Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

„Sunt Marina de pe Airbnb. Am văzut că aveți o cazare...”. Rezervări anulate cu documente falsificate ce poartă antetul Direcției de Sănătate Publică

litoral - Mamaia - Foto: Inquam Photos / George Călin)

Foto: Inquam Photos / George Călin

În urmă cu câteva zile am descoperit cea mai nouă metodă folosită de unii proprietari de apartamente pentru a anula rezervările turiștilor. Întreaga poveste pornea de la acest mesaj pe care o turistă l-a primit de la proprietara unui apartament.

Mesajul primit de turistă

Turista a plătit pentru un concediu in zona noii stațiuni Mamaia Nord (Năvodari), dar, nerăbdatoare, a ajuns la mare cu o zi înainte. S-a cazat la un alt apartament, dar a primit sms-ul de la proprietara apartamentului în care urma să-și petreacă vacanța. Speriată, mai ales că implica autorități, o posibilă infecție cu COVID 19, nu a bănuit nimic.

De fapt, tocmai ce fusese victima unei țepe!

Deși aveam documentul primit de femeie încă de săptămâna trecută am decis să nu-l public pentru a nu afecta cursul unor investigații. Până astăzi când Direcția de Sănătate Publică a confirmat că ceea ce a primit femeia este un fals grosolan.

Documentul primit de femeie

Proprietara, care a fost în stare să compună o adresă în fals cu antetul și ștampila Ministerului Sănătății, era atât de disperată să scape de turistă încât a inventat o restricționare a imobilelor situate pe o stradă întreagă din noua stațiune Mamaia Nord ( Năvodari). Documentul fals a ajuns la mulți proprietari din zonă care au intrat în panică și au alertat autoritățile.

Mesajul șocant din documentul falsificat

În cursul zilei de astăzi, Direcția Publică din Constanța, mi-a trimis un punct de vedere oficial față de actul fals emis de proprietara apartamentului. Conform adresei, “Documentul atașat NU este emis de Direcția de Sănătate Publică Constanța”.

Adresa DSP Constanța

Posibilul motiv al țepei

Ca să nu mă lungesc fără rost, haideți să vă explic pentru ce a creat panică proprietara apartamentului. Turista achitase vacanța prin airbnb, iar banii erau deja taxați de pe card. Nu și-a dat seama că perioada aleasă de turistă este chiar în weekend-ul prelungit de Rusalii, atunci când tarifele cresc. Dacă anula rezervarea era sancționată de airbnb. Și atunci a ales să inventeze o poveste care o va costa, cel mai probabil, mai mult decât cei 100 de euro pe care îi va câștiga în plus de la alți turiști.

Tocmai de aceea vă recomand să folosiți doar structuri autorizate chiar dacă vorbim de apartamente de vacanță. Multe dintre acestea sunt fiscalizate și înregistrate la Ministerul Turismului.

Articol preluat de pe Funky Travel

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nume check icon
  Aceste platforme de sharing au avut un scop nobil la inceput, dar dupa ce au primit investitiile de miliarde de la investitori scopul nu a mai fost sa ajute clientii, sa "disrupt the market" sau sa "celengiuasca" structurile clasice de business, ci sa faca bani. Si cat mai multi bani.
  De aceea s-a ajuns la cele de mai sus. Afiilieri cu persoane sau afaceri care nu au nici un fel de legatura cu business, servicii proaste, tepe si multe alte. Nu se "sharuieste" aproape nimic ci pur si simplu sunt servicii similare celor clasice. Iar pe turism, marea majoritate a furnizorilor au cumparat imobiliare special pentru acest business mai ales ca puteau sa il faca la negru linistit.
  P.S. Intr-adevar abia acum de cand au intrat si taximetristi clasici pe Uber putem vorbi de "ride sharing" pentru ca stim ca ei te iau in cursa numai daca mergi in directia lor, cel putin in Bucuresti...
  • Like 1
 • si pe booking se practica la fel ...si in alte tari.
  In iarna si lockdown disperati au lasat preturile pt a avea siguranta viitorului, acum cand piatza e sus si au clienti au inceput sa contacteze clientii din iarna sa le ceara sa anuleze. Si airbnb si booking acopera diferenta de proprietarul anuleaza....
  • Like 3


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult
text: Funky Travel / voce: Claudiu Pândaru
sound-bars icon