Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Atlasul Gustului 2023. Ce loc ocupă România pe harta culinară a lumii

Atlasul gustului

Atlasul Gustului este o enciclopedie de arome, preparate tradiționale, ingrediente locale și restaurante autentice. La realizarea acestui catalog virtual lucrează peste 50.000 de experți în alimentație. Anual, pe baza recenziilor specialiștilor, a părerilor clienților autohtoni, dar și a turiștilor, se construiește un top mondial al gustului.

10927 – preparate tradiționale

6119 – ingrediente locale

23751- restaurante autentice

50314- experți în alimentație

Pentru 2023, clasamentul a fost realizat pe baza a 395.205 (271.819 valide) de evaluări ale preparatelor și a 115.660 (80.863 valide) de inspectări ale produselor alimentare. Dacă două bucătării tradiționale au avut aceeași evaluare medie, cea cu felul de mâncare cel mai bine cotat a avut câștig de cauză.

Ca să vă readuc aminte tendințele de turism pentru 2024, autenticitatea și preparatele locale erau scoase în evidență de cei care au planuri de călătorie pentru anul viitor. Iar un astfel de atlas al gustului nu va face altceva decât să îndemne turiștii să țină cont de acest top mondial al gustului.


Italia pe primul loc, România în primele 30 de state

Să ajungem acum la clasamentul anunțat de Taste Atlas pentru 2023.

Parmigiano Reggiano și Pizza Napoletană conduc în topul mondial al gusturilor și preparatelor. În dreptul țării noastre, experții au pus micii pe primul loc, urmați de cozonac și borș ( ciorbă acrită cu borș).

Recomandarea mea este ca cei care gândesc strategia de promovare a destinațiilor din România să țină cont de acest top mondial care inspiră zeci de mii de turiști. 

Articol publicat pe Funky Travel.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Sorin Grindeanu 2025

Apetitul Partidului Social Democrat pentru orice tip de reformă (inclusiv administrativ-teritorială) este egal cu zero. Dacă România nu reușește să facă nicio reformă reală, structurală de decenii, e pentru că PSD le-a blocat pe toate prin liderii săi, prin clienții plantați în toate structurile, la toate nivelurile (foto: Inquam Photos / Octav Ganea).

Citește mai mult

Vegeterra

Etica muncii e sfântă pentru dl. Szocs Jozsef: „Degeaba ai pământ dacă nu îl muncești”. De altfel, în zonă puține suprafețe de teren zac necultivate. „Pe aici nu prea sunt pământuri lăsate pârloagă”.

Citește mai mult

Volodimir Zelenski 2025

Omul ăsta e deștept, dar nu într-un mod rece sau calculat. Are inteligența aia care vine din instinct, din simțul momentului. Când a început invazia rusă, toată lumea se aștepta să dispară din peisaj, să fugă undeva „la sigur”. În loc de asta, a rămas acolo, în Kiev, sub bombardamente, spunând simplu: „Sunt aici.” Câteva cuvinte, dar care au ținut o țară întreagă în picioare. A fost genul acela de gest care nu se învață din manuale .Ori îl ai, ori nu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Cabana perfectă:

Cine nu s-a visat măcar o dată într-o cabană de munte cu vedere la pădure, cu miros de lemn proaspăt și liniștea aceea curată, ruptă de agitația orașului? Chiar dacă nu trăim permanent la altitudine, putem aduce atmosfera aceea în propriul nostru spațiu- fie că e o casă de vacanță, fie un apartament urban care vrei să respire mai mult aer de natură. Stilul de cabană modernă e o combinație rafinată între confort rustic și funcționalitate contemporană, o invitație de a trăi mai simplu, dar cu gust.

Citește mai mult
sound-bars icon