Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

„Turiști liniștiți, îi recomand”. Am fost cu soția mea la Porto și în apartamentul închiriat pe Airbnb am descoperit că, din vina mea, nu suntem singuri

Cameră de hotel

Foto: Guliver Getty Images

Sigur avem rezervările confirmate? Oare am pus bine anul atunci când am selectat biletele de avion? Sper că nu am greșit datele de identificare din pașaport!

Cu toții avem astfel de îndoieli uneori. Împrăștiat și impulsiv, uneori cumpăr bilete de avion și nu mai țin minte dacă le-am luat pentru anul în curs. 

Iar un studiu la care au participat zeci de mii de turiști, printre ei și peste o mie de români, demonstrează că nu sunt singurul care trece prin astfel de stări.

Studiul a fost realizat în 2019 de platforma de rezervări momondo.ro. 23.400 de persoane din 22 de țări, dintre care 1006 români cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani, au fost întrebați online cum își planifică vacanțele și ce temeri au. Rezultatele au arătat că 29% dintre români își fac griji privind felul în care vor decurge planurile de călătorie, iar cifrele ne plasează ca cei mai stresați europeni. Iată detaliile acestei analize foarte interesante și la final o vacanță cu incidente cauzate de neatenție. Din fericire, un caz izolat între multele călătorii pe care le găsiți pe funkytravel.ro.

La polul opus sunt germanii care au declarat că sunt extrem de relaxați atunci când îți planifică un concediu, doar 13% dintre respondenți au recunoscut că sunt stresați. Sociologii care au studiat rezultatele sustin că planificarea unei vacanțe aduce mult entuziasm în cazul turiștilor români, dar acest sentiment vine la pachet cu un set de griji referitoare la lucrurile care ar putea să nu se întâmple în concordanță cu așteptările.

Peste 40% dintre turiștii români nu sunt siguri de rezervările făcute

Un motiv care pune țara noastră în fruntea clasamentului este acuratețea rezervărilor: 41% dintre români se întreabă în timpul unei călătorii dacă au făcut toate rezervările corect. Foarte aproape de noi au fost și respondenții din Suedia (40%), iar la polul opus se află participanții care provin din Germania (24%). Cei care au făcut studiul susțin că cei mai temători turiști sunt cei trecuți de 50 de ani. Specialiștii au identificat și cele mai comune greșeli în planificarea călătoriilor, dar iată și câteva sfaturi pentru a evita aceste erori:

Introducerea greșită a datelor de călătorie

Mulți călători fac greșeli în timpul rezervării zborurilor sau a cazării introducând o altă lună din calendar. Cele mai comune erori sunt selectarea lunii iunie în locul lunii iulie (sau invers) sau introducerea numărului corespunzător lunii: luna a 6-a în locul lunii a 7-a (sau invers). Recomand verificarea multiplă a datelor selectate sau chiar reverificarea de către o altă persoană înaintea efectuării plății, pentru că schimbarea ulterioară a datelor de călătorie pentru o cursă low-cost poate fi mai scumpă decât achiziționarea unui nou bilet.

Introducerea greșită/incompletă a datelor de contact

Schimbările de orar sunt frecvente mai ales în cazul călătoriilor cu avionul, iar acestea obișnuiesc să fie transmise prin SMS/mail tuturor călătorilor. Introducerea eronată a datelor de contact poate împiedica aflarea informațiilor privind cursele anulate sau reprogramate, ceea ce va afecta întreaga vacanță. Pe lângă reverificarea datelor introduse, o măsură preventivă poate fi verificarea cursei anterioare a unei aeronave, întrucât dacă au existat întârzieri în segmentele de zbor anterioare, există riscul ca acestea să afecteze următoarele curse. Puteți verifica acest lucru pe site-uri de monitorizare a curselor aeriene (un exemplu este www.flightradar24.com).

Introducerea greșită a segmentelor de zbor

Mai ales în cazul biletelor pentru zboruri cu escală achiziționate separat, se întâmplă frecvent încurcarea segmentelor de zbor selectând greșit orașele de plecare sau destinație (pot fi selectate în ordine inversă) sau selectând datele greșite de zbor atunci când un segment de zbor are loc în timpul miezului nopții. Unii călători pot omite acest aspect și achiziționează biletul de zbor pentru o dată diferită de cea necesară (fie în ziua următoare, fie în cea precedentă). Din nou, este recomandată reverificarea datelor și orelor de zbor, pentru a evita neplăcerile.

Nefolosirea unui segment de zbor

În cazul nefolosirii unui segment de zbor, cele mai multe companii iau în calcul nefolosirea întregului lanț de călătorii care ar urma acelui segment, deci există posibilitatea revânzării locurilor respective. De exemplu, un zbor București – Amsterdam – Bangkok pentru care nu a fost folosit segmentul București – Amsterdam va avea semnalată posibilitatea neapariției călătorului în segmentul Amsterdam – Bangkok. Desigur, compania va găsi o soluție pentru compensarea acestui lucru în cazul înregistrării pentru al doilea segment de zbor, dar aceste soluții pot include și replanificarea zborului respectiv, deci este recomandată semnalarea continuării călătoriei în acest caz, pentru a evita reorganizarea excursiilor.

Cum am greșit rezervarea pe Airbnb pentru Porto

Portugalia a însemnat o cursă nebunească de 2000 de kilometri între Lisabona, Porto, Fatima și Olhao. Distrat din fire, cu multiple conturi pe Airbnb, mi-am salvat un profil de căutare a locurilor unde urma să dormim. Un studio sau un apartament cât mai aproape de centru, fără proprietari în casă și cu terasă pentru că suntem fumători.

Ajungem în Porto în jurul prânzului și îl sun pe proprietar. Respectuos, mă pune pe hold până când termină să mănânce. Încercăm să nu bruscăm proprietarii- niciodată nu știi peste cine dai- acesta este riscul prin Airbnb. Din fericire, Alfredo a fost un om foarte drăguț. Cu o engleză stilcită, am dat amândoi din mâini până când am reușit să ne înțelegem.

Alfredo ne-a prezentat apartamentul. Aici este livingul, aici este dormitorul, terasa unde puteți să vă beti cafeaua liniștiți, hamacul și baia. Cum ușa de la baie nu se închide foarte bine, omul ne arată mai multe metode de a o încuia. Fără nicio reținere îi spun că suntem căsatoriți de mulți ani și că ușa de la baie nu este o problemă. Îl văd pe Alfredo suprins de remarca mea.

Cu greu reușește să-mi dea de înțeles că nu vom fi doar doi în acea noapte, ci patru- eu, soția mea, Alfredo și soția lui. Da! Distratul din mine nu a fost atent și a lăsat în motorul de căutare și camere de închiriat în incinte locuite. Stabilim că vom rămâne acolo mai ales că banii pentru cazare erau deja plătiți. 

Turiști liniștiți, îi recomand!

În viață mea nu am fost mai liniștit ca în noaptea în care am dormit în casă lui Alfredo. Obosiți după traseul parcurs prin Porto și Gaia, am ajuns în apartament. Ziceai că suntem doi hoți! Descuiem ușa fără să scoatem vreun zgomot. Apoi ne măsurăm greutatea pașilor pe parchetul din lemn masiv pentru a nu-i deranja pe proprietari. 

Ajungem într-o suflare în apartament, închidem ușa la dormitor și punem la punct strategia pentru duș și somn. Orice zgomot pe care îl facem ni se pare infernal, iar stropii de apă se parg de marginea căzii ca niște bubuituri. Într-un final, reușim să ajungem în dormitor ca și cum am fi dat marea lovitură, iar proprietarii nu ne-au prins. Și cum șușotiam noi acolo (de fapt încasez eu cuvinte dulci despre repezeala și neatenția mea) se aude ușa de la intrare. Proprietarii abia atunci au ajuns acasă. 

Să vezi rîsete pe muțește la noi în dormitor! Nu știu când s-a făcut dimineață și cum am plecat de acolo, dar sunt sigur că Alfredo și soția lui nu ne-au simțit în casă la ei. 

Peste câteva ore, Airbnb îmi trimite o notificare. Review de la Alfredo: „Turiști liniștiți, îi recomand” . 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    Asa se intampla cand noul turism de masa pentru tot poporul devine o platforma legala de a sustine afacerile la negru. Aceste afaceri nu contribuie cu nimic la prosperitatea comunitatilor: nu aduc bani la bugetele locale cu care sa se imbunatatesca infrastructura si cresc si artificial preturile imobilelor. In rest, concedii placute va doresc...
    • Like 0
    • @ Nume
      Sunteti intr-o eroare foarte mare. In majoritatea tarilor "normale" cei care au imobile listate pe airbnb platesc impozite si taxe, nu se compara cu cei care-si inchiriaza imobilele "la negru" in romania.
      Legislatia obliga airbnb, in multe tari, sa nu accepte listarea imobilelor acelor proprietari care nu fac dovada ca s-au inregistrat dpdv fiscal pentru a plati taxe si impozite pe sumele obtinute.
      Hai sa ne documentam si apoi sa scriem, nu credeti?
      • Like 2
    • @ Nume
      Delia MC Delia MC check icon
      De fapt ce interesează? Să poți să primești o cameră cu avantaje: posibilitatea de a încălzi sau a găti ceva, frigider, piscină și mai ieftin. Da, printr-o astfel de platformă am avut toate cele de mai sus la 2/3 (cel mai puțin) din preț față de hotel. Mai ales când prețul la hotel e minim 70 € pe noapte și noi am stat 8, altfel n-ai cum să miroși o regiune frumoasă ca Provence. Iar masa la restaurant e cel puțin 50 € pentru 2 persoane. Sigur, am mâncat și la restaurant dar astfel n-a mai fost obligatoriu mereu.
      Restul, fiscalizarea, sunt treaba statului respectiv. N-o face, nu-i treaba mea și nici nu pot să schimb ceva.
      În România e important să nu fii fraierit iar dacă ceva e mințit sau ascuns cu bună știință să poți să deschizi gura, de aia rezerv aproape mereu prin platforme de turism.
      Înainte căutam direct însă acum nu poți pleca fără să ai o siguranță. Că ai cazare și că nu ești fraierit. Chiar așa, oficial și legal, sunt neajunsuri la care nici nu te gândești, darmite la negru. Eu vreau să văd dinainte ce iau, îmi pare normal. Restul e treaba altora.
      • Like 0
  • AlexisZ check icon
    Suntem.un popor stresat si nevrozat si trambalàm asta dupa noi si in vacante din pàcate. De exemplu in Grecia, o tara mult iubita de romani de vreo cativa ani. De cand a inceput acest "flagel" ca nu'l pot numi altfel, unele zonele preponderente propuse cam de toate agentiile si tour-operatorii de la noi se tranforma pe timpul verii in adevarate "judete" ale Romaniei. Thassos, Halkidiki, Olimpiaki Akti, Lefkada, Zakinthos si Corfu, sunt in topul densitatii la hectar de masini cu numere de inmatriculare de la noi si implicit de ghertoi. Si ce fac ei acolo ? Pai ce fac si acasa. Claxoneaza in draci, urla, striga si arunca resturi pe strada, se cearta in magazine, se streseaza prin restaurante si alte locuri publice, etc etc. Îi remarci deja dupa aparenta si limbajul corporal, de la distanta; nu mai e nevoie sa deschida gura si sa'ti confirme prin grai ca nu te'ai inselat asupra originii. Nu de putine ori, intrebat fiind de oameni ai locului de unde vin de fapt, pentru ca o rup nitel si pe limba lui Homer (norocul meu cu bunica materna), am spus din Romania. Spre deosebire de vestici, carora li se tranforma brusc zambetul in rictus cand aud asta, in Grecia reactia este mai nuantata. Gen, mda, ei, haide, merge, bravo, bine ca suntem macar veri prin religie daca nu frati, ne'am batut cu turcu' si bulgaru' si noi si ei, noi ii avem pe vlahii nostri pe la ei, au si ei pe la noi resturi ale unor trecute migratii, deci la pachet asa, merge. Si apoi, a 2 a intrebare a fost : de ce sunteti asa stresati ? ce se intampla, cum traiti voi acolo ? Din pricina asta, de vreo 7-8 ani aleg pentru vacantele mele acolo doar insule pierdute si locatii gen pe unde si'a intarcat necuratu' copii. Pe langa faptul ca te obliga sa folosesti doar greaca pe acolo, ca descoperi locuri si oameni autentici, inca neatinsi de turismul de masa, mai e si avantajul ca ma simt cu adevarat in vacanta, intr'o tara straina si nu undeva prin Miticia, ma pot relaxa si'mi pot incarca bateriile pentru cateva luni, pentru a rezista aici mai departe. Ei, treaba e ca la intoarcere, deja cand ai ajuns in aeroportul Venizelos la poarta de imbarcare, nu mai spun in avion, compatriotii au grija sa'nceapa deja sa'ti pompeze din baterii. Cam asta e treaba. Fara ranchiuna va rog.
    • Like 7
    • @ AlexisZ
      E normal sa fie stresati , turistii romani si romanii in general sunt cei mai stresati pentru ca statul nu ii protejeaza in nici un fel. Cand pleaca undeva peste hotare trebuie sa-si asume singuri toate riscurile. La noi firmele de turism le pot da teapa dupa ce au platit in avans un sejur intrand inopinat in insolventa si imediat patronul nu mai poate fi gasit iar la telefoane nu mai raspunde nimeni si se trezesc ca nu au nici un ajutor desi au platit , asta in ipoteza in care au ajuns la destinatie sau sunt pe traseu. Asiguratorii au arici la buzunar cand trebuie sa plateasca despagubiri dar i-au banii cu amandoua mainile la semnarea contractului pe ipoteza ca apoi daca e sa plateasca ceva trebuie chemati in instanta altfel la orice apel sefii lor sunt in sedinte sau nu pot fi contactati. Ma gandesc cu groaza care ar fi fost situatia romanilor la incidentul cu Thomas Cook din UK care a intrat in faliment iar statul britanic a recuperat absolut toti turistii britanici de pe intreg mapamondul utilizand British Airways ca varf de lance. La noi nici ambasadele sau consulatele nu misca un deget si batjocoritor te intreaba ce cauti acolo daca nu ai bani suplimentari ca pe ei i-a pus acolo Iliescu si raspund doar la partid.
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult