Foto: Rainer Lesniewski / Alamy / Alamy / Profimedia
Proiectul pilot al venitului de bază universal începe în Germania, în sfârșit. Cum va schimba suma de 1.200 de euro (nemunciți) viața unui om pe durata a 3 ani? Aceasta este chestiunea studiată în intervalul propus. Peste 2 milioane de persoane se înscriseseră pentru a participa, doar 122 au fost selectate.
Care sunt repercusiunile asupra vieții cotidiene atunci când o persoană dispune lunar de 1200 de euro extra? După un lung proces de selecție, venitul universal de bază va fi oferit unor „candidați" ce provin din medii sociale similare, categoria principală fiind persoanele single 21-40 ani.
Startul a fost dat la data de 1 iunie, inițiatorii proiectului fiind asociația Mein Grundeinkommen, împreună cu experți de la Institutul German de Cercetări Științifice și Institutul Max Planck.
Pe baza unor chestionare de completat la fiecare 6 luni, cercetătorii vor monitoriza schimbările concrete survenite în viața participanților: profesia, finanțele, contactele sociale și familia, până la chestiuni de ordin fizic - pentru evaluarea nivelului de stres se vor analiza și probe de păr.
Studiul se dorește să fie o contribuție pertinentă la cercetările privind venitul de bază universal: conform inițiatorului studiului, Michael Bohmeyer, se va observa și modul în care participanții vor face uz de noua „libertate" în folosul comunității.
Până acum, studiile din domeniu s-au limitat la persoanele din medii sociale precare - iar acest venit universal nu e menit a fi un ajutor social, ci „o investiție universală în dezvoltarea întregii societăți". De această dată se vor analiza efectele asupra clasei medii, iar dacă acestea sunt pozitive, vor urma alte studii pentru finanțarea unui grup mai mare de participanți.
Proiectul este finanțat din donații private. La nivel politic, dezbaterea are o anumită vechime, însă (deocamdată) ideea nu beneficiază de sprijinul majorității parlamentare.
Aproximativ 50% din populația germană agreează principiul, însă crede că suplimentul lunar ar reduce productivitatea și nu ar genera schimbări majore în viața unui individ, acestea fiind și concluziile studiului efectuat în Finlanda (2018-2020): participanții au fost mai fericiți, însă au rămas în general șomeri.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.