Foto: Profimedia
Conflictele sunt importante. Sunt bune, sunt necesare. Cu toate astea, ne speriem de ele, fiindcă ne îndepărtează și ne deconectează. Iar lipsa de conexiune este cel mai dureros lucru din lume. Dacă înțelegem însă pentru ce ne luptăm în conflict, ne va ajuta mult.
Pare că în fiecare conflict pe care îl avem, indiferent de tipul de relație în care are loc conflictul - de cuplu, parentală, de prietenie, de muncă, de filiație - miza noastră este de a-l convinge pe celălalt că noi avem dreptate. Este ca și cum am spune (mai mult sau mai puțin agresiv): „Eu am dreptate. Fix așa stau lucrurile, cum spun eu. Trebuie să auzi ce spun eu, ca să înțelegi că așa stau lucrurile. Trebuie să vezi că am dreptate."
Azi vreau să explic ce e în spatele lui „Eu am dreptate și tu trebuie să accepți dreptatea mea". Vreau să înțelegem, ca să schimbăm natura conflictelor, să ne apropiem de nevoia noastră reală și să știm ce să cerem.
De ce sunt convinsă că miza reală, profundă a unui conflict nu este aceea de a avea dreptate? Pentru că nu există în ființa umană nevoia de a avea dreptate!
Astfel, a avea dreptate este o strategie pe care eu o folosesc pentru a-mi îndeplini o nevoie. Iar conflictele sunt întotdeauna despre NEVOI. Vă propun să completați propoziția:
"Dacă eu am dreptate într-un conflict, atunci ....
.... tu o să mă vezi - o să vezi ce am simțit, prin ce am trecut, cât am suferit
.... tu o să mă auzi
.... tu o să mă înțelegi. O să înțelegi că mi-e greu să nu mă apreciezi
... tu o să validezi furia / tristețea / dezamăgirea mea și o să mă simt primit de tine
... tu o să vezi că am nevoie de un pic de apropiere de tine
... tu o să vezi că am nevoie de un pic de spațiu
... tu o să mă prioritizezi
... tu o să mă respecți și nu mă mai manipulezi
... tu o să mă alegi și astfel o să mă simt special/ă
Vedeți nevoile din spatele lui „a avea dreptate"?
Sunt nevoile simbiotice:
** de a fi văzut, validat, înțeles, auzit, de a fi apreciat, valorizat, de a fi special, unic, de a fi ales, prioritizat, respectat, primit, iubit.
și nevoile de autonomie:
** de a avea spațiu, de a trăi ce am eu de simțit, de a mi se permite să fiu trist/ supărat/ îmbufnat etc, fără să pierd dragostea ta, aprecierea ta, conexiunea cu tine.
Așa că, atunci când mă cert și urmăresc să am dreptate, e bine să iau lista asta de nevoi (care e important să devină parte din conștiința noastră că le avem, să ne conectăm la ele) și să ne întrebăm
Care e nevoia mea în acest conflict? De apropiere de persoana iubită? De a fi primit/ă? de a fi văzut? de a fi respectat? De a fi susținut/ă, încurajat/ă? De spațiu? De apreciere din partea managerului meu? De ce am eu exact nevoie în relația aceasta?:
Și atunci nu ne mai certăm pentru dreptate. Și știm să zicem ce ne doare și ce să cerem.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.