Foto: Getty Images
Am intrat în cea de-a șasea zi de război în Ucraina. Deși cele mai multe și mai importante orașe sunt atacate masiv de forțele ruse, ele rezistă în continuare. Războiul urban purtat de ruși este dificil tocmai datorită civililor ucraineni, care își ajută armata. Mai jos am scos în evidență câteva dintre cele mai importante informații de peste noapte:
- Atacurile armatei ruse asupra capitalei Kiev şi a oraşului Harkov au continuat peste noapte. La Harkov, forţele ruseşti au aruncat în aer substaţii, a declarat primarul oraşului Ihor Terekhov, citat de agenţia de presă Ukrinform. Se pare că aceste atacuri au cauzat probleme în alimentarea cu energie electrică şi apă. Agenţia de ştiri UNIAN a raportat distrugerea etajelor superioare a două clădiri înalte. De precizat că aceste informaţii nu au putut fi verificate în mod independent. În acelaşi timp, trupele ruse au înaintat spre capitală. Situaţia rămâne tensionată, a scris pe Facebook statul major al armatei ucrainene. Serviciul de informaţii ucrainean a anunţat începerea unui atac asupra oraşului Herson din sudul Ucrainei. În plus, Serviciul de Stat pentru Comunicații Speciale din Ucraina susține că armata rusă a stabilit o serie de puncte de control la periferia orașului, în timp ce presa ucraineană informează că soldații ruși au intrat deja în orașul aflat la nord-vest de peninsula Crimeea
Publicația ucraineană Kyiv Independent informează că sirene antiaeriene răsună, marţi dimineaţă, în mai multe oraşe din Ucraina. Acestea se aud la Rivne, Ternopîl, Vinniţia şi Volin. Locuitorii sunt sfătuiţi să meargă la cel mai apropiat adăpost.
- De asemenea, o coloană de tancuri ruseşti a fost depistată în noaptea de luni spre marți în afara Kievului. Convoiul se întinde pe o lungime de 64 de km. Imaginile din satelit au fost transmise de compania de supraveghere Maxar. Convoiul este substanţial mai mare faţă de raportările iniţiale făcute în cursul zilei de luni. Totodată, Maxar a declarat că în sudul Belarusului, la mai puţin de 32 km nord de graniţa cu Ucraina, au fost observate alte forţe terestre şi unităţi de elicoptere sol-aer. Coloana conţine sute de vehicule blindate, tancuri, artilerie şi vehicule de sprijin logistic, relatează Reuters.
„Lupta pentru Kiev va fi lungă și sângeroasă, iar ucrainenii se pregătesc pentru lupte de stradă”
- Invazia Ucrainei de către Rusia este în întârziere datorită rezistenței locale acerbe și a multiplelor defecțiuni ale echipamentelor și logisticii rusești, potrivit unui briefing restrâns al guvernului american la care au participat mai mulți senatori americani, printre care și Chris Murphy. „Capacitatea de a menține liniile de aprovizionare către Ucraina rămâne în picioare. Rusia va încerca să încercuiască și să cucerească Kievul în următoarele săptămâni. Lupta pentru Kiev va fi lungă și sângeroasă, iar ucrainenii se pregătesc pentru lupte de stradă”, a scris senatorul american pe twitter.
Kiev / Foto Getty Images
- El a mai spus că naţiunile occidentale nu numai că vor îngheţa, ci şi vor confisca bunurile preşedintelui rus şi ale oligarhilor de top, apreciind că acesta ar reprezenta „probabil un pas mai înaintat decât a anticipat cercul apropiat al lui Putin”.
- La rândul său, senatorul republican Lindsey Graham a transmis că „ce e mai rău abia urmează să vină din punct de vedere militar”, precizând că se teme că trupele ruse se angajează într-o „politică a pământului ars”.
Departamentul de Apărare al SUA afirmă, luni, că aproape 75% din forţele ruseşti dislocate la graniţele Ucrainei se află acum în interiorul ţării, transmite BBC News. Cea mai mare parte a trupelor se află în prezent la aproximativ 25 km de capitala Kiev, un avans de aproximativ 5 km faţă de duminică. În ciuda luptelor acerbe care s-au dus în ultimele zile, soldaţii nu au capturat încă două oraşe cheie - Harkov şi Mariupol.
Zelenski: „Sincronizarea bombardamentelor cu discuțiile era evidentă”,
- Aseară, într-un nou discurs, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut scoaterea Rusiei din Consiliul de Securitate ONU. „Răul, înarmat cu rachete, bombe și artilerie, trebuie oprit imediat. Distrus din punct de vedere economic. Pentru a arăta că omenirea este capabilă să se apere. Ucid oameni în Cernihiv, Mariupol, Donețk”, a declarat șeful statului ucrainean. „Un stat care comite crime împotriva civililor nu poate fi un membru al Consiliului de Securitate ONU. Pentru un astfel de stat, intrarea în toate porturile, canalele și aeroporturile din lume trebuie oprită”, a mai declarat președintele ucrainean. Zelenski a spus că, în ultimele cinci zile, 113 rachete de croazieră au fost lansate asupra Ucrainei din Rusia. În plus, președintele susține că Putin a intensificat bombardamentele în ziua negocierilor ca să pună presiune pe Guvernul ucrainean să cedeze. „Sincronizarea bombardamentelor cu discuțiile era evidentă”, a spus Volodimir Zelenski.
Volodimir Zelenski / Foto: Getty Images
- La rândul său, președintele SUA, Joe Biden, a avut luni o teleconferință „securizată” cu liderii occidentali despre războiul din Ucraina și despre menținerea stabilității economice globale. Potrivit unui comunicat de presă de la Casa Albă, aliații au stabilit să asigure asistență pentru Ucraina și să impună „costuri severe” Rusiei. Aliații au convenit să facă toate eforturile pentru menținerea stabilității economice globale, inclusiv în ceea ce privește prețul energiei. După convorbire, Biden a scris pe Twitter: „Am vorbit astăzi cu Aliații și partenerii noștri despre războiul neprovocat pe care Rusia îl poartă împotriva Ucrainei. Continuăm să oferim sprijin poporului ucrainean care își apără țara. Suntem pregătiți să continuăm să impunem Rusiei costuri foarte mari, în situația în care nu detensionează situația”.
- Forțele Aeriene din Ucraina au anunțat că peste 70 de avioane de luptă vor fi trimise ca ajutor din statele NATO către Ucraina. Polonia, Bulgaria și Slovacia vor trimite avioane de sorginte soviectic pe care militarii ucraineni aflați în conflict cu Rusia știu să le opereze și au lanț logistic pentru ele.
Parlamentul Ucrainean: UE trimite 70 de avioane de luptă în Ucraina
- Informația a fost transmisă încă de ieri de Parlamentul Ucrainean, care a scris pe Twitter că UE trimite 70 de avioane de luptă în Ucraina, inclusiv 28 de avioane Mig-29 din Polonia, 12 din Slovacia și 16 din Bulgaria, împreună cu 14 Su- 25 (de atac la sol) din Bulgaria. Deși inițial comisarul european pentru politică externă a declarat că achiziția va fi finanțată de Comisia Europeană cu 500 de milioane de euro, el a revenit ulterior asupra declarației, spunând că avioanele sunt donate de țările membre, prin acorduri bilaterale cu Ucraina.
- Atenție, deocamdată informația vine doar din partea ucrainenilor, fără a exista o confirmare fermă din partea statelor menționate sau din partea NATO. În plus, premierul Bulgariei Kiril Petkov a respins categoric informația că ar urma să ofere avioane de luptă Ucrainei, spunând că Bulgaria va participa doar la un „ajutor comun” coordonat cu Uniunea Europeană și NATO. „În general ne lipsesc și nouă avioanele, nu putem da nimănui singurele avioane pe care le avem. Avem un număr mic de avioane în condiții de zbor, avem o problemă cu aprovizionarea cu piese. Este complet absurd să le dai”, a spus premierul Kiril Petkov, citat de Novinite.
România nu este printre țările donatoare de avioane de producție sovietică, pentru că singurele avioane militare operaționale pe care le mai are în acest moment sunt Migurile 21, pe care piloții ucraineni nu sunt antrenați să le manevreze.
- Guvernul de la Taipei a anunţat că Taiwanul se va alătura deciziei mai multor ţări occidentale de blocare a băncilor ruseşti din sistemul internaţional de plăţi SWIFT şi că a trimis ajutor umanitar Ucrainei în semn de sprijin pentru „tabăra democratică” a comunităţii internaţionale.
- Oficiali ai Ambasadei Chinei din Ucraina, citați de The Guardian, spun că primul grup organizat a plecat aseară, fiind vorba de studenți chinezi de la Kiev, care urmau să ajungă în Republica Moldova. Faptul că China își evacuează abia acum cetățenii ar putea însemna mai multe lucruri, scrie The Guardian. Una dintre posibilele explicații ar putea fi aceea că Beijingul a considerat că este important să nu supere prematur Rusia. O altă explicație ar fi că Republica Populară Chineză credea că Rusia va cuceri Ucraina atât de repede încât nu ar fi fost nevoie să-și evacueze oamenii. Cea mai pesimistă ipoteză ar fi ca, în opinia Chinei, lucrurile să ia o turnură mult mai agresivă din partea Rusiei.
413 persoane arestate în Rusia în timpul protestelor de luni împotriva războiului
- Nu toată Rusia înseamnă Putin. Cel puţin 413 persoane au fost arestate în Rusia în timpul protestelor de luni împotriva războiului din Ucraina, a raportat portalul pentru drepturi civile OVD-Info, ceea ce face ca bilanţul persoanelor arestate de la începutul demonstraţiilor, joia trecută, să ajungă la 6.440, transmite marţi agenția de presă DPA. Aproximativ jumătate dintre arestări, 3.126, au fost realizate în timpul protestelor organizate la Moscova, în timp ce 2.084 de arestări s-au produs la Sankt Petersburg.
Manifestant reținut la protestul anti-război din Moscova, 28 februarie / Foto: Getty Images
- Gigantul american de divertisment Disney a anunțat luni că suspendă lansarea filmelor sale în cinematografele din Rusia în urma atacului asupra Ucrainei, urmând exemplul mai multor companii care au ales să renunțe, temporar sau nu, la a fi prezente în această țară, potrivit AFP.
- Australia va contribui cu 50 de milioane de dolari pentru sprijin militar acordat Ucrainei. Prim-ministrul Scott Morrison a declarat marţi că banii vor fi direcţionaţi atât pentru arme letale, cât şi neletale. „Vorbim de rachete, de muniţie, vorbim de sprijinirea lor în apărarea propriei patrii Ucraina”, a spus el.
- Primarul orașului Harkov, Igor Terekhov, a spus că cel puțin nouă persoane au fost ucise și 37 au fost rănite într-o singură zi, luni, după bombardamentele din oraș, potrivit The Guardian.
- Mastercard a blocat mai multe instituții financiare din rețeaua sa de plăți ca urmare a ordinelor de sancționare împotriva Rusiei, a transmis compania într-un comunicat citat de Reuters. De asemenea, VISA a transmis că respectă sancțiunile impuse Rusiei și că se va conforma și sancțiunilor suplimentare care ar putea fi aplicate.
- O maternitate din apropiere de capitala Kiev a fost lovită de bombardamentele lansate de ruși, a anunțat directorul spitalului Vitaliy Girin citat de Kyiv Independent. Spitalul privat este situat în satul Buzova din apropiere de Kiev unde se duc lupte intense. Potrivit sursei citate, toată lumea a fost evacuată din clădirea avariată.
70 de soldați ucraineni au murit marți dimineață după atacul asupra unei baze militare
- BBC News scrie în această dimineață că peste 70 de soldați ucraineni au murit după atacul asupra unei baze militare în Okhtyrka, un oraș situat între Harkov și Kiev, potrivit unui anunț pe Telegram al guvernatorului regiunii.
- Premierul britanic Boris Johnson urmează să zboare marți pentru a vizita țările de la granița NATO cu Rusia, promițând că Vladimir Putin va „simți consecințele” invadării Ucrainei, transmite The Guardian. Boris Johnson va călători în această dimineață pentru a se întâlni cu omologii din Polonia și Estonia și pentru a vizita trupele britanice.
Imaginea dimineții a fost făcută aseară la gara centrală din Kiev de Dimitar DILKOFF de la AFP. Un tată rămas să lupte împotriva forțelor ruse își îmbrățișează fiica după ce a condus-o la trenul de evacuare a civililor din capitala ucraineană.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
1. Celelate țări, în afara Ukrainei, asistă de pe marginea ringului cum sub ochii lor se decimează o țară, în marginea Europei, e drept? Ok, se trimit ajutoare, e ca și pansarea boxerului și retrimiterea lui în ring, împotriva a doi luptători de la o categorie superioară.
2. Lumea se oripilează și decide să se implice, cu tot ceea ce decurge de aici. Putin poate îndrăzni să se lupte cu UE, NATO?
China n-aș crede că ar ridica vocea dacă Rusia își capătă ce a căutat, oricum ne vom polariza - Estul și Vestul, cu linie de demarcație mai încolo sau mai încoace de o linie ce va trece tot pe lângă Rusia.
Eu cred că Asia, Orientul, Africa și America de Sud, așteaptă să vadă pe cine să aclame, ei sigur văd că în Europa nu au ce interveni, trebuie să și le rezolve europenii.
Chiar așa, din Johannesburg, Rio de Janeiro, Dubai, Singapore sau Beijing nu se vede cu ochiul liber că războiul e în Europa?
Numai de aici pare în afara Europei?