Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Categoria contribuabililor care pot solicita eșalonarea la plată a creanțelor bugetare a fost extinsă

anaf-

OUG nr. 20/2023 modifică punctual și destul de extins procedura acordării eșalonării la plată. Pentru a putea fi aplicat acest act normativ trebuie actualizat Codul de procedură fiscală, respectiv OG nr. 6/2019 privind unele facilități fiscale, din cauza faptului că actualele reglementări completează reglementările existente și țin cont de aceste reglementări existente.

Modificările de substanță se aplică acelor contribuabili ce nu dețin bunuri materiale în patrimoniu, nici nu pot constitui măcar 50% din garanțiile necesare pentru aprobarea unei eșalonări la plată în sensul că și acești contribuabili pot obține eșalonarea la plată a obligațiilor fiscale bugetare, însă doar pentru o durată de maximum 6 luni. Contribuabilii ce pot să constituie garanții pot solicita eșalonarea la plată a creanțelor bugetare pe o durată maximă de 5 ani.

Se reiterează faptul că pe parcursul unui an calendaristic sau fracțiune de an calendaristic contribuabilul poate să solicite o singură dată modificarea eșalonării la plată.

În cazul în care este aprobată modificarea eșalonării la plată, în sensul că se majorează sumele eșalonate la plată, nivelul garanțiilor trebuie refăcut conform noii proceduri în termen de 10 zile de la comunicarea acordului de principiu.  

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult
sound-bars icon