Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Angajații dintr-o firmă IT, „testați” cu subiectele date la Bac. „Nu ştiu dacă aş fi luat 5"

O firmă IT a avut ideea de a-și „testa” angajații cu subiectele date în acest an la bacalaureat la informatică, pentru a vedea cât de multă aplicabilitate practică are materia predată la liceu și pentru a porni o dezbatere publică pentru îmbunătățirea învățământului IT din România, potrivit Digi24.

Cei care au participat la experiment au lucrat la proiecte pentru Agenția Spațială Europeană și pentru companii importante din străinătate, dar notele obținute dacă ar fi dat Bac-ul din nou au fost între 5 şi 8,50. Angajații mai tineri s-au descurcat mai bine, pentru că aveau mai proaspătă în memorie materia învățată la școală. Între subiectele de la Bac 2017 au fost și unele care țineau de limbajul de programare Pascal, pe care majoritatea firmelor IT nu îl mai folosesc de mulți ani. 

„Nu ştiu dacă aş fi luat un 5. Şi nu ştiu cât contează experienţa respectivă, pentru că subiecte nu văd să aibă aplicabilitate în job-ul meu zilnic”, a spus pentru Digi24 Vlad Ștefănescu, programator.

„Cinstit, mi s-au părut nişte subiecte accesibile. Eu aş fi luat în jur de 8,50”, crede Andrei Bordeianu, programator la aceeași firmă.

Conducerea companiei spune că este nemulțumită de ce li se predă tinerilor la liceu la informatică. Din programă lipsesc, de exemplu, orice noțiuni de securitate cibernetică, deși în România sunt numeroase firme specializate în crearea de softuri antivirus.

(Foto: Guliver/Getty Images)

„Nu suntem mulţumiţi de sistemul de învăţământ de la noi. Din punct de vedere al necesităţilor pieţei de IT, sistemul de învăţământ ar putea face mai multe”, arată Ionuţ Cociaş, responsabil dezvoltare în firma IT.

Andrei Pitiș, vicepreședintele Asociației Patronale a Industriei de Software și Servicii din România (ANIS), a declarat pentru Digi24 că programa pe care se bazează materia studiată în liceu în prezent este foarte axată pe programare, în primul rând, și mai puțin pe noțiuni aplicate. „De multe ori este vorba de un limbaj foarte dificil, C++, care la nivel mondial este considerat un limbaj dificil”, a spus Andrei Pitiș.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Apropo, dați-ne si noua numele firmei "de IT". Sa știm s-o ocolim.
  • Like 1
  • @ Lucian Baciu
   check icon
   Aproape oricare!
   • Like 0
 • Andana check icon
  Care e de fapt concluzia? Nu ar trebui sa se faca programare in liceu ci securitate cibernetica? Programarea nu are aplicabilitate in IT? In liceu nu se preda limbajul C++, ci limbajul C cu cateva elemente de C++ si acelea nu legate de programarea orientata pe obiect. Si nu exista cerinte din limbajul Pascal, ci varianta cu limbajul Pascal este la alegere, pentru cei care l-au studiat.
  • Like 2
  • @ Andana
   Concluzia e simpla: e penurie de oameni care sa cunoasca bine cerintele din ziua de azi. Cine naiba mai foloseste Pascal cand toata lumea se bazeaza pe AngularJS, Node si alte cateva limbaje care sunt folosite pt webapps. Doar cateva firme mai produc azi software standalon, pe care dai dublu click si incepe un wizard. DevOps, DevOps, DevOps, cloud, si clustere. Plus, securitatea informatica e un domeniu la mare cautare, eu stiu vreo 2-3 baieti cu CISSP si isi gasesc job instant oriunde in lume. Scoala romaneasca a ramas foarte in urma, si nu se muleaza deloc pe cerintele pietii pe termen mediu si lung. Drept dovada si subsemnatul, cu liceul economic terminat in 2000 si acum expert in cloud si sisteme de operare. Cunostintele din liceu si facultate (marketing si aia) imi folosesc doar sa inteleg ce zice Stelian Muscalu la Business Club si cam atat, nu scot bani cu asa ceva si nici nu ma vad intr-o pozitie intr-o companie care ma pune sa lucrez cu cifre 8 ore pe zi. Asta e doar 50% fail din cauza scolii, restul e la parinti, pentru ca trendul era atunci sa fii contabil bancher sau avocat.
   • Like 0
  • @ Radu Andrei Malica
   .
   • Like 0
  • @ Radu Andrei Malica
   Alo, prietene, nu te duci la liceu sa înveți securitate și devops sau nu știu ce framework la moda anul ăsta. Te duci sa înveți structuri de date și algoritmi. Și e foarte bine așa. Bine ca va pricepeți cu toții la educație. Ce articol stupid!
   • Like 1
 • check icon
  Cred că ar fi cel puțin la fel de util să fie testați toți angajații din media la limba română.
  • Like 3
  • @
   check icon
   Si ale unor comentatori de pe această platformă!(nici cu unele de pe "Contributors.ro" "nu" mi-e rusine.) Despre ministrii educatiei,ce să mai vorbim!- compleCtează,cu succesuri(!),distanța până la genunchele(!) broaștei.
   • Like 1
  • @
   check icon
   Ei, politicienii sunt rareori și modele de limbă, aici însă vorbesc de oameni care cultivă limba română și ar trebui să fie modele, vectori culturali, nu inculturali.
   • Like 1


Îți recomandăm

Tinu Boșinceanu

„Plecarea în străinătate nu trebuie să fie un angajament pe viață, ca o căsătorie - eu sunt român în România sau eu am plecat și nu mă mai întorc înapoi. Societatea a devenit oricum mult mai fluidă și trebuie să privești obiectiv. Mi se pare că asta ar ajuta la întoarcerea mai multor oameni, care or să facă lucrurile mai bune. Și poveștile lor or să inspire”, crede Tinu Bosînceanu.

Citește mai mult

Mara Popescu

Mara Popescu este singura studentă româncă la medicină la King’s College din Londra, o pestigioasă instituție de învățământ. Este frumoasă, are 18 ani, e matură și echilibrată, este logică și structurată, ca și cum vârsta ei ar fi scrisă doar pe hârtie.

Citește mai mult