Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Ce s-a întâmplat după ce statul român a verificat 48 de milioane de facturi cu un soft antifraudă. Ministrul Digitalizării: Nu vei putea să modernizezi România cu oameni care vor să facă în continuare situațiile financiar-contabile cu creionul chimic pe hârtie

ANAF Foto - Inquam Photos/ George Călin

Foto - Inquam Photos/ George Călin

Statul român urmează să implementeze soluții automate de depistare a fraudelor prin care speră să crească gradul de colectare a TVA CU 0,5 % din PIB, a declarat ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan. Prezent în emisiunea „În fața ta” de la Digi24, ministrul a descris rezultatul unui experiment în timpul căruia au fost verificate 48 de milioane de facturi într-o oră și jumătate. La realizarea acestuia au participat atât specialiști din UiPath cât și din alte companii multinaționale. 

 „Am rulat un modul antifraudă cu 48 de milioane de facturi într-o oră și jumătate de experiment. Este evident mult mai simplu decât să trimiți 100 de inspectori la 200.000 de companii. Principiul este să creezi niște parametri atunci când vorbim despre modul de antifraudă, ca să lucrăm cu lucruri deja validate, pentru că nu trebuie să inventăm noi, în România, apa caldă. Ne-am uitat la statele care aveau astfel de module, Polonia, Cehia, Mexic, care au o arhitectură similară cu cea a României. I-am întrebat cum au făcut ei, i-am invitat la discuții tehnice pe tema asta și am rulat experimentul. Acest modul a fost creat de mai multe companii private, care benevol ne-au dat use case-ul, adică softul, ca să îl folosim, să testăm, să vedem cum se poate calibra, urmând ca în perioada următoare să fie și achizițiile publice”, a spus Bogdan Ivan. Acesta a precizat că în urma experimentului au fost identificate între 5.000 și 10.000 de facturi care ridicau suspiciuni și că un astfel de soft restrânge foarte mult câmpul de control. „Nu mai mergi cu 100 de oameni la 200.000 de companii, ci mergi cu acea sută de oameni la 2.000 de companii”.

Potrivit ministrului Digitalizării, modulul antifraudă ar putea fi implementat chiar din acest an. „Din discuțiile mele cu ministrul de Finanțe, cu domnul Boloș, pentru că este exclusiv segmentul de achiziție în cadrul ministerului de Finanțe, undeva în 2024, până la jumătatea anului. Sper să nu fie proceduri de contestații. Repet, e un subiect pe care nu-l mai gestionez eu, în contextul în care eu am avut ca responsabilitate directă zona tehnică, de a găsi acest instrument. Dar am credința că determinarea domnului Boloș este una totală înspre a implementa acest modul, pentru că estimarea clară la finalul implementării modulului este de a crește colectarea, cel puțin a TVA-ului, cu minimum 0,5 % din PIB. Doar cu acest modul și când vorbim despre acest lucru, vorbim despre miliarde de euro care ar trebui să vină la bugetul statului român. Vă dau drept exemplu modulul similar aplicat în Polonia, evident la ordinul de mărime mult mai mare al PIB-ului Poloniei. A reușit să colecteze în 6 luni de zile de când a fost implementat 6 miliarde de euro”, a declarat Bogdan Ivan.

În timpul emisiunii „În fața ta”, el a afirmat că au existat discuții cu UiPath, pentru a folosi expertiza pe care compania o are în domeniul procesării automate a datelor și în instituții precum Poșta Română, în ministere sau primării.

„Modernizarea statului român și a administrației din România care încă funcționează - și chiar nu sunt critic când spun asta - pe aceeași arhitectură a statului comunist și de multe ori cu aceeași mentalitate nu poate să fie făcută decât implementând aceste noi tehnologii corect. Pentru că dacă nu vom face acest lucru, dacă nu îi vom „forța” oarecum pe funcționari să folosească aceste instrumente care le ușurează și munca lor în fiecare zi, ca toate acele procese repetitive de a tasta datele de pe o factură, de a tasta datele unei chitanțe care pot să fie făcute automat, România n-o să poată să se modernizeze în ritmul în care ne dorim noi. Ceea ce am început noi să facem în 2023, pe toate palierele, pe cel legislativ, pe cel tehnic și pe cel de finanțare a zonelor tehnic, alte state au început în urmă cu 20 de ani. De exemplu, Estonia, ceea ce facem noi astăzi cu cloud-ul guvernamental, cu aplicația unică a statului ei au început încă de atunci. E o luptă foarte mare. Eu rezistență la schimbare uriașă din partea funcționarilor, din partea oamenilor. E frică pe care oamenii o au atunci când nu înțeleg foarte bine ce urmează să se întâmple cu jobul lor”, a declarat ministrul.

În opinia sa, primul pas este organizarea de cursuri de formare pentru angajații din instituțiile publice, pentru a-i învăța cum să folosească noile instrumente. „Este evident că nu vei putea să mergi înainte și să modernizezi România cu oameni care nu își doresc să facă acest lucru, care vor să facă în continuare situațiile financiar-contabile cu creionul chimic pe hârtie, pe urmă să dea unui coleg mai tânăr respectivele planșe, iar colegul mai tânăr să stea să introducă manual datele într-un calculator într-un soft. Este evident că trebuie să ne schimbăm, dar vreau să fie foarte clar oamenii buni nu o să fie niciodată înlocuiți de mașini”, a declarat Bogdan Ivan.

Emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta și duminica, de la ora 14.00. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu am înțeles un aspect: cum poate un soft să deceleze care sunt facturile care ridică suspiciuni dacă nu se verifică și realitatea bunurilor/serviciilor/lucrărilor furnizate/prestate/executate?
    În plus, treaba cu "o rezistență la schimbare uriașă din partea funcționarilor, din partea oamenilor" e o problemă de decizie politică. Nu ar trebui să-l întrebe nimeni pe nea Gheorghe care bagă date manual într-un soft scris în FoxPro de acum 30 de ani (sau, metaforic, care încă mai face situații financiare cu creionul pe hârtie), dacă e de acord sau nu cu noile tehnologii. Dar ce e clar, câteva mii de astfel de nea Gheorghe nu o să mai aibă de lucru și nu vor avea decât opțiunea recalificării pe alt job. Probabil se așteaptă trecerea alegerilor...
    • Like 0
  • Adi check icon
    Nu mai faceti atata propaganda anti-evaziune fiscala ...caci ne apuca GREATA!
    Atata timp cat eu, ca cetatean, mi-am achitat toate darile la stat, inclusiv asigurarea de sanatate, merg cu biletul de trimitere sa-mi fac niste analize odata pe an, dar acolo mi se spune senin ca "nu se poate ca nu mai avem plafon" ..atunci simpt ca mi s-a tras o mare teapa. Fiindca defapt am fost silit sa platesc anticipat pentru un serviciu care nu mi s-a livrat. Adica, mai pe romaneste, am fost furat!
    In aceasta situatie NU exista scuze. Daca tu, stat, ma obligi "cu pistolul la tampla" sa-ti dau banii, atunci ar trebui sa existe si reversul medaliei in cazul in care tu, stat, NU mi-ai livrat serviciul pentru care m-ai obligat sa-ti dau banii.
    Orice "efort de imbunatatire a colectarii" trebuie precedat mai intai cu un efort de corectitudine din partea statului. Altfel, intotdeauna va exista nesupunerea fiscala de care va plangeti la tot pasul.
    • Like 3


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult