Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

De ce să (nu) dea Occidentul avioane de luptă Ucrainei

V. Zelenski.

Foto Profimedia Images

Câteva idei despre livrarea de avioane de luptă Ucrainei: 

- Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi că țara sa are nevoie de tancuri moderne, rachete cu rază lungă de acțiune și avioane de luptă moderne pentru a-și proteja suveranitatea, adăugând în același timp că securitatea Ucrainei este și securitatea Europei.

-„Avem nevoie de tunuri de artilerie, muniții, tancuri moderne, rachete cu rază lungă de acțiune și avioane de luptă moderne”, a spus Zelenski în timpul unui discurs la Consiliul European. „Trebuie să sporim dinamica cooperării noastre” și să acționăm „mai rapid decât agresorul”, a adăugat acesta.

- Zelenski a spus și că Europa a luat decizii puternice în ultimul an „oribil”, în ciuda îndoielilor și discuțiilor. „Această cooperare în materie de securitate a creat un exemplu istoric pentru orice agresor”, a mai precizat Zelenski. „Soldații noștri curajoși luptă împotriva terorii Rusiei cu sprijinul vostru”, a ținut să mai indice liderul de la Kiev.

 După participarea sa ca invitat la summitul Consiliului European, Zelenski a mărturisit că mai mulţi lideri au declarat în timpul reuniunii că ţările lor sunt pregătite să-i furnizeze Ucrainei avioane militare pentru a se putea apăra de forţele invadatoare ruse.

- „Europa va fi cu noi până la victoria noastră. Am auzit asta de la un număr de lideri europeni... despre disponibilitatea de a ne da armele şi avioane”, a spus președintele Ucrainei într-o conferinţă de presă de după summit. „Am prevăzute acum o serie de întrevederi bilaterale, vom ridica problema avioanelor de vânătoare”, a continuat Zelenski, fără a specifica care ţări din UE sunt pregătite să trimită avioane militare Ucrainei.

Premierul polonez: Orice decizie de livrare de avioane de luptă Ucrainei trebuie luată de NATO în ansamblul său

- Joi dimineață, premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat că orice decizie de livrare de avioane de luptă Ucrainei trebuie luată de NATO în ansamblul său. „Poziţia noastră este clară, putem acţiona numai în interiorul întregii formaţiuni a NATO”, le-a spus Morawiecki reporterilor. „Nu vom fi primii care să ofere avioane de vânătoare, dar vom răspunde pozitiv, în cazul în care aceia care au cele mai multe astfel de avioane vor fi capabili să le dea Ucrainei”, a adăugat el. Șeful guvernului de la Varșovia a mai spus că Polonia nu dispune de suficiente avioane de luptă pentru a fi prima care le oferă Ucrainei, iar ţara sa nu poate lua decizii care i-ar slăbi propria securitate.

- Separat, Simon Jenkins scrie un editorial în The Guardian, în care spune că Occidentul ar trebui să se gândească foarte atent înainte de a-i da lui Zelenski avioane de luptă. Retorica eroică își are momentul său în fiecare conflict. „Avem libertate, dați-ne aripi pentru a o proteja”, a spus președintele Ucrainei, cerând miercuri sprijinul națiunilor Europei în cadrul discursului ținut la Westminster Hall.

- Liderul de la Kiev se confruntă cu o nouă rundă de lupte pentru a alunga tancurile rusești de pe teritoriul Ucrainei. Cauza lui Zelenski este dreaptă și disperată, mai spune Simon Jenkins, de aceea vrea acum avioane de luptă.

- Însă jurnalistul britanic consideră că în astfel de momente războiul începe să scoată la suprafață tușe groase. Se ridiculizează argumentul, se onorează pericolul și se batjocorește prudența, crede Simon Jenkins, care subliniază că în ultimul an puterile occidentale aflate sub auspiciile NATO s-au străduit ca războiul din Ucraina să nu escaladeze, având aceeași teamă pe care o aveau și teoreticienii Războiului Rece. 

The Guardian: O aprovizionare cu avioane occidentale pentru Ucraina ar însemna acum mai mult o escaladare a sprijinului, decât o întărire militară

Până acum s-a reușit acest lucru. Încercarea scandaloasă a Rusiei de a ocupa și cuceri toată Ucraina a fost respinsă de forțele armate ucrainene sprijinite de Occident. În plus, escaladarea tensiunilor a fost evitată în mare parte deoarece armele occidentale nu au fost desfășurate în mod deliberat pe teritoriul rus. Mai mult, NATO a permis Ucrainei să facă opună o rezistență curajoasă.

- Jenkins precizează totuși că la un moment dat, în orice război, interesele vor fi divergente. Rusia dorește să vadă sprijinul occidental pentru Ucraina ca pe o agresiune a NATO, o viziune parțial validată de sancțiunile economice globale ale Occidentului și de ostracizarea feroce a tot ce este rusesc. Simon Jenkins scrie că uneori pare ca Londra și Washington au fost dornice să sprijine paranoia lui Vladimir Putin.

- Ucraina are un interes justificat. Vrea să își păstreze suveranitatea atacată de forțele ruse. De aceea cere ca Rusia să fie văzută drept o amenințare pentru întreaga Europă și pentru întreaga lume.

- Încurajat de armamentul occidental, Kievul are dorința de a alunga Rusia de pe întregul teritoriu al Ucrainei recunoscut internațional, inclusiv din Crimeea. Experții militari spun însă că acest lucru ar necesita un angajament occidental masiv și pe termen lung, incluzând o posibilă desfășurare de trupe pe front, mai precizează jurnalistul Simon Jenkins, care ține să transmită și că asta ar pune capăt hotărârii NATO de a evita războiul direct cu regimul de la Moscova. O astfel de situație ar diviza cu siguranță alianța, mai explică Jenkins.

- Ca în toate războaiele, mai devreme sau mai târziu trebuie să se ajungă la o înțelegere pe baza unui echilibru de putere existent la acel moment, mai remarcă Simon Jenkins. Acesta face referire la experții militari, care spun că avioanele de luptă occidentale nu pot fi utilizate până în primăvara lui 2024, pentru că piloții ucraineni nu pot fi antrenați rapid să le piloteze și nici nu pot fi construite instalații terestre pentru a le gestiona.

- Avioanele nu pot ocupa teritorii, ci pot fi doar utilizate pentru a bombarda forțele ruse care au invadat Ucraina. Jenkins notează că avioanele au o utilizare tactică limitată, iar în această primăvară, apărarea antiaeriană și antirachetă ar fi mult mai utile pentru Ucraina, așa cum ar trebui să fie și sosirea tancurilor occidentale pe front.

Cu alte cuvinte, o aprovizionare cu avioane occidentale pentru Ucraina ar însemna acum mai mult o escaladare a sprijinului decât o întărire militară. Un astfel de gest s-ar putea presupune că i-ar sugera lui Putin că războiul său nu va dispărea și că ar trebui să ceară pacea. Însă nu poate fi eliminată nici cealaltă variantă. Un astfel de gest ar putea să îl facă pe liderul de la Kremlin să răspundă cu o desfășurare nucleară tactică sau cu un alt atac aerian devastator asupra Kievului.

- O asemenea situație ar genera o escaladare ce nu s-ar traduce într-un ajutor real pentru Ucraina pe câmpul de luptă și cu siguranță că ar diviza guvernele și populația din Occident, mai remarcă Simon Jenkins, care adaugă și că Vestul a păstrat până acum în mod impresionant controlul asupra războiului sângeros declanșat de Putin în Ucraina și nu poate preda acel control într-un moment atât de critic.

- State membre ale UE au livrat până acum cantităţi mari de arme Kievului, iar unele au promis că vor trimite armament mai greu, precum tancuri. Totuşi, ele au fost reticente în a se angaja că vor livra avioane de vânătoare sau rachete cu rază de acţiune mai lungă Ucrainei, temându-se de o eventuală extindere a conflictului şi pe teritoriul Rusiei.

- În tot acest context, premierul olandez a declarat la BBC că multe probleme sensibile trebuie discutate înainte de a putea fi luată o decizie privind furnizarea avioanelor de luptă în Ucraina, Mark Rutte precizând că „trebuie să existe asigurări că nu intrăm într-o confruntare directă cu Rusia”.

- Moscova a avertizat în mod repetat Occidentul împotriva livrărilor de arme, amenințănd frecvent că va ripostă împotriva a ceea ce numește „provocări” din partea națiunilor din NATO. Întrebat joi de reporterii de la Moscova despre dezbaterea din ce în ce mai mare cu privire la trimiterea de avioane de război în Ucraina, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că Rusia vede acest lucru ca pe o dovadă a implicării tot mai mari a Regatului Unit, Franței și Germaniei și Europei în ansamblu în conflict.

- Zelenski a spus că Germania și Franța au potențialul de a schimba jocul în acest război, subliniind că dacă Ucraina va primi mai devreme rachete cu rază lungă de acțiune și avioane moderne, „cu atât mai repede se va încheia această agresiune rusă”.

 Deși președintele Macron a semnalat anterior o oarecare deschidere față de furnizarea de avioane de luptă către Kiev, cancelarul german OLAF Scholz nu a făcut acest lucru, mai spune BBC News, care amintește că șeful guvernului de la Berlin a acceptat abia recent să permită livrarea de tancurile germane Leopard în Ucraina.

- Mai mult, Olaf Scholz a criticat miercuri [competiţia publică] între unele ţări europene pentru livrarea cât mai multor arme Ucrainei [în cel mai scurt timp posibil]. Şeful guvernului de la Berlin a apreciat că această situaţie este dăunătoare pentru unitatea aliaţilor. „Menţinem şi întărim această coeziune pregătind mai întâi deciziile în mod confidenţial şi comunicându-le abia după aceea”, a declarat Scholz în Bundestag.

- În cursul unei vizite la Londra, miercuri, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut Regatului Unit să trimită avioane de luptă avansate Kievului ca parte a următoarei etape a livrărilor de arme occidentale pentru a ajuta forţele ucrainene. Londra nu a decis dacă va livra avioane Kievului, dar a făcut un „prim pas”, angajându-se să antreneze piloţi ucraineni pentru a opera avioane de luptă ale NATO, a anunţat premierul britanic Rishi Sunak. Joi, guvernul britanic a transmis prin ministrul apărării Ben Wallace că livrarea de arme către Ucraina reprezintă „o soluție pe termen lung” deoarece pregătirea piloților ar putea dura și câțiva ani.

- Pe de altă parte, think-tank-ul Royal United Services Institute (RUSI), care consiliază forțele armate britanice, a solicitat deja avioane de luptă pentru Ucraina încă de la începutul lunii noiembrie, notând că forțele aeriene ucrainene au nevoie de avioane de luptă și rachete occidentale moderne pentru a ține la distanță forțele aeriene ruse.

- Expertul militar Justin Bronk, citat la începutul acestei luni de Deutsche Welle, a spus că „un număr mic de avioane de luptă occidentale ar avea deja un mare efect de descurajare”. RUSI recomandă distribuirea avioanelor de luptă occidentale în echipe mici. „Orice aeronavă de luptă occidentală livrată pe termen scurt și mediu trebuie să poată opera într-o manieră autonomă față de celelalte, folosind echipamente mobile de întreținere și echipe de sprijin mici. Ar trebui să decoleze de pe piste greu accesibile, pentru a evita să fie ținta atacurilor rusești cu rachete cu rază lungă de acțiune”, au mai precizat experții RUSI. 

 Președintele american Joe Biden a respins ipoteza ca Statele Unite să predea Ucrainei avioane de luptă F16. New York Times a reinterpretat însă acest „nu”, folosind un tipar deja încetățenit în ultimul an. Astfel, Ucraina a cerut mai întâi public echipament militar occidental modern, pe care administrația Biden l-a refuzat. Dar Casa Albă a sugerat mai apoi că Ucraina ar putea obține același tip de arme mult mai rapid de la aliații europeni. Apoi s-au vehiculat tot felul de ipoteze până când, în cele din urmă, s-a deschis calea pentru livrări americane de sisteme de luptă. Un joc al declarațiilor transmise public prin media care are ca scop principal derutarea atacatorilor ruși și a Kremlinului.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • refuzul momentan de a livra avioane de lupta Urainei are o motivatie puerila. problema este de ordin pecuniar. avioanele militare sunt foarte sumpe. pentru a le livra in numar suficient in a acoperi aerian teritoriul Ucrainei (603.000 kmp) este nevoie de un buget de ordinul a zeci de miliarde de dolari, la care s-ar adauga cheltuieli conexe. acest fapt ar pune presiune pe bugetele militare ale tuturor tarilor europene.
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult