Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Ceva se întâmplă cu copiii și nepoții noștri: unde „dispar” cu zecile de mii?

Copii

Foto: Profimedia Images

Cifrele de mai jos le-am pus la un loc verificând site-uri de la Ministerul Educației, INS, universități, publicații online. Tabloul general: nu știm unde sunt copiii și nepoții noștri.

În fiecare an tot mai puțini copii încep clasa întâi, consecință a migrației, a natalității în scădere și, desigur, a numeroaselor transformări din sistemul de învățământ – în 2003 erau 287.552 elevi înscriși în clasa întâi, peste 10 ani, în 2013, cu 100.000 mai puțini. După alți 10 ani, în 2023, natalitatea a scăzut la circa 150.000 de nou-născuți, cel mai mic nivel de când se fac măsurători – sunt copiii care vor fi în clasa întâi în 2029 - 2030.

Arc peste timp, 2012-2024. 197.928 copii, majoritatea născuți în 2006, au început clasa întâi în anul școlar 2012-2013. 116.698 dintre ei s-au prezentat la Bacalaureat anul acesta, așadar un pic sub 41% au „dispărut” pe parcurs.

97.066 au promovat, astfel încât, daca tragem linie, doar 49% din copiii care au intrat la școală în 2012 sunt astăzi tineri cu diplomă de bacalaureat, aspirând către un viitor universitar. Promovarea la Bacalaureat din 2024 este „cea mai mare din ultimii 3 ani” toate autoritățile vorbesc cu mândrie despre ea, dar nu ni se spune ce se întâmpla cu cei circa 100.000 de copii și tineri care se pierd (în fiecare an) pe parcurs. 

Unii se duc în învățământ dual și tehnic, dar ajung să lucreze în domeniul pentru care s-au pregătit, de fapt, ajung să lucreze? Unii se duc în NEET, știm că în categoria 16-24 ani procentul de NEET de la noi este al doilea cel mai mare din uniune.

Alții se angajează, dar în mare lor majoritate fără forme legale, sau pleacă în străinătate, astfel încât, din nou, datele disponibile în funcție de sursa pe care o accesăm nu pot fi reconciliate.

Alții se duc in șomaj – șomajul este mic, așadar puțini - sau în alte forme de ajutoare sociale - sunt multe, România este o țară creativă în a da bani de pomană.

Alții nici nu trebuie sa lucreze, le dau bani părinții și bunicii din țară și străinătate. Sau, chiar mai bine, sunt rentieri, le lasă părinții sau bunicii terenuri sau 1-2-3 apartamente. 

Mai departe. În 2023 unele date arătau că aproximativ 450.000 de tineri erau înregistrați ca studenți la facultățile de stat și private. Nu mă pricep să reconciliez cifrele, dar pare că toți absolvenții cu diplomă de Bacalaureat intră în învățământul superior – atenție însă, repet, doar jumătate dintre cei care au început școala în urma cu 12 ani. Eurostat 2023 confirmă aceste nepotriviri, România este la coada clasamentului de profil, doar 17% din populație are studii superioare.

Iar absolvenții de facultate termină facultatea la care au fost admiși, încep masterate și doctorate în același domeniu, lucrează în domeniul pentru care s-au pregătit? Se cheamă angajabilitate. Nu am găsit cifre legate de angajabilitate, ceea ce ne conduce la o presupunere că cifrele fie nu există, fie sunt mici, pentru că altfel mediul academic s-ar lăuda cu ele peste tot.

Să nu uităm, desigur, că în fiecare an tot mai mulți tineri aleg facultăți din străinătate, am găsit cifra de „peste 60 de mii” de români care învață în afara țării. În general tinerii străluciți sau cei cu părinți cu dare de mână. La absolvirea facultăților, a celor din țară sau din străinătate, se pornește exodul absolvenților din medical și tehnic către vest – de fapt începe din timpul facultății, studenții sunt recrutați fără milă.

Începând de anul acesta se bagă bani grei, miliarde de euro, în infrastructura de învățământ. Are dreptate Emil Boc, primarul orașului cu cea mai mare promovare la Bacalaureat, când spune că investiția din educație este cea mai sigură investiție. Va face însă această investiție să crească, la nivelul întregii țări, nu numai în cele vreo 10 orașe universitare, calitatea sistemului de învățământ, să ne țină copiii și nepoții la școala și la facultate și, mai important, să ne țină copiii în țară? 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mihai D. check icon
    Sunt familiar cu subiectul acestui articol. Investitia în invatamânt nu va tine copiii in tară, dar va creste calitatea umană. E firesc ca un procent sa plece, dacă aceia care rămân fac si ceva pentru tară pe bune. Problema este că educatia nu este o solutie pe termen scurt ci lung (20 de ani) , iar mandatele politicienilor sunt de 4/5 ani. Efectele s-ar vedea in 25 -30 ani , adică la copiii celor care ar incepe astăzi scoala, dacă de astăzi ar incepe să fie ceva de capul școlii. Dar.....mai este pana atunci.....
    • Like 1
    • @ Mihai D.
      maripos check icon
      Deci solutia ta ar fi sa facem mandatele de 30 de ani? Daca gunoaiele ce ne conduc ar fi facut treaba, ar fi fost realese. Oricum sunt! Se tot schimba intre ei si noi punem botul la promisiunile lor.
      • Like 0
    • @ maripos
      Mihai D. check icon
      Acel "deci" iți aparține. Eu nu am zis asta. Solutia este ca un plan bun sa fie continuat de indiferent cine vine la conducere.
      • Like 1
    • @ Mihai D.
      maripos check icon
      Da, asta dosr daca ar fi obligati... cu puscaria sau cu moartea. Altfel, ei continua doar planurile care sunt bune pentru ei!
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult
sound-bars icon