Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Cum îmi gestionez banii în această perioadă

barbat la ATM in Rusia

 Foto: Getty Images

Mulți oameni mă intreabă cum să-și gestioneze banii în această perioadă grea. În ce monedă să-și țină economiile? Să scoată banii de la bancă? Cum să se protejeze de inflație? Să cumpere sau să vândă bunuri / active?

Voi răspunde mai jos.

Trăim o perioadă foarte grea. Eu nu am mai trăit așa ceva. Parcă s-a deschis cutia Pandorei. Război, pandemie, cresc prețurile la toate bunurile, bursele se prăbușesc, dobânzile la credite cresc accelerat.

Voi scrie mai jos ce fac eu:

1. Cash

Toți banii mei îi am în euro. Euro are o protecție mai mare decât leul. În plus, prețurile la bunurile/ serviciile din România sunt legate la euro. 

În termeni economici, acest lucru se numește hedging (modul în care te protejezi de fluctuații mari economice).

2. Job

Este riscant să-ți schimbi jobul acum. Dacă se vor face disponibilizări, primii plecați vor fi ultimii veniți.

3. Rambursări de credite

Nu este momentul să rambursezi din credite, chiar dacă dobânzile vor crește. Este mult mai important să ai rezerve de cash, pentru a te proteja de turbulențe.

4. Activități economice afectate

În perioada următoare vor fi afectate negativ afacerile „nice to have”. Și vor crește cele care vor livra bunuri/ servicii de bază.

5. În ce să investești

În perioada următoare ( 1-5 ani) toate activele se vor devaloriza. Cel mai bine este să investești în tine. Să citești și să înveți lucruri noi.

Nu știu câte rele mai sunt în cutia Pandorei, dar sunt sigur că la un moment dat vă răsări iar soarele

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult
Text: Radu Georgescu/ Voce: Alex Livadaru
sound-bars icon