Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

„Bani degeaba” - experiment social în Germania. 122 de voluntari vor primi, 3 ani, câte 1.200 de euro/lună, fără să facă nimic. Statul vrea să testeze venitul de bază universal

Germania - Foto: Rainer Lesniewski / Alamy / Alamy / Profimedia)

Foto: Rainer Lesniewski / Alamy / Alamy / Profimedia

Proiectul pilot al venitului de bază universal începe în Germania, în sfârșit. Cum va schimba suma de 1.200 de euro (nemunciți) viața unui om pe durata a 3 ani? Aceasta este chestiunea studiată în intervalul propus. Peste 2 milioane de persoane se înscriseseră pentru a participa, doar 122 au fost selectate.

Care sunt repercusiunile asupra vieții cotidiene atunci când o persoană dispune lunar de 1200 de euro extra? După un lung proces de selecție, venitul universal de bază va fi oferit unor „candidați" ce provin din medii sociale similare, categoria principală fiind persoanele single 21-40 ani.

Startul a fost dat la data de 1 iunie, inițiatorii proiectului fiind asociația Mein Grundeinkommen, împreună cu experți de la Institutul German de Cercetări Științifice și Institutul Max Planck.

Pe baza unor chestionare de completat la fiecare 6 luni, cercetătorii vor monitoriza schimbările concrete survenite în viața participanților: profesia, finanțele, contactele sociale și familia, până la chestiuni de ordin fizic - pentru evaluarea nivelului de stres se vor analiza și probe de păr.

Studiul se dorește să fie o contribuție pertinentă la cercetările privind venitul de bază universal: conform inițiatorului studiului, Michael Bohmeyer, se va observa și modul în care participanții vor face uz de noua „libertate" în folosul comunității.

Până acum, studiile din domeniu s-au limitat la persoanele din medii sociale precare - iar acest venit universal nu e menit a fi un ajutor social, ci „o investiție universală în dezvoltarea întregii societăți". De această dată se vor analiza efectele asupra clasei medii, iar dacă acestea sunt pozitive, vor urma alte studii pentru finanțarea unui grup mai mare de participanți.

Proiectul este finanțat din donații private. La nivel politic, dezbaterea are o anumită vechime, însă (deocamdată) ideea nu beneficiază de sprijinul majorității parlamentare.

Aproximativ 50% din populația germană agreează principiul, însă crede că suplimentul lunar ar reduce productivitatea și nu ar genera schimbări majore în viața unui individ, acestea fiind și concluziile studiului efectuat în Finlanda (2018-2020): participanții au fost mai fericiți, însă au rămas în general șomeri. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Nomad digital

Marius are 24 de ani și înainte de pandemie s-a angajat pentru prima dată cu normă întreagă. Sau full-time, cum spun colegii. Multinaționala care l-a recrutat i-a oferit un contract pe perioadă nedeterminată, dar, spre mirarea părinților, a refuzat. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult