Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Atlasul Gustului 2023. Ce loc ocupă România pe harta culinară a lumii

Atlasul gustului

Atlasul Gustului este o enciclopedie de arome, preparate tradiționale, ingrediente locale și restaurante autentice. La realizarea acestui catalog virtual lucrează peste 50.000 de experți în alimentație. Anual, pe baza recenziilor specialiștilor, a părerilor clienților autohtoni, dar și a turiștilor, se construiește un top mondial al gustului.

10927 – preparate tradiționale

6119 – ingrediente locale

23751- restaurante autentice

50314- experți în alimentație

Pentru 2023, clasamentul a fost realizat pe baza a 395.205 (271.819 valide) de evaluări ale preparatelor și a 115.660 (80.863 valide) de inspectări ale produselor alimentare. Dacă două bucătării tradiționale au avut aceeași evaluare medie, cea cu felul de mâncare cel mai bine cotat a avut câștig de cauză.

Ca să vă readuc aminte tendințele de turism pentru 2024, autenticitatea și preparatele locale erau scoase în evidență de cei care au planuri de călătorie pentru anul viitor. Iar un astfel de atlas al gustului nu va face altceva decât să îndemne turiștii să țină cont de acest top mondial al gustului.


Italia pe primul loc, România în primele 30 de state

Să ajungem acum la clasamentul anunțat de Taste Atlas pentru 2023.

Parmigiano Reggiano și Pizza Napoletană conduc în topul mondial al gusturilor și preparatelor. În dreptul țării noastre, experții au pus micii pe primul loc, urmați de cozonac și borș ( ciorbă acrită cu borș).

Recomandarea mea este ca cei care gândesc strategia de promovare a destinațiilor din România să țină cont de acest top mondial care inspiră zeci de mii de turiști. 

Articol publicat pe Funky Travel.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

E.ON predictibilitate facturi

Din 1 iulie, jocul s-a schimbat complet în piața energiei. Asta înseamnă că furnizorii nu mai practică tarife reglementate, iar prețurile se stabilesc liber, în funcție de evoluția pieței. Da, asta a însemnat și facturi mai piperate pentru mulți dintre noi, așa că apare întrebarea firească: ce putem face ca să avem mai mult control asupra facturii lunare?

Citește mai mult

Fără poveste nu există design

Ezio Manzini este una dintre cele mai influente voci globale în domeniul designului pentru sustenabilitate și inovare socială. Profesor emerit la Politecnico di Milano și fost profesor de Design Industrial la Universitatea de Arte din Londra, Manzini a revoluționat modul în care înțelegem rolul designului în societate. Fondator al DESIS (Design for Social Innovation and Sustainability), o rețea internațională prezentă în peste 50 de universități din întreaga lume, el a fost printre primii care au articulat viziunea designului ca instrument de transformare socială și ecologică. Cărțile sale, printre care ”Design, When Everybody Designs" și "Politics of the Everyday", au devenit texte esențiale pentru designeri, arhitecți și inovatori sociali. Cu o carieră de peste patru decenii dedicată explorării modurilor în care designul poate facilita tranziția către o societate mai sustenabilă și mai justă, Manzini continuă să inspire generații de profesioniști să regândească relația dintre design, comunitate și mediu.

Citește mai mult

Hektar

Traian F1- gogoșarul rotund cu pulpă groasă, Kharpatos 1- ardeii lungi de un roșu intens la maturitate, Minerva F1- vânăta subțire cu semințe puține și miez alb, Prut F1- castravetele care nu se amărăște când îl arde soarele, Burebista- pepeni ovali cu coajă verde și miez zemos, Valahia F1, Daciana F1, Napoca F1. Zeci de soiuri hibrid de legume care poartă nume românești sunt realizate în serele private de cercetare HEKTAR, de lângă Câmpia Turzii.

Citește mai mult

Mara Barbos Niculescu

În România lui „învățăm simultan”- în aceeași oră, unii copii rezolvă probleme, iar alții silabisesc primele propoziții. Discuția cu Mara Barbos Niculescu (Director Regional Centru-Vest, Teach for Romania) oferă o imagine mai puțin vorbită la nivelul societății despre ceea ce se întâmplă în școlile vulnerabile. Clivajele adânci dintre comunități, decalajele de literație și numerație te obligă la gimnaziu, ca profesor, ori să înveți să construiești baza – citit, scris, socotit, ori să cauți sprijin din partea unui specialist.

Citește mai mult

Cartierul perfect

Nu e doar un loc pe hartă, ci o combinație de elemente care ne fac să ne simțim acasă, în siguranță și conectați. „Cartierul perfect” nu e o utopie, ci o lecție sau un model de locuire la comun. E o alfabetizare, spune Alexandru Belenyi, arhitectul care a coordonat, la inițiativa Storia, un proiect curajos în România încercând să răspundă la întrebarea: Ce înseamnă ”perfect” când e vorba de locuire?

Citește mai mult
sound-bars icon