Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Am fost la un hotel… altfel. Sau cum se poate face și în România turism cu zâmbet dacă ai „filipinezi”

Tânără cameră hotel

Foto: Guliver Getty Images

Intrare. Un tânăr filipinez îmi zâmbește pe sub mască. Îi zâmbesc înapoi, involuntar, tot pe sub pliurile de material nețesut. Sprinten manipulează bagajele și cheamă liftul.

Recepție. O tânără româncă îmi zâmbește pe sub mască, și îmi explică, eu înțeleg, îmi cere, îi dau. Îi zâmbesc înapoi, firește.

O tânără filipineză mă îndruma către alt lift, mi-l cheamă. Mi-a zâmbit și ea? Da, speram că deja ați surprins recurența.

Deci se poate și în România să faci turism de calitate, dacă chiar îți dorești. Dar trebuie să imporți resursă umană și scazi procentajul de români gata oricând să îți facă „o românească”. Camera e superbă, mai ales că am primit upgrade. Priveliștea apune în valuri de brazi. 

Eu nu zic decât că se poate. Adică dacă nu mori, dacă nu te lovești frontal de implacabilul sfârșit, înseamnă că încă e loc de viață. Că viața nu e un hotel, o să-mi spui. Că ai dreptate, n-o să neg. Dar chiar în așa măsură să ne afecteze nivelul de trai? Ce-a fost mai întâi? Nivelul de trai sau nivelul de bună-voință?

Am mers și cu patrucicleta, sau cum i-o spune. În București nu am putut cu hidrobicicleta pentru două persoane pentru că… nu aveam una și aceeași adresă pe buletin. Oare chiar e vidul legislativ cel care ne face existența dificilă? Sau vidul circumvoluționar? Rațiunea precedă legea sau succede legii? 

În drum spre aici. Restaurantul este închis la interior și terasa mică, fără rezervare nu ai șanse. Știam eu ce știam și bine c-am știut. 5 ospătari roiesc între 5 mese. Dar nu mi-au pus măsline în Martini. Și, după ce le-am cerut, de zis că-mi aduc, mi-au zis. De adus, au plecat să planteze măslini. Caut pe wikipedia și aflu că e o sarcină anevoioasă, 4-5 ani durează până la prima recoltare. Eu mai stau doar jumătate de oră.

Antreprenorii sunt supărați. Pe bună dreptate. Afacerile merg bine doar într-o piață liberă, aș plusa spunând că merg și mai bine într-o piață liberală. Așadar supărarea antreprenorului român o înțeleg până la punctul în care consider că societatea a făcut tot ce se poate pentru aventurierii pieței libere, și că pierderi sunt, dar cine este antreprenor face antreprenoriat din orice. Ca să nu mai spun că nu orice patron de cârciumă... e neaparat antreprenor.

Una peste alta, mergem înainte. Zâmbim pe sub mască pentru că politețea este un reflex. Facem și desfacem, și refacem afaceri pentru că antreprenoriatul este despre a îndrăzni. Noi, cei care vom fi rămas, vom purta cu noi amintirile unor războaie prin care nu am trecut. Au trecut bunicii noștri și pentru noi. Ne vom mângaia semnele unor răni care nu ne-au durut. Vom povesti mai departe despre cum am purtat mască, săptămâni și luni în șir, mai mult unii dintre noi decât toți, și cum zâmbeam pe sub pliurile ei cu ochi vii, privind înspre tot mai departe. În noaptea asta nu mi se arată seninul stelelor. Steaua Nordului rămâne ascunsă după norii grei. Cică mâine are să plouă. Așa că, în noaptea asta, voi sta cât pot de mult pironită pe balcon, sub cerul negru. Iar dacă mâine are să fie soare peste valurile de brazi, nu am greșit cu nimic.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult
sound-bars icon