Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Atlasul Gustului 2023. Ce loc ocupă România pe harta culinară a lumii

Atlasul gustului

Atlasul Gustului este o enciclopedie de arome, preparate tradiționale, ingrediente locale și restaurante autentice. La realizarea acestui catalog virtual lucrează peste 50.000 de experți în alimentație. Anual, pe baza recenziilor specialiștilor, a părerilor clienților autohtoni, dar și a turiștilor, se construiește un top mondial al gustului.

10927 – preparate tradiționale

6119 – ingrediente locale

23751- restaurante autentice

50314- experți în alimentație

Pentru 2023, clasamentul a fost realizat pe baza a 395.205 (271.819 valide) de evaluări ale preparatelor și a 115.660 (80.863 valide) de inspectări ale produselor alimentare. Dacă două bucătării tradiționale au avut aceeași evaluare medie, cea cu felul de mâncare cel mai bine cotat a avut câștig de cauză.

Ca să vă readuc aminte tendințele de turism pentru 2024, autenticitatea și preparatele locale erau scoase în evidență de cei care au planuri de călătorie pentru anul viitor. Iar un astfel de atlas al gustului nu va face altceva decât să îndemne turiștii să țină cont de acest top mondial al gustului.


Italia pe primul loc, România în primele 30 de state

Să ajungem acum la clasamentul anunțat de Taste Atlas pentru 2023.

Parmigiano Reggiano și Pizza Napoletană conduc în topul mondial al gusturilor și preparatelor. În dreptul țării noastre, experții au pus micii pe primul loc, urmați de cozonac și borș ( ciorbă acrită cu borș).

Recomandarea mea este ca cei care gândesc strategia de promovare a destinațiilor din România să țină cont de acest top mondial care inspiră zeci de mii de turiști. 

Articol publicat pe Funky Travel.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult
sound-bars icon