Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șase ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Cum îmi gestionez banii în această perioadă

barbat la ATM in Rusia

 Foto: Getty Images

Mulți oameni mă intreabă cum să-și gestioneze banii în această perioadă grea. În ce monedă să-și țină economiile? Să scoată banii de la bancă? Cum să se protejeze de inflație? Să cumpere sau să vândă bunuri / active?

Voi răspunde mai jos.

Trăim o perioadă foarte grea. Eu nu am mai trăit așa ceva. Parcă s-a deschis cutia Pandorei. Război, pandemie, cresc prețurile la toate bunurile, bursele se prăbușesc, dobânzile la credite cresc accelerat.

Voi scrie mai jos ce fac eu:

1. Cash

Toți banii mei îi am în euro. Euro are o protecție mai mare decât leul. În plus, prețurile la bunurile/ serviciile din România sunt legate la euro. 

În termeni economici, acest lucru se numește hedging (modul în care te protejezi de fluctuații mari economice).

2. Job

Este riscant să-ți schimbi jobul acum. Dacă se vor face disponibilizări, primii plecați vor fi ultimii veniți.

3. Rambursări de credite

Nu este momentul să rambursezi din credite, chiar dacă dobânzile vor crește. Este mult mai important să ai rezerve de cash, pentru a te proteja de turbulențe.

4. Activități economice afectate

În perioada următoare vor fi afectate negativ afacerile „nice to have”. Și vor crește cele care vor livra bunuri/ servicii de bază.

5. În ce să investești

În perioada următoare ( 1-5 ani) toate activele se vor devaloriza. Cel mai bine este să investești în tine. Să citești și să înveți lucruri noi.

Nu știu câte rele mai sunt în cutia Pandorei, dar sunt sigur că la un moment dat vă răsări iar soarele

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult
Text: Radu Georgescu/ Voce: Alex Livadaru
sound-bars icon