OUG nr. 20/2023 modifică punctual și destul de extins procedura acordării eșalonării la plată. Pentru a putea fi aplicat acest act normativ trebuie actualizat Codul de procedură fiscală, respectiv OG nr. 6/2019 privind unele facilități fiscale, din cauza faptului că actualele reglementări completează reglementările existente și țin cont de aceste reglementări existente.
Modificările de substanță se aplică acelor contribuabili ce nu dețin bunuri materiale în patrimoniu, nici nu pot constitui măcar 50% din garanțiile necesare pentru aprobarea unei eșalonări la plată în sensul că și acești contribuabili pot obține eșalonarea la plată a obligațiilor fiscale bugetare, însă doar pentru o durată de maximum 6 luni. Contribuabilii ce pot să constituie garanții pot solicita eșalonarea la plată a creanțelor bugetare pe o durată maximă de 5 ani.
Se reiterează faptul că pe parcursul unui an calendaristic sau fracțiune de an calendaristic contribuabilul poate să solicite o singură dată modificarea eșalonării la plată.
În cazul în care este aprobată modificarea eșalonării la plată, în sensul că se majorează sumele eșalonate la plată, nivelul garanțiilor trebuie refăcut conform noii proceduri în termen de 10 zile de la comunicarea acordului de principiu.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.