Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Cărțile care n-ar trebui să lipsească din nicio bibliotecă de școală

Fetiță la bibliotecă

Foto: Getty Images

Care sunt cărţile care n-ar trebui să lipsească dintr-o bibliotecă şcolară de cartier?

Acele cărţi ar trebui să fie prezente în orice bibliotecă, indiferent cât de mici sunt fondurile de carte, fără să conteze dacă acea bibliotecă funcţionează într-o şcoală mică, dintr-o comună săracă a României. Este vorba despre o listă de cărţi, care, odată parcurse, oferă o cultură generală solidă. 

Nu am în vedere cărţile de literatură şi nici cărţile din bibliografia şcolară obligatorie, ci acele volume care te fac mai eficient în orice ai încerca să obţii, care te ajută să te integrezi în orice societate a lumii. Vreau să prezint şi acele cărţi care le facilitează elevilor contactul cu cele mai bune răspunsuri pe care specia umană le-a dat întrebărilor legate de lumea înconjurătoare.

Ce înseamnă un om educat? Care sunt domeniile din care e important să ai informaţii de bază? Acest articol încearcă să schițeze câteva răspunsuri.

Voi începe cu începutul. În mod literal. Primul domeniu important mi se pare cel legat de originea Universului, a materiei, stelelor şi planetelor. Mi se pare esenţial să ai contact cu răspunsurile pe care cele mai bune minţi din fizică le-au dat întrebărilor legate de apariţia şi evoluţia Universului. Cu ce răspunsuri au venit oamenii de ştiinţă la aceste întrebări? Cum le-au justificat? Sunt întrebări pe care ni le punem ca specie de mii de ani. Diferenţa este că azi avem răspunsuri bine întemeiate la ele. Întemeieri oferite de oameni ca Robert Wilson şi Arno Penzias începând din anii 1960.

Întrebările despre apariţia şi evoluţia vieţii vin imediat după cele legate de apariţia materiei. Cum au apărut primele bacterii pe Pământ? Cum s-a făcut trecerea de la organismele unicelulare la cele pluricelulare şi apoi la cele complexe? De cât timp a fost nevoie? Ce procese naturale s-au derulat? Cum a apărut inteligenţa? Sunt întrebări pe care ni le punem tot de mii de ani. Diferenţa este că avem răspunsuri bine întemeiate începând cu cele oferite de Charles Darwin de prin 1860.

Următoarele două domenii pe care nu le poţi evita fără să ai lacune majore în înţelegerea lumii în care trăieşti sunt economia şi politica. Aceste două domenii structurează societăţile în care trăim. Pentru multă lume, reprezintă domenii puţin apetisante, dar ideile de aici ne guvernează viaţa. Avem nevoie de cărţi care să ofere introduceri bune în aceste domenii. O să ofer mai multe justificări despre importanţa lor în următoarele două paragrafe.

De ce avem nevoie de cărţi care să ofere o introducere în economie? Mi se pare important să înţelegem că sistemul capitalist a produs cea mai mare prosperitate în istoria umanităţii pentru cel mai mare număr de oameni. Piaţa liberă, concurenţa, stimularea spiritului antreprenorial, sunt lucrurile care aduc cea mai mare prosperitate unei societăţi. Ce face statul cu banii din taxe, cum sunt încurajaţi cei care vor să-şi deschidă o firmă, ce se întâmplă cu banii care îţi sunt luaţi în fiecare lună pentru fondul de pensii, cum se pot investi banii cu cât mai puţine riscuri, ce este inflaţia... Toate aceste lucruri ne afectează viaţa în mod direct şi semnificativ. Poţi alege să nu te interesezi de ele. Poţi alege să laşi statul să se ocupe de asta pentru tine. Din păcate, dacă asta e alegerea ta, nu faci decât să renunţi să înţelegi lumea modernă în care trăieşti. Speranţa mea este că o cultură generală bună în acest domeniu îi va face pe unii elevi, ca la maturitate, să se lupte pentru independenţa lor financiară faţă de stat.

De ce o introducere în politică? Dintre toate domeniile existente, impactul ei asupra calităţii vieţii noastre mi se pare cel mai semnificativ. Un sistem politic nefast poate distruge atât economia cât şi cercetarea ştiinţifică a unei ţări. Experienţele comuniste au demonstrat asta de suficient de multe ori în Europa de Est şi Asia. Cred că este esenţial să înţelegi importanţa libertăţii cuvântului şi libertăţii politice. Să înţelegi de ce este important să trăieşti într-un stat cu o separaţie clară a bisericii de stat, cu egalitate în drepturi, cât de nocive sunt pentru o societate existenţa unor privilegii pentru anumite categorii de cetăţeni. Cum e viaţa în societăţile lipsite de aceste valori, cât de mare este diferenţa între o societate care are aceste valori şi una care este lipsită de ele este foarte uşor de văzut. Ce poate fi mai clar decât diferenţa dintre Coreea de Nord şi cea de Sud? Între Germania de Vest şi cea de Est acum 40 de ani?

Am asistat la mult prea multe discuţii în care oamenii nu erau în stare să-şi argumenteze propriile opinii. Am găsit erori de judecată şi bias-uri în propria-mi gândire. Parcurgerea unor cărţi de gândire critică, de analiză a sofismelor uzuale în discursurile publice, de prezentare a bias-urilor principale din gândire mi se pare esenţială. Azi, cu toate mişcările anti-vaccin, cu toate conspiraţiile mondiale, câteva cărţi din care poţi învăţa să gândeşti critic mi se par la fel de vitale pentru o bibliotecă ca oxigenul şi remdesivir-ul în spitalele româneşti. Nu sunteţi convinşi? Citiţi comentariile de pe un site. Orice site.

Sunt necesare şi nişte cărţi care să te ajute să te descurci în lumea nouă a internetului şi social media. Se ştie că azi, dacă nu ai minim trei conturi pe platformele de social media, probabil că nu exişti. Cum te manipulează emoţional toate platformele de social media, de la Facebook şi Instagram la Tiktok? Deşi ne place să credem că suntem fiinţe raţionale convinşi să acţionăm doar de cele mai bune argumente, realitatea e diferită. Decidem emoţional şi folosim raţiunea pentru a ne justifica decizia emoţională facută. Trăim într-o lume în care manipularea emoţională s-a perfecţionat constant şi e legală. De la reclame la discursurile politicienilor. De la filme la tot felul de campanii publicitare. Cum are loc manipularea asta? Cum de ne sunt stimulate atât de eficient emoţiile? Cum am putea deveni mai rezistenţi la asta? O carte care să discute despre efectele pozitive şi negative ale platformelor de social media mi se pare mai mult decât necesară.

Sunt din ce în ce mai mulţi, inclusiv eu, cei care susţin că şcoala nu te învaţă să înveţi. Nu te învaţă în mod riguros, cu exemple şi strategii clare. Există însă cărţi care te învaţă asta. Trăim într-o epocă în care trebuie să învăţăm constant doar ca să ne menţinem la zi în domeniul în care activăm. Ar fi bine să fim eficienţi la modul în care parcurgem şi asimilăm o informaţie nouă.

Calitatea vieţii noastre, productivitatea muncii noastre, depind în mare măsură de calitatea relaţiilor din viaţa noastră. Suntem fiinţe sociale, trăim în familii, ne dorim prieteni, avem relaţii diverse, de la cele de muncă la cele de iubire. Prin urmare, o carte care să ne înveţe cum să iniţiem şi să întărim astfel de legături, cum să depăşim problemele care apar în relaţii, de la manipularea emoţională până la certuri şi distanţare emoţională, e mai mult decât necesară.

Albumele de artă mi se par mai bune decât o plimbare printr-o galerie de artă. Câteva albume mari de pictură şi sculptură mi se par indispensabile unei biblioteci şcolare. La fel cele de fotografie, artă cinematografică, arhitectură, film, dans, modă, ceramică, litografie, desen, graphic design, design interior...

Orice carte care te învaţă ceva practic, de la tâmplărie la fotografie sunt foarte utile şi suplinesc deficienţa majoră a şcolii româneşti. Cărţile care te învaţă să faci practic ceva, orice, de la modelism la experimente ştiinţifice sunt mai mult decât necesare pentru orice bibliotecă. Întâmplător, sunt foarte utile şi în orice cămin familial în care părinţii au înţeles că a face un copil presupune mai multe responsabilităţi decât masă şi masă. Sunt multe cărţi care prezintă experimente de fizică şi chimie pe care le poţi face cu ce ai prin casă. Există şi cărţi-kituri, cărţi care vin la pachet cu un mini laborator de chimie cu care poţi face zeci de experimente cu substanţele din pachet şi ce ai uzual în casă.

Modul în care se predă istoria în şcoală mi se pare foarte îngust şi sec. În loc de istoria războaielor şi a politicii în general, alt tip de istorii ar fi mult mai fascinante pentru copii. Ce istorii alternative? De la istoria descoperirilor geografice la istoria modei. De la istoria zborului la istoria automobilului. De la istoria armelor la istoria artei culinare. De la istoria matematicii la istoria telescoapelor. Toate aceste istorii diferite nu doar că sunt mult mai atractive pentru copii dar ei vor învăţa despre trecut într-un mod mult mai natural, unul care le stimulează curiozitatea înnăscută.

O bibliotecă bună ar trebui să conţină toate tipurile de atlase geografice, biologice, astronomice. Encliclopedii ale religiilor lumii. De fapt, enciclopedii cât mai diverse, despre toate subiectele posibile. Tot felul de dicţionare. Dar mai importante decât dicţionarele, la care oricine are azi acces pe telefon, mi se par cărţile bilingve pentru copii. Cei mici învaţă mai uşor o limbă străină dacă au la dispoziţie cărţi bilingve, ilustrate. Aşa, cuvintele necunoscute în engleză sau franceză sunt pe pagina alăturată, se pot verifica şi reţine mult mai uşor, nu mai presupun efortul suplimentar, pe care nu îl fac toţi, de a le căuta în dicţionare.

Mă opresc aici și aștept comentariile și sugestiile dvs. În primul rând, e posibil să fi omis un domeniu important, nu pretind că lista domeniilor de mai sus este exhaustivă. În al doilea rând, e posibil să existe cărţi mai potrivite pentru copii decât cele găsite de mine. În orice caz, sugestiile sunt binevenite.

Există şi domenii în care câteva ore de practică sunt infinit mai importante decât lecturile. Nu înveţi să fii liber şi implicat civic dintr-o carte. Însă înveţi acest lucru dacă, elev fiind, ai un cuvânt de spus în stabilirea opţionalelor oferite de şcoală. Dacă grupurile de elevi din şcoală decid în dezbateri publice în amfiteatrul şcolii lucrurile pe care se cheltuie bugetul şcolii. Dacă grupurile de elevi decid şi lista de personalităţi publice, invitaţi pe care conducerea şcolii se obligă să îi aducă în şcoală pentru a le vorbi elevilor despre carierele lor. Cadrul clar în care elevii pot face aceste lucruri, în care le pot experimenta pe pielea lor, din care să înveţe că au un cuvânt de spus în societatea în miniatură care e şcoala, acest cadru şi experienţe directe, nu pot fi suplinite prin nici o lectură.

Sugestii pentru lista de cărţi

George si cheia secreta a universului de Stephen Hawking sau Astrofizica pentru copii grăbiţi a lui Neil deGrasse Tyson sunt o alegere bună pentru a afla despre Univers.

Originea speciilor repovestită şi ilustrată de Sabina Radeva, Miracolul vieţii pe Pământ de Anne Rooney sunt două cărţi pentru copii despre evoluţia vieţii.

Poate seria Moneybunny ca introducere în economie alături de Puşculiţa de vânătoare a lui Iulian Tănase. 

O singură găină de Katie Smith Milway şi Capra lui Beatrice de Page McBrier pentru o introducere în politică.

Teaching Critical Thinking Skills. An Introduction for Children Aged 9-12 de Catherine Delamain şi Jill Spring. Aici din păcate n-am găsit o carte bună în limba română, traducere sau autohtonă.

O carte despre învăţat pe care vreau să o frunzăresc când ajung printr-o librărie este cea a lui Olav Schwe, Super student. Cum obţii rezultate optime. Cum înveţi eficient. Cum iei note mai bune.

N-am găsit nici o carte în română care să-i înveţe pe copii cum să se raporteze la interacţiunile pe care le au în şcoală şi să fie scrisă pe înţelesul lor. O carte pentru ei, nu una pentru adulţi.

Există cărţi-kit de chimie şi fizică pe care le poţi cumpăra, cărţi cum este Laboratorul de chimie a lui Robert Winston sau Cartea experimentelor ştiinţifice a lui Tom Robinson.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Intreb si eu ca unul care traieste intr-o tara care se lauda (inca) a fi crestina de 2000 de ani: nici o carte de religie? Isoria religiilor,…nimic? Asa, ca si cultura generala.
    • Like 0
  • Pot fi multe de comentat.Intre acestea aleg doar ideea ca "albumele de arta mi se par mai bune decat o plmbare printr-o galerie". Da ,albumul are rostul sau,suplinitor dar NICIODATA nu va trezi acea emotie ca in timpul vizitarii unui muzeu de arta, unde ai in fata creatia in sine.
    • Like 0
  • Gandalf check icon
    OK inafara de "Originea speciilor repovestită şi ilustrată de Sabina Radeva, Miracolul vieţii pe Pământ de Anne Rooney sunt două cărţi pentru copii despre evoluţia vieţii."
    La fel cum nu a fost inclusa in lista (si sunt absolut de acord) nicio carte care sa sustina teoria creationista (Biblia si analizele ei ar fi un exemplu relevant aici), la fel ar trebui sa ne abtinem sa punem teoria evolutionista pe masa unui copil, cu aplom axiomatic.
    Am analizat mai amanuntit (aberatiile) darwiniene si nu m-au convins decat ca este o alta religie. Adoptarea ei larga de catre lumea stiintifica are un singur motiv - oferirea unei alternative la creationismul doctrinar. Daca nu exista acest imbold, Darwin era undeva prin arivele prafuite ale bibliotecilor, atat este de gaunoasa si de lipsita de argumente stiintifice obiective teoria sa.
    Deci asa cum am facut eu cu Junior, o abordare open-minded care sa ofere copilului sansa de a gandi singur cred ca este de preferat indoctrinarilor, de orice parte ar fi ele.
    Aaa, si acceptarea calma a lui "nu stiu inca", mai cercetam, ori vom relua discutia, in locul unor simplificari de genul "pe tine te-a adus barza" :D
    • Like 1
  • Foarte util articolul!
    • Like 0
  • Roxana check icon
    Frumos articol. Și foarte util.
    • Like 0
  • Ați deschis un subiect extrem de interesant și sunt convins că o să curgă comentariile, iar părerile o să fie cât se poate de diverse.
    Eu cred că momentul unor astfel de biblioteci este atât de departe în viitor încât încă nu se întrezărește. Nici măcar un Jules Verne modern nu-l poate intui.
    Într-o țară în care învățăturile sunt strigate de Teodosie de pe cisternă sau de niște ipocriți / lupi moraliști de la tribuna Parlamentului, iar educația este prioritatea a paișpea în lista oricărui guvern de la 6 martie 1945 încoace, este greu.
    Ce pot eu să fac este să-i sfătuiesc pe părinți să se ocupe de educația copiilor lor folosind lista enumerată în articol, și nu numai. Învățați-vă voi copiii ce este necesar în viață, nu așteptați să o facă clasa politică. Nu uitați că oamenii educați sunt greu de controlat și de dirijat, iar dragii noștri conducători politici și religioși nu doresc astfel de oameni. Că aceștia le strică lor socotelile. Doar cu generații educate corect și sănătoase la trup și minte România o să răzbată și să ajungă acolo unde toți dorim, fără să facem însă mai nimic pentru asta. La treaba!
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult
sound-bars icon