Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Ce am învățat despre cultura organizațională din baschet

Meci de baschet

Foto: Getty Images

Orice grup, organizație, comunitate din care facem parte, mai mult sau mai puțin conștient are o formă de organizare, un mod în care se fac lucrurile, toți cunoaștem aceste "reguli nescrise”. Când vorbim de companii sau business noi complicăm, mai mult decât e cazul, subiectul cultura organizațională. Pentru că pare atât de complex, important, suntem convinși că este greu de explicat, înțeles și implementat.

Cel mai simplu mod de a înțelege cât de simplu este - să ne conectăm la niște experiențe anterioare, să ne aducem aminte, să vedem paralelele. În familie, la școală, în gașca de prieteni, echipa de baschet, fotbal sau orice alt sport ai practicat, ai fost expus la o cultură organizațională. Chiar dacă nu îi spuneam așa. Fiecare dintre aceste entități sau comunități, avea un mod aparte în care se făceau lucrurile. Cineva decidea ce facem, știam cine ce rol avea în execuție, cum se realizau efectiv acțiunile sau pentru ce erai pedepsit sau recompensat, toate aceste lucruri înseamnă la un nivel mai mic, un fel de cultură organizațională.

În analiza unei companii vorbim despre leadership, comunicare, proceduri si structuri, sisteme, reacție la schimbare, povesti si mituri, recompense si sanctiuni, si alte câteva elemente definind cultura. Pentru simplificarea acestor termeni și mai ales pentru simplificarea subiectului, o să fac un exercițiu și voi privi aceste elemente prin ochii unui adolescent care le-a identificat în echipa lui de baschet. Si care 20 de ani mai târziu își clarifică înțelegerea sistemelor prin lecțiile trecutului.

Leadership trebuie privit din două direcții, pe teren și în afara lui. La baschet ai avantajul de a intra în contact cu doi lideri, foarte des cu două tipuri de leadership. Exista un lider în afara terenului, antrenorul care te pregătește să fii în cea mai bună formă. În timpul meciului toți ochii se îndreaptă spre liderul din teren, căpitanul echipei, cel care în momente grele te ridica, care atunci când nimeni nu mai are energie, mai găsește resurse, inspiră restul echipei. Un element de bază al culturii organizaționale, liderii și stilul de leadership, oferă direcția, strategia și tactica. Ai nevoie de lideri care sa îți ofere suport și să te dezvolte, cum era antrenorul nostru, dar si de lideri care să te motiveze și inspire, să lupte alături de tine.

În companie ai organigrama, proceduri, structuri, noi aveam pozițiile din teren, titulari și rezerve, scheme de joc, elemente care îți oferă soliditate organizației sau echipei. Ai claritate și crești eficienta. Modul în care reacționezi la schimbări ajută să răspunzi mai rapid la orice inițiativă a adversarului din teren sau industrie. Am început meciurile pe post de conducător de joc dar echipa nu avea șanse sub panoul advers, antrenorul a decis sa joc pivot, una din mișcările decisive care ne-au dus la victoria finală. Agilitate, reacție pozitivă la schimbare, sacrificiu pentru binele echipei. Sacrificiu la propriu pentru că am fost făcut knockout in finală de un băiat de 1, 90 de la Fetești. Dar a meritat, pe diploma aia din 1997 numele meu e scris primul. 

La orice organizație, nou veniții aud o serie de istorii, legende corporate. Acestea pot da ultima tușă când definim cultura și aceste povestioare transmit noilor colegi cum stau lucrurile de fapt în companie. Poveștile noastre erau că suntem cei mai buni, antrenorul ne spunea mereu - dați totul pe teren, trageți tare. Am câștigat campionatul județean doar atunci când am construit împreună povestea în care am crezut toți.

Comunicarea într-o firmă este complexă, la baschet era mai simplu, comunicarea cu antrenorul era unidirecțională, ascultam și executam. Comunicarea internă făcea diferența în joc. În timp, după mult antrenament, nu mai era nevoie de multe cuvinte, comunicam nonverbal, aveam deja construite automatisme. Dar pentru a ajunge la acest nivel de performantă e nevoie de comunicare eficientă la antrenamente si încredere reciprocă. Ar fi grozav să existe un stil de comunicare flexibil, adaptat la context, un stil de comunicare pe care să îl poată adopta rapid un nou venit.

Știam clar ce comportamente erau acceptate și care erau pedepsite. Când greșeam alergam pană cădeam, toți ca echipă, chiar dacă greșea un singur coleg. Și asta a dus la o mai bună cooperare, chiar daca nu eram neapărat prieteni în afara terenului. Când te gândești la grupul din care faci parte, tu știi pentru ce iei bonus, pentru ce ești penalizat?

Noi nu am câștigat acum 25 de ani pentru că eram cei mai buni neapărat, generații înaintea noastră au fost mai buni individual, mai puternici, mai rapizi. Noi am câștigat pentru că am avut cultura organizațională potrivită pentru a îndeplini obiectivul. Eram echipă, aveam lideri pe teren și în afara lui, care se sacrificau pentru echipă, am reușit să schimbăm tactica în timpul meciului pentru că aveam o structură flexibilă, nu depindeam de unul sau doi jucători, lucram împreună. Am creat sinergie și am reușit ca valoarea echipei să fie mai mare decât suma valorilor individuale ale jucătorilor. Și am făcut asta jucând pe terenul adversarului, cu presiunea suporterilor acestora adăugată la presiunea rezultatului

Când nu înțelegi de ce companii care nu par a avea abilitățile, resursele, experiența sau forța de a reuși, dau calculele peste cap și devin lideri de piață, răspunsul este întotdeauna cultura organizațională potrivită ambițiilor lor. Nu compania cu cei mai mulți bani, cele mai multe resurse, cei mai buni oameni câștigă. Dacă vreți o legătură cu contextul prezent, ne putem uita la lupta din Ucraina, unde nu armata cea mai mare are rezultate mai bune, cea mai bine organizată si cu lideri mai buni își îndeplinește obiectivele. De cele mai multe ori , pe termen mediu și lung câștigă organizațiile care înțeleg ca poți sa adaugi valoare când ai liderii potriviți, comunicarea adecvată, structură solidă ăi claritate. Iar toate aceste lucruri pot fi obținute când înțelegem care este cultura organizațională potrivită pentru noi.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ca TREBUIE sa ai infrastructura implementata pe care sa-l PRACTICI ca-n orice sport in Romania.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult
text: Mihai Chiratcu/ Voce: Alex Livadaru
sound-bars icon