparență, dar depărtată de valorile solide tradiționale, depărtată de Dumnezeu, doar cu norme sociale ad-hoc, care să lase orice tendință, oricât de aberantă, să se manifeste, atât timp cât nu limitează libertatea celuilalt. Pare un sistem social corect, dezirabil, dar eu și mulți alții nu credem că e așa. Odată ce te depărtezi de vechea omenie, vechile valori umane tradiționale, odată ce trăiești într-o lume fără Dumnezeu, la propriu și la figurat, asta nu poate duce la nimic bun. Nu mai intru acum în detalii, dar o pot face, dacă va fi cazul. Pare că tradiționaliștii reprezintă ”înapoierea”, iar progresiștii, neomarxiștii, globaliștii, reprezintă viitorul și progresul. Numai că uneori noțiunea de ”progres” nu înseamnă și ”mai binele” social. Eu cred sincer că la ce ”progres” ni se prezintă, acesta e un drum care va prăbuși omenirea într-o prăpastie. Și am mai zis, în aceste condiții, când drumul duce către prăpastie, a fi mai înapoiat pe acest drum NU e deloc un dezavantaj, ci un mare avantaj. Cred că la un moment dat o să realizeze acest lucru și așa-zișii inteligenți ai taberei neomarxiste, progresitste etc. Numai să nu fie prea târziu.
Spuneți ”confuzii”. Acestea sunt.... care?
Spuneți ”idei toxice”. Acestea sunt.... care?
Până ce nu veniți cu nimic concret consider că n-are rost să continuăm o contrazicere fără bază solidă, de tipul: ”ba tu - ba tu!” Nu vreau să-mi pierd timpul cu aceste copilării.
În plus, „haștagiști” e un termen inventat de proruși, pe când de trădători ca el, tot din păcate, România a avut parte și înainte. Deci nu se pune problema de oglindire a situațiilor. Românii obișnuiți nu iubesc Rusia, ca „Dan Cojocaru”.
PS Și din păcate mai ești și tizul meu :-( :-(
CTP cred ca a intrerupt comunicarea cu romanii pe Republica de scarba haterilor, care ii transmiteau din ce in ce mai multa ura pentru ideile dumnealui! S-o fi saturat , nu credeti?Eu il inteleg! Nu-l aprob, dar il inteleg! Pentru ca, pe masura ce inaintez si eu in varsta, simt aceeasi lehamite!Asa ca eu nu simt ca CTP mi-a dat-o peste ochi! Ci ca mi-a dat mana! In lehamite! Nu ura! Intelegeti asta?
Da, mă iau la trântă cu majoritatea comentatorilor de aici fiindcă aici e fieful ideilor neomarxiste, ”progresiste”, ateiste etc ați prins ideea. Diaspora face și ea parte din publicul țintă al acestui site, mulându-se, de regulă, pe același tip de ideologie. Dvs de asemenea vă încadrați perfect în această ideologie. Dar eu, ideologic, fac parte din tabăra opusă, a tradiționaliștilor, naționaliștilor moderați (patrioți), creștin ortodocșilor etc, ați prins și aici ideea. Asta nu mă face nici mai prost pe mine nici mai inteligentă pe Dvs. E doar felul de a vedea lumea, specific fiecăruia. Nicio tabără nu are exclusivitatea nici a prostiei, nici a inteligenței. De ce totuși postez pe aici? Din senzația că aceste concepții ”progresiste” reprezintă un rău și un pericol viitor pentru democrație și pentru viața oamenilor, în general. Repet ce am mai zis: cred că drumul ”progresismului” în sensul a ceea ce vedem azi, e unul care duce către prăpastie democrația tradițională și viața bună a oamenilor. De aceea, a fi mai ”înapoiat” pe acest drum al falsului progres, nu e deloc un dezavantaj, ci un mare avantaj. Eu consider că ne îndreptăm către o societate nu chiar dictatorială, dar sigur autocratică, sau măcar autoritaristă. Și asta cu acceptul vesel ai adepților, printre care vă numărați și Dvs și CTP și toți aceia care vă considerați puțini și inteligenți. Ca o paranteză, există, cum am spus, destui proști și în tabăra Dvs. Se vede și din postările agramate ale unora de pe acest site. Dar aceia se simt și ei deștepți, doar prin simplul fapt că sunt în tabăra care face mare caz de deșteptăciune. Ei nu sunt așa, săracii, dar prin simpla lor afinitate ideologică, se cred și ei superiori, bieții de ei... Dar revenind. Societatea care se vrea a fi impusă pe viitor, de către progresiști, care acum dau trendul cam în tot occidentul, este una în care oamenii de rând să nu mai aibă identitate, credință, spiritualitate, să fie doar niște oi, niște aplaudaci ai măsurilor guvernanților, niște buni consumatori și ușor de maniăulat în direcția potrivită. S-a experimentat asta în pandemie. E greu să mai argumentez totul, o voi face dacă e cazul. O să-mi ziceți că sunt conspiraționist, dar nu văd ce e rău în asta dacă chiar conspirrațiile sunt REALE. Atunci aș zice, avantaj eu!. Și de fapt acum au început să se adeverească toate îngrijorările de atunci ale așa zișilor ”conspiraționiști”: vaccinul era ineficient și cu multe efecte secundare, dar a fost impus de guverne, la influența marilor companii farmaceutice, doar pentru a-și umple buzunarele. Nu au fost încurajate tratamentele antivirale ieftine, că nu era profitabil. În plus guvernele au experimentat suprimarea drepturilor democratice chipurile spre binele populației, dar s-a ajuns la situații ridicole. de exemplu, în Australia nu se putea intra dacă nu erai vaccinat dar testat sănătos, dar puteai să intri dacă erai vaccinat, chiar dacă erai infectat. De asemenea populația, cam în toată lumea, a fost constrânsă să se vaccineze, deși se spunea inițial că nu e obligatorie. Și asta deși se știa că vaccinul nu împiedică transmiterea virusului, deci îl protejează (mult sau puțin) doar pe cel vaccinat. Medicii care au venit cu ideile corecte, dar împotriva curentului oficial, au fost ridiculizați, terfeliți mediatic, chiar defavorizați profesional. În schimb medicii care au fost prietenii oficialităților au fost ridicați în slăvi. Era doctorița aceea mai ciudățică, dar competentă, parcă de la Oradea, care abia a scăpat de oprobriul Colegiului Medicilor, dor fiindcă era deja notorie în presă. Și asta doar fiincă femeia dădea niște tratamente simple dar dovedit eficiente celor bolnavi de Covid 19 și nu urma orbește ”protocolul” oficial. Amintim și că prietenul Dvs CTP, era aici în fruntea propagandei furibunde pro-vaccin și împotriva tuturor tendințelor diferite de linia impusă oficial. Îmi amintesc că îi numea ”javre” și ”jigodii” pe cei care își puneau speranțele în ivermectină (cu trimitere la faptul că era inițial un medicament veterinar), deși era un medic renumit din SUA (apărea atunci pe la Antena 3) care spunea că el prescrie ivermectină, acesta se poate folosi în SUA și este eficientă și nu înțelege de ce în România nu e voie să se prescrie.
Și dacă tot veni vorba de CTP, să detaliez. Inițial el părea un tip moral și integru, iar cinismul său dădea o valoare suplimentară acetor calități. Cu timpul însă, am înțeles că CTP e alunecos ca un pește. Face pe moralul, intransigentul și independentul, dar se pune în slujba puterii zilei. Care nu e neapărat cea vizibilă, formală, ci cea adevărată, informală, ocultă. De exemplu, de la vremea lui Băsescu încoace, indiferent dacă la puterea vizibilă a mai ajuns și PSD-ul, totuși puterea subterană, adevărată (ceea ce americanii numesc ”deep state” și nu-i putem suspecta de conspiraționism sau prostie) afost deținută de Servicii, justiție, aceste fiind comandate de președintele în funcție, care în același timp este yes-man-ul ambasadelor importante. Deci, pe scurt, puterea în România actuala este deținută, în mod indirect dar eficient 100% de stăpânii coloniei noastre, din Europa și SUA. N-aș vrea să fiu greșit înțeles. Eu, în ciuda celor expuse, sunt clar pro-occidental și împotriva Rusiei dictatoriale. Dar spun ce spun fiindcă vreau ca România să își joace mai bine rolul în politica externă, să își urmărească interesul național, așa cum fac de fapt toate statel, nimic mai mult. Să nu mai fim Yes-men și proștii satului. Să ne nuanțăm puțin poziția de colonie, atât cât se poate. Dar se poate destul de mult dacă vrem. Numai că nu vrem. Că actualii conducători, respectiv Johannis nu vrea, asta e de înțeles: Și-a amanetat interesul țării sale pentru binele personal, eventual vreo funcție călduță la sfârșit de mandat. Problema e cu susținătorii actualelor tendințe, adică Dvs și inteligenții Dvs. tovarăși, care aplaudă (Ponta zice plastic ”ca focile”) tot ce vine dinspre propaganda bruxelleză. În toți acești ani, de la băsescu citire propaganda asta a reușit să transforme, ca imagine, PSD-ul în răul suprem, în timp ce liberalii și USR-ul erau cică salvatorii neamului. Realitatea era că în România NU prea erau personaje politice pozitive cam în nicio tabără. PSD erau cu găinăriile lor arhicunoscute, așa este, dar ceilalți (PNL și USR) erau cu supunerea țării intereselor ilicite ale marilor companii străine. A se vedea: furtul pădurilor, cedarea pe mai nimic a resurselor, distrugerea firmelor românești (majoritatea mici și slabe) în favoarea marilor companii trans-naționale. O să ziceți că ăsta e capitalismul și nu e nicio rea-voință aici. Nu e adevărat, toate statele își protejează capitalul propriu, producția și serviciile proprii. Și când spunem ”proprii” ne referim și la cele străine, dar care au o relație corectă și echitabilă cu statul respectiv, adică plătesc impozite și taxe pe bune, angajează personal local și mai ales nu au o relație economică dezavantajoasă cu statul respectiv. Dar vedeți clar că în România nici vorbă de așa ceva. Nu mai producem aproape nimic în țară, iportăm pe rupte și banii îi obținem din împrumuturi. În același timp ne supunem orbește, fără nicio negociere în interes național la toate cerințele Bruxelles-ului, de multe ori clar interesate economic, favoravbile marilor puteri europene. Există, da, o rivalitate și chiar o luptă economică, cu toate armele, și licite și ilicite, între țările europene, iar noi NU vrem să luptăm pentru noi. Deci ca să fie clar, eu nu sunt supărat pe ei, ci pe NOI. Noi greșim, ai noștri ne trădează interesele pentru folos personal. Culmea e că cei care văd asta, semnalează, se zbat etc sunt etichetați ca EXTREMIȘTI de către propagandă, iar ”focile” ”pun botu” imediat. Mai era PSD-ul în această situație (deși erau și ei mari hoți), acum este AUR-ul. Normal că globaliștilor nu le convine de suveraniști, e evident. Dar AUR, chiar dacă sunt cam primitivi și lipsiți de specialiști, tituși NU sunt extremiști. Ce spun ei de sunt extremiști? Doar ce am spus și eu mai sus, iar ăsta NU e extremism. Nu a incitat nimeni la ură de rasă, la violență împotriva unor categorii sociale. Cu excepția lui Șoșoacă, care într-adevăr a demonstrat că e pro-rusă, nimeni altcineva (nici de la AUR) nu a pupat Rusia în fund și nici nu a fost de partea ei în acest război. Totul e o invenție a propagandei, conform intereselor expuse mai sus.
Ca să revin. ”Moralul” Dvs CTP, sunt convins că știe cum stau lucrurile, măcar parțial. E un om inteligent (inginer automatist, scriitor BUN de SF, critic de film, comentator sportiv, jurnalist etc), are o minte extrem de lucidă, deci s-ar zice că e un om valoros. Și ar fi, dacă nu s-ar murdări în războiul propagandistic pe care îl duce perfect conștient. Un om cu intelectul său nu poate să nu vadă ce se întâmplă în mod real. Pur și simplu se pune în slujba intereselor contrare României, din interes propriu. Singura circumstanțăă atenuantă pe care i-o acord este că, parțial, repet, parțial, are și el anumite concepții care se suprapun peste cele ale stăpânilor săi. Dar suprapunerea NU e totală, iar aici începe compromisul său respingător. În plus, împotriva sa am și faptul că e ANTI creștinism, nu numai ateu. Una e să fii ateu, dar respectuos cu credincioșii. Nu e cazul său, însă. El a pornit o veritabilă luptă nu numai cu Biserica, ca instituție, ci chiar cu credința și credincioșii simpli. E, sau a devnit un om realmente rău. Nu mai e doar intransigent, e chiar MALEFIC , din punctul meu de vedere. Cei care au mai rămas fani ori nu văd asta, ori sunt și ei la fel.
Trebuie să închei acum, nu mai am timp nici să corectez greșelile gramaticale sau din repezeală, scuze anticipat. Nu am spus nici pe sfert câte aș fi avut de spus, dar e greu să răspund la atâtea teme pe larg, dintr-o dată. Poate, pe rând, pe îndelete, cu timpul....
Am tot spus că în legătură cu România TV aici sunt DOUĂ chestiuni distincte. Una este OTV-ismul lor evident, făcut doar de dragul audienței, care este grețos dar prinde la un gen de oameni printre care NU mă număr NICI eu, la fel ca Dvs. Dar alt aspect este că, printre deșeuri OTV-istice, aici găsesc multe informații corecte, care mă interesează. Cei care atacă acum RTV-ul, mai ales dintre politicienii USR dar nu numai, nu o fac fiindcă le pute stilul lor tabloid, ci tocmai pentru că sunt INCOMODAȚI în interesele lor ilicite. Asta nu vreți Dvs și alții să înțelegeți. Iar dacă RTV -ul vă pare pe de-a-ntregul o mizerie, chiar și unde sunt informații valoroase, asta e numai și numai din cauză că nu sunteți de acord cu aceste informații. Dar eu da, sunt de acord. Repet, nu mă refer la știrile tabloide de genul: ”breaking news”, starleta cutare s-a combinat cu cocalarul cutare și împreună au făcut.... pârț :-) Nu, eu mă refer chiar la emisiunile lui Ciutacu, unde vin Alice Drăghici, Gheorghe Piperea, Ciolacu, Simion, Bogdan Chirieac etc etc Iar Ciutacu, așa ciudățel cum e el, face o emisiune super OK și utilă. Reușește să îi facă pe invitați, ferm, spumos, dar fără să-i jignească, să scoată cam tot ce știu, chiar și ce nu vroiau să spună inițial. E o emisiune cu care rezonez, fiindcă sunt de acord cu ideile respective. Dvs, dacă aveți idei opuse lor, evident că nu îi agreați. Dar nu spuneți că emisiunile lui Ciutacu sunt o mizerie, fiindcă chiar nu sunt. Da, nu are stilul lui Pândaru, Negruțiu, adică scorțos, serios, calm, dar nici nu vezi la el plictiseala și inutilitatea de la cei de la Digi24, unde nu afli nimic nou, doar un pic de propagandă străvezie și atât. Și dacă tot vorbim de jurnalism serios, îl găsim cumva la Libertatea? Că ei se dau acum loviți în aripă. A murit fata aia săraca LA EI dar culmea, tot ei sar la gâtul România TV, care n-are nici în clin nici în mânecă cu asta, decât că au pus întrebări jurnalistice corecte. Ăsta o fi noul jurnalism de calitate, cel găsit la Libertatea? Întreb și eu. Sau jurnalismul de calitate pentru Dvs este DOAR acela care are linia editorială conform ideologiei Dvs? Nu cumva confundați calitatea jurnalismului cu tipul de idei vehiculate? Dacă e așa, sper că realizați că nu e OK. Mai gândiți-vă.
În legătură cu faptul că nu sunteți de acord cu ideile mele, asta e, ce să-i faci. Unii oameni au o receptivitate mai mare la propaganda profesionistă a intereselor străine. Hai să nu zic de Dvs personal, că nu știu, nu vă cunosc. Vorbesc la modul general. Băsescu a fost votat de 2 (DOUĂ) ori, adică pentru 10 (ZECE) ani. Acum cine l-a votat se zgârie pe ochi, dându-și seama cât afost de fraier / fraierit. Cu Johannis la fel, ne-am procopsit cu el pentru alți 10 (ZECE) ani, fiindcă fanilor lui de la început le-au trebuit mai mult de 5 (CINCI) ani, când s-a votat peentru al doilea mandat, să realizeze ce hram poartă individul. Și mai sunt încă unii care nu și-au revenit din iluzii. Oamenii de acest tip, de regulă ”progresiști”, ”haștagiști”, globaliști etc, (auto)declarați inteligenți, instruiți, culți, elevați, evoluați etc au o mare permeabilitate la propaganda care li se adresează, de regulă pornind de la interese contrare celor naționale. Cât timp propaganda le ridică în slăvi un personaj, acela care trebuie, ei îl idolatrizează, de asemenea. Când personajul nu mai e util propagandei (de exemplu acum când Johannis nu mai poate candida din nou), atunci aceasta îl lasă din brațe, iar fanii, fără cântecul de sirenă al propagandei, se trezesc și ei într-un târziu. Acum propaganda are tunurile pe RTV, din motivele menționate. Fanii progresismului sar la jugulară bucuroși că au identificat răul, în concepția lor. Ponta le zice acestora, în mod plastic ”foci” fiindcă aplaudă bucuroși ca focile, fără discernământ, tot ce vine de la propagandă, având însă impresia că ei au discernământ și proștii sunt alții. Vă mai amintiți cum erau odată tunurile propagandei pe Antena 3 (Latrina 3 etc etc)? Atunci A3 era ea pe valul opoziției la propaganda de afară, de partea PSD-ului, care era ”în disgrație”. Asta era pe vremea lui Dragnea. Acum lucrurile stau cu totul altfel. PSD-ul lui Ciolacu a trecut și el în barca lui Johannis, care l-a ”reevaluat” și l-a luat sub aripa protectoare. Antena 3 însăși s-a mai nuanțat, s-a mai cumințit, în consecință a ieșit din bătaia tunurilor propagandei. Ce era odată A3 este acum RTV, care ”beneficiază” de atacul propagandei și de aprobarea ”focilor”, evident. Iar în legătură cu prezidențialele de la anul, pun pariu că va veni pe cai mari cineva tot binecuvântat de propagandă, conform ”indicațiilor” din culise, iar simpaticele ”fochițe”, de teama ca nu cumva să iasă X, va vota pe Y, adică exact pe cine trebuie. Pentru încă 10 (ZECE) ani, să ne-nțelegem, nu așa, doar un mandat. După care iar vor considera că au fost fraieriți. Dau și eu un nume la întâmplare: KOVESI. Fiindcă trebuie, nu-i așa? să terminăm odată cu corupția din această țară :-) :-) Eu propun sincer ca după atâta vot al ”deștepților”, instruiților, evoluaților, vizionarilor din țară și din diaspora etc etc, timp de 20 (DOUĂZECI) de ani din viața noastră, poate că n-ar strica să mai mergem și pe mâna ”proștilor” de naționaliști, creștinilor, patrioților rămași în ”Evul Mediu” etc etc. Poate iese mai bine, cine știe?
Ați scris mult, ați presupus diverse despre sursele mele de informare, despre ce accept sau nu, ce pricep sau nu. Din simplul fapt că găsesc RTV o mizerie. Chiar e o mizerie. Nu că așa vor "fanii progresismului", "haștagiștii" să pară. Chiar așa, e rău să fii progresist? Eu cred că e mai rău să îl citezi pe Ponta. Chiar vi s-a părut o vorbă deșteaptă treaba cu focile?
Deci RTV, Antena 3 și Ponta ziceți? Niște valori distruse de haștagiștii, presupun. Doamne ferește, domnule Cojocaru! Așa îmi vine să zic, deși sunt atee, așa cum îi stă bine unui progresist.
Mai sunt multe de spus despre societatea progresistă, pe care eu o văd ca o societate sumbră, întunecată, malefică, unde nu e nimic sfânt, doar reguli peste reguli (în afară desigur de libertatea la a face tot felul de josnicii morale, că astea sunt în regulă), reguli care mai de care mai în folosul marelui capital și mai în defavoarea oamenilor, care se vor afunda într-o criză morală uriașă și-și vor pierde speranța, bucuria de a trăi și legătura cu sacrul și spiritualitatea.
Deci dacă vă revendicați a fi ”progresistă”, ar cam trebui să înțelegeți crunta realitate și să vă asumați cele menționate mai sus, că nu sunt inventate de mine, sunt exprimate public de oamenii din tabăra Dvs, mai direct sau mai indirect, dar clar pentru oricine.
După ce am amintit aceste lucruri, atât de grave, mai are sens să vă scandalizați de Ciutacu sau de Ponta? Astea sunt mizilicuri, doamnă, lumea se duce în prăpastie în aplauzele Dvs și ale tovarășilor Dvs, iar Dvs vă ofuscați că eu mai țin cont și de ce zic Ciutacu, Ponta și alții, care văd, ca și mine, aceste adevăruri. Ziceți de mizeriile tabloide. Și mie îmi repugnă, dar credeți-mă că îmi repugnă alte lucruri cu mult mai mult și anume cele descrise mai sus, asociate cu ”progresismul”.