Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

„M-au distrus moral. Am lucrat în șase țări în Europa, niciunde nu am fost tratat așa…” Străini în propria țară: români umiliți de români

Un bărbat care a făcut 7 ani voluntariat pentru Crucea Roșie în Italia spune că, după experiența prin care a trecut în carantină, își va lăsa ultima părticică de România din suflet aici. S-a întors în țară pentru a-i fi alături mamei, care e singură.

Autoritățile i-au spus fiicei unei femei care a împărtășit aceleași experiențe traumatizante cu bărbatul: „Ce a căutat să se întoarcă?! Nu e treaba noastră.” Femeia și-a pierdut serviciul și e bolnavă.

Aceasta e România, protejându-și cetățenii.

Carantina impusă persoanelor ajunse în țară se vrea o măsură de protejare a cetățenilor și de oprire a răspândirii epidemiei COVID-19. Dar ce este, de fapt? Tot mai multe mărturii din infernul carantinelor din țară conturează tabloul unor focare de infecție, medii mai degrabă propice pentru răspândirea coronavirusului decât pentru stoparea sa.

O craioveancă povestește cum mama sa, care suferă de mai multe afecțiuni, a ajuns să fie cazată în cameră cu încă două femei, dintre care una ar fi făcut și temperatură. Cei de la DSP, care le monitorizează starea de sănătate, au spus că „nu e febră“ și au lăsat-o pe femeie în continuare în aceeași cameră cu celelalte două colege. Un alt bărbat, carantinat în același hotel, a tranșat dureros această experiență. Nu va putea trece niciodată peste umilința la care l-a supus statul român. Și-a lăsat bucata de România din suflet aici pentru totdeauna. „Dacă ia foc țara asta, nici nu aș mai scuipa măcar, ca să sting. M-au distrus moral! E ca și cum ai pierde o bucată din tine pe drum. Dacă nu iau coronavirus acum, după condițiile la care am fost supus, înseamnă că am anticorpi și nu mai fac vreodată“.

„M-au întrebat ce a căutat să vină în țară“

Fiica femeii venite din Anglia povestește că mama sa a ajuns în România pe 4 aprilie, cu zborul W6 3200 de la aeroportul Luton, Marea Britanie, cu aterizare pe Otopeni.

„A venit în țară fiindcă are probleme de sănătate și nu mai avea de lucru. S-a izolat timp de şase săptămâni în Londra, sperând că se va deschide firma la care lucra, deoarece a rămas fără serviciu, fără bani de chirie, utilități și mâncare“. După ce a aflat prin ce a trecut mama sa de la aterizare și până la centrul de carantină, fiica a sunat la autorități pentru a sesiza situația. A povestit, siderată, cum i s-a închis telefonul în nas de către autorități. Nu înainte de a fi muștruluită. „Am încercat să iau legătura cu autoritățile, cu poliția. Am sunat la 112 în data de 5 aprilie, la ora 2.27 dimineața. La Telefonul Cetățeanului de la primărie. Mi-au închis telefonul în nas, spunându-mi că nu este treaba lor. Și întrebându-mă ce au căutat să vină în țară. Sau mi-au spus că asta merită!“.

Cei de la DSP au zis că nu se ocupă ei

La DSP, inițial, nu i-a răspuns nimeni. Când a reușit să vorbească, totuși, cu cineva, un medic angajat la Direcție i-a spus că instituția nu se ocupă de asta. „Mi-au zis că nu ei se ocupă de carantină. Dar, cine, doamnă?! Toți mă trimit la dumneavoastră!“.

Direcțiile de Sănătate Publică sunt, de fapt, instituțiile abilitate pe plan local să pună în aplicare prevederile Ordinului nr. 414/2020 cu privire la instituirea măsurii de carantină. Conform art. 4, direcțiile de sănătate publice județene, în colaborare cu autoritățile publice locale, identifică și organizează spații de carantinare instituționalizată în fiecare județ.

Ajunsă în țară, mama femeii a fost înghesuită cu alte 14 persoane într-o dubă. „Au fost băgați unul lângă celălalt într-un minimicrobuz, unde au fost ținuți ore în șir închiși, fără un geam deschis. Transpirați, fără apă, mâncare sau unde să își facă nevoile. Oamenii s-au enervat, alții s-au simțit rău. În microbuz era și o gravidă“, povestește fiica sa.

Un alt bărbat care a trecut prin aceeași experiență spune că duba avea doi metri pătrați. Iar până la ea a fost cale lungă.

„Ne-au dat jos din avion și ne-au ținut, timp de zece minute, 70 de persoane într-un autobuz. Cu TOATE UȘILE ÎNCHISE! Ne-au ținut apoi la porțile de îmbarcare de la subsol patru ore cu niște sticle de apă aruncate pe jos, în mijlocul sălii. Până a aterizat celălalt avion. Bagajele împărțite în curtea aeroportului, pe ciment, claie peste grămadă. Nu am putut cumpăra ceva de mâncare. Patru ore de stat în aeroport. Copii, bunici. A venit al doilea avion, ne-au înghesuit la porți câte 40-50 de persoane, erau trei-patru județe care trebuia îmbarcate în dubele pompierilor, acoperite cu saci de plastic. Cabina, despărțită cu un plexiglas fixat în șuruburi. 14 persoane, printre care o femeie gravidă și un bătrân cu diabet, închiși în doi metri pătrați“, spune acesta.

Şapte ore înghesuiți într-un microbuz. „Nici la baie nu ne-au lăsat“

Întors în țară pentru mama sa, care este singură aici, bărbatul spune că nu și-ar fi imaginat vreodată că poate trece prin așa ceva. „Cu metodele lor, au riscat să infecteze mii de persoane. Dacă unul a fost bolnav în ziua în care am ajuns eu pe aeroport, 300 și ceva de persoane sunt infectate. Credeți-mă!“.

Drumul București-Craiova a fost o epopee insuportabilă. 500 de kilometri, şapte ore, fără mâncare, fără a coborî un minut.

„Fără să putem merge la baie sau să ne cumpărăm ceva de mâncare sau de băut. Ne-au întors din drum, am mai stat la aeroport aproape o oră închiși ca să încoloneze toate dubele. Ne-au dus până la Pitești, apoi la Câmpulung, am trecut de Câmpulung și i-au lăsat pe niște oameni la un hotel, apoi ne-am întors la Pitești, și de la Pitești la Craiova. De câte ori se schimbau echipajele, trebuia să așteptăm. Ne uitam lung la benzinărie și nu puteam să ne ducem la baie! Ne-au dus de nas, ne-au zis că ne lasă să coborâm câte doi. De unde?! Au făcut-o să ne liniștească, să rămânem în mașină și să poată coborî ei. A fost ceva infernal“.

Toți cei veniți din Anglia au purtat măști și mănuși, povestește fiica femeii întoarse din Anglia. Dar, în condițiile în care au fost transportați, „mai bine zis sechestrați, ținuți cu orele pe drum și cu geamurile închise, cu toții cred că ar fi putut contracta virusul“, spune femeia.

O noapte întreagă petrecută în fața hotelului

Într-un final, oamenii au ajuns în fața hotelului Articus din Craiova. „Trebuia să ne împărțim în două camere, câte patru în cameră. Oameni pe care îi văzusem prima dată în viața mea în ziua respectivă. Am vrut să plătesc și cameră cu pat dublu, numai să stau singur în cameră. Nu m-au lăsat“. Așa că a rămas în fața hotelului nouă ore, alături de alte persoane aflate în aceeași situație. După două ore, femeia însărcinată a cedat și a mers într-o cameră cu partenerul său. Asumându-și că o vor împărți, cel mai probabil, cu necunoscuți.

O noapte întreagă petrecută afară, epuizați și umiliți, cu telefoane în cascadă la DSP. „Îmi pare atât de rău că nu îmi aduc aminte numele celei cu care am vorbit. Continua să îmi râdă în telefon, cu cât eram mai disperat și încercam să îi explic. M-a întrebat: “Care e problema să stați cu încă trei? Nu ați venit cu ei pe avion?“ Dragă doamnă, e același lucru să stai 14 zile cu ei într-o cameră?! Cu trei persoane necunoscute?!“.

Medicul de la DSP îi spunea să se cazeze, cu promisiunea că se rezolvă dimineața. Însă el a refuzat. „Nu am riscat să intru în acea cameră și să nu mai ies 14 zile. S-a luminat afară. Eram nemâncați de aproape 40 de ore. Până la urmă, ne-au adus aici, la hotel Dunărea, ne-au spus că au camere libere. Iar eu am ajuns să stau în cameră cu o persoană venită din altă țară, pe care nu o cunosc. E ceva normal?! Camera are patru metri pătrați. Stau la jumătate de metru de colegul de cameră… conform indicațiilor OMS“, mai are puterea să glumească.

Oamenii nici nu știu dacă au sau nu temperatură

Fiica femeii aflate în carantină spunea marți, 7 aprilie, că mama sa era în cameră cu încă două femei, dintre care una ar fi avut temperatura 37,7°. Medicul care i-a luat temperatura ar fi spus că nu este febră. „Dacă mama mea pățește ceva, cine răspunde?“.

Cu privire la monitorizarea stării de sănătate a persoanelor carantinate, bărbatul aflat în centrul de carantină spune că sunt diferențe între măsurătorile făcute de la distanță de persoana de la DSP și un termometru pus pe piele.

„Te cheamă lângă ușă, pune termometrul la 30 de centimetri și auzi 37,4 sau 36,9. Azi am ieșit cu termometrul meu și le-am spus: măsurați cu termometrul dumneavoastră și haideți să măsurăm și cu al meu. Să vedem diferența. “A, știm că e diferență“, îmi spune. Doamnă, spuneți-le și oamenilor că e diferență! Că dacă îi spui cuiva că are 37,2, până dimineață stă cu grijă. Nu ai cu cine să vorbești, nu ai pe cine să chemi pentru că nu sunteți aici! Decât luați temperaturile și plecați. Nu vă dați seama prin ce poate trece un om în situația asta?!“.

Conform măsurătorilor făcute cu termometrul său, diferențele pot fi și de 0,5 grade Celsius.

„Nu există nici cel mai mic interes față de oamenii aceștia pe care i-au pus în pericol. Nu știi ce se întâmplă cu tine“, spune bărbatul. „Lucrez în domeniul sanitar. Cunosc procedeele, protocoalele în privința urgențelor, a pandemiilor, a epidemiilor. Nu mi-am imaginat ca în anul 2020 să mai existe așa ceva. Atât de rău m-a marcat, încât nici buletinul n-o să mi-l mai iau. Am noroc că sunt și cetățean al altei țări. Vă rog să mă credeți, îți pierzi rădăcinile. E ca și cum ai lăsa o bucată din tine pe drum. Dar nu pot să trec peste așa ceva“.

Un italian a sunat la consulat. În nici două ore, l-au luat deoparte

A lucrat ca voluntar şapte ani la Crucea Roșie, în Italia. Ar fi putut ajuta. Însă, după cele trăite în aceste zile, nu se gândește decât cum va pleca, fără să privească în spate. „M-au distrus moral. Bucata aia românească pe care o păstram înăuntru am lăsat-o aici. Nu o mai iau cu mine. Am lucrat în șase țări în Europa, niciunde nu am fost tratat așa. Și am fost străin peste tot unde m-am dus. Mai bine mănânci mai puțin altundeva… dar trăiești mai liniștit“.

Dezamăgit și cu puterile scurse, acest român venit acasă pentru un om drag se uită neputincios la niște autorități care, în loc să își protejeze cetățenii, îi tratează inuman. „Am multe competențe pe care le puteam pune în sprijinul oamenilor din țara mea. Dar așa m-au batjocorit! Și nu numai pe mine! Știți, cu noi în mașină a fost un cetățean italian. A sunat la consulat, i s-a spus să le trimită un mail cu toate informațiile și fotografii, dacă are. În nici două ore l-au pus deoparte și l-au băgat singur în cameră. Asta înseamnă un stat care are grijă de cetățenii săi. Eu am zis că sunt la mine acasă, trebuie să mă audă cineva, să mă asculte, doar nu sunt toți inconștienți. Am greșit, doamnă. Am greșit…“.

Directoarea DSP Dolj citează ordinele Ministerului

Ludmila Prunariu, directorul DSP Dolj ne-a transmis că „modul de carantinare a persoanelor care vin din zone roșii de infecție se face conform prevederilor OMS 414/2020 modificat prin OMS 497/2020. Direcția de sănătate publică evaluează spațiile înainte de utilizarea ca spații de carantină instituționalizată. Preluarea persoanelor ce urmează să fie carantinate de la punctele de trecere a frontierei se face de către forțele de ordine, conform ordonanțelor militare în vigoare. Cazarea acestor persoane se face de către administratorii centrelor de carantină, conform prevederilor acestor ordine sus-menționate. Acum doamna este cazată singură în cameră, a fost evaluată medical azi (miercuri – n.r.) și va fi evaluată și în cursul zilei de mâine (joi). În HG 201/ 2020 actualizată sunt specificate condițiile de decontare a cheltuielilor pentru persoanele carantinate. Nu există posibilitatea de plată în alt mod decât cel stipulat de lege.”

Conform acestei hotărâri, fondurile necesare pentru decontarea cheltuielilor se asigură prin transfer din bugetul Ministerului Sănătății, lunar, la solicitarea direcțiilor de sănătate publică județene, iar direcțiile de sănătate publică județene decontează cheltuielile aferente carantinei la solicitarea autorităților administrației publice locale sau a operatorilor economici, după caz, în baza documentelor justificative.

Ultimul dram de optimism: Poate va fi o lecție

Cu ultimul dram de optimism, românul întors acasă îndrăznește, totuși, să spere că România se poate alege cu ceva bun după această pandemie. „Poate acest coronavirus va fi un bine pentru România. Poate o să ne dăm seama de ce se întâmplă și generațiile viitoare o să le educăm într-un mod mai UMAN“.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Parerist check icon
    Incredibil trolling ul apărut deodată împotriva diasporei. Când stau la cozi sa voteze, în timp ce aia de "acasă" o ard la grătare sau votează pentru o punga de faina sunt buni. Când trimit 3 miliarde anual (doar sumele oficiale) in tara sunt buni. Iar când sunt în rahat datorita unei crize pe care nimeni n-a prevazut-o și n-a știut s-o gestioneze brusc ii umplem de spume și sa nu mai auzim de ei.
    Un semn suplimentar, dacă mai era nevoie, ca propaganda funcționează, și ca romanii sunt o gloata dezbinata și nu un popor. Bugetari vs privați, tineri vs bătrâni, hai fcsbul vs câinii rosii, diasporici vs pământeni, ghei vs ortodocsi, stânga vs dreapta, fiecare are impresia ca el e mai cu mot si ceilalți il trag în jos, și uite-așa suntem duși de nas de o mana de hoți analfabeți.
    • Like 3
    • @ Parerist
      Diaspora trimite bani familiei din dotare, nu fac acte de caritate pe tot teritoriul Romaniei, ca nu's ONG-uri. Si stati linistit ca cei care s-au intors acum in tara nu au stat la vreo coada sa voteze nicaieri, Sau cel mult, au votat-o pe Veorica. Eu cu specimenele gen "virusi ari calculatoarili, telefoanili...n-are cum sa avem noi virusi" nu ma unesc in Hora Unirii, Dacă doriti dvs, faceti un drum pana la Țăndărei si be my guest. Aveti numai grija unde va tineti portofelul si telefonul.
      • Like 0
    • @ Michaela Conlin
      Delia MC Delia MC check icon
      Banii trimiși familiei din dotare au fost cheltuiți în România. Au intrat toți acei bani în circuitul din țară contribuind la bunăstarea tuturor, inclusiv a dvs, nu numai a familiei. Bani pentru care onor țara n-a făcut nimic, a, ba da, i-a alungat.
      Dați o căutare pe google și vedeți câți și în ce procent a votat diaspora (cu Veorica extrem de puțini).
      • Like 0
    • @ Michaela Conlin
      Parerist check icon
      Adică ce vreți să spuneți, că diaspora e pestriță? Bineînțeles că e... Și asta e un motiv în plus sa ne ferim de generalizări. Cei câțiva interlopi care încalcă carantina sunt la fel de reprezentativi pentru diaspora cum sunt pupătorii de moaște pentru cei rămași România său cocalarii care merg pe linia de tramvai pentru toți bucureștenii
      • Like 0
  • te-au distrus moral..? pai moralul tau ce spune cand iti ignori familia si cam tot ce o sa te inconjoare aici?
    te-au distrus moral... iar tu distrugi fizic tot ce te inconjoara!
    ai sa vezi distrugere morala cand n-o sa ai nimic in frigider... si asta destul de curand!
    atunci sa te plangi.. daca te mai asculta cineva..!
    • Like 1
  • Ati ponegrit tara asta pana nu ati mai putut, ati venit aici cu fite si figuri si acum rezulta ca nu aveti de unde sa va platiti chiria si utilitatile 2 luni in Italia? Pai munciti pe bete de chibrit acolo? Si mai aveti si tupeul fantastic sa cereti cazare la Intercontinental si icre negre la breakfast....Dar un sejur in Tenerife nu ati vrea moca? Cat tupeu sa ai sa scuipi pe tara asta, sa nu platesti taxe si impozite si sa te astepti sa fii luat cu limuzina de la aeroport?! Sa nu mai spun de cei care ati mintit la aeroport, in spitale, v-ati infectat/omorat rude, ati amenintat cadrele medicale cu obiecte contondente....Imi e jena ca impart specia cu voi!
    • Like 2
    • @ Michaela Conlin
      Delia MC Delia MC check icon
      Dacă erați dvs în locul lor sau cineva drag v-ar fi plăcut?
      Dvs îi puneți pe toți intr-o oală. Da, sunt din cei care au mers cu uratul la toate rubedeniile deși n-ar fi avut voie. Pădure fără uscături nu-i. Din cauza acelora s-au luat măsurile astea extreme. În alte țări carantina se face la domiciliu fiindcă oamenii sunt conștienți. Credeți că lor le place să stea izolați, la cheremul unor incompetenți fie și într-o cameră de hotel de lux?
      Sau credeți că or fi umblat acolo brambura pe străzi și acum vin cu virusul? După ce până acum s-au păzit cât au putut acum riscă să fie infectați din neglijența cu care aici se procedează!

      Dacă aveți o singură dovadă, una singură, că aceștia vor: icre negre, cazare la Intercontinental, limuzină, vă rog să dați un link.
      Dvs doar presupuneti (greșit) după ce ați generalizat (tot greșit).
      S-a procedat fix ca în toate cele: la început i-au lăsat să se vânture (au completat doar sfânta hârtie) iar acum se exagerează. Iar unii trag foloase după ce i-au și batjocorit cât au putut, de ce să nu ne răzbunăm nițel pe ei? Aceia sunt de vină, ei își bat joc de banii investiți de stat în carantină. "Mulțumită " lor, banii sunt ca și aruncați pe fereastră!
      Mai mulțumiți încă și antenelor care toată ziua scuipă venin încercând să dea toată vina-n fund la fina. Psd prin vuvuzelele astea nenorocite derulează campania de denigrare a diasporei. Banii lor însă au fost tare buni...
      • Like 2
    • @ Delia MC
      Daca eram in locul lor ascultam de sfatul autoritatilor si stateam pe fund acasa. Mai bine cu mai putini bani in cont, decat sa pun in pericol vietile celor din familie si corpului medical, nu credeti? Cat despre banii cheltuiti cu fratii din diaspora, sunt sume de 6-7 ori mai mari fata de oamenii care se chinuie in spitale si primesc o coaja de paine cu unt. Si culmea, cei din urma au cotizat ani buni la asigurarile de sanatate, spre deosebire de prima categorie pe care ii tot tineti in brate. Nu va opreste nimeni sa mergeti sa faceti voluntariat la hoteluri, sa le serviti mancare, sa le faceti si un masaj seara eventual.
      • Like 0
  • Fapt; stiau unde se intorc , ei sunt aceia care an de an in luna august ne tampesc cu fraze de genul "la voi la romania totul e de rahat".
    Fapt; stau in locatii platite de noi ei contribuind la bugetul tarilor care acum le-au dat cu sutul in fund
    Cinism: (intamplator oare?) sotia mea care lucreaza pe branci in aceasta perioada la un hypermarket mi se plange zi de zi ca nu pericolul de a se molipsi de "molima" o streseaza cel mai mult ci "stranierii" care isi dau aere zi de zi prin magazin in loc sa stea acasa asa cum se cuvine legal si moral
    • Like 0
  • Felul in care s-au purtat autoritatile implicate nu e de mirare atata vreme cat tara asta nu e pregatita financiar , tehnic, profesional ptr un astfel de impact . Pun o intrebare logica : vii in RO pe motiv ca nu ai bani sa te intretii acolo pierzand jobul avut . Aici din ce traiesti , platesti utilitati , mananci etc, daca nu ai resurse financiare ? Rudele , prietenii in cel mai bun caz iti dau ceva de mancare ca si ele poate si-au pierdut slujba .Poate acuma veti intelege ce frustrare am simtit noi cei ramasi acasa , cand in aceste posturi bugetare ( angajatii autoritatilor) la care v-ati adresat , si-au cumparat literalmente posturile cu EUROI pentru ca mami si tati lucrau afara . Acum realizati ce inseamna sa cumperi posturi , cum incompetenta ucide . Pe de alta parte sa stiti ca depinde fff mult de zona unde sunt cazati carantinatii. Vorbesc in cunostinta de cauza . Se pare ca in sudul tarii este vraiste cu cazarea si mancarea . Deocamdata nu am vazut pe net semnale negative ptr carantinatii din Transilvania .
    • Like 0
