Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Copii și părinți spun că au fost batjocoriți duminică la „cursa supraviețuirii” din Piața Constituției

maraton copii

Un copil suspect de fractură la picior, trimis de urgență cu ambulanța la Grigore Alexandrescu, zeci de copii pierduți, părinți disperați, luându-și odraslele peste gard, la sosirea din cursă, micuți alergând în timp ce pe a doua jumătate a bulevardului traficul auto nu era oprit, traseu de două ori mai mare la categoria de vârstă 8-9 ani, față de cel pentru 9-10 ani, anunțul anulării cursei la fete, în timp ce concurentele erau aliniate la start, voluntari purtând pe umeri copii sosiți după 700 de metri de alergare și care plângeau că nu își găsesc părinții. Așa a arătat, pe scurt, haosul de la cursa copiilor, din cadrul Bucharest 10K&Family Run, de duminică, din zona Parcului Izvor, organizat de Bucharest Running Club

Nimic nu prevestea duminică dimineața batjocura la care aveau să fie supuși sutele de copii entuziaști, veniți cu părinții la „maraton”. Mare parte din ei mai participaseră și la ediția de anul trecut.

În parcul plin de corturi albe ale expozanților domnea o atmosferă de bâlci ieftin cu muzica dată tare în difuzoare. De pe un fel de dubă mare roșie erau aruncate mingi yoyo, iar câțiva copii se înghesuiau să le prindă. Deși cursele pentru categoria 8-9 ani, de exemplu, erau programate la 12:50, copiii au fost chemați de la ora 10, în condițiile în care mulți din ei aveau kiturile de participare, luate dimineața devreme de profesorii de sport care i-au convocat.

În prealabil toți părinții au completat o declarație pe proprie răspundere prin care își asumau „toate riscurile” participării minorului la cursă.

„Declar că îmi dau seama că pe parcursul desfăşurării evenimentului ar putea apărea diferite incidente din cauza neglijenţei persoanelor sau entităților organizatoare ale acestui eveniment, în legătură cu utilizarea necorespunzătoare a echipamentelor sau bunurilor deținute, păstrate sau controlate de aceştia, incidente care s-ar dovedi periculoase minorului / minorei şi care i-ar putea dăuna fizic şi/sau patrimonial, şi declar că exonerez organizatorii, precum și oricine are legătură cu aceștia (sponsori, parteneri, angajați, autorități, oficiali, voluntari, etc.) de orice răspundere în legătură cu orice pretenții aș putea avea, de orice natură, eu sau succesorii mei”, se arată la punctul 8 al declarației completată de părinți, fără de care copiii nu puteau fi înscriși în competiție.

* După ore petrecute în soare, vine și momentul mult așteptat al cursei. Sute de copii înghesuiți în țarcuri dau semne că sunt la capătul răbdării. „În-ce-pem! În-ce-pem! În-ce-pem!”, se aude din tot mai multe piepturi de băieți de 8-9 ani, în timp ce organizatorii încercau să îi mai disperseze, înainte de start, în spațiul foarte strâmt, delimitat pe jumătate din bulevard, în apropiere de intrarea din zona Izvor a Casei Poporului.

* Cursa băieților de categoria 8-9 ani, anunțată pentru ora 12:50 a început după ora 13:15. Copiii au avut de parcurs un traseu de 700 de metri, bună parte din el pe lângă mașini circulând cu viteză, pe a doua jumătate a drumului. Îi despărțea doar de un gard improvizat.

* În timp ce fetele de la categoria de vârstă 10-11 ani erau aliniate la start, cineva a anunțat la microfon că a fost luată decizia anulării cursei. La câteva minute, se revine asupra deciziei și se decide împărțirea participantelor în trei grupe, pentru „siguranța participantelor”. Apar alte probleme: cum sunt stabiliți câștigătoarele? La finalul fiecărei curse primii trei sosiți primeau un bilețel cu locul ocupat. Cum au fost desemnate câștigătoarele la fete la categoria 10-11 ani? Dialogul unui tată cu unul dintre voluntari: „Fetița mea, uitați-o aici, a sosit prima, dar nu a primit nici un bilețel”. „A primit bilețel cu locul 1,2 sau 3?”, „Nu, asta vă spun”, „Păi atunci cum dovediți că a câștigat? Dacă nu a primit bilețel, nu a câștigat”. 

* Un părinte povestește pe contul de Facebook al organizatorilor cum băiatul său, înscris la categoria de 10-11 ani, unde trebuia să alerge 1,3 kilometri, „din cauza proastei organizări” a alergat maximum 300 metri. „După 150 de metri au fost brusc obligați să se întoarcă de unde au plecat, la această întoarcere bruscă copiii au căzut unii peste alții și doar o minune a făcut să nu se întample ceva foarte grav, noi am fost trimiși cu ambulanța Scorsese la Grigore Alexandrescu suspect de fractură, după ce s-a oprit să ajute un copil căzut și alții din spate l-au călcat de câteva ori pe același picior. Rușine, mare rușine”, povestește un părinte, care postează pe pagina organizatorilor o imagine blurată cu băiatul său în ambulanță.

* La sosirea din cursă copiii ajungeau în același țarc de la început. Unii dintre ei au început să plângă pentru că în îmbulzeala de pe margine nu își mai vedeau părinții. Situația a fost descrisă și de un părinte, pe pagina de Facebook a competiției: „La cursa copiilor accesul a fost total improriu, planurile de sosire a concurenților respectiv de plecare au lipsit complet. Am ajuns să ne uităm cum copiii ne erau aruncați peste gard și încercam să îi recuperăm disperați. Al doilea aspect dezastruos ține de organizarea competiției la doar un gard amărât distanță de traficul dement din București. Sunt convins că și părinții în prima situație și primăria în a doua au jucat un rol, însă poate uneori e bine ca cei responsabili să ia decizii responsabile fie ele și drastice ( a nu se organiza sau a se întrerupe un eveniment) atunci când riscurile pentru participanți sunt prea mari”.

De altfel, pagina de Facebook a organizatorilor competiției abundă în nemulțumirile părinților: 

„Family Run 2017. Varză. La un asemenea eveniment să ai o organizare atât de proastă..”, comentează cineva.

* „Copii speriați că nu-și văd / găsesc părinții, parinți disperati că și-ar putea pierde copiii, aceasta a fost atmosfera la Kids Run. Cea mai slabă organizare și lipsă de responsabilitate care am văzut la un eveniment de o asemenea anvergură, și am văzut multe”, scrie altcineva.

Cineva le cere organizatorilor să își prezinte scuze public. 

 * „Bătaie de joc!!!!!!!!!!! Ar trebui să vă cereți scuze public. Unde erați când copiii plângeau călcându-se în picioare??? Când părinții disperați încercau să își scoată copiii din îmbulzeala creată? Când profesorii își căutau îngrijorați elevii pe care îi aveau în grijă??? Asta de ce nu arătați??? De ce ați adus jandarmii și oamenii de pază? Ca să aibă în grijă copiii rătăciți de părinții lor? Managerul de eveniment ar trebui să iasă public și să își ceară scuze. Când ne vom învața noi, românii, că trebuie să ne asumăm și eșecurile nu numai laudele și laurii??? Să vă fie rușine pentru că v-ați bătut joc de mii de copii, părinți și cadre didactice!!!”

* „La cursa copiilor ați dat-o rău în bară!!!

Ce buluc și haos la zona de start-finish, copii plângând, părinți care căutau copii, copii pierduți. Care a fost cap-sec care s-a gândit să facă și start și finish în același loc. Toate boxele bubuiau de muzică și alte prostii în loc să anunțe ce categorie să vină la start, ce categorie sosește la finiș.

Singurul motiv pentru care am plătit 100 de lei pentru cursă a fost faptul că a participat și copilul; dar la bătaie de joc a fost la cursa copiilor, nu ne mai prindeți altă dată.

Rușine mare!!!! ”, comentează altă persoană.

* „Cu siguranță managerul de eveniment nu are copii, nu știe la ce pericole au fost expuși copiii și oricum nu îi pasă pentru că nu a venit cu o declarație oficială publică după toate cele întâmplate. Rușineeee”, scrie alt părinte indignat.

Nemulțumiți au existat și printre participanții la maratonul de 10 kilometri, la adulți. Cineva relatează cum, „după nicio o oră de la startul competiției principale”, s-a decis deschiderea traficului. „Fără exagerare, nasul îmi era la 5-7 m de tobele de eșapament ale mașinilor ce veneau din sens opus. Propun ca pe viitor să alergăm direct printre mașini”, a scris cu ironie acesta. El a povestit că evenimentul a avut și un moment amuzant. 

„Pe margine, cerșetorii ne cereau bani. Vorba cuiva cu o replică smart - «ce își imaginau, că alergați cu bani la voi?»”. 

Organizatorii: „Ne asumăm greșelile, învățăm din ele și încercăm să le corectam și să nu le mai repetăm”

Republica.ro a solicitat organizatorilor un punct de vedere privind organizarea cursei copiilor. Îl vom publica atunci când îl vom avea.

Organizatorii spun într-un mesaj postat pe Facebook că „își asumă greșelile” și atrag atenția pentru păstrarea „limitei decenței” în comentariile de pe rețeaua de socializare.

„Vă rugăm ca, indiferent de comentariu sau opinie, să păstrați o limită a decenței, în primul rând din respect pentru ceilalți cititori. Ne păstrăm în continuare transparența iar toate mesajele vor rămâne publicate pe această pagină, cu excepția celor despre care am amintit. Ne asumăm greșelile, învățăm din ele și încercăm să le corectăm și să nu le mai repetăm. Vă mulțumim”, au scris organizatorii pe pagina de Facebook a evenimentului.

Peste 6.000 de concurenţi s-au înscris la cea de-a doua ediție Bucharest 10K & Family Run, potrivit unui anunț făcut sâmbătă de organizatori. Estimările lor erau că la cursele pentru copii se vor înscrie 2.400 de copii. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Poate dacă se vorbea românește înțelegeau și concurenții și părinții și organizatorii ce trebuia!
    Așa, cu romgleza asta de doi bani, nici nu-i de mirare că nu ne mai înțelegem om cu persoană!
    Data viitoare, când vă veți mai îmbulzi la asemenea „organizări”, gândiți-vă ce este în spatele lor și câți bani se câștigă din faptul că sunteți de acord să riscați acolo sănătatea copiilor: doar gândiți-vă ... N-ar fi rău!
    • Like 0
  • check icon
    Bine că balenele albastre (pardon, roșii) Gabriela Vrânceanu Firea și Carmen Dan bântuie școlile din București, cică să le spună copiilor să aibă grijă cu internetul...
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult