Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Acești postaci periculoși care amenință lumea lui Liviu Dragnea

Există acești tineri complet decuplați de la România ajutoarelor sociale, care trăiesc în universul lor închis și iau contact cu țara numai când instituțiile statului îi mai cheamă pe la ele ca să-i umilească de la un ghișeu la altul pentru vreo hârtie aberantă sau când au nevoie de îngrijire medicală și pleacă acasă cu o infecție intraspitalicească. 

Sunt postacii României, în viziunea unor politicieni români, persoanele dubioase care se pregătesc să fraudeze alegerile. În accepțiunea liderilor de partide, să postezi contractele de achiziții din spitale care sunt mai mari de 20.000 de lei, așa cum a anunțat ministrul Vlad Voiculescu, te face postac. Să urci pe un portal web național toate formularele instituțiilor publice ca să le printezi și completezi de acasă sau să-ți iei număr de ordine prin sistemul de ticketing- probabil că asta te transformă în pericol la adresa democrației.

Președintele s-a aflat marți față în față cu postacii din Iași. În Moldova cea săracă, dar căreia ajutoarele sociale îi sunt complet străine, un postac junior ia 4500 de lei pe lună, unul senior poate ajunge și la 9000 de lei. Am aflat de la Klaus Iohannis că angajații acestor industrii produc peste 3 miliarde de euro în 2016 și că e de așteptat să facă peste 5 miliarde în anii care vin.

Dacă ar reuși să comunice cu ei, politicienii ar afla stupefiați că postacii despre care fac vorbire se află cu decenii înaintea vremurilor în care trăiesc ei, dar mai ales liderii lor. Visează să programeze softuri ce ne vor ajuta să ne teleportăm, pentru că autostrăzi și trenuri de mare viteză nu trag speranță că vor avea vreodată. Alții vor să inventeze sisteme de monitorizare a sănătății de la distanță, astfel încât pacienții să nu aglomereze degeaba holurile spitalelor aflate în ruină, într-un sistem medical niciodată reformat din temelii. 

Din frustrarea și contactul cu funcționărimea, hârtiile, ștampilele, cozile, avizele, cazierele, copiile legalizate se nasc idei care să reducă la minimum deplasarea fizică la instituțiile statului. Întrebați-i, dragi politicieni, pe acești tineri, cum vor să se întâmple lucrurile: le-ar plăcea să plătească tot din fața laptopului, să aibă dosarul medical electronic urcat în cloud și să afle din două click-uri cum a fost cheltuit fiecare leu din bugetele publice. Și-ar dori o Românie liberă de panseluțe, în care totul să fie transparent și tehnologizat.

desprevaccin.ro - care se dorește să fie principala sursă de date pentru toți cei care vor să afle informații cuprinzătoare și sigure despre vaccinările esențiale, un sistem informatic tip Registru Electronic Unic ce va permite înregistrarea, integrarea și analizarea tuturor datelor privind întreprinderile sociale, o platformă digitală pentru petiții, un sistem de ticketing prin care se poate urmări starea unei cereri depuse de un cetățean român către instituțiile statului- sunt doar o parte din ideile și proiectele la care lucrează bursierii și voluntarii IT în cadrul programului GovITHub. La asta lucrează tinerii care se pregătesc să fraudeze alegerile parlamentare digitalizând administrația și transparentizând cheltuirea banilor publici.

Dar ce fac politicienii pentru acești tineri postaci care se înmulțesc de la o zi la alta, populează HUB-uri IT, trag orașe după ei, scriu coduri, compun aplicații, fac programe antivirus și urcă România în cloud? Săptămâna trecută, una din cele mai mari bănci din Europa a anunțat că va crește investiția într-un centru de IT din București, atrăgând, în viitor, peste 250 de specialiști care vor avea misiunea de a tehnologiza sistemele de operațiuni online. Sunt doar câțiva din cei pe care clasa politică îi țin unii peste alții la metrou în fiecare dimineață, în drum spre muncă, într-un oraș care moare încet pentru că nu mai are aer.

Liderii cu instincte de autoapărare puternice, așa cum este Liviu Dragnea, simt că băieții ăștia care au meserii cu nume anti-românești, vânzători de țară, (software architect, software development, software engineer, full stack developer, front-end developer sau back-end developer), sunt viitorii mari dușmani ai modului în care se face politică de 27 de ani și cei care le vor provoca, în cele din urmă, dispariția.

În felul în care se petrec azi lucrurile, alocarea ajutoarelor sociale după ureche ca să cumperi voturi nu va mai fi posibilă, dacă sumele și beneficiarii vor fi digitalizați. Nici achizițiile publice ale spitalelor nu vor mai putea fi făcute contra unor comisioane grase.

Este de imaginat că la alegerile parlamentare din 2020, promise checking-ul va putea fi făcut în timp real, de pe telefon, într-o aplicație la îndemâna oricui.

Întrebare: Siri, este posibilă tăierea sau scăderea a 100 de taxe în paralel cu creșterea cu 50% a salariilor pentru X angajați din sistemul public? Răspuns: În teorie și numai pe parcursul campaniei electorale, este posibil orice. În practică, scăderea veniturilor la bugetele de stat dublată de creșterea cheltuielilor publice, altele în afară de investiții, provoacă deficit pe termen lung, creșterea consumului, explozia datoriei publice și dezechilibre care s-ar putea să-ți afecteze pensia.

Întrebare: Siri, are România bani de autostrăzi? Răspuns: Desigur, dacă se taie risipa de la cheltuielile sociale acordate persoanelor care nu le merită și fondurile anuale alocate pentru plantarea panseluțelor, România ar putea construi câte 300 de kilometri de autostradă pe an.

Întrebare: Siri, cât a cheltuit primarul meu pe panseluțe în mandatul său și cât a costat un fir? Răspuns: Primarul tău a alocat 10% din bugetul orașului pentru amenajarea rondurilor și plantarea panseluțelor, zero lei pentru investiții în spitalul aflat în subordinea sa, 1 la sută pentru școli. Un fir de panseluță a costat cât o alocație de elev.

În ceea ce privește postacii de la GovIT HUB, puteți să le studiați competențele, proiectele și CV-urile, aici. Datorită inclusiv lor, tehnologiei pe care o implementează în instituțiile publice și care obligă la transparență în administrație, este posibil ca întreaga clasă politică să fie nevoită să se reformeze.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • culmea e ca nu IT-istii sunt in fata vremurilor, ei sunt in prezent. problema e ca nimeni nu s-a gandit sa-i aduca si pe restul in prezent, din motive evidente - un om informat e mai greu de manipulat.
    • Like 0
  • Excelent!
    • Like 0
  • Nu ar putea acesti tineri inteligenti sa creeze un soft prin care Romania sa fie condusa corect, cinstit, eficient si cu competenta???? Asa n-am mai vedea fete umflate, cefe groase, burdihanuri si neamuri, cumetrii si progeniturile aferente!
    • Like 0
  • Foarte bine.
    • Like 0
  • check icon
    Sper ca Dragnea să nu-și dorească funcția de premier al viitorului guvern și ar fi făcut foarte bine pentru el să fi făcut publică această decizie. Poate că va fi el omul potrivit pentru funcția de președinte de partid, dar ar trebui să-și aducă aminte că în calitate de președinte al CJ. Teleorman, în înțelegere cu alți câțiva latifundiari, ar fi refuzat oferta grupului Pirelli de a-și așeza o fabrică în județ, după cum se zvonește prin Teleorman, pentru a proteja interesele păstrării pentru oameni de afaceri locali a forței de muncă locală ieftină și fără concurență.
    • Like 0
  • Dar pe Cortana nu puteti sa o intrebati despre dosarul Microsoft ?
    Si aveti dreptate, oameni rai acesti badisori si badisoare care sunt cu un minut in fata vremurilor. Cum sa vina ei sa strice tot "echilibrul natural al sistemului" ? Cine se cred ei, Elena Udrea ??
    • Like 0
  • PSD a avut o sansa de intinerire si modernizare (apropos de internet si softistii din Romania) prin generatia lui Ponta, Sova, Ghita dar au ratat-o, desi au avut puterea absoluta in partid. Dar s-au naravit la banii bugetului de stat, asa ca s-a ales praful de ei si acum umbla prin tribunale (poate vor ajunge si prin puscarii), lasand la conducere vechea garda care din pacate va guverna din decembrie si Romania.
    • Like 0
  • Valentin check icon
    Aici s-a deschis o cutie a Pandorei. Deja oricine are o opinie contrară e redus la tăcere cu apelativul "postac". E totuşi un fel de a echilibra situaţia.

    În definitiv oricine posta în favoarea PSD era redus la tăcere urgent cu eticheta "postăciei".

    Nu că sunt adeptul PSD, dar deomcratic vorbind opiniile oricui trebuiesc respectate şi tratate cu minima politeţe.

    Oricum nu schimbi părerea cuiva dându-i în cap cu un limbaj agresiv. Ba chiar se produce efectul contrar, omul se încăpăţânează.
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult