Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Cât a pierdut Rusia în urma atacului asupra bazei lor aeriene din Crimeea. Ministrul ucrainean al Apărării, ironic: „Nu fumați în locuri periculoase!”

Atac Crimeea

Foto: Profimedia Images

Exploziile de la baza militară Novofedorovka din Crimeea au produs Rusiei pagube de ordinul sutelor de milioane de dolari. Suma este foarte mare, dar pierderile umane sunt și mai însemnate. Armata rusă a pierdut personal militar extrem de bine pregătit. Discutăm despre piloți de top ai aviației ruse.

Echipamentele militare rusești distruse în urma unui presupus atac al Ucrainei asupra bazei aeriene Novofedorivka din Crimeea valorează între 650-850 de milioane de dolari. Estimarea aparține Forbes Ucraina.

Imaginile din satelit ale companiei americane Planet Labs arată că pe aeroportul din Saki se aflau peste 20 de avioane cu câteva ore înainte de atac. Acestea erau în mare parte avioane de vânătoare Su-30SM și avioane de recunoaștere Su-24MR. Pe pistă se afla și un avion de transport greu Il-76 și mai multe elicoptere. Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene, Yuri Ihnat, a confirmat tipul echipamentelor militare rusești distruse.

Forbes estimează valoarea unui avion Su-30SM la 50 de milioane de dolari, Su-24MR la 6 milioane de dolari. Un Ił-76 costă 86 de milioane de dolari. Baza din Novofedorivka a fost folosită anterior pentru a desfășura atacuri aeriene împotriva Ucrainei.

Înregistrările care arată amploarea distrugerii din Crimeea au fost publicate, printre altele, de Serviciul NEXTA. 

Ucrainenii nu își asumă responsabilitatea pentru exploziile din Crimeea

Autoritățile de la Kyiv nu și-au asumat responsabilitatea pentru bombardarea de marți a bazei militare ruse. Dar oficiali ai forțelor armate ucrainene au declarat că Rusia a pierdut nouă avioane în acea zi. Miercuri, publicația Washington Post a relatat că atacul asupra bazei forțelor aeriene ruse a fost efectuată de forțele speciale ucrainene.

Rusia nu recunoaște că baza militară a fost bombardată. Rușii dau vina pe… neatenție

Forbes relatează și versiunea rusă. Oficiali ai armatei ruse au declarat că exploziile au fost cauzate de neatenție și un incendiu declanșat în depozitul de muniții. Însă explicațiile rușilor ridică îndoieli, deoarece primele înregistrări ale atacului arată că mai multe explozii au avut loc aproape simultan, iar distanța dintre ele a fost de aproximativ 750 metri.

Ministrul ucrainean al Apărării: „Nu fumați în locuri periculoase!”

Potrivit Forbes, ar fi putut exista un atac al sistemului HIMARS cu o rachetă ATACMS cu o rază de acțiune de 300 km. Însă Ucraina nu a primit aceste rachete oficial. Părerea unanim valabilă este că Ucraina a realizat un atac cu rachete antinavă Neptun sau Harpoon. Analiștii consideră plauzibil și un atac efectuat cu o dronă. Există, de asemenea, posibilitatea ca atacul să fi fost realizat în urma unei diversiuni.

Novofedorivka se află la mai bine de 200 de km în spatele actualei linie a frontului, cu mult dincolo de raza de acțiune a armelor folosite de Ucraina până acum, fără a lua în calcul rachetele antinavă Harpoon și Neptun.

Ministrul ucrainean al apărării a refuzat să comenteze dacă armata sa a fost implicată în exploziile de la un depozit de muniții din Crimeea, declarând miercuri, în cadrul unei conferințe de presă la Copenhaga, că acestea au fost provocate de țigări, potrivit AFP.

„Cred că militarii ruși din acest aerodrom au uitat o regulă foarte simplă: nu fumați în locuri periculoase. Asta e tot”, a declarat Oleksi Reznikov, aflat în vizită în Danemarca pentru o întâlnire cu țările donatoare pentru Ucraina sub auspiciile țării scandinave și ale Regatului Unit.

Articol apărut inițial pe platforma Project-E

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult