Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

„România este ucisă!” Peste 5.000 de oameni au strigat în fața Ministerului de Interne: „Alexandra!”, „Criminalii!” și „Demisia!”

Sâmbătă seară, a început în Piața Victoriei un protest față de felul în care autoritățile au acționat în cazul dispariției Alexandrei Măceșanu. Pe asfalt, oamenii au făcut o inimă din lumânări, în mijlocul căreia au pus buchete de flori. Apoi, manifestanții au plecat în marș spre sediul Ministerului Afacerilor Interne. 

UPDATE: Manifestanții au ținut un moment de reculegere în fața sediului MAI, au aprins lumânări și au adus buchete de flori.

UPDATE: Peste 5.000 de oameni își strigă revolta în fața Ministerului de Interne. Protestatrii scandează „Alexandra!”, „Criminalii!” și „Demisia!”

Foto: Inquam Photos/George Călin

UPDATE: Peste 2.500 de oameni strigă „Demisia!”

UPDATE: „România este ucisă”, stă scris pe bannerul purtat de cei aflați în frunte coloanei de manifestanți, care continuă să crească.

UPDATE: Și la Alexandria 30 de oameni au ieșit în stradă, transmite jurnalista Carmen Dumitrescu pe pagina ei de Facebook.

Știrea inițială:

Un protest pentru Alexandra, fata dispărută din Olt, pe care autoritățile au eșuat lamentabil să o salveze, este anunțat pentru această seară, pentru ora 19:00 în Piața Victoriei.

„Azi ieșim pentru Alexandra. Copilul ucis la Caracal din cauza statului român. Azi ieșim împotriva indiferenței celor de la putere. A incompetenței lor, a lipsei de empatie. Azi ieșim să le spunem că ne-am săturat de ei. Că nu îi mai suportăm. Că îi urâm pentru că ne omoară zi de zi. Și, cel mai grav, ne omoară copiii. Ei ne omoară pe noi!”, este scris pe pagina de Facebook care anunță protestul „Pentru Alexandra.Împotriva unui stat nepăsător”. 

Vineri seară, sute de oameni s-au adunat în fața Ministerului Administrației și Internelor (MAI), în memoria Alexandrei și a altei tinere dispărute în circumstanțe similare din Olt.

Alexandra a apucat să sune la 112, dar autorităților le-a luat 19 ore să ajungă la locul în care aceasta fusese ținută sechestrată de un bărbat de 65 de ani, suspectat de crime în serie. În mod revoltător, polițiștii și procurorii au așteptat 3 ore în fața casei suspectului până să intervină, susținând că trebuie să se facă ora prevăzută în mandatul de percheziție.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Când procurarea Piturca și-a făcut datoria au mâncat-o de vie, ei bine, asta e reversul medaliei.
    • Like 5


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult