Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

„Atenție, urmează imagini care vă pot afecta emoțional!” Despre discernământul emoțiilor cu care ne hrănim

La televizor

Foto: Guliver Getty Images

Acum două săptămâni, întors dintr-o vacanță, am deschis televizorul în timp ce despachetam. Tocmai începeau știrile. De cele mai multe ori nu urmăresc jurnalele - prefer să fac revista presei online și să aleg ce subiect vreau să aprofundez. Acum însă, prins în triunghiul geamantan, mașină de spălat, dulap, am lăsat televizorul să meargă. În mai puțin de zece minute am auzit de 4 - 5 ori, înaintea unei știri, avertismentul prezentatoarei - „Atenție, urmează imagini care vă pot afecta emoțional!”.

Ușor exasperat, m-am trezit că spun: „Așa, și? Ce ar trebui să fac?”

Sigur, am mai auzit acest mesaj de foarte multe ori... Acum însă era ca și cum îl auzeam pentru prima oară sau cel puțin era prima oară când chiar îi acordam atenție.

Adesea, rolul unui avertisment este de a te face atent și a-ți oferi o sugestie. De exemplu, atunci când suntem în avion și sunt anunțate turbulențe, suntem sfătuiți să ne cuplăm centurile de siguranță.

Dar cum ne putem pregăti pentru imagini violente? Concret, ce putem face? Nu primim nicio sugestie.

De cele mai multe ori nu facem nimic - continuăm să ne uitam. Sigur, reglementările pentru televiziuni există și sunt respectate de cele mai multe ori - imaginile sunt blurate sau filtrate în alb și negru. Chiar și așa mintea noastră „umple” acest conținut cenzurat.

Ne putem imagina un scenariu în care sunt copii în cameră, iar acest mesaj ne va face să îi trimitem în altă parte, să schimbăm canalul sau să închidem televizorul... Dar câți facem asta? Și oare doar copiii sunt afecați de aceste imagini?

Studiile despre efectele expunerii la imagini brutale susțin că indiferent dacă violența este reală sau reconstituită pe baza unor evenimente reale sau a unei ficțiuni, putem să experimentăm o traumă în mod indirect atunci când asistăm la acte de cruzime în fața cărora ne simțim neputincioși.

„Televiziunile nu fac decât să prezinte realitatea... dacă nu vă convine - ghinion!”, ar putea spune cineva. Oare chiar vrem să ne hrănim de zeci de ori în fiecare zi cu aceste imagini și să simțim emoția lor doar pentru că asta e realitatea? Sau suntem atât de obișnuiți cu ele încât nici măcar nu mai suntem conștienți de ceea ce simțim?

La fel cum suntem atenți cu ceea ce mâncăm, am putea fi atenți la ceea ce înghițim emoțional din produsele media pe care le consumăm. Sigur, asta nu înseamnă să ne izolăm, să nu ne mai intereseze nimic - e important să fim informați. Cheia e să găsim calea de mijloc, să fim conștienți că avem o responsabilitate față de starea noastră de bine și că o putem influența prin informațiile la care ne expunem. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Gabi check icon
    Dacă vrei să știi cât de infantili sunt oamenii din această țară, uită-te doar la reclamele TV. Nu la programe, nu la știri. Doar la reclame. Urmăreşte doar reclame timp de aproximativ o săptămână și vei vedea cât de naivi, superficiali, neajutoraţi şi bolnavi sunt oamenii din această țară. Toată lumea are o problemă sau suferă de ceva! Şi altcineva are o soluţie rapidă de rezolvare, sau o pastilă, care bineînţeles că e „la ofertă".
    Politicienii populişti oare pe ce credeţi că se bazează atunci când vă fac promisiuni electorale?
    - „Ştim că aveţi o problemă, dar noi o vom rezolva!”
    Sună cunoscut?
    • Like 4
    • @ Gabi
      Parerist check icon
      E mai rau de atat. Daca ai o problema, nu cumva sa consulti un specialist, lasa ca te sfatuiesc eu ce pastila sa ei!
      Cu reclame din astea ne mai miram ca oamenii tind sa considere profesionistii niste impostori (cel putin in zona medicala).
      • Like 2
  • Delia MC Delia MC check icon
    Prin aceasta "Atenție, urmează imagini care vă pot afecta emoțional!”. se poate înțelege de fapt : uitați-vă, acum, vine circul! Bineînțeles funcționează perfect la cei dependenți de senzațional, cum au avut grijă TOATE televiziunile să ne educe...
    • Like 7
    • @ Delia MC
      Adi check icon
      ....e de ras! de acord si f. bine punctuat!
      • Like 3
    • @ Delia MC
      Eu stiu ca de fapt nu urmeaza nicio imagine care sa ma sperie, stiu doar ca e un mod de a ma determina sa nu inchid televizorul , sa raman holbat la ei.
      • Like 0
  • Parerist check icon
    Televiziunile NU prezinta realitatea, ci prezinta doar partile ei senzationale (care de cele mai multe ori sunt negative). Insa nu toti de pe strada sunt niste psihopati si nici macar nu-s mai multi decat erau inaintea televiziunilor.
    Probabil au descoperit (mai riguros sau mai empiric) care e solutia sa te faca dependent de ecran (lucru pe care si feisbuc l-a studiat-o pe sute de mii de cobai, si chiar a publicat rezultatele) si asta fac. Daca ar reprezenta realitatea asa cum e ea (pe de o parte .... nesenzationala si pe de alta parte mult mai complexa decat incape in mintea oamenilor) probabil nu s-ar mai uita nimeni. Asa ca e mai usor sa prezinte chestii fie senzationale fie simplificate. In alb si negru, fara nuante....
    • Like 5
  • Atentie !!! O televiziune care prezinta aproape numai reclame si comentarii politice
    agrementate cu discutii moderator-”personagiu important”, ar trebui sa nu se limiteze la avertismentul cu imagini emotionale (adesea superflu) ci mai ales avertismente pe care marturisesc ca le practic pentru membrii mei de familie:
    Atentie !! Urmeaza un calup de minciuni si diversiuni pentru popor, sau distrati-va cu elucubratii si tampenii ale unui important om politic, dar mai ales feriti copiii, elevii, studentii, va vorbeste un demnitar analfabet, evitati contagiunea dela stalcirea limbii romane. Tara am cam pierdut-o, sa ne pastram limba pentru a mai avea speranta existentei noastre ca natiune.
    • Like 2
    • @ Mircea Popescu
      Pt asta exista cateva soluti practice, butoanele de la telecomanda: mute; off si schimba canalul ! Solutia off e cea mai buna, mai faci economie la curent si poti sa pozezi in ecologist sau sa le urezi alora de la tv ce vreti dvs de la calendarul crestin si pana la viata sexuala !
      • Like 2
  • Emotiva de mine a renuntat la tv. Viata mi-e mai linistita.
    Inca fac glume ca de cate ori merg la anumite familii in vizita (unde 2-3 tv-uri functioneaza continuu) incep sa simt nevoia de o asigurare si durerea de hemoroizi desi nu am nici masina si nici hemoroizi.
    • Like 6
  • Avertismentul este bine venit , mai ales pentru emotivi sau stresați . Cine nu suportă nu se uită, nu poți dai si sugestia ce să facă telespectatorul , trebuie sa intervină și responsabilitatea lui !
    i
    • Like 6


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult
sound-bars icon