Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

„Românii sunt de multe ori surprinși când vorbesc de bine acest oraș și această țară“. Un belgian care, din prea multă iubire de București, i-a compus un imn

Hans Comyn

„Mă bucur, mă București, te iubesc, ma București!” Cișmigiu, Victoriei, Herăstrău și alte locuri emblematice sunt amintite cu nostalgie, propununțate ușor stâlcit de Hans Comyn în cântecul lui simplu și sincer despre Capitală. Compoziția se numește „Imnul Bucureștiului” și dezvăluie de la început că e dedicat unui oraș cu multe contradicții, cu blocaje de trafic, dar și grădini fermecătoare, cu locuitori agresivi, dar și femei seducătoare. De altfel, una din versiunile cântecului începe cu câteva acorduri din „Fetițele din București” al lui Gică Petrescu. 

Cântecul este scris și interpretat de belgianul în vârstă de 44 de ani, doctor în filosofie, autor, compozitor, profesor de seducție, fost fotbalist semi-profesionist și pasionat de mountain biking. Un adevărat aventurier fără rădăcini, dar plin de curiozitate, care se mută dintr-o țară în alta, o dată la câțiva ani, în funcție de oportunități, nevoi sau inspirație.

„Am călătorit și am trăit până acum în peste 50 de țări în ultimii 12 ani. Dintre ele: Brazilia, SUA, Canada, România, Kenya, Australia, Thailanda, Columbia... “

După ce a văzut lumea întreagă și a cunoscut oameni de toate felurile, a compus un cântec despre București. Nu despre Paris, nici despre Los Angeles. Te face să te întrebi dacă el nu a văzut la tot pasul ruine, gropi, bălți și fecale de căței…?

„Am observat că românii au un complex de inferioritate, sunt și pesimiști. Sunt de multe ori surprinși când vorbesc de bine acest oraș și această țară.“

Aventurierul vede jumătatea plină a paharului. Partea boemă a orașului. Oamenii frumoși. Deschiși la comunicare. De altfel, asta l-a făcut să rămână aici, Comyn este fascinat de relații, explorează domeniul și a transformat îmbunătățirea lor în profesia lui.

După ce și-a luat licența la Belgia și masteratul în SUA, ambele în sociologie, a făcut un doctorat în filosofie înapoi în țara sa natală. A lucrat un an pentru un minister din Belgia și a făcut cercetare în domeniul educației, mai precis încercat să afle care e cel mai eficient mod de a învăța oamenii lucruri noi. Atunci perspectiva asupra vieții în general i s-a schimbat total. „Am arătat că vechiul sistem de educație este un mod greșit de a preda, că de fapt oamenii se adună în funcție de interese și astfel devin interesați de lucruri noi, ei nu sunt atrași de cunoștințe pur și simplu, ci au diverse preocupări, griji, interese.“

Cum oamenii sunt în permanentă căutare a fericirii, iar fericirea, cât și sănătatea noastră depind în mare măsură de relațiile din viețile noastre, Hans Comyn s-a hotărât să lucreze activ la acest capitol și a devenit coach, trainer și public speaker pe teme de legate de relații, seducție, sex. În cazul ăsta, relația locuitorilor cu acest oraș l-a pus în dificultate. Noi nu ne iubim orașul, deși pe el la cucerit.

„Găina veciunului e întotdeauna mai grasă. București nu e perfect, dar niciun oraș nu este. București are multe elemente frumoase, cred că fiecare ar trebuie să încerce să cinstească orașul în care trăiește sau să încerce să trăiască în altă parte. Să te plângi întruna nu ajută pe nimeni. Mi-ar plăcea ca imnul compus de mine să facă mândri pe locuitori, să se simtă mai interconectați.”

În România, Hans a descoperit mountain-biking-ul și de atunci nu trece an fără să participe la o competiție în care își depășește pripriile limite fizice, pedalând pe culmile munților și îmbătându-se cu peisaje de vis. În București a descoperit oameni cu care a legat prietenii profunde, a învățat limba română, s-a îndrăgostit, a compus cântece, s-a plimbat și a învățat lucruri noi despre el însuși. Bucureștenii cu siguranță înțeleg acest farmec aparte orașului care i-a provocat dependență belgianului: nu ne omoară, cel puțin nu brusc, și sperăm să ne facă mai puternici. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Sunt foarte nemulțumiți de București,
    aceia care nu prea contribuie cu ceva la infrumusețarea lui ,nici macar cu un comportament civic adecvat.
    • Like 2
  • Dacă belgianul vine in Timișoara,sigur va rămâne în acest oraș.
    • Like 2
  • Belgian, în București? Cu atîția copii homleși? Hmmm...
    • Like 2
    • @ Ionut Catalin Dimache
      check icon
      Esti un om rau cu suflet negru. Cataline, nu tot ce zboara se mananca.
      Deci, belgianul si-a permis sa vada 50 de tari si a ajuns la cocluzia ca-i place Bucurestiul. Probabil ca sta in centru. Apa curge, metroul merge, mancarea-i ieftina, fetele interesante, atentate nu-s, violenta... mai mult vorbe.
      Deconectati-va odata de la tembelizor si vedeti lumea cu ochii vostrii!
      • Like 3
    • @ Ionut Catalin Dimache
      Înțeleg unde ”bați” ... S-ar putea să ai dreptate dar să nu ne prelungim imaginația și să condamnăm fără dovezi ! Oricum, în orice situație se recomandă să trăim cu ochii deschiși (și mintea la fel) ....
      • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult