Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Cea mai periculoasă subspecie din educație: părintele „supradotat“

Copii cu măști la deschiderea anului școlar

Foto: Virgil Simionescu/ Inquam Photos

Este pedagog, psiholog, medic, contabil, zugrav, tâmplar, IT-ist, agent de turism, fotograf și profet. În fiecare zi, pe WhatsApp, în Consiliul de Administrație al școlii, în Asociația de părinți și în Comitetul clasei. Este o subspecie din ce în ce mai populară și mai agresivă, dirijând educația din impostura unui individ documentat, zelos și vizionar. Are intrare la Direcțiune și la Sindicat, păstorește turma de părinți ai clasei și deține adevărul absolut pentru că este „mega informat“: a citit el pe Internet, a auzit el la Știri, a cercetat el problema în curtea școlii, a vorbit el cu generațiile absolvente. Părintele supradotat cu Pile, Cunoștințe și Relații, propagatorul suprem al vechilor cutume, cu ifose de strateg și arhitect al viitorului educației românești este unul dintre modelele „de succes“ cultivate de sistemul nostru de educație politizat, unde cei care se aseamănă în tupeu ajung să stabilească norme și legi pentru profesorii și copiii noștri.

Într-un grup nou de părinți reuniți incidental în aceeași clasă, acest gen de individ se insinuează de la început ca „omul de bază“. Inaugurează cu satisfacția lucrului bine făcut celebrul fond al clasei și, în mod neoficial, demarează campania „surprize, surprize“ pentru doamna, cu declinări de buget pentru diverse aniversări și sărbători. De obicei, are o progenitură mediocră, dar populară, pentru că toți copiii sunt îndemnați acasă să fie prieteni cu fiul lui x, spre binele lor și liniștea părinților. În unele cazuri, își pune în mod „dezinteresat“ cunoștințele sau aptitudinile în serviciul școlii: aduce furnizori de cărți și de CD-uri; cooptează o întreagă industrie de kitsch-uri sezoniere, formată din căni, magneți, perne, penare, globuri, rame, semne de carte și orice alt obiect pe care se poate imprima mutra veselă a unui copil; îl cunoaște personal pe Moșul Crăciun care poate aduce cadouri la serbarea de iarnă; are cele mai bune idei pentru Săptămâna Altfel pentru că întâmplător cunoaște o agenție de turism care organizează excursii și tabere în maximă siguranță.

În forma ei cea mai evoluată, această subpecie de părinte agresiv ajunge să acapareze toată atenția și răbdarea cadrelor didactice, încercând să-și impună opiniile la nivelul întregului proces educațional: de la alegerea manualelor auxiliare, la cum se face școală în sistemul hibrid. Nu are nicio pregătire în acest sens, dar știe perfect ce funcționează cel mai bine pentru copiii tuturor. Vorbește mult și tare, pe un ton superior și apăsat, ajungând să se impună ca o adevărată autoritate în fața multor părinți obosiți și timorați. Ar coborî puțin „milităria din pod“ pentru că „o palmă nu a omorât pe nimeni“ și „uite noi ce bine am ajuns!“. Trece cu ușurință la amenințări când se simte încolțit sau demascat, în timp ce odrasla lui învață poezii cu Gucci de pe YouTube. Devine periculos când întâlnește cadre didactice care nu-i recunosc autoritatea, care nu cedează presiunilor și atențiilor sale sau nu apelează la serviciile sale de expert suveran. Știe că prin contractul educațional din Regulamentul de Organizare și Funcționare a Instituțiilor de Învățământ, modificat recent, are obligația de a „prezenta un comportament civilizat în raport cu întregul personal al unității de învățământ“, dar e conștient totodată că pentru genul lui nu s-au inventat încă sancțiuni. Liber să se exprime și să se manifeste în spațiul nostru educațional, își va continua manevrele și își va spori influența încurajat de dictonul „pentru că pot“.

În această paradigmă politizată și suprapopulată de această speță de părinți, adevărații specialiști în educație își pierd vocea și influența. Unii emigrează spre învățământul privat, alții șovăie între neputință și resemnare. Și în timp ce visează la școala-amfiteatru al gândirii critice și al imaginației, sistemul public le oferă cu cinism un abonament pe viață la acest spectacol neîntrerupt de bâlci.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Respect prea mult jurnalismul si pe cei/cele care il practica pentru a incepe cu "draga Viorela". Domnia Voastra sunteti o persoana care incearca sa faca ceva bine si frumos.
  A parenta poate fi o meserie sau poate fi un amatorism. Am practicat acest amatorism in timp ce am incercat sa fiu un parinte bun. Adica sa ofer progeniturii mele un set de instructiuni care sa il ajute in viata personala si, in acelas timp, sa se muleze si sa se adapteze in societate.
  Am traversat decenii de viata si nu am descoperit ceea ce ar trebui sa insemne cu adevarat a fi un educator bun si devotat al copilului sau. Schimbarea anilor, al topografiei (cu dogmele lor tipice) nu au folosit. In loc sa fiu un bun meserias am fost -si poate sunt- un amator.
  As fi putut sa imi orientez odrasla spre a "face bani", sau a "filozofa" ( banul nu aduce fericirea), sau a-si alege o doctrina sau o directie de evolutie (de la tanar spre adult si apoi batranete) dar toate astea ar fi dat gres dintr-un singur motiv: societatea este un teren in permanenta tranzitie si eu nu aveam dreptul sa imi fixez copilul intr-un anumit teren care, peste un timp, sa fie schimbat. Un asemenea copil-experiment este periculos. EU, EU cu litere mari nu pot fi, prin definitie, o subspecie pentru copilul meu. Nu pentru asta am facut pacatul de a-l genera. Odata decizia de a-l crea, aveam -si am- datoria de a-i arata ce este viata, cu ceea ce poate fi frumos, dincolo de utilitatea, dar si hidosenia, luptei pentru existenta. Cine altcineva ii poate oferi asta daca nu este un parinte "supra-dotat" cu, poate, mai putina inteligenta dar cu mai multa dragoste. "Progenitura" mea trebuie sa isi dezvolte singura caracterul cel mai potrivit fiintei sale. Cu bune si cu rele. Filantropi si talhari vor exista in toate timpurile caci, intotdeauna se va gasi imaginea rasturnata a celui ce primeste fatza de cel care ofera. In ochii copilului rezultat din dragoste, parintele trebuie sa apara intotdeauna ca supra-dotat. Parintele este experienta anterioara, inainte de nastere, a copilului. Asta este ceea ce trebuie sa ii confirme copilului sau. A transforma dragostea intr-un rezultat subspecios, este o ticalosie. Dragostea paterna trebuie sa fie divina la fel ca si reflectia ei ca dragoste filiala. Pana si textele biblice (intelepciune in pastile) o afirma.
  Hai sa nu mai facem pe desteptii, si sa ne iubim copiii mai mult decat societatea in care sunt sau vor fi nevoiti sa traiasca.
  • Like 1
 • Scârbos..... ăsta e adevărul...
  • Like 0
 • Dan Doi check icon
  Da, cred ca exista acest gen de parinte, supradotat. Dar mai este si un altfel de parinte supradotat, cel care stie ca nimic din ce fac si au facut profesori, elevi si parinti nu este bun si singurul lucru bun este cel pe care l-a citit el sau care i-a fost prezentat cine stie unde de catre cinestie cine. Cel care detine adevarul absolut la randul lui, dar nu pe cel al vechilor cutume ci pe cel al noilor obsesii, al tehnologiei, al informatiei. Cel care nustie ca creativitatea trebuie sa razbata ci crede ca trebuie sa o irige si sa o ingrase ca pe o planta de apartament. Cel care gaseste in orice un motiv de discordie pentru ca este in neconcordanta cu adevarul pe care el, doar, il detine. Trebuie sa ne sustinem punctul de vedere. Sa spunem ce credem si sa ne sustinem punctul de vedere. Dar nu trebuie sa ne asteptam ca toata lumea sa fie instant si in totalitate deacord cu noi, Asta daca acceptam ca nici noi, nici cei pe care i-am citit inarmati cu cele mai recente studii stiintifice... nu detinem la urma urmei: adevarul absolut.
  • Like 2
 • Salutări!

  Este! părintele adunător de turmă, poate și cu concursul ciobăneștilor / notele comentatorilor + realitatea pe care n-aș plagia-o!/.
  Întrebare:
  -S-ar dedica unei cariere de dascăl?

  Cu bine,
  Purice Narcis-Teofil
  • Like 0
 • Cine le permite? Conducerea școlii! Dacă o școală are integritate și nu se abate de la regulamentul intern, își susține punctul de vedere ferm și își aplică regulile, acești părinți nu prind un astfel de curaj. Dar atâta timp cât mulți directori de școală au frică de amenințările părinților și astfel încalcă regulamentul intern, încurajând pe mai departe astfel de atitudini ale părinților și dezarmând drepturile și autoritatea profesorilor, acest fenomen nu va înceta niciodată. Cât timp totul este compromis și câștig financiar, se vor distruge multe școli calitativ.
  • Like 2
 • Mihai check icon
  Am sa va spun experienta cu copilul nostru care invata la scoala franceza din Bucuresti deja de 8 ani, scoala ce apartine guvernului francez, scoala publica, aflata pe locul 5 in ierarhia scolilor franceze din intreaga lume. 1) parintii nu au voie sa intre in scoala decat cu programare sau in circumstante speciale; aduci copilul IN FATA SCOLII, si-l iei din FATA SCOLII; 2) directiunea comunica zilnic cu parintii prin email, de la eventuale probleme cu copilul (absente/indisciplina, etc) pana la probleme specifice comitetului de parinti , ales de catre parinti, dar in care se afla si cadre ale scolii; 3) parintii pot ridica orice problema, la orice ora , in scris catre comitetul de parinti sau directiune, sau direct la sedintele cu parintii care sunt 1 data pe trimestru, sau prin programarea unei intalniri cu directiunea la.orice ora si de oricate ori este nevoie. Vreau sa subliniez ca parintii nu au voie sa ia contact cu profesorii decat in scris, EXCLUSIV in scris; nu au numerele de telefon ale lor, iar daca vreun profesor este dovedit ca este in comunicare privata cu vreun parinte este sanctionat drastic. Trebuie mentionat ca postul de profesor in sistemul francez este post de functionar public, deci se supune drepturilor si OBLIGATIILOR, inclusiv de suspiciune de frauda daca este cazul, la care sunt supusi toti functionarii publici in Franta, inclusiv presedintele Macron. Este o mandrie pentru un francez care a ales o cariera de functionar public (profesor in acest caz) sa lucreze la o institutie cu un prestigiu bun, cum este scoala franceza din Bucuresti, ca atare ei respecta foarte bine regulile impuse de sistem. Sigur ca mai sunt si probleme, nimeni si nimic nu e perfect, dar in 95% din situatii lucrurile stau asa cum le-am descris aici. Un lucru care mi se pare foarte bun este felul de a discuta o problema aparuta: adevarul nu este niciodata al unei singure persoane, ci el este dezbatut si intrat in fiinta in mod socratic, adica prin dezbatere publica. Francezii sunt militanti si stiu sa-si apere drepturile, dar respecta si obligatiile. Militantismul pozitiv este ceva ce noua ne lipseste, astfel ca, in sistemul de invatamant romanesc fie avem parinti dezinteresati fie avem specia de care se face vorbire in articol. Lipseste specia de mijloc, asa cum de altfel lipseste si clasa de mijloc din societate. In exemplul de fata , specia de mijloc inseamna ca TOTI parintii sa fie implicati in decizii si sa-si sustina punctele de vedere CU ARGUMENTE , nu sa faca dezbateri ne-necesare in care ajung sa ia lucrurile personal daca ceilalti nu sunt de acord cu ei. Ne lipseste toleranta, fair-play-ul si persistenta in a propaga ideile noastre CU BUN SIMT, fara sa jignim. De aceea, multi se dau de-o parte, lasand loc speciei de care se vorbeste in articol. Militantism, fair-play, toleranta la ideile altora.
  • Like 6
  • @ Mihai
   Corina check icon
   Tragedia recentă a profesorului decapitat a pornit de la pâra unui părinte pe internet, se pare. Înaintea ceremoniei-omagiu de la Sorbona s-a difuzat un material în care se vorbea cu îngrijorare despre „parents trop interventionnistes”. E un fenomen și acolo, meseria de profesor e tot mai riscantă peste tot.
   • Like 1
  • @ Corina
   Mihai check icon
   Accentul spuselor din relatarea mea cade pe masura de tinut parintii la distanta FIZICA de scoala si fara sa aiba legatura telefonica cu profesorii, nicidecum pe infailibilitatea sistemului de invatamant francez. In aceasta scoala despre care am relatat, un eventual parinte precum cel descris in articol NU ARE "OBIECTUL MUNCII".
   • Like 0
  • @ Mihai
   Corina check icon
   Sunt destul de bune regulile de care ați vorbit. La rândul meu nu am pus în discuție infailibilitatea ori precaritatea vreunui sistem de învățământ, ci problemele care vin din societate și familii spre școală, uneori greu de contracarat de orice sistem.
   • Like 1
  • @ Mihai
   Servus!
   Pentru ceea ce citez:
   //Lipseste specia de mijloc, asa cum de altfel lipseste si clasa de mijloc din societate. In exemplul de fata , specia de mijloc inseamna ca TOTI parintii sa fie implicati in decizii si sa-si sustina punctele de vedere CU ARGUMENTE , nu sa faca dezbateri ne-necesare in care ajung sa ia lucrurile personal daca ceilalti nu sunt de acord cu ei. Ne lipseste toleranta, fair-play-ul si persistenta in a propaga ideile noastre CU BUN SIMT, fara sa jignim. De aceea, multi se dau de-o parte, lasand loc speciei de care se vorbeste in articol. Militantism, fair-play, toleranta la ideile altora.//
   apreciez comentariul Dumneavoastră.
   Cele bune,
   Purice N.
   • Like 1
  • @ Purice Narcis-Teofil
   Mihai check icon
   Va multumesc !
   • Like 0
  • @ Mihai
   Parerist check icon
   Nu ne intereseaza ce fac altii, pe noi nu ne invata nimeni sa facem scoala, ca suntem mai buni decat toti! Avem cea mai buna programa, cea mai buna pedagogie, cel mai bun sistem de evaluare, cea mai buna organizare, cei mai buni "dascali" (niste ingeri fara aripi) care scot premianti si olimpici pe banda rulanta. (si in rest varza, pentru care probabil copii sunt de vina, sistemul nu are nimic sa-si reproseze).
   • Like 0
  • @ Corina
   Mihai check icon
   Mie mi se pare ca ati generalizat, pe cand scopul interventiei mele a fost sa redau punctual si foarte aplicat o suma de reguli care elimina specia de care se vorbeste in articol. Datoram autoarei articolului ca opiniile noastre sa aiba legatura cu articolul, altfel nu are are sens sa ne aflam aici. Pe mine sincer nu ma mai intereseaza demult parerile generaliste, de salon, ci cele foarte concrete care-si propun sa schimbe ce trebuie schimbat pas cu pas, dintr-ina intr-alta pana cand se schimba acel lucru. Concretete, ghid "how to", asta cred eu ca este nevoie. Teorie ? Toata lumea stie ce merge prost si ce trebuie facut -la nivel declarativ .
   • Like 0
 • Cele doua calificative sunt ,,autoacordate" sau sunt parerile altora?
  • Like 0
 • Depinde la ce,,parinte" sau ,,parinti" ne referim.
  • Like 0
 • Ma ii si subspecia parintelui care il doare-n cot de copil si de educatia lui. Daca prima subspecie care o prezentanti ii enervanta , a doua care o zic eu ii daunatoare. Sistemul de invatamant romanesc ii vai si amar de el. Testele PISA o demonstreaza. Diferenta o fac parintii si profesorii prin implicare. Acum pentru niste profesori care asteapta sa treaca luna sa incaseze plata , prima subspecie ii insuportabila. Raschie prea mult in rahat si pute. Bine prezentarea dumneavostra ii dusa pana la extrem. Acum va intreb ce ii mai bine un parinte implicat , pe alocuri enervant , sau unul dezinteresat? Daca aveam sistemul de invatamant din Elvetia de ex , nu mai era nevoie de parinti implicati , dar in Romania ei sunt cei care fac diferenta intre scoli de prestigiu , si scoli rau famate( + profesorii bineinteles).
  • Like 1
  • @ Silviu Pop Sese
   PE care!
   • Like 0
  • @ Silviu Pop Sese
   Mihai check icon
   Subscriu acestei idei. Specia prezentata in articol este posibila PENTRU CA cei mai multi parinti sunt ne-implicati. Altfel spus, arhetipul descris se naste dintr-un soi de vid de implicare; el este o cantitate care se naste pe locul si fagasul unei non-cantitati.
   • Like 1
 • M-AM LOGAT DOAR PETRU A SPUNE ATAT : STIMA SI RESPECT , VIORELA MIHAI
  !!! NU AM CITIT UN ADEVAR MAI MARE , UN ARTICOL MAI REALIST, PLIN DE OBIECTIVITATE, DECENTA SI DEONTOLOGIE PROFESIONALA ???!!! INCA O DATA, STIMA SI RESPECT !!!
  • Like 0


Îți recomandăm

Fată la școala online

„Mai țineți minte emoțiile de la examenul de șofat? Ei, cum ar fi dacă, după câteva mii de ore de șofat, ați mai da unul? N-am niciun dubiu, ar fi fără mare panică. Așa e și cu testele la matematică”, spune Gabi Bartic. (Foto: Profimedia)

Citește mai mult

Copii talentați

„Am descoperit un număr foarte mare de copii extraordinar de talentați, performanți, competitivi - și mulți dintre ei nedescoperiți până acum. Pentru că mai ales cei din zona rurală sau din urbanul mic au șanse slabe să participe la olimpiadele tradiționale, creion-hârtie - însă au putut participa fără opreliști la olimpiada digitală”, explică Dragoș Iliescu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Învingător

„Am fost un caz mai complicat. Ce pot eu să afirm este ca domnul profesor doctor a fost dirijorul unei orchestre, după mine impresionante, pentru ca eu am accesat aproape toate disciplinele spitalului în afecțiunea pe care am avut-o eu”, se destăinuie Marin Florin.

Citește mai mult
sound-bars icon