  • Pentru motive pe care Adrian Vasile le-a explicat mai jos si pe care nu simt nevoia sa le mai reiau, nu sunt un mare partizan al nemultumitilor acestora. Mai era unu care se plangea ca la Otopeni au fost inghesuiti toti, riscand sa se imbolnaveasca unul de la celalalt, dar nu ne-a spus cum s-a realizat distantarea sociala pe aeroportul italian si in avionul care i-a adus. Baietii astia au obiceiul sa vada doar ce e rau pe aici, niciodata dincolo, probabil pentru a-si justifica lor insisi (si implicit, probabil, parintilor care i-ar dori intorsi) decizia pe care au luat-o cand s-au dus.
    DAR: realitatea crunta este ca se platesc bani mult prea multi pentru cazare. Hoteluri de maxim 3 stele, care inainte costau 100-150 de lei pe noapte, acum costa 250-300. Cateringul este asigurat in bataie de joc de multe ori, la preturi care nu justifica ceea ce se ofera. Ca de obicei, dealtfel. Am vazut recent situatia de la un spital (parca Neamt). Mancare in bataie de joc si probabil nu pe bani putini. Daca pana acum, cand pacientii mancau de fapt din pachetele de acasa, aspectul asta a putut trece neobservat, de cand apartinatorii bolnavilor nu-i mai pot vizita, sigur ca acestia din urma au inceput sa vocifereze. Asa ca, dincolo de supararile carantinatilor, unele lucruri va trebui sa fie lamurite cat de curand.
    • Like 3
    • @ Adrian Gabriel
      Delia MC Delia MC check icon
      Prea mulți bani? Așa să fie?
      Hotelurile alea stăteau oricum goale. De unde clienți acum? Li se plătește intr-un cuantum bine stabilit, în nici un caz la nivelul costurilor din vremuri normale. Pentru acele hoteluri înseamnă o gură de aer, înseamnă supraviețuire.
      • Like 2
    • @ Delia MC
      Da, doamna, e 230 de lei pe zi alocatia de cazare si alti 70 de lei pe zi indemnizatia de cazare (in cea din urma intra 3 mese pe zi, apa si 2 pijamale si 2 perechi papuci pentru toata perioada carantinei). Si, da, majoritatea hotelurilor in care se face carantina aveau costurile de cazare mai mici. Daca nu cumva chiar toate.
      Iar de 70 de lei, fara suparare, se pot asigura mese decente in Romania. Nu trufe, somon si langusta, dar chiar mancare buna. Probabil ca cineva (nu stiu, ANPC?) ar trebui sa verifice plangerile astea. Iar alocatia de cazare, 230 de lei, raman la parerea ca e prea mare pentru hotelurile respective. Exceptand orasele mari la pretul asta in RO te cazezi cu mic dejun la 4 stele. Si nu la 4 stele se face carantina. Cunosc 2 cazuri, nu unul, in apropiere, de hoteluri care nu mai aveau clienti si au devenit centre de carantina. Cred si eu.
      • Like 2
    • @ Adrian Gabriel
      maripos check icon
      Da nu orice hotel poate fi centru de carantina. Si probabil, din cei 230 sau 300, o parte se intorc in buzunarul angajatului la stat, sub forma de spaga.
      • Like 1
    • @ maripos
      Pai exact la asta ma gândesc și eu, ca am fost destul de străveziu in aluzii.
      • Like 0
  • eu zic ca ar trebui specificat in formular unde ar vrea fiecare sa stea carantinat cand vine in tara..!
    unii poate vor la Marriot, altii la Hilton, dece sa-i amestece cineva aiurea? ..si sa specifice ce vor la menu..!
    mai ales astia care ati facut vechime pe sub poduri perin europa.. recuperati acum, nu fiti fraieri..!
    • Like 2
  • Mihai check icon
    1. Ati fost tratati mult mai bine in Ro decat de unde veniti. Pentru ca acolo ati fost dati afara de la job. Asta in primul rand si ca sa fie clar.
    Asa ca incepe prin a-ti cere scuze in a jigni pe gazda ta, adica pe statul Ro.

    2. Poate nu realizezi, dar acum este o perioada exceptionala, este pandemie. Asa ca nu mai fi atat de vehementa si incearca sa intelegi ca se face tot posibilul.

    3. Da, e f. ok sa stai cu "Straini" in camera. Asa se sta la hosteluri in Europa de 50 de ani si toata lumea este ok, in dormitoare comune de 10 paturi. Diferenta este ca acolo colegii de "Dormitor" sunt civilizati. Deci 4 in camera este parfum. Doar sa fiti si voi parfumati si civilizati.

    4. Nu este ok daca este adevarat ca nu ati avut pauze de toaleta si daca a fost inghesuiala prea mare la transport. Desi imi vine greu sa cred ca nu ati avut DELOC pauze de toaleta.
    • Like 6
    • @ Mihai
      Delia MC Delia MC check icon
      OK? Păi ăia stau în carantină tocmai ca să nu răspândească virusul.
      E OK, dacă unul îl are să-l dea și la ceilalți trei? Carantina transformată din măsură de prevenire a răspândirii bolii în contrariul?
      • Like 2
    • @ Mihai
      maripos check icon
      Pai da, in Romania nu a fost dat numeni afara de la job. Doar vreun milion. Deocamdata!
      • Like 0
    • @ Delia MC
      carantina inseamna sa stea in camera cand sunt cazati la hotel.. nu prin receptii,holuri sau restaurant.. ca nu-s in vacanta la resort..!
      • Like 2
  • Omul nu realizeaza, insa motivul pentru cum a fost tratat subzista in marturia lui! Omul a lucrat in sase tari europene, a facut probabil treaba buna, insa in tara care i-a platit educatia a venit doar pentru a provoca si mai multe daune. Acest fapt, inmultit cu 5-7 milioane de oameni - romani buni de lucru care au plecat, inseamna criza Romaniei de azi - criza de oameni buni, criza de resurse materiale, criza economica. Acest om - ca roman nu pot sa-i spun - se plange ca un sobolan fugit de pe o corabie care ia apa, si care totusi se intoarce fiindca a obosit sa inoate! Pe bune? Ai lasat in criza, la greu adica, tara care te-a nascut si educat ca sa lucrezi pe bani mai multi, ca nu sa ai de curatat si construit o tara - aia care a fost a ta, si acum mai ai tupeu sa comentezi?
    • Like 5
    • @ Adrian Vasile
      Delia MC Delia MC check icon
      N-a mâncat salam cu soia?
      • Like 1
    • @ Adrian Vasile
      Acel om și nu numai el, nu pricep, nu se gândesc precum că la întoarcere au găsit ceea ce au „semănat„ și ei în timpul când au trăit în România. Nu e o vină ci doar realitatea. România, instituțiile guvernamentale au fost cotropite de acest coronavirus, găsindu-ne total nepregătiți inclusiv noi populația. Nu intru în amănunte pentru că sunt prea multe mizerii cele mai multe politice care ar putea fi motiv de procese penale pe repede înainte cu condamnări la fel pe repede înainte.
      • Like 1
    • @ Delia MC
      ,,,o fi mancat nu zic nu dar a ales sa manance prosciutto ori vorba unui clasic in viata "ghinion" ...dar in Romania salamul inca mai are urme de soia,,,
      • Like 0
    • @ Adrian Vasile
      Lache noi de genratia noastra am construit Romania si inaintasi nostri nu deal de tine ce sta la pomana PSD sau a altui partid in campanie electorala noi ne-am platit studiile cu varf si indesat si nu trebuie sa dam explicatii la dealdetine . IN ROMania nu au ramas decat batrani , asistati sociali si hotii din partidele politice
      • Like 0
  • Se vede rezultatul numirilor in functii pe criterii politice, nepotism, cumetrie,... si lipsa de responsabilitate.
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult