Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șase ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Cum pot fi angajate persoanele cu cetățenie ucraineană aflate pe teritoriul României

refugiati ucraineni

Refugiați ucraineni, în zona vămii Siret/Foto: IPA PRESS / Sipa Press / Profimedia

 În situația în care angajatori din România doresc să încadreze în muncă persoane cu cetățenia din Ucraina, au această posibilitate urmând o procedură simplificată, ce presupune doar obținerea NIF-ului (Numărului de Identificare Fiscală) fără să fie necesară obținerea unui aviz de muncă. Această situație este reglementată de prevederile de la art. 3 alin. (2) lit. k) și o) din OG nr. 25/2014, astfel:

(2) Prin excepţie de la alin. (1), nu este necesară obţinerea avizului de angajare pentru încadrarea în muncă pe teritoriul României a străinilor din următoarele categorii:

k) solicitanţii de azil de la data la care au dreptul de a primi acces la piaţa forţei de muncă potrivit Legii nr. 122/2006 privind azilul în România, cu modificările şi completările ulterioare, dacă se mai află în procedura de determinare a unei forme de protecţie;

o) cetăţenilor din Republica Moldova, Ucraina şi Republica Serbia încadraţi în muncă pe teritoriul României cu contract individual de muncă cu normă întreagă, pe o perioadă de maximum 9 luni într-un an calendaristic”

Din analiza textului normativ observăm că pentru o perioadă de 9 luni persoane fizice provenind din Ucraina, Republica Moldova sau Serbia pot fi încadrate în muncă în baza unui contract de muncă întocmit conform Codului Muncii. Acest lucru presupune ca valoarea salariului să fie cel puțin egală cu salariul minim brut garantat în plată, iar contractul va fi înregistrat în Revisal. Este necesar Numărul de Identificare Fiscală pentru depunerea declarației privind venitul, impozitul pe venitul din salarii și contribuțiile sociale obligatorii – Formular 112.

Și ulterior perioadei de 9 luni se poate prelungi dreptul de muncă obținând avizul de muncă, iar elementul principal este chiar deținerea contractului individual de muncă semnat în perioada anterioară existent la momentul solicitării avizului de muncă.

Amintim faptul că și domnul ministru al Muncii a făcut public un astfel de punct de vedere, preluat de presă, un extras din acest punct de vedere putând fi găsit aici.

Citiți și:

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult
sound-bars icon