Foto: Getty Images
„-Aș vrea să devin propriul meu angajat, dar ce se presupune că ar trebui să știu?”
Îți sună cunoscut, nu? Atunci când pornești pe un drum, este nevoie să ai niște cunoștințe și abilități minime ca să știi ce presupune călătoria ta și ce te așteaptă sau ce riscuri presupune.
De asemenea, când se dezvoltă o afacere, este necesar să se dezvolte și persoana din spatele ei. Antreprenoriatul nu este pentru toată lumea. Pentru un start în antreprenoriat trebuie să te asiguri că deții anumite cunoștințe, iar dacă nu, să fii dispus să le înveți pentru a vedea unde te situezi și dacă poți să gestionezi ceea ce va urma.
Iată câteva elemente cu care poți porni încrezător la drum:
1. Abilitatea de a comunica
Nu poți da înapoi când vine vorba de comunicare, este vitală. Totodată, reprezintă și cea mai eficientă metodă de a-ți promova serviciile sau produsele pe care le oferi. Dacă ești introvertit, îți recomand niște ședințe practice de vorbit în public și mult exercițiu. Vei intra în contact cu numeroase categorii de public, de la echipa ta, la clienți, investitori și partenerii de proiecte. Pregătește-te pentru a putea transmite informațiile pe care vrei să le transmiți clar și concis, fără să te pierzi printre detalii și paranteze fără sfârșit.
2. Gestionarea timpului
Pe măsură ce afacerea ta se va dezvolta, vei fi tot mai aglomerat. Astfel, va trebui să găsești un echilibru între viața personală și cea profesională, pentru a evita arhicunoscutul burnout. Fiecare antreprenor are la dispoziție tot 24 de ore, la fel ca orice altă persoană, și este nevoit să aloce și să folosească timpul eficient, pentru a putea respecta atât timpul său, cât și al celorlalți. Pentru un start în antreprenoriat de succes, învață să lucrezi cu obiective, prioritizează, și rezolvă ceea ce este necesar sau urgent.
2. Munca în echipă
Fie că este vorba despre echipe mai mici sau mai mari, în orice direcție te vei îndrepta vei lucra cu oameni și cu mult public. Alege atent persoanele de lângă tine, chiar dacă la început sunt puține și este vorba de prieteni sau familie care lucrează împreună cu tine. Asigură-te că este vorba despre persoane loiale. Un start în antreprenoriat nu este cel mai la îndemână lucru, Învață să te dedici și să te implici în echipa formată, dar și să asculți ideile și părerile celorlalți.
3. Utilizarea lui „nu”
Ascultă activ ceea ce ți se spune sau ceea ce ți se propune, și folosește concluzia ca decizie de final. Analizează dacă informațiile pe care le primești sunt valoroase și aduc vreun beneficiu sau bine comun pentru business-ul tău, în caz contrar ar trebui să refuzi. Nu înțelege greșit, este bine să ajuți și să dai dovadă de bunătate și compasiune, dar nu îți irosi timpul, energia și resursele în scopuri exagerate sau inutile.
4. Managementul bugetului
Presupune un proces complex și cu un grad de dificultate înalt, mai ales când ești nevoit să îl faci singur. Nu toată lumea este familiară cu această zonă. Încearcă să urmezi un curs de educație financiară pentru a organiza și observa ce funcționează și ce nu în situația ta. Nu ezita să consulți specialiști când te simți depășit de situație, este mult mai greu ulterior să repari greșelile făcute.
Un antreprenor reprezintă un agent al schimbării, aplică ceea ce ai învățat astăzi și nu îți lăsa ideea doar scrisă pe o hârtie. Urmărește consecvența, determinarea și perseverența în tot ceea ce îți dorești, axează-te pe valori și nu îți dori succes peste noapte.
Pe locuri, fiți gata… start în antreprenoriat!
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.