Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șase ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

„Este bine să cumpăr acum un apartament?” Indicatorii economici care arată că vom avea o scădere a prețurilor apartamentelor

new home

Foto: Sergiy Tryapitsyn / Alamy / Alamy / Profimedia

Primesc des aceste întrebări: „ Vor scădea prețurile la apartamente?” „Este bine să cumpăr acum un apartament?” „Vom avea o criză imobiliară ca în 2008?”

Voi face o analiză detaliată pentru a înțelege în ce direcție se îndreaptă piața imobiliară.

Prețurile la apartamente sunt influențate de 6 indicatori economici

• Dobânda la credite

• Lichiditatea din piață

• Disponibilitatea băncilor de a acorda credite

• Inflație

• Cerere și ofertă

• PIB

De asemenea un rol important îl are factorul emoțional. Oamenii cumpără apartamente când au încredere în situația lor financiară.

Le iau pe rând:

1. Dobânda la credite

Creșterea ROBOR/ IRCC în ultimele 2 luni cu 3% înseamnă creșterea ratei lunare cu 40%, dar dobânda totală plătită pe perioada creditului crește cu 100%. Practic în 2 luni, cei care au credite ipotecare în lei vor plăti o dobândă dublă.

Dacă acum 2 luni puteai să iei un credit de 70.000 euro, astăzi poți să iei doar un credit de 50.000 euro.

Deci din acest punct de vedere prețurile ar trebui să scadă cu 20.000 euro în următoarele luni. Acest efect se va vedea mai repede la apartamentele deja construite.

2. Lichiditatea din piață

Când sunt mulți bani în piață, prețurile la apartamente cresc. Cei 2 factori care au determinat multă lichiditate în piață sunt: statul și BNR. Statul, prin creșterea salariilor bugetarilor, iar BNR printr-o rată a dobânzii de referință scăzută.

Acum statul nu se mai poate împrumuta la aceste dobânzi ridicate și va trebui să reducă cheltuielile cu salariile bugetarilor. Iar BNR a crescut dobânda de referință.

Deci vor fi mai puțini bani, iar acești bani vor fi mai scumpi.

3. Disponibilitatea băncilor de a acorda credite

Prețurile au crescut pe baza creditelor ipotecare acordate de bănci. În 2008, totalul creditelor ipotecare era de 21 miliarde lei. Astăzi, soldul creditelor ipotecare este de 100 miliarde lei. Nu cred că există vreo țară din lume în care creditul ipotecar să crească de 5 ori.

Acest lucru înseamnă că băncile sunt foarte expuse pe segmentul imobiliar și vor fi mai restrictive privind creditele ipotecare.

4. Inflație

Este singurul factor care ar putea duce la o creștere a prețurilor sau la o stagnare a lor. Prețurile la apartamentele noi vor crește, deoarece prețurile la materiale vor crește. Iar dezvoltatorii nu pot vinde în pierdere. Dar mai puțini oameni vor putea să le cumpere.

5. Cerere și ofertă

În anul 2008, eram mai mulți oameni în România decât acum. Și erau mai puține blocuri. Erau mai mulți studenți care se mutau în orașele universitare. Deci avem o ofertă mai mare de apartamente decât cerere.

6. PIB

Evoluția PIB-ului influențează achiziția unui apartament. Când PIB-ul (economia) crește, oamenii au încredere să cumpere apartamente. Când PIB-ul scade, oamenii amână achizițiile. 

În acest an, România va avea sigur o încetinire (scădere) a PIB-ului.

Concluzie

Din cei 6 indicatori economici, 5 arată că vom avea o scădere a prețurilor la apartamente.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Ce putem spune despre faptul că există relativ mulți bani negri care trebuie albiți?
  • Like 0
  • @ Crator Tan
   adevarat ! in Ro economia subterana e mai importanta decat cea oficiala ! e suficient sa te plimbi 10 min pe strada.....
   • Like 0


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult