Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Atlasul Gustului 2023. Ce loc ocupă România pe harta culinară a lumii

Atlasul gustului

Atlasul Gustului este o enciclopedie de arome, preparate tradiționale, ingrediente locale și restaurante autentice. La realizarea acestui catalog virtual lucrează peste 50.000 de experți în alimentație. Anual, pe baza recenziilor specialiștilor, a părerilor clienților autohtoni, dar și a turiștilor, se construiește un top mondial al gustului.

10927 – preparate tradiționale

6119 – ingrediente locale

23751- restaurante autentice

50314- experți în alimentație

Pentru 2023, clasamentul a fost realizat pe baza a 395.205 (271.819 valide) de evaluări ale preparatelor și a 115.660 (80.863 valide) de inspectări ale produselor alimentare. Dacă două bucătării tradiționale au avut aceeași evaluare medie, cea cu felul de mâncare cel mai bine cotat a avut câștig de cauză.

Ca să vă readuc aminte tendințele de turism pentru 2024, autenticitatea și preparatele locale erau scoase în evidență de cei care au planuri de călătorie pentru anul viitor. Iar un astfel de atlas al gustului nu va face altceva decât să îndemne turiștii să țină cont de acest top mondial al gustului.


Italia pe primul loc, România în primele 30 de state

Să ajungem acum la clasamentul anunțat de Taste Atlas pentru 2023.

Parmigiano Reggiano și Pizza Napoletană conduc în topul mondial al gusturilor și preparatelor. În dreptul țării noastre, experții au pus micii pe primul loc, urmați de cozonac și borș ( ciorbă acrită cu borș).

Recomandarea mea este ca cei care gândesc strategia de promovare a destinațiilor din România să țină cont de acest top mondial care inspiră zeci de mii de turiști. 

Articol publicat pe Funky Travel.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Crăciun

Mă gândeam zilele trecute că anul ăsta și anul anterior au fost cei mai răi ani pe care i-am trăit eu vreodată. Și da, nu m-am născut ieri. Am prins și pandemia, și debutul invaziei din Ucraina, și joaca lui Dragnea de-a puterea, și mandatul de premier al lui Adrian Năstase. Am prins cam toate plăgile ultimelor trei decenii și jumătate, dar tot mi se pare că anul ăsta și anul trecut au fost cei mai răi ani ai vieții mele.

Citește mai mult

Revoluția

Stăteam chitiți, cu lumina stinsă, încercând să ghicim la ce distanță se trăgea. Focurile de armă se auzeau surd. Apoi, dintr-odată, o ploaie de metal a căzut peste casă. Tata ne-a apucat pe mine și pe sora mea de câte o aripă și ne-a zvârlit în pivniță. Acolo am stat o vreme, desculțe, învelite într-un preș vechi, în beciul care mirosea a varză murată, până când nu s-au mai auzit nici împușcături, nici maşini.

Citește mai mult

Florin Negruțiu și Sergiu Ion

„De vină pentru creșterea prețurilor e lipsa de investiții în capacități noi de producție. Este atât de simplu: când ai ofertă pe piață, e ca la piață, primul care vine cu roșii o să le vândă cu 50 lei kilogramul. Când apar mai mulți, o să scadă la 10-15 lei. E natural, e lege economică”, spune Sergiu Ion, Director Media Relations & Data Insights PPC Romania.

Citește mai mult
sound-bars icon