Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

7 ani de Republica. Vă mulțumim pentru că sunteți alături de noi și vă invităm să ne vedeți și auziți mai bine. Iată podcasturile Republica și varianta „dark mode” a site-ului

Statisticile spun că suntem mai bogați ca popor, în termeni nominali și reali, față de acum șapte ani. Dacă e să ne referim strict la valoarea Produsului Intern Brut, așa și este: estimările arată un PIB de peste 290 de miliarde de dolari în 2022 (+60-62% comparativ cu 2015).

Tot ca popor, în număr de cetățeni, suntem considerabil mai puțini de la un an la altul. Cifre oficiale, obținute la recensământul din 2022, arată că populația scade accelerat de trei decenii încoace.

Unii numesc o astfel de traiectorie evoluție. Alții involuție. 

Putem vorbi și despre revoluție în ultimii 7 ani. Iată, în domenii precum business și tehnologie sau business în tehnologie, sau, de ce nu, tehnologie în business, România a produs primul „unicorn” (valoare de peste 1 miliard de dolari). UiPath revoluționează piața muncii prin automatizarea proceselor repetitive. La noi s-a întâmplat poate mai puțin decât ne-am dori. Peste Ocean, unde s-a listat UiPath, dar și în Asia, unde s-a extins, revoluția lor se transformă în fiecare zi în realitate.

În ciuda pandemiei, conflictului armat de la granițe, inflației și încetinirii motoarelor, în România se încălzesc pe margine alte câteva companii de tehnologie care-și doresc să fie următoarele business-uri de miliarde de dolari, cu anvergură globală.

România a avut în ultimii șapte ani 11 premieri, din care doi interimari. Unul dintre aceștia este acum ministru plin.

Se construiesc autostrăzi care urmează să taie țara de la Nord la Sud, de la Est la Vest, de la București la Iași. Niciuna din aceste artere nu e o autostradă a viitorului, chiar dacă România a încheiat, după ani de amânări, licitațiile pentru frecvențele 5G. Nu e niciodată târziu să proiectăm drumurile noastre din asfalt având la fundație tehnologia care va dicta dezvoltarea omenirii în următoarele două decenii. 

Imaginați-vă o Românie în care, urcat la volan, sau pe bancheta unui tren de mare viteză, aveți acces la internet de cea mai mare viteză. Datele comunică, instituțiile comunică, stâlpii cu led-uri se închid, se deschid sau își diminuează intensitatea în funcție de trafic. Medicul de lângă dumneavoastră oferă consultații pentru un pacient aflat la zeci de kilometri distanță, copilul de pe scaunul vecin urmărește lecțiile online puse la dispoziție pe o platformă națională de educație, iar antreprenorul care visează la ideile sale își deschide compania din câteva click-uri, fără acte în copie legalizată așezate cu grijă în dosarul cu șină.

Așteptările sunt mari și diferă de la un individ la altul.

Copiii învață la cursuri despre cum să aibă grijă de mediul înconjurător. Adulții se gândesc prea puțin la aerul pe care-l vor respira generațiile viitoare. Cu toate acestea, tot mai mulți sunt îngrijorați de încălzirea globală, tot mai multe companii își gândesc afacerile din perspectiva sustenabilității, care nu mai este doar un cuvânt.

În 2021, anunțam lansarea habits by Republica. Între timp, aceasta a devenit singura platformă relevantă care vorbește despre cum să ne creăm obiceiuri bune, în acord cu mediul în care trăim. Învățăm împreună cu Societatea Omului Sănătos despre prevenție, dar și despre cum să reducem risipa de alimente alături de Lidl Romania, sau cum să ne comportăm echilibrat în mediul online, cu YOXO.

Câteva cifre referitoare la Republica:

Aproape 2.5 milioane de persoane au accesat în octombrie 2022 Republica. 

În cei șapte ani de la lansare, cele mai mai de succes zece articole publicate pe platforma noastră au avut între 1,561 milioane și 1,983 milioane de cititori. 

Și pentru că am pomenit despre așteptările fiecăruia, Republica a rămas acel loc curat, unde conținutul de calitate conviețuiește cu mesajele comerciale neinvazive ale partenerilor. Principiul a rămas: un singur mesaj publicitar pe pagina laptopului sau telefonului, care apare natural, la scroll, care nu te îndeamnă să cauți, butonul „close” ca să scapi de asaltul celor care vor să-ți vândă ceva. Le mulțumim colaboratorilor, agențiilor, partenerilor care înțeleg că experiența cititorilor primează.

Ce e nou pe Republica

Podcasturile Republica sunt deja o obișnuite pentru cititorii noștri, Business SănătosPodcastul pentru Minte sau Podcast de fapte bune sunt doar câteva exemple, ne-au arătat că urmăriți dialogurile noastre cu oameni remarcabili.

Așa că mergem mai departe și întărim această zonă editorială, vom lansa noi podcasturi și sperăm să le urmăriți.

De astăzi pe republica.ro veți putea vedea și o zonă special dedicată podcasturilor, unde puteți naviga ușor și alege ce să vedeți și ascultați.

Tot de astăzi puteți naviga pe Republica în “dark mode”, un buton în partea din dreapta jos a ecranului vă activează noul mod de vizualizare. Lansat inițial pe habits by Republica în proiectul realizat cu YOXO, de astăzi, butonul ”dark mode” este prezent pe toată platforma. Mai multe despre cât de important este comportamentul nostru pe internet, puteți afla aici. Și dacă doriți să vă monitorizați activitatea și impactul acțiunilor zilnice pe internet, puteți să faceți asta, cu o extensie care e disponibilă aici.

Vă asigură o mai bună și relaxantă parcurgere a conținutului editorial, în special seara sau în camere întunecate, dar reduce și consumul de energie al dispozitivului pe care îl folosiți.

Am implementat această posibilitate pentru că mulți dintre voi ne-ați cerut-o.

Vă ascultăm și vă așteptăm în continuare sugestiile pe adresa redactie@republica.ro.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult