Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

„Ceva Dulce” de la două surori din Timișoara. Preferatul copiilor: „jelly belly bean boozled”, inspirat din Harry Potter. GENERAȚIA B

Contractul pentru închirierea sediului a picat chiar înainte de semnare, marfa din Austria achitată în avans nu a mai ajuns la timp pentru deschiderea magazinului din cauza transportatorului, iar pentru aproape orice solicitare de la primărie, timpul de așteptare/rezolvare este de 30 de zile, perioadă în care nu poți afla dacă documentele sunt în regulă sau necesită completări. Poți aștepta o lună pentru autorizația de funcționare, iar la finalul lunii să afli că oricum nu ai primit-o din varii motive și trebuie să o iei de la început.

Sunt doar câteva dintre provocările cu care s-au confruntat două tinere antreprenoare din Timișoara atunci când au început, în toamna anului 2015, propria afacere sub brandul „Ceva Dulce”.

Două surori, Giorgiana și Dorina Petre, 33 și respectiv 25 de ani, au deschis în orașul de pe Bega un magazin specializat în dulciuri. Alături de ele este Ștefan Szakal, 35 de ani, investitor și business advisor la „Ceva Dulce”, magazin care are și o variantă online.

Giorgiana Petre a absolvit facultatea de jurnalistică - limba engleză, apoi a făcut un master de management și marketing în mass-media. Nu a lucrat niciodată în presă, primul ei „job serios” fiind de PR într-o companie IT. După jumătate de an pe acest post a preluat un proiect în cadrul aceleiași companii, pe care l-a coordonat timp de 4 ani. Proiectul respectiv oferea servicii de word-of-mouth marketing și cercetare de piață companiilor care voiau să intre în contact direct cu publicul lor țintă, prin intermediul unei platforme online. Se întâmpla în 2007, când blogging-ul era la început. A avut câteva colaborări cu companii mari: Henkel, Gerovital, Ivatherm.

În 2012 proiectul s-a oprit și Giorgiana a început colaborarea cu [e-spres-oh], o companie ce activează tot în domeniul IT, preluând partea de Marketing și Comunicare. [e-spres-oh] este afacerea lui Ștefan Szakal, actualul asociat de la „Ceva Dulce”.

Ștefan Szakal a fost implicat în TechHub București, PR Beta și deține mai multe business-uri, ca X3, Ctrl-D, Alt Club, [e-spres-oh]. Designer ca formație, antreprenor prin natură, Giorgiana spune că el a încurajat-o mereu să își urmeze visul de a avea un business propriu.

„Practic ideea a venit în timp ce povesteam cu el despre cadouri, călătorii și un brand de dulciuri preferat de amândoi. Schimbul de replici, mai în glumă mai în serios a fost următorul: «Când voi crește mare, voi avea propriul magazin de dulciuri» , iar el a spus: «Nu ai crescut destul?!»”, povestește Giorgiana Petre începutul afacerii.

Sora ei, Dorina, este absolventă a facultății de Comunicare și Relații Publice și are un master de Publicitate și Promovarea Vânzărilor. A lucrat încă din ultimul an de facultate la Orange, ca asistent relatii publice și comunicare, apoi ca și consultant de vânzări într-o optică medicală.

„Sora mea a fost încântată din primul moment de ideea unui business dulce și a fost firesc să îl dezvoltăm ca pe o afacere de familie. Pornind fără experiență în domeniu, era important să învăț și să dezvolt activitatea alături de o persoană de încredere”, continuă antreprenoarea care spune că ideea unei afaceri cu dulciuri a venit în urma călătoriilor prin Europa, unde era fascinată de ciocolateriile cochete și de unde se întorcea cu bagajele pline de ciololate și bomboane.

Prima provocare: închirierea unui spațiu. Contractul a picat înainte de semnare

Odată ce a trecut peste „teama” de a renunța la poziția confortabilă de angajat, cea mai mare provocare a fost găsirea unui spațiu potrivit pentru magazinul „Ceva Dulce”.

Și-a dorit foarte mult un loc în care să prezinte și să scoată în evidență produsele, un loc cu personalitate unde să își întâmpine clienții și cu ajutorul căruia să spună o parte din povestea lor.

„Momentul era unul oarecum nepotrivit, pentru că zona istorică a Timișoarei era în lucrări de renovare în acea perioadă și totul era un șantier, am găsit un spațiu foarte drăguț a cărui închiriere a picat chiar în ziua în care trebuia să semnăm contractul, apoi pur și simplu nu mai găseam nimic potrivit. Chiar dacă poate am fi putut dezvolta conceptul fără un magazin fizic, limitându-ne la online sau la magazine partenere, mie mi se părea important să existe o locație fizică, lucru care s-a și materializat, câteva luni mai târziu”, povestește Giorgiana Petre.

Identificarea furnizorilor și stabilirea unor colaborări a fost o altă provocare.

Pentru că cele două surori și-au dorit să introducă în oferta magazinului și câteva branduri care nu se găseau în România, au intrat în contact cu furnizori sau distribuitori internaționali și firme de transport. Unii producători au răspuns foarte greu sau deloc, alții le-au impus achiziția unor cantități minime sau anumite condiții de plată greu de îndeplinit.

„Înainte de a deschide magazinul aveam marfă în Austria, achitată în avans și firma care trebuia să o aducă în România nu și-a mai respectat contractul, punându-ne în situația de a găsi o alternativă urgentă”, își amintește tânăra întreprinzătoare unul din momentele dificile.

„Ar fi foarte util să existe un ghid cu un set de pași sau cerințe de îndeplinit, în funcție de tipul de afacere”

În opinia ei una dintre cele mai mari probleme în relația antreprenorilor cu instituțiile publice este că autoritățile nu comunică între ele și nu au un set de reguli corelate, care să se aplice simultan.

„Ar fi foarte util să existe un ghid cu un set de pași sau cerințe de îndeplinit, în funcție de tipul de afacere, însă în acest moment pur și simplu nu știi de unde să începi atunci când înființezi un business, informația este alambicată și neorganizată”, spune fondatoarea brandului „Ceva Dulce”.

Mai mult, regulile/legile nu sunt corelate cu ce se întâmplă în piață sau cu mărimea afacerii.

„Nu cred că este corect ca aceleași cerințe să se aplice unui supermarket și unui magazin mic, «de cartier» , de exemplu. Instituțiile se raportează la niște reguli generale, aplicabile în anumite situații. Orice abatere de la modelul clasic aduce o barieră greu de trecut”, adaugă Giorgiana Petre.

Pentru „Ceva Dulce” a trebuit să modifice de două ori actul constitutiv din cauza unor cerințe ale Direcției Sanitare Veterinare (DSV).

„Au fost mai multe momente când ni s-a căutat la propriu «nod în papură»

Tânăra antreprenoare vorbește despre birocrație și „bețele în roate” puse de autorități.

„Pentru aproape orice solicitare de la primărie, timpul de așteptare/rezolvare este de 30 de zile, perioadă în care nu poți afla dacă documentele sunt în regulă sau necesită completări. Practic poți aștepta o lună pentru autorizația de funcționare, iar la finalul lunii să afli că oricum nu ai primit-o din varii motive și trebuie să o iei de la început”.

Își aduce aminte și de primele controale din partea autorităților, la aproximativ o lună de la deschiderea magazinului.

„Primele controale au fost și unele dintre cele mai neplăcute. Ne-am lovit din nou de lipsa de comunicare dintre instituții, deoarece noi știam că suntem în regulă, iar ei spuneau că nu am fi. Au fost mai multe momente la acel prim control când ni s-a căutat la propriu, «nod în papură» . Dar poate am fost noi mai puțin norocoși. Chiar spunea un prieten că uneori ai senzația că la controale se pleacă de la premisa că ești «răufăcător» și că sigur ai făcut ceva rău, iar ei te vor desconspira, când situația ar trebui să fie total opusă”, spune Giorgiana Petre.

Ulterior, însă, au avut și experiențe mult mai plăcute, situații când au putut purta o conversație, controale „constructive”, unde, dacă a fost cazul, li s-au adus sugestii de îmbunătățire și nu un avertisment sau o amendă. „Asta e dovada că se poate”.

„În seara de dinaintea inaugurării am corectat cu carioca un perete albastru, cocoțată pe o scară înaltă”

A avut parte și de momente pe care acum le găsește amuzante. 

„În seara de dinaintea deschiderii magazinului, am stat o noapte întreagă împreună cu sora mea și câțiva prieteni pentru a retușa mici aspecte estetice - am vopsit, apoi corectat cu carioca un perete albastru, cocoțată pe o scară înaltă - , am aranjat marfa pe rafturi și am decorat magazinul, pentru a fi pregătit de deschiderea de a doua zi… Puțin înainte de miezul nopții am avut chiar primul client, care văzând prin vitrină agitația din interior, a insistat să intre și să ne întrebe ce pregătim”, povestește Georgiana Petre.

Vara trecută au cunoscut o familie cu doi copii venită din alt oraș, special pentru a cumpăra un produs din magazinul lor - produsul este jelly belly bean boozled, o cutie cu ruletă și bomboane, inspirată din Harry Potter și foarte populară printre copii. Copiii au desfăcut cutia pe loc și s-au jucat cu toții în magazin. 

Alte situații care le aduc zâmbetul pe buze sunt cele când copiii intră în magazin și exprimă încântați: „Aici e ca în Germania”, „Parcă suntem într-o casă de turtă dulce”, „Acesta este un loc permanent, sau este atelierul lui Moș Crăciun?”, sau adulți care intră și întreabă: „Aveți ceva sărat?”, „Pernele sunt de vânzare?”, „Decorațiunile din vitrină cât costă?”… „Dar canapeaua?”, „Muștar aveți”… „Dar lacăte?”

Furnizorii externi, „mai serioși și mai prompți” față de cei interni

În ciuda dificultăților amintite la început, Giorgiana Petre este de părere că, fără să generalizeze, relația cu furnizorii din afară este mai bună decât cea cu furnizorii de la nivel național. În vede „mai serioși și mai prompți”, în contradicție cu lipsa de comunicare, întârzierile, neasumarea răspunderii și uneori greșelile pe care le fac firmele de la noi. Implicarea firmelor de transport sau de curierat le îngreunează și mai mult activitatea. Iar problemele pot apărea chiar și după mai mulți ani de colaborare.

Magazinul „Ceva Dulce” comercializează ciocolată bean to bar și artizanală, ciocolată și specialități premiate la competiții internaționale, ciocolată la metru, praline din Belgia, Grecia și Italia, trufe, fursecuri și biscuiți, bomboane și acadele, jelly beans și jelly belly din America.

Pe lângă dulciurile „de afară”, proprietarii magazinului au stabilit colaborări și cu câțiva producători autohtoni de ciocolată și dulciuri. Astfel că pe rafturile din magazin se găsesc și produse românești, alături de o gamă de produse personalizate, ambalate în punguțe sau borcănaşe sub brandul „Ceva Dulce”.

În perioada sărbătorilor, cel mai bine se vând cutiile de ciocolată, pralinele și borcănașele „Ceva Dulce”. În restul anului cele mai populare sunt tabletele de ciocolată, biscuiții, bomboanele și acadelele.

Investiția inițială în magazin a fost de aproximativ 30.000 de euro. Proprietarii magazinului estimează că cifra de afaceri pe 2016 a fost de 40.000 de euro, iar pentru 2017 preconizează dublarea ei. Pentru amortizarea investiției au estimat o perioadă de 3-5 ani.

Articolul face parte din cadrul campaniei Generația B. Generația B este generația românilor care și-au luat destinul în propriile mâini. Ei sunt motorul evoluției, sunt cei care depășesc obstacole și cei care fac lucrurile să se întâmple. Oriunde s-ar afla, în țară sau în afara ei, acești oameni arată imaginea unei Românii care merge înainte.

Îi scoatem în față, le facem portretele, îi prezentăm pentru ca alții să își găsească inspirația în exemplele lor. De la ei vei învăța cum să faci un business, vei vedea ce înseamnă viziune, inovație și dorința de a reuși.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult