Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Cum îmi gestionez banii în această perioadă

barbat la ATM in Rusia

 Foto: Getty Images

Mulți oameni mă intreabă cum să-și gestioneze banii în această perioadă grea. În ce monedă să-și țină economiile? Să scoată banii de la bancă? Cum să se protejeze de inflație? Să cumpere sau să vândă bunuri / active?

Voi răspunde mai jos.

Trăim o perioadă foarte grea. Eu nu am mai trăit așa ceva. Parcă s-a deschis cutia Pandorei. Război, pandemie, cresc prețurile la toate bunurile, bursele se prăbușesc, dobânzile la credite cresc accelerat.

Voi scrie mai jos ce fac eu:

1. Cash

Toți banii mei îi am în euro. Euro are o protecție mai mare decât leul. În plus, prețurile la bunurile/ serviciile din România sunt legate la euro. 

În termeni economici, acest lucru se numește hedging (modul în care te protejezi de fluctuații mari economice).

2. Job

Este riscant să-ți schimbi jobul acum. Dacă se vor face disponibilizări, primii plecați vor fi ultimii veniți.

3. Rambursări de credite

Nu este momentul să rambursezi din credite, chiar dacă dobânzile vor crește. Este mult mai important să ai rezerve de cash, pentru a te proteja de turbulențe.

4. Activități economice afectate

În perioada următoare vor fi afectate negativ afacerile „nice to have”. Și vor crește cele care vor livra bunuri/ servicii de bază.

5. În ce să investești

În perioada următoare ( 1-5 ani) toate activele se vor devaloriza. Cel mai bine este să investești în tine. Să citești și să înveți lucruri noi.

Nu știu câte rele mai sunt în cutia Pandorei, dar sunt sigur că la un moment dat vă răsări iar soarele

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult
Text: Radu Georgescu/ Voce: Alex Livadaru
sound-bars icon