Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Averea domnului Harabagiu, directorul unui liceu tehnologic: „Am devenit milionar în euro. Da, din învățământ, să știți că se poate! Dar, spre deosebire de alți milionari, eu nu-mi țin averea altundeva decât în școală și în buzunarele elevilor”

Robert Harabagiu

V-am vorbit zilele trecute de două doamne directoare care au transformat școlile lor în care nu voia să vină nimeni în adevărate nave spațiale (Cum a sfințit locul directoarea liceului în care „nimeni nu voia să ajungă”: „Dacă David Popovici a devenit campion olimpic înotând cu 0,02 secunde mai repede, atunci ar trebui ca și noi toți să facem cu 0,02 în plus” și Fata femeii de serviciu a ajuns directoare și a salvat o școală. „Povestea mea este despre depășirea condiției”). 

Azi vreau să-l cunoașteți pe dl. Harabagiu, directorul adjunct al liceului tehnologic Cuza din Buzău. De ce e special dl. Harabagiu? Să-l ascultăm:

„Am devenit milionar în euro. Da, din învățământ, să știți că se poate! Dar, spre deosebire de alți milionari, eu nu-mi țin averea altundeva decât în școală și în buzunarele elevilor. Recunosc, am pus și 500.000 deoparte în bănci. În băncile școlare, în care învață elevii.

Banii mei sunt de fapt banii elevilor. O să vă explic imediat. În ultimii ani am dus sute de elevi la stagii de pregătire practică în Portugalia, având toate costurile asigurate, plus câte 900 de euro de elev banii lui de buzunar. Așa am ajuns la aproape 3 milioane de euro. Elevii aveau o singură obligație: să se țină de practică, cei de la tinichigerie în atelierul auto, cei de la cofetari în restaurante sau laboratoare, fiecare cu specializarea lui. S-a dus vestea că la noi se face cu adevărat practică, că se învață cu adevărat o meserie, atât de departe, încât astăzi liceul tehnologic - pentru cei mai cu experiență cunoscut ca liceul industrial - este astăzi mai căutat decât cele teoretice. Acum câțiva ani, elevii respinși la liceu ajungeau la profesională. Astăzi, elevii respinși la profesionala noastră ajung la liceu.

Ideea de la care am pornit a fost să oferim societății ceea ce are nevoie, pentru că nu putem să producem mingi când piața cere rachete de tenis. Nu am avut altă inovație decât bunul simț de a oferi României ceea ce are nevoie în schimbul banilor pe care ni-i dă pentru educație”.

PUTEȚI URMĂRI AICI DISCURSUL DOMNULUI DIRECTOR ROBERT HARABAGIU

Sau în cifre seci, performanța dlui director Robert Harabagiu înseamnă așa: a atras 2,7 milioane de euro din fonduri europene nerambursabile pentru a-i trimite pe copii la stagii de pregătire în Portugalia. Au fost pregătiți până acum 788 de elevi. L-am întrebat pe dl. director de ce a ales Portugalia, și nu o țară mai „tehnică”, precum Germania. A zâmbit: dacă i-ar fi dus în Germania, mulți ar fi fost tentați să nu se mai întoarcă în țară, seduși de salariile mari de acolo. În Portugalia, nivelul de salarizare e comparabil cu cel din România, în schimb pregătirea profesională și condițiile de cazare și de învățare sunt net superioare, mi-a dezvăluit directorul.

Ambiția dlui Harabagiu e să le dea copiilor o meserie bine plătită în România. Pentru asta a creat la liceul lui 7 specializări noi, cerute de companiile din zonă și a crescut de 5 ori oferta pentru învățământul profesional dual.

A digitalizat 100 la sută școala și, în parteneriat cu 18 operatori economici locali, a asigurat burse de 420.000 lei pentru 70 de elevi din sistemul dual și a obținut susținerea Primăriei pentru cazarea și mesele gratuite ale elevilor.

Efectul? Rata de promovare la bac a crescut cu 80 la sută și toți copiii ies din școală cu o meserie care să-i facă ușor angajabili de piața privată locală sau națională.

Dl. Harabagiu este Directorul anului pentru inovare, premiat la Gala AVE (Asociația pentru Valori în Educație). Am fost în juriul de anul acesta și am fost impresionat de energia, de viziunea pentru educația duală și de abilitățile de comunicare ale acestui domn pe care îl consider probabil cel mai bun „marketer educațional” pe care l-am întâlnit în România. Încă avem oameni!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ar trebui mai mult de 10 domni Harabagiu în fiecare județ și câteva sute în București. Domnul Harabagiu ar trebui să țină conferințe pentru transmiterea know-how-ului său către toți cei care vor să obțină rezultate similare.
    Sigur, cum spune domnul Negruțiu, încă avem oameni. De nota 10!
    • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult