Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Când cerți un copil că nu e bun, el nu are de ales decât să creadă că e defect din naştere. Că nu e bun pentru tine

Copil certat

Foto: Getty Images

Copiii loviți acasă, smotociţi doar "puţin" sau criticaţi constant, se văd imediat, cu ochiul liber, printre ceilalți copii. Chiar dacă se joacă şi râd la fel ca restul.

Au un mod anume de a ezita, de a privi pieziş, de a căuta iubire şi confirmare, ca un cățel trăit pe stradă.

Părinţii lor îşi pierd uşor controlul pentru că au fost, la rândul lor, bruscați şi criticați. Limbajul iubirii lor e cu multe semnale mixte. Îl pup, îi spun că îl iubesc, dar explodez când copilul e uituc, neatent, obraznic, lent, neascultător. Părintele lovit în propria copilărie crede că ascultarea, concentrarea şi hărnicia copilului ţin de voința acestuia. Că stă în puterea lui să vrea să fie bun şi, în consecință, să şi acționeze ca atare.

Puterea de concentrare şi ascultare a unui copil, inclusiv capacitatea de abstractizare şi procesare a informației la şcoală, se dezvoltă din apele limpezi ale emoţiilor lui. Dacă sistemul emoţional e tulbure, atunci performanța, acţiunea, starea lui de prezenţă şi angajare în lume sunt bruiate.

Când cerți un copil că nu e bun, el nu are de ales decât să creadă că e defect din naştere. Că nu e bun pentru tine.

Când te bucuri că te iubeşte, că te îmbrăţişează, că îți desenează declarații de iubire, stai o clipă şi marinează ïn cumplitul adevăr că toți copiii îşi iubesc părinții, inclusiv pe cei abuzivi. Îi iubesc cu disperare, tânjind să fie buni pentru ei. Dar comportându-se tot "rău", pentru că e singura cale întărită repetitiv de reacţiile tale. Pe alta nu o ştie, n-a trăit-o, deci nu o poate alege.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • ce porcarie de concluzie....cum de-au ajuns sa scrie la Republica toti neavenitii?
    • Like 3
    • @ Paul Dinescu
      Fascinant cât de rapid reacţionează heitării de serviciu! În cazul de faţă, fiind week end probabil, decât unul.
      • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult
sound-bars icon