Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Cum pot fi angajate persoanele cu cetățenie ucraineană aflate pe teritoriul României

refugiati ucraineni

Refugiați ucraineni, în zona vămii Siret/Foto: IPA PRESS / Sipa Press / Profimedia

 În situația în care angajatori din România doresc să încadreze în muncă persoane cu cetățenia din Ucraina, au această posibilitate urmând o procedură simplificată, ce presupune doar obținerea NIF-ului (Numărului de Identificare Fiscală) fără să fie necesară obținerea unui aviz de muncă. Această situație este reglementată de prevederile de la art. 3 alin. (2) lit. k) și o) din OG nr. 25/2014, astfel:

(2) Prin excepţie de la alin. (1), nu este necesară obţinerea avizului de angajare pentru încadrarea în muncă pe teritoriul României a străinilor din următoarele categorii:

k) solicitanţii de azil de la data la care au dreptul de a primi acces la piaţa forţei de muncă potrivit Legii nr. 122/2006 privind azilul în România, cu modificările şi completările ulterioare, dacă se mai află în procedura de determinare a unei forme de protecţie;

o) cetăţenilor din Republica Moldova, Ucraina şi Republica Serbia încadraţi în muncă pe teritoriul României cu contract individual de muncă cu normă întreagă, pe o perioadă de maximum 9 luni într-un an calendaristic”

Din analiza textului normativ observăm că pentru o perioadă de 9 luni persoane fizice provenind din Ucraina, Republica Moldova sau Serbia pot fi încadrate în muncă în baza unui contract de muncă întocmit conform Codului Muncii. Acest lucru presupune ca valoarea salariului să fie cel puțin egală cu salariul minim brut garantat în plată, iar contractul va fi înregistrat în Revisal. Este necesar Numărul de Identificare Fiscală pentru depunerea declarației privind venitul, impozitul pe venitul din salarii și contribuțiile sociale obligatorii – Formular 112.

Și ulterior perioadei de 9 luni se poate prelungi dreptul de muncă obținând avizul de muncă, iar elementul principal este chiar deținerea contractului individual de muncă semnat în perioada anterioară existent la momentul solicitării avizului de muncă.

Amintim faptul că și domnul ministru al Muncii a făcut public un astfel de punct de vedere, preluat de presă, un extras din acest punct de vedere putând fi găsit aici.

Citiți și:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult
sound-bars icon