Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Angajații dintr-o firmă IT, „testați” cu subiectele date la Bac. „Nu ştiu dacă aş fi luat 5"

O firmă IT a avut ideea de a-și „testa” angajații cu subiectele date în acest an la bacalaureat la informatică, pentru a vedea cât de multă aplicabilitate practică are materia predată la liceu și pentru a porni o dezbatere publică pentru îmbunătățirea învățământului IT din România, potrivit Digi24.

Cei care au participat la experiment au lucrat la proiecte pentru Agenția Spațială Europeană și pentru companii importante din străinătate, dar notele obținute dacă ar fi dat Bac-ul din nou au fost între 5 şi 8,50. Angajații mai tineri s-au descurcat mai bine, pentru că aveau mai proaspătă în memorie materia învățată la școală. Între subiectele de la Bac 2017 au fost și unele care țineau de limbajul de programare Pascal, pe care majoritatea firmelor IT nu îl mai folosesc de mulți ani. 

„Nu ştiu dacă aş fi luat un 5. Şi nu ştiu cât contează experienţa respectivă, pentru că subiecte nu văd să aibă aplicabilitate în job-ul meu zilnic”, a spus pentru Digi24 Vlad Ștefănescu, programator.

„Cinstit, mi s-au părut nişte subiecte accesibile. Eu aş fi luat în jur de 8,50”, crede Andrei Bordeianu, programator la aceeași firmă.

Conducerea companiei spune că este nemulțumită de ce li se predă tinerilor la liceu la informatică. Din programă lipsesc, de exemplu, orice noțiuni de securitate cibernetică, deși în România sunt numeroase firme specializate în crearea de softuri antivirus.

(Foto: Guliver/Getty Images)

„Nu suntem mulţumiţi de sistemul de învăţământ de la noi. Din punct de vedere al necesităţilor pieţei de IT, sistemul de învăţământ ar putea face mai multe”, arată Ionuţ Cociaş, responsabil dezvoltare în firma IT.

Andrei Pitiș, vicepreședintele Asociației Patronale a Industriei de Software și Servicii din România (ANIS), a declarat pentru Digi24 că programa pe care se bazează materia studiată în liceu în prezent este foarte axată pe programare, în primul rând, și mai puțin pe noțiuni aplicate. „De multe ori este vorba de un limbaj foarte dificil, C++, care la nivel mondial este considerat un limbaj dificil”, a spus Andrei Pitiș.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Apropo, dați-ne si noua numele firmei "de IT". Sa știm s-o ocolim.
    • Like 1
    • @ Lucian Baciu
      check icon
      Aproape oricare!
      • Like 0
  • Andana check icon
    Care e de fapt concluzia? Nu ar trebui sa se faca programare in liceu ci securitate cibernetica? Programarea nu are aplicabilitate in IT? In liceu nu se preda limbajul C++, ci limbajul C cu cateva elemente de C++ si acelea nu legate de programarea orientata pe obiect. Si nu exista cerinte din limbajul Pascal, ci varianta cu limbajul Pascal este la alegere, pentru cei care l-au studiat.
    • Like 2
    • @ Andana
      Concluzia e simpla: e penurie de oameni care sa cunoasca bine cerintele din ziua de azi. Cine naiba mai foloseste Pascal cand toata lumea se bazeaza pe AngularJS, Node si alte cateva limbaje care sunt folosite pt webapps. Doar cateva firme mai produc azi software standalon, pe care dai dublu click si incepe un wizard. DevOps, DevOps, DevOps, cloud, si clustere. Plus, securitatea informatica e un domeniu la mare cautare, eu stiu vreo 2-3 baieti cu CISSP si isi gasesc job instant oriunde in lume. Scoala romaneasca a ramas foarte in urma, si nu se muleaza deloc pe cerintele pietii pe termen mediu si lung. Drept dovada si subsemnatul, cu liceul economic terminat in 2000 si acum expert in cloud si sisteme de operare. Cunostintele din liceu si facultate (marketing si aia) imi folosesc doar sa inteleg ce zice Stelian Muscalu la Business Club si cam atat, nu scot bani cu asa ceva si nici nu ma vad intr-o pozitie intr-o companie care ma pune sa lucrez cu cifre 8 ore pe zi. Asta e doar 50% fail din cauza scolii, restul e la parinti, pentru ca trendul era atunci sa fii contabil bancher sau avocat.
      • Like 0
    • @ Radu Andrei Malica
      .
      • Like 0
    • @ Radu Andrei Malica
      Alo, prietene, nu te duci la liceu sa înveți securitate și devops sau nu știu ce framework la moda anul ăsta. Te duci sa înveți structuri de date și algoritmi. Și e foarte bine așa. Bine ca va pricepeți cu toții la educație. Ce articol stupid!
      • Like 1
  • check icon
    Cred că ar fi cel puțin la fel de util să fie testați toți angajații din media la limba română.
    • Like 3
    • @
      check icon
      Si ale unor comentatori de pe această platformă!(nici cu unele de pe "Contributors.ro" "nu" mi-e rusine.) Despre ministrii educatiei,ce să mai vorbim!- compleCtează,cu succesuri(!),distanța până la genunchele(!) broaștei.
      • Like 1
    • @
      check icon
      Ei, politicienii sunt rareori și modele de limbă, aici însă vorbesc de oameni care cultivă limba română și ar trebui să fie modele, vectori culturali, nu inculturali.
      • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult