Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Cele mai importante tehnici fiscale prin care poți să plătești mai puține impozite și taxe

Nimănui nu-i place să plătească taxe și impozite, indiferent dacă vorbim de persoane fizice sau juridice.

În România sentimentul de aversiune față de taxele plătite la stat este puternic. Acest lucru se datorează nenumăratelor cazuri de fraudă din fondurile autorităților, cât și proastei gestionări a banilor.

Majoritatea companiilor încearcă să găsească modalități legale prin care să plătească impozite mai mici. În fiscalitate există principiul prin care orice companie este liberă să-și organizeze activitatea astfel încât să poată să-și optimizeze plățile de taxe și impozite.

În România, Codul fiscal deși este greu de înțeles și creează dificultăți în interpretarea lui, oferă totuși câteva portițe prin care o companie poate să beneficieze de facilități fiscale. 

Cele mai importante sunt descrise mai jos.

1. Dacă achiziționați calculatoare, soft, echipamente, utilizați facilitatea profitului reinvestit. Veți beneficia de o facilitate fiscală de până la 16% din valoarea bunului.

Dacă achiziționați calculatoare, softuri, echipamente sau instalații industriale, puteți să beneficiați de facilitatea profitului reinvestit.

Acest lucru înseamnă că veți avea un beneficiu fiscal de până la 16% din valoarea bunului.

Compania trebuie să repartizeze în rezerve valoarea profitului scutit de impozit, având obligația să păstreze bunul achiziționat cel puțin jumătate din durata de utilizare economică.

Legislație: art 22 Codul Fiscal

2. Acordați salariaților tichete de vacanță, tichete cadou în locul primelor sau bonusurilor. Aceste tichete sunt scutite de plată contribuțiilor CAS, CASS.

De la 1 ianuarie 2016 cheltuielile sociale au crescut la 5% din totalul cheltuielilor salariale.

Aceste cheltuieli sociale pot fi folosite la: acordarea de cadouri cu ocazia sărbătorilor, tichete de vacanță sau tichete cadou.

Cadouri acordate cu ocazia sărbătorilor de Paște, Crăciun, 1 Iunie, 8 Martie

Cadourile acordate de sărbători legale nu se impozitează la nivelul salariatului, dacă valoarea cadoului este sub valoarea de 150 lei.

Tichete de vacantă

Pentru tichetele de vacanță se plătește impozit pe venit, dar sunt scutite de la plata contribuțiilor sociale.

Se pot acorda tichete de vacanță doar dacă compania a obținut profit în anul fiscal anterior.

Nivelul maxim al sumelor care pot fi acordate salariaților sub formă de tichete de vacantă este contravaloarea a 6 salarii de bază minime brute pe țară, pentru un salariat, în decursul unui an fiscal.

Tichete cadou

Pentru tichetele cadou se plătește impozit pe venit, dar sunt scutite de la plata contribuțiilor sociale.

Contravaloarea tichetelor cadou trebuie cuprinsă în bugetul de venituri și cheltuieli al companiei.

Legislație: art 25 alin 3 lit b , art 76 alin 4 lit a, art 142 lit r Codul Fiscal

3. Alegeți ca perioadă de amortizare fiscală pentru active valoarea minimă stabilită în catalog. Veți plăti un impozit pe profit mai mic.

Companiile au posibilitatea să aibă două metode de amortizare: o amortizare fiscală folosită la calculul impozitului pe profit și care este stabilită prin lege și o amortizare contabilă care va fi folosită la calculul rezultatului net al companiei și care este stabilită de managementul companiei

Durata de funcționare din punct de vedere fiscal se stabilește folosind catalogul privind clasificarea și duratele normale de funcționare a mijloacelor fixe. În acest catalog fiecare mijloc fix are alocată o plajă de ani, o valoare minimă și una maximă, compania având posibilitatea alegerii duratei normale de funcționare cuprinsă între aceste limite.

Dacă o companie alege perioada minimă de amortizare va înregistra o cheltuială lunară mai mare cu amortizarea, ceea ce va duce la un profit mai mic și implicit la un impozit pe profit mai mic.

Legislație: art 28 alin 23 Codul Fiscal

4. Folosiți amortizarea accelerată pentru echipamente.

Dacă societatea deține echipamente sau instalații industriale poate să folosească amortizarea accelerată. Acest tip de amortizare dă posibilitatea companiei să amortizeze în primul an până la 50% din valoarea bunului.

Înregistrarea amortizării accelerate va determina scăderea impozitului pe profit.

Legislație: art 28 alin 8 Codul Fiscal

5. Constituiți un grup fiscal din punct de vedere al TVA-ului. Va ajuta la optimizarea plăților de TVA.

Companiile care au capitalul social deținut cel puțin 50% de aceiași acționari, pot constitui un grup fiscal din punct de vedere TVA.

Grupul fiscal ajută grupul de companii în care unele societăți au TVA de plată, iar altele TVA de recuperat.

 Legislație: art 269 alin 9 Codul Fiscal

6. Livrați constant bunuri către anumiți clienți? Trimiteți aceste bunuri în regim de custodie. Se vor optimiza plățile de TVA.

În cazul în care livrați constant mărfuri către anumiți clienți, discutați cu aceștia să livrați marfă în regim de custodie.

În cazul mărfurilor în custodie există obligația facturării în momentul în care bunurile sunt luate din gestiunea de custodie de către client.

În acest fel vânzătorul va plăti TVA doar în momentul ridicării mărfurilor din regimul de custodie.

Legislație: art 270 alin 1, art 320 alin 5,6,7 Codul Fiscal

7. Oferiți servicii care necesită mai multe etape de execuție? Facturați inițial proforme. În acest fel veți plăți TVA doar în momentul încasării facturii proforme.

Companiile care prestează servicii cu mai multe etape de execuție, cum sunt serviciile de construcții-montaj, consultanță, cercetare, pot să treacă în contractele cu clienții că serviciile sunt considerate executate după aprobarea clientului.

Astfel furnizorul poate să emită facturi proforme, deci va înregistra venituri și va plăti TVA-ul doar în momentul încasării facturii proforme.

Legislație: art 281 alin 7 Codul Fiscal

8. Dacă faceți sponsorizări acestea se scad din impozitul pe profit

Plățile reprezentând sponsorizări se scad din impozitul pe profit, dacă valoarea sponsorizării nu depășește cumulativ 0,5% din cifra de afaceri și 20% din impozitul pe profit datorat.

Legislație: art 25 alin 4 lit i Codul Fiscal

9. Dacă business-ul este pe un trend de creștere, puteți să optați pentru plata anticipată a impozitului pe profit

Pentru companiile în care profitul crește anual, se recomandă plata anticipată a impozitului pe profit.

În acest fel compania va plăti în timpul anului un impozit pe profit mai mic, diferența de cash putând susține dezvoltarea companiei.

Alte avantaje sunt: predictibilitatea plăților aferente impozitului pe profit și ușurința calculului aferent impozitului pe profit.

Legislație: art 41 alin 2 Codul Fiscal

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • AdiM check icon
    Excelent articol! Felicitari! Probabil lipsa de reactie a cititorilor Republica se explica prin faptul ca tehnicile sunt aplicabile persoanelor juridice si nu fizice. Aveti recomandari si pentru persoanele fizice? Cat priveste lista de mai sus, punctul 8 nu aduce o scadere a taxelor decat pentru stat, firma platind aceeasi suma intr-un final. Iar punctul 9 nu-l inteleg defel. La ce "diferenta de cash" va referiti? Platind impozitul pe profit anticipat, ramane ca in timpul anului firma sa plateasca diferenta pana la valoarea reala a impozitului insa.. platind anticipat firma isi scade lichiditatile de la bun inceput. De ce ar fi asta un avantaj? Exista bloguri sau grupuri de discutii pe care astfel de intrebari se pot lamuri? Va multumesc! ..si astept ca de fiecare data cu mult interes articolele dumneavoastra. Cu stima!
    • Like 0


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult