Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

„De ce făină și nu săpun?!” În atenția celor aflați la coada de la supermarket: cea mai importantă armă contra coronavirusului rămâne curățenia

Curățenie vagoane

Foto: Măsuri de siguranță epidemiologică la revizia de vagoane Grivița, în București, miercuri, 26 februarie 2020. (Inquam Photos/ Octav Ganea)

De ce făină și nu săpun? Sigur că este o întrebare provocatoare. Știu sigur că mulți se preocupă să aibă în casă și una, și alta. Dar dacă cea mai eficace armă împotriva COVID 19 este curățenia, cum se face că în coșurile lungilor cozi din magazine dau pe afară făina, zahărul, uleiul, apa de băut și mai deloc spirtul medicinal, clorul sau săpunul antibacterian? Că rafturile cu mâncare sunt goale și că cele cu produse de curățenie nu? Vrem să ne îmbolnăvim sătui sau ce e cu noi? Întreb pentru un prieten.

Ni se spune pe toate canalele să ne informăm temeinic cu privire la măsurile pe care le putem lua în această perioadă pentru a reduce riscul contaminării cu acest virus despre care, de fapt, știm foarte puține. Știm că are o perioadă de incubație de 2-14 zile. Știm că nu există încă un vaccin și că se tratează de fapt doar simptomele. 

Observ că la noi – cu excepția celor care se pricep într-adevăr – este o avalanșă de păreri: unii medici spun să porți mască, alții că nu e nevoie, unii că trebuie să mergi la doctor, alții spun să suni la DSP (unde nu răspunde nimeni), iar alții să stai acasă. Între timp aflăm nu te mai primesc mulți medici dacă nu ai analizele făcute, iar analizele le faci dacă medicul de familie consideră că ai simptome – sistemul nostru absurd de sănătate a intrat în blocajele cunoscute. Și asta fără ca să avem măcar un caz confrmat oficial pe teritoriul țării.

Așadar, iată ce spune singura voce autorizată să vorbească pe subiect publicului american – CDC (Center for Disease Control and Prevention al Departamentului de Sănătate al Guvernului SUA) despre tipurile de măsuri ce trebuie luate în această perioadă, de către indivizi și de către autorități:

  • măsuri individuale – sunt centrate pe prevenție și curățenie: spălatul pe mâini, evitarea aglomerațiilor, întărirea igienei personale, strănutatul în batistă sau în cot etc. Deci, în primul rând curățenie;
  • măsuri instituționale: asigurarea capacităților de carantină, izolare, informarea regulată și precisă a publicului, încurajarea lucrului de acasă, asigurarea filtrelor geografice necesare în puncte de mare trafic, triaj și depistare epidemiologică etc;
  • măsuri comunitare de protecție a mediului uman: dezinfectarea școlilor, a birourilor poștale, a grădinițelor, a instituțiilor publice, mijloacelor de transport în comun, gărilor, a spitalelor, avioanelor și marilor aglomerări urbane, a marilor birouri (open space nu e chiar o idee bună, nu?). Activități ce cad nu doar în sarcina autorităților, dar și a companiilor private. Deci, în primul rând curățenie.

Acest ultim aspect este foarte necesar la noi și în absența unei virus. Dacă mă uit doar la orașul în care trăiesc se impune de mult curățarea și spălarea străzilor, fiindcă Bucureștiul a ajuns un oraș mizerabil în care este greu să rămâi sănătos. 

Aș vrea să pot citi în fiecare zi pe site-urile primăriilor de sector câte și ce străzi s-au curățat cu o zi înainte. Să aflu zilnic de la companiile de transport rutier și aerian câte avioane, trenuri, autobuze, vagoane de metrou sau tramvaie au dezinfectat. Să văd comunicate oficiale ale spitalelor – de stat și private - și școlilor din care să înțeleg câte saloane sau săli de clasă au fost dezinfectate. În cazul școlilor cred că ar trebui ca pentru început să ne întrebăm câte școli au de fapt săpun la baie?

Iar pe noi, cetățenii responsabili care am cumpărat făină, apă și ulei aș vrea să ne văd pe toți curățindu-ne cu hărnicie casele, porțile, curțile, ferestrele. Că tot vine curățenia de primăvară.

Și două întrebări de logică: dacă nu avem simptome, ni se spune să nu purtăm mască. Și dacă suntem purtători în intervalul 2-14 zile? Dacă lumea sănătoasă nu trebuie să poarte mască, de ce medicii folosesc măști când consultă sau operează? Întreb pentru un prieten. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Hai ca sunteti ridicoli!
    De ce aia si nu aialalta?
    Pentru ca atunci cand merg la piata, cumpar ce nu am in casa; daca sapun aveam, nu am luat; am luat spirt, cloramina, faina si restul; de fapt, cloramina mi-a adus-o fata.
    Ce va mai place sa bateti apa in piua...

    Si da, este nevoie de provizii.
    Daca vrei sa stai in casa, sa nu expui batrinii, cine dracu iti aduce mincare? Pentru 2 saptamini. Chiar daca vine curierul cu livrarea, este -si el- un potential vector.

    Desteptilor!
    • Like 0
  • mike mike check icon
    Poate unii cred ca faina intareste sistemul imunitar si atunci nu mai au nevoie de sapun. In mall-uri care este situatia?
    • Like 0
  • In Bucuresti nu am gasit dezinfectant de maini, nici spirt nici servetele umede antibacteriene. Titlul ar putea fi “faina, masti si articole de dezinfectie” - n-ar mai fi asa spectaculos ca “ de ce faina si nu sapun”....
    • Like 0
  • Dan Doi check icon
    Pai e bine sa-ti cumperi si sapun dar nustiu dece se tot ia in deradere procurarea proviziilor. La urma urmei e o reactie normala in conditiile in care oamenii nu stiu ce va urma, stiu ce autoritati au si la ce sa se astepte din partea societatii.
    • Like 3
    • @ Dan Doi
      Oricum , aprovizionarea pe suprastocuri se justifica in situatia de seceta accentuata in majoritatea zonelor agricole din tara, !! Avem o seceta severa, pe la tara , scade apa din fantanile oamenilor, Dar nimeni ,nu cauta solutia salvatoare,, In tarile arabe, au gasit variante cu desalinizarea apei din ocean , etc etc,, Ori la noi ,curge apa la vale ,si nu se poate folosi la irigat !!
      • Like 1
  • Pentru tine nu întrebi nimic? Doar pentru prieten?
    • Like 0
  • Nebunia cu cumparaturile a fost generata de 2 cauze:
    1) presa care mereu si mereu si mereu vorbeste despre acest virus de parca ar fi cel putin ciuma bubanica....
    2) prostia romanului fara educatie care intelege din toate ca trebuie sa se alimenteze cu crapelnita, nu sa se spele pe maini si sa nu se mai scobeasca in nas cu mainile murdare.
    Iresponsabilitatea presei si a unei parti bune din social media (aia care abia asteapta sa dezinformeze) plus marlania mocofanului roman au dus la asta. E simplu.
    • Like 5
    • @ andreea dragusin
      Mai e o a treia cauza: frica legitima a oamenilor normali (care nu intra la categoria 2) ca cei pe care ii descrieti vor lasa magazinele goale din cauzele enumerate la pct 1 si 2.
      E un bulgare de zapada care o ia la vale....
      • Like 4
    • @ Val Verde
      Val Verde sunteti prima persoana care sesizeaza asta, cu exceptia mea. Desi e atat de logic/simplu. De ce?... sunt atat de preocupati sa judece prostia altora, incat nu mai au energia sa procedeze cum e viabil pt ei si familiile lor. Atat de praf e natia asta ,pe unele paliere . Later edit : stocul meu de alimente a fost facut cu 2 sapt in urma, stiind ca se va ajunge aici. Mi-am dorit mult sa nu fiu printre cei care vor lasa rafturile goale si sa nu fac parte din categoria celor care ii vor lasa pe altii in nevoie. DAR asta nu inseamna ca nu ii inteleg pe cei care s-au trezit mai tarziu
      • Like 2
    • @ andreea dragusin
      Televiziunile platite bine ,ca sa minta bine ,,,rtv,,haznaua 3 si mai nou TVR1 cu cristache-n ,,funte, sa lude sus si tare psd --ul ,, Subiectul articolului este destul de interesant si de actualitate, Romania este pe locurile codase , la consumul de sapun --pasta de dinti etc,, Acest aspect ,tine de nivelul de educatie Imi amintesc pe vremea cand eram copil ,la scoala , NU ERA ,,, religiee,,, DAR ERA ORA DE IGIENA ,, unde invatatoarea ne explica notiuni elemntare de igiena si alimentatie etc,, Era acea organizatie Crucea Rosie , care funtiona bine .. Ori acum ,orice numai educatie NU ,, Asta au priceput romanii ,ca trebuie sa fim cu burta plina ,dar cu maiinile pline de virusii !! Asta este nivelul de gandire ,pana la varful papucilor !!!
      • Like 1
  • Un prieten răspunde: „medicii chirurgi poartă mască pentru a limita contaminarea câmpului operator cu fluide eliberate în mod accidental, de aceea se și numesc măști chirurgicale”.
    În privința curățeniei și a mizeriei generalizate, aceasta este cauzată în principal de lenea și nesimțirea celor mai mulți dintre noi, fie că suntem simpli cetățeni, fie că facem parte din sistemul edilitar sau de decizie public sau privat. Am devenit o populație de spectatori critici la adresa acțiunilor celorlați, specialiști în a depista paile din ochii altora și în eludarea bârnei din ochii proprii, știm noi cel mai bine ce și cum trebuie să facă alții dar fișa postului nostru reprezintă o hârtie cu mofturi.
    • Like 5
  • Tanti, hai să ne liniștim și să ne informăm: AVEM un gorjean confirmat cu covid19 (da, un contact al acelui italian care umbla p-aci în w.e.) și incubația e de 24 zile, unii zic chiar 27. Sănătate!
    • Like 2
    • @ Ionut Catalin Dimache
      Maron_S check icon
      de mai mult de o saptamana toate televiziunile vorbesc de virusul asta 24/7 si acum se mira ca lumea cumpara ca de sarbatori. Toate tutele absolutele din presa se minuneaza acum. Oamenii cumpara ca masura de preventie pentru cazul in care supermaketurile se vor inchide (ceea ce e posibil, nu ? In China s-a intamplat), unii au la randul lor magazine, restaurante etc . Si pana la urma e libertatea lor sa faca ce considera, Nu sunt pentru a face stocuri, dar care e problema ca unii oameni considera ca e bine sa aibe un stoc de alimente ? Magazinele iri vor reface repede rafturile si populatia se va linisti. Un scenariu in care se vor inchide scolile si marile supermarketuri (nu asta se recomanda? , sa nu mergi in locuri aglomerate?) este posibil in cazul in care numarul de oameni infectati va creste foarte mult, Italia e focar, iar Romania e o mica regiune a Italiei din punctul de vedere al circulatiei oamenilor. Asa ca, tute din toata presa, linistiti-va!
      • Like 5
    • @ Maron_S
      Tu cu cine te cerți de fapt? Că văd că scrii la mine... și scrii bazaconii, nu te-ai lămurit dacă e bine ori ba că lumea dă năvală în magazine! :))))))))
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult