Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Categoria contribuabililor care pot solicita eșalonarea la plată a creanțelor bugetare a fost extinsă

anaf-

OUG nr. 20/2023 modifică punctual și destul de extins procedura acordării eșalonării la plată. Pentru a putea fi aplicat acest act normativ trebuie actualizat Codul de procedură fiscală, respectiv OG nr. 6/2019 privind unele facilități fiscale, din cauza faptului că actualele reglementări completează reglementările existente și țin cont de aceste reglementări existente.

Modificările de substanță se aplică acelor contribuabili ce nu dețin bunuri materiale în patrimoniu, nici nu pot constitui măcar 50% din garanțiile necesare pentru aprobarea unei eșalonări la plată în sensul că și acești contribuabili pot obține eșalonarea la plată a obligațiilor fiscale bugetare, însă doar pentru o durată de maximum 6 luni. Contribuabilii ce pot să constituie garanții pot solicita eșalonarea la plată a creanțelor bugetare pe o durată maximă de 5 ani.

Se reiterează faptul că pe parcursul unui an calendaristic sau fracțiune de an calendaristic contribuabilul poate să solicite o singură dată modificarea eșalonării la plată.

În cazul în care este aprobată modificarea eșalonării la plată, în sensul că se majorează sumele eșalonate la plată, nivelul garanțiilor trebuie refăcut conform noii proceduri în termen de 10 zile de la comunicarea acordului de principiu.  

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult
sound-bars icon