Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

„Este bine să cumpăr acum un apartament?” Indicatorii economici care arată că vom avea o scădere a prețurilor apartamentelor

new home

Foto: Sergiy Tryapitsyn / Alamy / Alamy / Profimedia

Primesc des aceste întrebări: „ Vor scădea prețurile la apartamente?” „Este bine să cumpăr acum un apartament?” „Vom avea o criză imobiliară ca în 2008?”

Voi face o analiză detaliată pentru a înțelege în ce direcție se îndreaptă piața imobiliară.

Prețurile la apartamente sunt influențate de 6 indicatori economici

• Dobânda la credite

• Lichiditatea din piață

• Disponibilitatea băncilor de a acorda credite

• Inflație

• Cerere și ofertă

• PIB

De asemenea un rol important îl are factorul emoțional. Oamenii cumpără apartamente când au încredere în situația lor financiară.

Le iau pe rând:

1. Dobânda la credite

Creșterea ROBOR/ IRCC în ultimele 2 luni cu 3% înseamnă creșterea ratei lunare cu 40%, dar dobânda totală plătită pe perioada creditului crește cu 100%. Practic în 2 luni, cei care au credite ipotecare în lei vor plăti o dobândă dublă.

Dacă acum 2 luni puteai să iei un credit de 70.000 euro, astăzi poți să iei doar un credit de 50.000 euro.

Deci din acest punct de vedere prețurile ar trebui să scadă cu 20.000 euro în următoarele luni. Acest efect se va vedea mai repede la apartamentele deja construite.

2. Lichiditatea din piață

Când sunt mulți bani în piață, prețurile la apartamente cresc. Cei 2 factori care au determinat multă lichiditate în piață sunt: statul și BNR. Statul, prin creșterea salariilor bugetarilor, iar BNR printr-o rată a dobânzii de referință scăzută.

Acum statul nu se mai poate împrumuta la aceste dobânzi ridicate și va trebui să reducă cheltuielile cu salariile bugetarilor. Iar BNR a crescut dobânda de referință.

Deci vor fi mai puțini bani, iar acești bani vor fi mai scumpi.

3. Disponibilitatea băncilor de a acorda credite

Prețurile au crescut pe baza creditelor ipotecare acordate de bănci. În 2008, totalul creditelor ipotecare era de 21 miliarde lei. Astăzi, soldul creditelor ipotecare este de 100 miliarde lei. Nu cred că există vreo țară din lume în care creditul ipotecar să crească de 5 ori.

Acest lucru înseamnă că băncile sunt foarte expuse pe segmentul imobiliar și vor fi mai restrictive privind creditele ipotecare.

4. Inflație

Este singurul factor care ar putea duce la o creștere a prețurilor sau la o stagnare a lor. Prețurile la apartamentele noi vor crește, deoarece prețurile la materiale vor crește. Iar dezvoltatorii nu pot vinde în pierdere. Dar mai puțini oameni vor putea să le cumpere.

5. Cerere și ofertă

În anul 2008, eram mai mulți oameni în România decât acum. Și erau mai puține blocuri. Erau mai mulți studenți care se mutau în orașele universitare. Deci avem o ofertă mai mare de apartamente decât cerere.

6. PIB

Evoluția PIB-ului influențează achiziția unui apartament. Când PIB-ul (economia) crește, oamenii au încredere să cumpere apartamente. Când PIB-ul scade, oamenii amână achizițiile. 

În acest an, România va avea sigur o încetinire (scădere) a PIB-ului.

Concluzie

Din cei 6 indicatori economici, 5 arată că vom avea o scădere a prețurilor la apartamente.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ce putem spune despre faptul că există relativ mulți bani negri care trebuie albiți?
    • Like 0
    • @ Crator Tan
      adevarat ! in Ro economia subterana e mai importanta decat cea oficiala ! e suficient sa te plimbi 10 min pe strada.....
      • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult