Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Când cerți un copil că nu e bun, el nu are de ales decât să creadă că e defect din naştere. Că nu e bun pentru tine

Copil certat

Foto: Getty Images

Copiii loviți acasă, smotociţi doar "puţin" sau criticaţi constant, se văd imediat, cu ochiul liber, printre ceilalți copii. Chiar dacă se joacă şi râd la fel ca restul.

Au un mod anume de a ezita, de a privi pieziş, de a căuta iubire şi confirmare, ca un cățel trăit pe stradă.

Părinţii lor îşi pierd uşor controlul pentru că au fost, la rândul lor, bruscați şi criticați. Limbajul iubirii lor e cu multe semnale mixte. Îl pup, îi spun că îl iubesc, dar explodez când copilul e uituc, neatent, obraznic, lent, neascultător. Părintele lovit în propria copilărie crede că ascultarea, concentrarea şi hărnicia copilului ţin de voința acestuia. Că stă în puterea lui să vrea să fie bun şi, în consecință, să şi acționeze ca atare.

Puterea de concentrare şi ascultare a unui copil, inclusiv capacitatea de abstractizare şi procesare a informației la şcoală, se dezvoltă din apele limpezi ale emoţiilor lui. Dacă sistemul emoţional e tulbure, atunci performanța, acţiunea, starea lui de prezenţă şi angajare în lume sunt bruiate.

Când cerți un copil că nu e bun, el nu are de ales decât să creadă că e defect din naştere. Că nu e bun pentru tine.

Când te bucuri că te iubeşte, că te îmbrăţişează, că îți desenează declarații de iubire, stai o clipă şi marinează ïn cumplitul adevăr că toți copiii îşi iubesc părinții, inclusiv pe cei abuzivi. Îi iubesc cu disperare, tânjind să fie buni pentru ei. Dar comportându-se tot "rău", pentru că e singura cale întărită repetitiv de reacţiile tale. Pe alta nu o ştie, n-a trăit-o, deci nu o poate alege.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • ce porcarie de concluzie....cum de-au ajuns sa scrie la Republica toti neavenitii?
  • Like 2
  • @ Paul Dinescu
   Fascinant cât de rapid reacţionează heitării de serviciu! În cazul de faţă, fiind week end probabil, decât unul.
   • Like 1


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult