Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Cine câștigă alegerile? Ce ne-au spus sondajele de la locale și până în prezent

La alegerile locale, au votat 48,4 % dintre alegătorii înscriși pe liste, adică 8.874.432 de persoane. PSD a câștigat la nivel național cele mai multe, 37,58%, din voturile pentru consiliile județene. PSD a fost urmat de PNL cu 31,93%, ALDE cu 6,31%, UDMR cu 5,33% şi PMP cu 4,27%. În ceea ce privește voturile pentru primari, PSD a obținut 34,83%, PNL, 31,49%, şi ALDE, 5,73%. PSD a obținut, la consillile locale, 33,64% din voturi, PNL, 29,60%, ALDE, 6,52%, UDMR, 4,66% şi PMP, 4,30%

La începutul lunii octombrie, Kantar TNS dădea publicității un sondaj realizat la comanda USR printre românii care vor să voteze și știu cu cine să voteze. Acesta arăta  PSD ar obține în alegeri un scor de 45%, PNL, 25%, USR, 10%, ALDE, 7%, UDMR, 5%, PMP, 4%, și PRU, 1%. O prezență scăzută la vot, arăta atunci sondajul, ar avantaja în primul rând PSD, partidul cu organizarea cea mai bună și cu electoratul cel mai disciplinat dintre toate partidele care participă la alegeri. 

Un alt sondaj realizat de Kantar TNS tot la comanda USR și tot pe românii hotărâți arăta, pe 23 noiembrie, un scor mai mic pentru PSD. Potrivit acestuia, 40% dintre respondenții care au declarat că merg sigur la vot și sunt deciși cu cine votează vor pune ștampila pe PSD, 19% vor vota cu USR, iar 18% cu PNL.

ALDE și PMP ar obține câte 7%, iar UDMR și PRU, câte 3%.

O cercetare sociologică realizată la începutul lunii octombrie la comanda PNL de Agenția de Rating Politic arăta că 38% din repondenți ar vota PSD, 30% — PNL, 9% — USR, 5,5% — ALDE, 5% — UDMR și 4% — PMP.

La întrebarea cu răspuns liber "Cine ați dori să fie primul ministru al României după alegerile parlamentare din decembrie?", cel mai mare procent l-a întrunit Victor Ponta — 23%, urmat de Dacian Cioloș — 22%, Călin Popescu-Tăriceanu — 6%. Cei mai mulți subiecți — 33% — nu au dorit să răspundă la această întrebare sau au răspuns că nu știu.

Totuși, 44,5% din cei intervievați au indicat faptul că guvernul tehnocrat este o soluție bună pentru România, față de doar 43,% care consideră că reprezintă o soluție proastă. 

Cel mai recent sondaj este cel făcut public de către IRES, pe 8 decembrie. 44 la sută dintre cei care au răspuns vor vota cu PSD, 23 la sută cu PNL și 7 la sută cu USR. ALDE ar lua, potrivit sondajului, 6 la sută, PMP - 6 la sută, UDMR - 5 la sută și PRU - 4 la sută.

Prin urmare, PSD + ALDE ar atinge majoritatea parlamentară care să permită celor două formațiuni să revendice guvernarea.

Un procentaj de 42 la sută din participanții la sondaj au răspuns că sigur vor vota duminică, în timp ce 21 la sută au răspuns că sigur nu se vor prezenta la urne.

Un sfert dintre respondenți au precizat că s-au decis deja cu cine vor vota la alegerile parlamentare din 11 decembrie. 14 la sută spun că nu au urmărit deloc desfășurarea campaniei electorale.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Stimati Domni,

    Daca acceptati si puncte de vedere ale cititorilor, as sublinia cateva aspecte care pot explica cumva victoria masiva a PSD in alegerile din 11.12.2016 (fara pretentia de a fi descoperit America!).

    Punctual, acestea ar fi urmatoarele:

    1) – intr-o tara in care de fapt nu exista “stanga” si “dreapta” in sensul unanim acceptat de dezbatere de idei si programe, batalia electorala s-a desfasurat si se desfasoara din 1989 si pana in prezent pe baza “ideologiei fanariote : sculati-va voi ca sa ne asezam noi “ in fruntea bucatelor pe care guvernarea si “fructele” aferente le pot aduce;

    2) – in aceste conditii, victoria a revenit celui care a stiut sa speculeze cel mai bine asteptarile alegatorilor, adica PSD.

    3) – este evident ca o populatie saracita pana la limita disperarii asteapta macar niste promisiuni de genul: reducerii taxelor, cresterii salariilor, imbunatatirii conditiilor din sanatate si educatie. Este ceea ce a promis PSD iar oamenii au “inghitit” fara a se mai gandi ca vor fi mintiti inca o data, pe de o parte fiindca nu vor exista resursele necesare iar pe de alta parte pantru ca in lungile perioade in care s-a aflat la guvernare PSD nu a reusit sa realizeze nici una dintre promisiunile reinnoite!

    4) – PSD a beneficiat si beneficiaza de cea mai puternica si dezvoltata structura in teritoriu, derivata cumva din fost structura a PCR, al carui mostenitor (recunoscut sau nu) este. In aceste conditii, PSD a alergat singur spre victorie, putandu-si mobiliza nestingherit electoratul .

    5) – perioada post-“Colectiv” si iesirea temporara a PSD din scena, a permis acestuia sa-si “spele” imaginea, ingropand toate relele trecutului odata cu iesirea arogantului Ponta si a guvernului sau din prim-planul politic al tarii.

    6) – pe aceasta baza, decizia inteleapta a lui Dragnea de a-si tempera discursul accentuand numai orizonturie de asteptare ale populatiei, l-au transformat intr-un “Fat-Frumos pe un cal alb”, preocupat numai de rezolvarea problemelor populatiei. Aceasta a redus la minim, daca nu la uitare dezideratele emotionale ale populatiei care demonstra in zilele care au urmat tragediei de la “Colectiv” pentru o noua clasa politica, curata si innoita!

    7) – desi s-a spus –la unele posturi TV de stiri- ca romanii au dovedit inteligenta de a nu favoriza partidele nationaliste sau extremiste, nuante ale ale acestei derapari s-au manifestat si la noi, mai ales in sloganul PSD “ sa redam tara romanilor!” Cine ne-a luat-o pe nestimtite? Este un indemn nevoalat la o atitudine ostila la adresa strainilor.

    8) – un alt atu important pentru PSD l-a constituit strategia discreta dar eficienta de a “ocupa” zone parasite gresit de catre asa-zisa dreapta. Este vorba despre Transilvania care este neglijata intr-un demers de neinteles si mai ales despre Bucuresti, ambele fiefuri traditionale ale “dreptei”. Probabil ca “mana” strategului PSD, dl Dancu s-a vazut si aici, miscarea fiind una de maestru.

    Deci, mutarile PSD au reusit asigurandu-i o victorie confortabila! Sa vedem cum isi va indeplini promisiunile si mai ales, sa vedem daca va mai avea cine sa-I ceara decontul!


    In cazul in care unele dintre punctele de vedere de mai sus prezinta interes as dori sa aflu opinia dvs.

    Cu deosebita stima,

    Andrei Raducanu


    • Like 0
  • Au fost atitea emisiuni la tv, atitea articole pe net si atitea condamnari definitive din cele 2 partide (PSD si PNL) incit ma asteptam ca lumea sa se lamureasca referitor la personajele si structurile mafiote pe care acestea le-au construit de-a lungul celor 25 de ani.
    Credeam ca majoritatea (care e capabila sa gindeasca) va incerca sa trimita in fata pe altcineva. Altcineva care nu are un trecut murdar.
    Aici este un risc. Nu stim nimic (politic sau economic) despre noii veniti. Ok. Ar trebui ca acest risc sa ni-l asumam.
    Care este definitia nebuniei ? Sa crezi ca vei obtine rezultate diferite facind mereu acelasi lucru. Votam incontinuu aceleasi partide. Si vrem cu totul alte fapte de la ei. Nu cumva noi sintem cei nebuni?
    Daca dintr-o data la niste alegeri s-ar vota masiv catre partide noi care sa contina oameni noi, nu ar fi acesta un avertisment pentru oricare partid ? Cele vechi ar trebui sa se reformeze radical pentru a putea supravietui. Cele noi s-ar teme ca asa cum au aparut la guvernare s-ar putea sa si dispara daca prestatia lor ar lasa de dorit.
    Aceasta ar logica normala.
    Ce vedem in schimb? Extrem de multi nu stiu de existenta partidelor noi. Dezamagirea a jumatate din alegatori se transpune in fapte prin injurarea in barba a intregului parlament si a refuzului de a merge la vot.
    Explicatia ? Masinaria de propaganda nu exista ! Si fara asa ceva nu obtii rezultate! De aceea auditoriul Antena 3 se duce teleghidat la 7:00 la vot. Pentru ca exista niste profesionisti in comunicare si convingerea maselor. Si treaba asta o fac 4 ani incontinuu. Nu doar atunci cind problema se acutizeaza.
    Nu zic sa devina toti marionete media. Dar explicarea faptelor guvernantilor, explicarea simpla a fenomenelor economice, explicarea obiectivelor si implicarea oamenilor simpli in sustinerea acestor obiective s-ar putea face cu un succes urias in schimbarea optiunii de vot.
    Este necesar doar infiintarea unui nucleu de profesionisti in comunicare cu activitate permanenta. Daca media care urmareste o informare corecta ar actiona coordonat si constant in timp s-ar vedea rezultate in mai putin de 2 ani
    • Like 0
    • @ Ion Strejaru
      check icon
      regret ca nu intelegeti istoria. romania a fost 90% comunista si 10% capitalista 54 de ani, acum 50 de ani este 50% capitalista si 50% comunista, adica presedinte/guvern de dreapta - guvern/presedinte de stanga. aaaaaa .... si inca ceva, nici un securist, activist sau membru pcr nu va primii pensie de la capitalisti, in euro :) deci romania capitalista se va naste prin 2035. era atat de simplu sa va ganditi la chestia asta in 26 de ani ! vreti libertate, munca cinstita, respect, ingrijire medicala ? pai mergeti unde se gasesc acestea si nu mai asteptati pomana !
      votati si iar votati ... va faceti scuze din patriotism si nationalism, dar in final nu sunteti decat niste persoane care suferiti ... Insanity: doing the same thing over and over again and expecting different results. Albert Einstein
      • Like 0
  • check icon
    plictiseala mare monser ! in '89 de la 80% contra comunistilor a iesit presedinte un secretar pcr :) acum la 60% contra comunistilor la ce sa te astepti :) ...
    • Like 1
  • O ROMÂNIE FĂRĂ PSD! O ROMÂNIE FĂRĂ COMUNISTI!
    • Like 0
    • @ Laci Mate
      check icon
      dar cu 35 de secţii de votare deschise în Republica Moldova :)
      • Like 0
  • Ma uimeste faptul ca oamenilor (romanilor) le place actuala stare de lucruri.
    Zilele trecute am vazut o postare " moarte comunistilor"?! Din cate imi amintesc, in perioada socialist-comunista, Romania devenise o tara dezvoltata industrial asta insemnand ca avea si un invatamant performant de toate gradele. Platforma comunista era inteleasa sa functioneze pentru toata lumea si dreptul fiecarui om sa fie protejat prin lege si constitutia tarii; Presedintele Romaniei credea ca oamenii vor constientiza ca fericirea le este garantata : loc de munca , sanatate, invatamant, statiuni de odihna, locuinte gratuite, etc, etc,,, S-au construit blocuri cu efortul a 3 generatii care au lucrat 10-12 ore/zi cu salar minim/economie , s-au facut cai ferate, drumuri, poduri, fabrici, uzine, intreprinderi de toate felurile,..Pe masura ce cei din conducerea tarii erau ocupati cu dezvoltarea si lansarea in plan international a Romaniei, in plan intern oamenii au devenit nemultumiti, iar apogeul nemultumirii a atins data de 22 decembrie 1989. De ce moarte COMUNISMULUI ? Partidele democratice de dupa 1989 au fost gogoase servite fiecaruia la pachet,, Acum este mai bine ca tot cea fost s-a distrus , si se moare de foame, bancherii , justitia, executorii judecatoresti, societatile de recupetare creante nelegale actioneaza in voie ,... De ce "moarte COMUNISMULUI " Eu zic, MOARTE DEMOCRATIEI actuale , pentru ca, politicile de dupa 1989 a transfirmat Romania intr-o tara de zdrente, cu 1 triliard datorii catre straini, salarii, pensii ca nu-ti ajung decat la plata facturilor, impozite, taxe, etc, etc,.. Ce si cu cine sa votez ??? Ti se face parul maciuca . Urmatorii guvernanti o sa ne puna si taxa pe stalp si taxa pe aerul pe care il vom respira. Cam asa vad eu viitorul tarii. Sa aveti o zi buna, la o cafea buna.
    • Like 0
    • @ Mihai Doinita
      check icon
      draga doamna, astazi fata de vremurile in care romania era o tara multilateral dezvoltata, astazi, din pacate, puteti sa traversati granita cu buletinul. de ce nu nu va duceti sa desavarsiti idealurile comunismului in cuba sau corea de nord ?
      eu ma intreb de 10 ani incoace, de ce marele arhitect al comunismului, omul de o inaltatoare cultura si care nu a dorit sa intineze realizarile comunismului, ale marelui stejar din scornicesti, tovarasul de inalta valoare acacademica, minerul de frunte, ganditorul .... Tovarasul ion iliescu - bunicuta - a ales sa ramana in romania si sa fie martor, zi de zi, la distrugerea marilor realizari, si putem aminti aici experimentul pitesti, legislatia anti avort, canalul, gherla, etc. chiar nu-mi explic cum poate ion iliescu, si chiar dumneavostra, sa traiti stiind ca tot mitocanul are apa calda, caldura in calorifere, alimente in abundenta, sambata nelucratoare, atatea automobile, si totusi atata lume fara sarviciu, plimbarile in afara tarii, intrarea trupelor nato .... si cate si mai cate ... deci nu inteleg !
      • Like 1
    • @ Mihai Doinita
      Dupa felul cum ati expus lucrurile m-ati convins ca aveti cunostinte de economie echivalente unui copil de 10 ani. Asa ca va pun o intrebare mai simpla: Cati vest europeni incercau sa emigreze si cereau azil in Romania comunista si cati romani isi riscau viata incercand sa evadeze spre vest din tara prospera pe care ati descris-o mai sus? Asta e un barometru care nu da gres nici astazi si va fi intotdeauna foarte precis. N-am vazut nici un american pe saltea gonflabila incercand sa ajunga in Cuba, dar mii de cubanezi pe ruta inversa. Acelasi trend si pe ruta Coreea de Nord - Coreea de Sud/Japonia.
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult