Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Bucureștean get-beget, „am emigrat” în Brașov: cum ni s-a schimbat viața și bugetul familiei după ce am părăsit Capitala

Brașov tango

Foto: Facebook Brașov, orașul sufletului meu

Povestea mea începe în București, unde sunt născut, crescut și școlit. Țînând cont că părinții mei sunt născuți în București, pe linie maternă de mai multe generații, chiar și pe linie paternă dintr-o familie de șvabi bănățeni care au emigrat în Banat (Steierdorf) în urmă cu peste 200 de ani din Austria, pot spune că sunt un bucureștean get-beget cu o picătură de sânge german (probabil de aici și faptul că sunt un tip organizat și punctual).

Tot în București am început să lucrez încă din perioada liceului pe durata vacanțelor de vară la o multinațională din domeniul alimentar, unde am învățat care este valoarea banilor și am avut satisfacția de a avea propriii bani câștigați prin muncă.

Imediat după terminarea liceului, am avut șansa de a lucra la câteva dintre cele mai mari firme din domeniul IT-ului și al Outsourcing-ului, printre care și Oracle și Microsoft România, unde am plecat de jos și treptat am avansat pe scară ierarhică până am ajuns să preiau diferite poziții de management.

În urmă cu un an, am decis să mă mut în Brașov cu familia după ce am analizat „piața” din toate punctele de vedere (preț imobiliare, chirii, taxe grădiniță, salarii, trafic, poluare, distanțe etc).

Ideea de a face această schimbare a venit în momentul în care în peisaj a apărut cel de-al doilea copil și timpul avut la dispoziție a început să devină de neajuns și tot mai complicat de gestionat.    

Pe lângă faptul că, în momentul de față, nu îmi mai pierd timpul în trafic, costurile sunt mai reduse (de exemplu, taxa la o grădiniță privată germană este la jumătate de preț față de București), aerul este mult mai puțin poluat decât în București, am plăcerea că dimineața când mă trezesc să văd pe geam munții de jur împrejur.

Am considerat că Brașovul este singurul oraș din România în care m-aș muta, înainte de a pleca din țară. Bucureștiul devine un oraș din ce în ce mai greu de suportat din pricina aglomerației și a activităților care te consumă. Ca avantaje în Brașov, aș menționa: prețurile mai mici, traficul mai lejer, poluarea mai puțină și mai multă liniște, cât și diferitele sporturi de iarnă care se pot practica în Poiana Brașov și nu numai. Dezavantaje? Lipsa vieții de noapte (după ora 22:00 se cam închide totul) și lipsa punctelor culturale (puține spectacole, cinematografe etc).

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • conform European Air Quality Index, au 3 statii in Brasov, iar toate trei sunt in rosu

    https://airindex.eea.europa.eu

    dar poate sunt stricate
    • Like 1
    • @ Eric Stoiqa
      Nu stiu ce ai vazut tu, am intrat pe site, ma uit la BV=5, la istoric, doar ieri/luni a fost pe rosu. Mai e o problema, acele statii monitorizeaza doar noxele, insa nu si alte tipuri de poluanti. Nu poti lua datele la comun, doar ce ceea ce ai pe acel site.
      • Like 0
  • Românii și-au pierdut încrederea în poporul și țara noastră. Autorul articolului crede că sângele german îl face mai ordonat și punctual. Redau sintagma "o picătură de sânge german (probabil de aici și faptul că sunt un tip organizat și punctual). Trageți voi concluziile.
    • Like 1
  • O sa se spuna ca este mult hate. Pe mine m-a amuzat cum a ales el Brasovul pentru gradinita mai ieftina a copilului dar il deranjeaza ca nu are viata de noapte :))))))))
    • Like 1
  • Marius Marius check icon
    Eu am emigrat de la Pitesti spre Oradea, apoi am ajuns la BV inainte de a emigra de tot in SUA. Brasovul mi -a placut cel mai mult. Natura, orasul, oamenii... apoi Oradea. Am facut bine ca am parasit sudul tarii cu cativa ani inainte de marele...pas peste ocean. Ardealul are mentalitati mai sanatoase decat “Ragatul” manelizat. Ajuta la formatea caracterului.. Succes in continuare si enjoy BV cata vreme esti inca acolo !
    • Like 2
  • Emilian Serbanescu, nici vorbă că cei de la UE care ne-au dat avertismente de vreo 10 ani încoace și chiar ne-au băgat în infringement pentru poluarea din cele trei mari orașe București, Iași și Brașov, nu sunt chiar nebuni: la Brașov circulația a crescut atât de mult, mașinile - majoritatea diesel, sunt atât de vechi (cele mai multe second hand) iar orașul este ca într-o oală înconjurat de dealuri și de munți, încât dacă nu bate vântul (mai ales iarna când mai vine și împrăștierea de antiderapant) e...jale. Iar avertismentele sunt toate pe particulele de praf pm10.
    • Like 2
  • Numai un idiot poate vorbi despre poluare in Romania, o tara complet dezindustrializata. M-am uita si eu pe tabelul indicat si Iasi-ul figureaza in 2018 abia pe locul 451 in lume la poluarea aerului, exclusiv cu poluare moderata (culoare galbena). Clujul e pe 636 si Brasovul pe 638.iar Bucuresti pe 674, dar sa nu uitam cine a condus Garda de Mediu in Bucuresti (sora scorpiei-vrajitoare), ca statiile de masura nu prea au functionat si ca nici macar o amenda nu s-a dat.
    • Like 1
    • @ Emilian Serbanescu
      GabiC check icon
      Emilian, confuzi ”marfa cu ambalajul”: Omul de mai jos dadea o statistica internationala in care cota Bv ca fiind unul dintre cele mai poluate DIN ROMANIA, nu era vorba despre a compara la nivel mondial. Dar se pare ca faci parte din generatia copiilor disfunctionali la nivel cognitiv...
      Deci- l-ai facut ”idiot” pe unul care doar indica niste statistici- fara macar sa intelegi la ce se refereau acele statistici.
      • Like 2
    • @ Emilian Serbanescu
      Te-ai aruncat repede la invective boss....Mai relevant e ca Iasul e cel mai poluat oras din Europa !!(cu un indice dublu fata de Bucuresti - cea mai poluata capitala din UE) - nu stiu ce statistica ai consultat....dar uite aici niste informatii https://apix.ro/iasul-cel-mai-poluat-oras-din-romania-in-europa-suntem-pe-locul-27-din-930-de-orase/
      https://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/iasul-cel-mai-poluat-oras-din-romania-valori-mai-mari-in-bucium-decat-in-india--213432.html
      https://adevarul.ro/locale/iasi/poluare-uriasa-intr-un-oras-romania-locuitorii-sfatuiti-stea-casa-poarte-masti-protectie-1_5db81a6f5163ec42717e1bfc/index.html

      Si......explicatia boss......Miracolul acestei poluari ??DIESEL frate!!!! DA da da.......desi dezindutrializat....tot saracul roman, mai ales moldoveanul de Iasi, are de investit cateva sute de euro intr-un harb de diesel !!!
      DA boss.....urat inceput - nici daca aveai dreptate- nu trebuia sa incepi cu jigniri...Unde mai pui ca ai omis,,dieselul" si aspectul saraciei care impinge iesenii la a-si cumprara diesel...Cred ca ti-ai pus singur stampila - Cine zice ala este...
      • Like 3
    • @ Nevi Dagosaiel
      Eu cred ca m-am aruncat mai repede la verificat informatiile, dar ma rog, nu totdeauna perceptiile oamenilor corespund. Poate era mai dragut sa spui ce industrii poluante mai are romania in ziua de azi. La noi, poluarea o reprezinta, exceptand pe cea spirituala, cea ce tine de curatenia oraselor, praful. Sau sa ne fi lamurit cum sta treaba cu sora scorpiei din Bacau.
      • Like 1
  • de ce nu v-ati mutat in piatra neamt sau campulung moldovenesc ca si acolo se schiaza si aerul este mai curat ca-n bucuresti iar viata mai ieftina?
    • Like 2
  • Raul check icon
    Domnule Adrian, cel putin una din datele oferite de dvs este falsa. Conform unor studii intenationale, deci nepartinitoare, Brasovul este al treilea cel mai poluat oras din Romania, dupa Iasi si Cluj. Cautati pe net World Most Polluted Cities 2018, adica exact cand v-ati mutat dvs in Brasov, si-o sa vedeti ca acesta este realitatea.
    • Like 4


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult
sound-bars icon