Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

„Eu am dreptate și tu trebuie să accepți dreptatea mea". Ce se ascunde, de fapt, în spatele acestei afirmații

Cuplu certându-se

Foto: Profimedia

Conflictele sunt importante. Sunt bune, sunt necesare. Cu toate astea, ne speriem de ele, fiindcă ne îndepărtează și ne deconectează. Iar lipsa de conexiune este cel mai dureros lucru din lume. Dacă înțelegem însă pentru ce ne luptăm în conflict, ne va ajuta mult.

Pare că în fiecare conflict pe care îl avem, indiferent de tipul de relație în care are loc conflictul - de cuplu, parentală, de prietenie, de muncă, de filiație - miza noastră este de a-l convinge pe celălalt că noi avem dreptate. Este ca și cum am spune (mai mult sau mai puțin agresiv): „Eu am dreptate. Fix așa stau lucrurile, cum spun eu. Trebuie să auzi ce spun eu, ca să înțelegi că așa stau lucrurile. Trebuie să vezi că am dreptate."

Azi vreau să explic ce e în spatele lui „Eu am dreptate și tu trebuie să accepți dreptatea mea". Vreau să înțelegem, ca să schimbăm natura conflictelor, să ne apropiem de nevoia noastră reală și să știm ce să cerem.

De ce sunt convinsă că miza reală, profundă a unui conflict nu este aceea de a avea dreptate? Pentru că nu există în ființa umană nevoia de a avea dreptate!

Astfel, a avea dreptate este o strategie pe care eu o folosesc pentru a-mi îndeplini o nevoie. Iar conflictele sunt întotdeauna despre NEVOI. Vă propun să completați propoziția:

"Dacă eu am dreptate într-un conflict, atunci ....

.... tu o să mă vezi - o să vezi ce am simțit, prin ce am trecut, cât am suferit

.... tu o să mă auzi

.... tu o să mă înțelegi. O să înțelegi că mi-e greu să nu mă apreciezi

... tu o să validezi furia / tristețea / dezamăgirea mea și o să mă simt primit de tine

... tu o să vezi că am nevoie de un pic de apropiere de tine

... tu o să vezi că am nevoie de un pic de spațiu

... tu o să mă prioritizezi

... tu o să mă respecți și nu mă mai manipulezi

... tu o să mă alegi și astfel o să mă simt special/ă

Vedeți nevoile din spatele lui „a avea dreptate"? 

Sunt nevoile simbiotice:

** de a fi văzut, validat, înțeles, auzit, de a fi apreciat, valorizat, de a fi special, unic, de a fi ales, prioritizat, respectat, primit, iubit.

și nevoile de autonomie:

** de a avea spațiu, de a trăi ce am eu de simțit, de a mi se permite să fiu trist/ supărat/ îmbufnat etc, fără să pierd dragostea ta, aprecierea ta, conexiunea cu tine.

Așa că, atunci când mă cert și urmăresc să am dreptate, e bine să iau lista asta de nevoi (care e important să devină parte din conștiința noastră că le avem, să ne conectăm la ele) și să ne întrebăm

Care e nevoia mea în acest conflict? De apropiere de persoana iubită? De a fi primit/ă? de a fi văzut? de a fi respectat? De a fi susținut/ă, încurajat/ă? De spațiu? De apreciere din partea managerului meu? De ce am eu exact nevoie în relația aceasta?:

Și atunci nu ne mai certăm pentru dreptate. Și știm să zicem ce ne doare și ce să cerem. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult
sound-bars icon