Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Barajul de pe Nipru, aruncat în aer. Care e cel mai plauzibil scenariu: rușii încearcă să oprească o contraofensivă ucraineană

Barajul peste Nipru

Barajul de la Nova Hohovka a fost aruncat în aer. Din cele 28 de arcade ale podului de peste baraj, 11 au fost distruse. Efectul imediat, până la egalizarea nivelului în amonte și aval de baraj (de fapt, până la înălțimea barajului care a rămas, chiar dacă partea sa superioară, șoseaua și parte din hidrocentrală, au fost aruncate în aer) este: 1) inundarea localităților din aval, atât pe malul de est, cât și cel de vest, dincolo de suferințele localnicilor, terenul devenind impracticabil pentru orice activitate civilă sau, mai ales, militară; 2) scăderea nivelului apei în lacul din amonte, apărând probleme legate de răcirea centralei nucleare de la Zaporojie.

Foarte, foarte probabil, rușii au aruncat barajul în aer pentru a elimina posibilitatea forțării Niprului de către ucraineni folosind șoseaua de peste acest baraj (așa cum au aruncat în aer și podul de la Herson, atunci când s-au retras la est de Nipru).

Acțiunea reprezintă o dovadă a faptului că rușii consideră că ucrainenii au început contraofensiva, o direcție periculoasă fiind cea peste Nipru spre Istmul Pericop (la porțile Crimeei).

După trecerea viiturii, ucrainenii vor evalua situația rezultată (trebuie avut în vedere că au fost aruncate în aer doar parte din șosea și instalații ale centralei, dar NU barajul în ansamblul său - acesta este o construcție civilă de proporții, diferite materiale asamblate într-o carcasă de beton cu dimensiuni și volum prea mare pentru a putea fi distrusă cu o explozie de suprafață) și vor decide dacă mai pot sau nu forța Niprul. Probabil, răspunsul va fi DA.

Rușii consideră că, pentru moment, au barat direcția Herson - sud/est, dar rămâne de văzut dacă au dreptate sau se înșeală.

Ucrainenii au trecut la atac pe două direcții, pe cea din Donbass, la Bahmut (cred că este o direcție de importanță secundară, scopul fiind doar fixarea/anihilarea trupelor aeropurtate & Wagner ruse) și pe direcția Novosilka/Velika Novosilka/Novodonețke - Mariopol, dar cred că niciuna dintre acestea nu este direcția principală de atac.

După drama bieților oameni ce locuiesc acolo, care pierd în secunde munca de o viață, să urmărim acțiunile militare de la Nipru (foarte probabil, ucrainenii au luat în considerare, în planificarea lor, faptul că rușii vor arunca în aer șoseaua de peste baraj, și au, deja, un plan care să asigure, dacă este cazul, o forțare a Niprului și în aceste condiții).

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • M-ai degraba ucrainienii au distrus barajul pentru ca apa sa spele strucrurile defensive rude de pe partea estica a raului. Dupa 1-2 saptamani raul va revenii la nivelul sau anterior , atunci cand apa din bazinul de acumulare se va golii , dar structurile defensive nu pot fi reconstruite asa repede.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult
sound-bars icon