Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Cum îmi gestionez banii în această perioadă

barbat la ATM in Rusia

 Foto: Getty Images

Mulți oameni mă intreabă cum să-și gestioneze banii în această perioadă grea. În ce monedă să-și țină economiile? Să scoată banii de la bancă? Cum să se protejeze de inflație? Să cumpere sau să vândă bunuri / active?

Voi răspunde mai jos.

Trăim o perioadă foarte grea. Eu nu am mai trăit așa ceva. Parcă s-a deschis cutia Pandorei. Război, pandemie, cresc prețurile la toate bunurile, bursele se prăbușesc, dobânzile la credite cresc accelerat.

Voi scrie mai jos ce fac eu:

1. Cash

Toți banii mei îi am în euro. Euro are o protecție mai mare decât leul. În plus, prețurile la bunurile/ serviciile din România sunt legate la euro. 

În termeni economici, acest lucru se numește hedging (modul în care te protejezi de fluctuații mari economice).

2. Job

Este riscant să-ți schimbi jobul acum. Dacă se vor face disponibilizări, primii plecați vor fi ultimii veniți.

3. Rambursări de credite

Nu este momentul să rambursezi din credite, chiar dacă dobânzile vor crește. Este mult mai important să ai rezerve de cash, pentru a te proteja de turbulențe.

4. Activități economice afectate

În perioada următoare vor fi afectate negativ afacerile „nice to have”. Și vor crește cele care vor livra bunuri/ servicii de bază.

5. În ce să investești

În perioada următoare ( 1-5 ani) toate activele se vor devaloriza. Cel mai bine este să investești în tine. Să citești și să înveți lucruri noi.

Nu știu câte rele mai sunt în cutia Pandorei, dar sunt sigur că la un moment dat vă răsări iar soarele

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult
Text: Radu Georgescu/ Voce: Alex Livadaru
sound-bars icon