Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

„Bani degeaba” - experiment social în Germania. 122 de voluntari vor primi, 3 ani, câte 1.200 de euro/lună, fără să facă nimic. Statul vrea să testeze venitul de bază universal

Germania - Foto: Rainer Lesniewski / Alamy / Alamy / Profimedia)

Foto: Rainer Lesniewski / Alamy / Alamy / Profimedia

Proiectul pilot al venitului de bază universal începe în Germania, în sfârșit. Cum va schimba suma de 1.200 de euro (nemunciți) viața unui om pe durata a 3 ani? Aceasta este chestiunea studiată în intervalul propus. Peste 2 milioane de persoane se înscriseseră pentru a participa, doar 122 au fost selectate.

Care sunt repercusiunile asupra vieții cotidiene atunci când o persoană dispune lunar de 1200 de euro extra? După un lung proces de selecție, venitul universal de bază va fi oferit unor „candidați" ce provin din medii sociale similare, categoria principală fiind persoanele single 21-40 ani.

Startul a fost dat la data de 1 iunie, inițiatorii proiectului fiind asociația Mein Grundeinkommen, împreună cu experți de la Institutul German de Cercetări Științifice și Institutul Max Planck.

Pe baza unor chestionare de completat la fiecare 6 luni, cercetătorii vor monitoriza schimbările concrete survenite în viața participanților: profesia, finanțele, contactele sociale și familia, până la chestiuni de ordin fizic - pentru evaluarea nivelului de stres se vor analiza și probe de păr.

Studiul se dorește să fie o contribuție pertinentă la cercetările privind venitul de bază universal: conform inițiatorului studiului, Michael Bohmeyer, se va observa și modul în care participanții vor face uz de noua „libertate" în folosul comunității.

Până acum, studiile din domeniu s-au limitat la persoanele din medii sociale precare - iar acest venit universal nu e menit a fi un ajutor social, ci „o investiție universală în dezvoltarea întregii societăți". De această dată se vor analiza efectele asupra clasei medii, iar dacă acestea sunt pozitive, vor urma alte studii pentru finanțarea unui grup mai mare de participanți.

Proiectul este finanțat din donații private. La nivel politic, dezbaterea are o anumită vechime, însă (deocamdată) ideea nu beneficiază de sprijinul majorității parlamentare.

Aproximativ 50% din populația germană agreează principiul, însă crede că suplimentul lunar ar reduce productivitatea și nu ar genera schimbări majore în viața unui individ, acestea fiind și concluziile studiului efectuat în Finlanda (2018-2020): participanții au fost mai fericiți, însă au rămas în general șomeri. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult