Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

„Eu am dreptate și tu trebuie să accepți dreptatea mea". Ce se ascunde, de fapt, în spatele acestei afirmații

Cuplu certându-se

Foto: Profimedia

Conflictele sunt importante. Sunt bune, sunt necesare. Cu toate astea, ne speriem de ele, fiindcă ne îndepărtează și ne deconectează. Iar lipsa de conexiune este cel mai dureros lucru din lume. Dacă înțelegem însă pentru ce ne luptăm în conflict, ne va ajuta mult.

Pare că în fiecare conflict pe care îl avem, indiferent de tipul de relație în care are loc conflictul - de cuplu, parentală, de prietenie, de muncă, de filiație - miza noastră este de a-l convinge pe celălalt că noi avem dreptate. Este ca și cum am spune (mai mult sau mai puțin agresiv): „Eu am dreptate. Fix așa stau lucrurile, cum spun eu. Trebuie să auzi ce spun eu, ca să înțelegi că așa stau lucrurile. Trebuie să vezi că am dreptate."

Azi vreau să explic ce e în spatele lui „Eu am dreptate și tu trebuie să accepți dreptatea mea". Vreau să înțelegem, ca să schimbăm natura conflictelor, să ne apropiem de nevoia noastră reală și să știm ce să cerem.

De ce sunt convinsă că miza reală, profundă a unui conflict nu este aceea de a avea dreptate? Pentru că nu există în ființa umană nevoia de a avea dreptate!

Astfel, a avea dreptate este o strategie pe care eu o folosesc pentru a-mi îndeplini o nevoie. Iar conflictele sunt întotdeauna despre NEVOI. Vă propun să completați propoziția:

"Dacă eu am dreptate într-un conflict, atunci ....

.... tu o să mă vezi - o să vezi ce am simțit, prin ce am trecut, cât am suferit

.... tu o să mă auzi

.... tu o să mă înțelegi. O să înțelegi că mi-e greu să nu mă apreciezi

... tu o să validezi furia / tristețea / dezamăgirea mea și o să mă simt primit de tine

... tu o să vezi că am nevoie de un pic de apropiere de tine

... tu o să vezi că am nevoie de un pic de spațiu

... tu o să mă prioritizezi

... tu o să mă respecți și nu mă mai manipulezi

... tu o să mă alegi și astfel o să mă simt special/ă

Vedeți nevoile din spatele lui „a avea dreptate"? 

Sunt nevoile simbiotice:

** de a fi văzut, validat, înțeles, auzit, de a fi apreciat, valorizat, de a fi special, unic, de a fi ales, prioritizat, respectat, primit, iubit.

și nevoile de autonomie:

** de a avea spațiu, de a trăi ce am eu de simțit, de a mi se permite să fiu trist/ supărat/ îmbufnat etc, fără să pierd dragostea ta, aprecierea ta, conexiunea cu tine.

Așa că, atunci când mă cert și urmăresc să am dreptate, e bine să iau lista asta de nevoi (care e important să devină parte din conștiința noastră că le avem, să ne conectăm la ele) și să ne întrebăm

Care e nevoia mea în acest conflict? De apropiere de persoana iubită? De a fi primit/ă? de a fi văzut? de a fi respectat? De a fi susținut/ă, încurajat/ă? De spațiu? De apreciere din partea managerului meu? De ce am eu exact nevoie în relația aceasta?:

Și atunci nu ne mai certăm pentru dreptate. Și știm să zicem ce ne doare și ce să cerem. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult
sound-bars icon