Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

7 ani de Republica. Vă mulțumim pentru că sunteți alături de noi și vă invităm să ne vedeți și auziți mai bine. Iată podcasturile Republica și varianta „dark mode” a site-ului

Statisticile spun că suntem mai bogați ca popor, în termeni nominali și reali, față de acum șapte ani. Dacă e să ne referim strict la valoarea Produsului Intern Brut, așa și este: estimările arată un PIB de peste 290 de miliarde de dolari în 2022 (+60-62% comparativ cu 2015).

Tot ca popor, în număr de cetățeni, suntem considerabil mai puțini de la un an la altul. Cifre oficiale, obținute la recensământul din 2022, arată că populația scade accelerat de trei decenii încoace.

Unii numesc o astfel de traiectorie evoluție. Alții involuție. 

Putem vorbi și despre revoluție în ultimii 7 ani. Iată, în domenii precum business și tehnologie sau business în tehnologie, sau, de ce nu, tehnologie în business, România a produs primul „unicorn” (valoare de peste 1 miliard de dolari). UiPath revoluționează piața muncii prin automatizarea proceselor repetitive. La noi s-a întâmplat poate mai puțin decât ne-am dori. Peste Ocean, unde s-a listat UiPath, dar și în Asia, unde s-a extins, revoluția lor se transformă în fiecare zi în realitate.

În ciuda pandemiei, conflictului armat de la granițe, inflației și încetinirii motoarelor, în România se încălzesc pe margine alte câteva companii de tehnologie care-și doresc să fie următoarele business-uri de miliarde de dolari, cu anvergură globală.

România a avut în ultimii șapte ani 11 premieri, din care doi interimari. Unul dintre aceștia este acum ministru plin.

Se construiesc autostrăzi care urmează să taie țara de la Nord la Sud, de la Est la Vest, de la București la Iași. Niciuna din aceste artere nu e o autostradă a viitorului, chiar dacă România a încheiat, după ani de amânări, licitațiile pentru frecvențele 5G. Nu e niciodată târziu să proiectăm drumurile noastre din asfalt având la fundație tehnologia care va dicta dezvoltarea omenirii în următoarele două decenii. 

Imaginați-vă o Românie în care, urcat la volan, sau pe bancheta unui tren de mare viteză, aveți acces la internet de cea mai mare viteză. Datele comunică, instituțiile comunică, stâlpii cu led-uri se închid, se deschid sau își diminuează intensitatea în funcție de trafic. Medicul de lângă dumneavoastră oferă consultații pentru un pacient aflat la zeci de kilometri distanță, copilul de pe scaunul vecin urmărește lecțiile online puse la dispoziție pe o platformă națională de educație, iar antreprenorul care visează la ideile sale își deschide compania din câteva click-uri, fără acte în copie legalizată așezate cu grijă în dosarul cu șină.

Așteptările sunt mari și diferă de la un individ la altul.

Copiii învață la cursuri despre cum să aibă grijă de mediul înconjurător. Adulții se gândesc prea puțin la aerul pe care-l vor respira generațiile viitoare. Cu toate acestea, tot mai mulți sunt îngrijorați de încălzirea globală, tot mai multe companii își gândesc afacerile din perspectiva sustenabilității, care nu mai este doar un cuvânt.

În 2021, anunțam lansarea habits by Republica. Între timp, aceasta a devenit singura platformă relevantă care vorbește despre cum să ne creăm obiceiuri bune, în acord cu mediul în care trăim. Învățăm împreună cu Societatea Omului Sănătos despre prevenție, dar și despre cum să reducem risipa de alimente alături de Lidl Romania, sau cum să ne comportăm echilibrat în mediul online, cu YOXO.

Câteva cifre referitoare la Republica:

Aproape 2.5 milioane de persoane au accesat în octombrie 2022 Republica. 

În cei șapte ani de la lansare, cele mai mai de succes zece articole publicate pe platforma noastră au avut între 1,561 milioane și 1,983 milioane de cititori. 

Și pentru că am pomenit despre așteptările fiecăruia, Republica a rămas acel loc curat, unde conținutul de calitate conviețuiește cu mesajele comerciale neinvazive ale partenerilor. Principiul a rămas: un singur mesaj publicitar pe pagina laptopului sau telefonului, care apare natural, la scroll, care nu te îndeamnă să cauți, butonul „close” ca să scapi de asaltul celor care vor să-ți vândă ceva. Le mulțumim colaboratorilor, agențiilor, partenerilor care înțeleg că experiența cititorilor primează.

Ce e nou pe Republica

Podcasturile Republica sunt deja o obișnuite pentru cititorii noștri, Business SănătosPodcastul pentru Minte sau Podcast de fapte bune sunt doar câteva exemple, ne-au arătat că urmăriți dialogurile noastre cu oameni remarcabili.

Așa că mergem mai departe și întărim această zonă editorială, vom lansa noi podcasturi și sperăm să le urmăriți.

De astăzi pe republica.ro veți putea vedea și o zonă special dedicată podcasturilor, unde puteți naviga ușor și alege ce să vedeți și ascultați.

Tot de astăzi puteți naviga pe Republica în “dark mode”, un buton în partea din dreapta jos a ecranului vă activează noul mod de vizualizare. Lansat inițial pe habits by Republica în proiectul realizat cu YOXO, de astăzi, butonul ”dark mode” este prezent pe toată platforma. Mai multe despre cât de important este comportamentul nostru pe internet, puteți afla aici. Și dacă doriți să vă monitorizați activitatea și impactul acțiunilor zilnice pe internet, puteți să faceți asta, cu o extensie care e disponibilă aici.

Vă asigură o mai bună și relaxantă parcurgere a conținutului editorial, în special seara sau în camere întunecate, dar reduce și consumul de energie al dispozitivului pe care îl folosiți.

Am implementat această posibilitate pentru că mulți dintre voi ne-ați cerut-o.

Vă ascultăm și vă așteptăm în continuare sugestiile pe adresa redactie@republica.ro.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult