Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Ce mai fac tinerii din România, atunci când se reunesc și au interese comune. Și un exemplu din Danemarca

YP 2023

Tot am mai vorbit și amintit despre valoarea organizațiilor și asociațiilor de studenți. O s-o mai fac. Ce este o organizație sau o asociație de studenți? De obicei au o misiune cât de cât specifică, iar tinerii se strâng în jurul acesteia. De ce fac tinerii aceasta? Ca tânăr, mai ales în primii 2-3 ani de studenție, e greu să-ți găsești un job, așa că accesul la un loc în care poți simula un astfel de mediu este vital. Pe lângă aceasta, ajungi să cunoști oameni diferiți, cu interese și experiențe diferite, iar dacă ne uităm în CV-ul liderilor lumii de azi, majoritatea au făcut parte din astfel de organizații și asociații în studenție.

Young Professionals România este o astfel de organizație. Un proiect inițiat în august 2022, care a luat naștere din dorința de a crea un context în care tinerii profesioniști români se cunoască și colaborează în atingerea unor interese comune. Young Professionals (YP) dorește o schimbare de paradigmă prin promovarea ideii că doar împreună putem construi în România. Nimic nou, nu?!

YP adună tineri ambițioși din diverse domenii profesionale - medici, avocați, arhitecți, programatori, antreprenori, reprezentanți ai mișcărilor civice, funcționari publici și tineri politicieni. Scopul său este de a oferi un punct comun de consens și o platformă unică pentru dezbatere și schimb de oportunități, reunind liderii de mâine ai României. Dar astfel de lucruri am mai văzut noi în România, nu?!

De la lansarea în august 2022, YP reunește aproape 150 de membri și a organizat doisprezece ediții de evenimente de networking dedicate tinerilor. Cu toate acestea, sunt planificate evenimente în mai multe țări europene pentru a facilita accesul tinerilor profesioniști din diasporă la oportunitățile din România. Privind spre viitor, YP își propune să devină un proiect-umbrelă care să unească nu doar tinerii de succes, ci și proiectele dezvoltate de tineri la nivel regional, național sau european. Nimic nou?

Ok, pare că am început să fac publicitate gratis unui grup de tineri care, uite așa, s-au trezit să se mai întâlnească și să „filosofeze” despre ce fain ar fi să fie fain, nu?! Nu!

Există un anumit scepticism în privința eficacității și impactului pe termen lung al unor astfel de inițiative și pe bună dreptate. Mulți se întreabă dacă aceste eforturi nu sunt doar o modalitate de a atrage atenția asupra unor persoane sau organizații, fără a avea un efect real și durabil asupra societății. Scepticismul este o reacție naturală în fața noutății, dar este important să ne amintim că fiecare inițiativă de acest gen reprezintă un pas înainte către schimbarea mentalităților și încrederea într-un viitor mai bun. În final, când ne uităm la numere și ce a reușit organizația până acum, putem vedea o dorință serioasă a tinerilor de a se întâlni, de a discuta și gândi potențiale noi metode de a face România un loc mai bun.

De-a lungul timpului, numeroase inițiative similare au apărut și au dispărut. Cu toate acestea, fiecare dintre ele a adus ceva nou, contribuind la formarea unui cadru mai larg pentru tineri. Continuarea acestor inițiative în viitor este esențială, deoarece ele reprezintă o sursă constantă de inspirație și motivație pentru tineri care își doresc să se dezvolte și să se implice activ în societate.

Înțeleg, nu toți tinerii doresc aceasta, nu toți doresc dezvoltare personală și nici schimbarea României. Nu toți doresc să se alăture unor astfel de proiecte. Dar să punem întrebarea altfel! Cei care vor, aceștia ce să facă? Având în vedere ce-am mai văzut și experimentat și eu prin străinătate, am găsit răspunsul la întrebare, și e următorul: să se alăture unor astfel de organizații sau dacă acestea sunt inexistente, să-nceapă altele noi.

Prin aceste gânduri nu doresc să fac publicitate nimănui, ci mai degrabă să fac un apel la conștientizarea importanței unor astfel de inițiative, organizații studențești și proiecte pentru tinerii profesioniști, dar și adolescenți. Aceste proiecte oferă oportunități esențiale pentru dezvoltarea abilităților de lider, precum și pentru crearea de conexiuni cu persoane cu interese și aspirații similare.

Prin participarea la astfel de inițiative am învățat să comunic și să colaborez, să-mi asumi responsabilități și să fac față chair unor provocări. În plus, aceste inițiative contribuie indirect la dezvoltarea unei generații de lideri care își asumă responsabilitatea pentru viitorul țării și al lumii în care trăim; cel puțin asta sper.


Pe de altă parte, nu pot să nu observ concentrarea acestor tipuri de organizații la București, ceea ce mi se pare normal, dar în același timp mă gândesc la tinerii doritori de astfel de inițiative în alte regiuni ale țării. Nu că nu există astfel de inițiative acolo, dar numărul este considerabil mai mic, iar nevoia aș argumenta că este mai mare.

Îmi aduc aminte de un episod din facultate aici, în Danemarca, în care două organizații studențești s-au unit pentru a face un eveniment de recrutare pentru câteva firme de consultanță locale. Una dintre ele era organizația studenților pasionați de vin, iar cealaltă a studenților interesați de consultanță. Așa că cei de la organizația pentru consultanță au adus firmele și au alcătuit agenda, iar cei de la organizația de vin au făcut o degustare de vin local. Așadar un eveniment de 3 ore a implicat studenți din două organizații, studenți interesați de a lucra în consultanță, dar și profesioniști, iar așa toate părțile au avut de câștigat.

Așa e, astfel de evenimente costă bani, dar nu pot să cred că nu avem fondurile necesare pentru a organiza așa ceva și la noi, și nu mă refer doar la București aici. În final sunt multinaționale multe dintre aceste firme, iar bugetul sunt sigur că le-ar permite firmelor să organizeze așa ceva împreună cu organizații de studenți. Acesta este și un apel către managerii din firmele locale la a fi deschiși organizațiilor studențești și inițiativelor de acest gen, iar liderilor unor astfel de inițiative să nu le fie frică să ceară fonduri și ajutor de la companiile private.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Și "serviciile"? În ce măsură sunt implicate în înființarea, organizarea și funcționarea unor asemenea asociații și organizații?
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult
sound-bars icon