Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

„Este bine să cumpăr acum un apartament?” Indicatorii economici care arată că vom avea o scădere a prețurilor apartamentelor

new home

Foto: Sergiy Tryapitsyn / Alamy / Alamy / Profimedia

Primesc des aceste întrebări: „ Vor scădea prețurile la apartamente?” „Este bine să cumpăr acum un apartament?” „Vom avea o criză imobiliară ca în 2008?”

Voi face o analiză detaliată pentru a înțelege în ce direcție se îndreaptă piața imobiliară.

Prețurile la apartamente sunt influențate de 6 indicatori economici

• Dobânda la credite

• Lichiditatea din piață

• Disponibilitatea băncilor de a acorda credite

• Inflație

• Cerere și ofertă

• PIB

De asemenea un rol important îl are factorul emoțional. Oamenii cumpără apartamente când au încredere în situația lor financiară.

Le iau pe rând:

1. Dobânda la credite

Creșterea ROBOR/ IRCC în ultimele 2 luni cu 3% înseamnă creșterea ratei lunare cu 40%, dar dobânda totală plătită pe perioada creditului crește cu 100%. Practic în 2 luni, cei care au credite ipotecare în lei vor plăti o dobândă dublă.

Dacă acum 2 luni puteai să iei un credit de 70.000 euro, astăzi poți să iei doar un credit de 50.000 euro.

Deci din acest punct de vedere prețurile ar trebui să scadă cu 20.000 euro în următoarele luni. Acest efect se va vedea mai repede la apartamentele deja construite.

2. Lichiditatea din piață

Când sunt mulți bani în piață, prețurile la apartamente cresc. Cei 2 factori care au determinat multă lichiditate în piață sunt: statul și BNR. Statul, prin creșterea salariilor bugetarilor, iar BNR printr-o rată a dobânzii de referință scăzută.

Acum statul nu se mai poate împrumuta la aceste dobânzi ridicate și va trebui să reducă cheltuielile cu salariile bugetarilor. Iar BNR a crescut dobânda de referință.

Deci vor fi mai puțini bani, iar acești bani vor fi mai scumpi.

3. Disponibilitatea băncilor de a acorda credite

Prețurile au crescut pe baza creditelor ipotecare acordate de bănci. În 2008, totalul creditelor ipotecare era de 21 miliarde lei. Astăzi, soldul creditelor ipotecare este de 100 miliarde lei. Nu cred că există vreo țară din lume în care creditul ipotecar să crească de 5 ori.

Acest lucru înseamnă că băncile sunt foarte expuse pe segmentul imobiliar și vor fi mai restrictive privind creditele ipotecare.

4. Inflație

Este singurul factor care ar putea duce la o creștere a prețurilor sau la o stagnare a lor. Prețurile la apartamentele noi vor crește, deoarece prețurile la materiale vor crește. Iar dezvoltatorii nu pot vinde în pierdere. Dar mai puțini oameni vor putea să le cumpere.

5. Cerere și ofertă

În anul 2008, eram mai mulți oameni în România decât acum. Și erau mai puține blocuri. Erau mai mulți studenți care se mutau în orașele universitare. Deci avem o ofertă mai mare de apartamente decât cerere.

6. PIB

Evoluția PIB-ului influențează achiziția unui apartament. Când PIB-ul (economia) crește, oamenii au încredere să cumpere apartamente. Când PIB-ul scade, oamenii amână achizițiile. 

În acest an, România va avea sigur o încetinire (scădere) a PIB-ului.

Concluzie

Din cei 6 indicatori economici, 5 arată că vom avea o scădere a prețurilor la apartamente.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ce putem spune despre faptul că există relativ mulți bani negri care trebuie albiți?
    • Like 0
    • @ Crator Tan
      adevarat ! in Ro economia subterana e mai importanta decat cea oficiala ! e suficient sa te plimbi 10 min pe strada.....
      • Like 2


Îți recomandăm

Arsenie. Viața de apoi

„Constatarea cea mai sumbră, după experiența asta, e că oamenii se lasă foarte ușor manipulați pe fondul de nevoie intimă religioasă și că ne îndreptăm, cumva și din analfabetism istoric sau din necunoaștere, către valorizarea acestor formule autoritare antioccidentale, antieuropene conspiraționiste care sunt în spațiul public din ce în ce mai puternice. Și asta vom vedea la alegerile de anul viitor cu ce o să se soldeze”, a concluzionat Alexandru Solomon.

Citește mai mult

Apă de băut

Copil fiind, înainte de 1990, „recrutam” câte un adolescent mai vânjos din cartier ca să cărăm sacoșele cu 10-12 recipiente din sticlă, pe care le dădeam goale și le aduceam acasă pline cu apă minerală. Vecinul se alegea cu o monedă sau un biscuit Poiana. Dacă știa să negocieze mai bine, primea cu împrumut mingea mea de fotbal, câteva ore.

Citește mai mult