Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Pilda magazinului mic de la parterul blocului care trăia fericit fără să vadă pericolul. „Viața înseamnă creștere. Te dezvolți sau mori”

Magazin cartier

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

Să ne gândim la modul eficient în care ar trebui să se dezvolte un oraș, încercând să nu ne lăsăm influențați de exemplele „așa nu” pe care le știm de pe plaiuri mioritice. Dezvoltarea înseamnă mai mult decât găsirea de spațiu, vânzarea acelui spațiu și oameni interesați care să spună „ce idee bună, hai să ne mutăm în acest frumos târg”. 

E nevoie de planuri, arhitectură, infrastructură. Realitatea este mai complexă decât un joc de Monopoly. Primul pas în dezvoltare este să te asiguri că modificările vor aduce îmbunătățiri și să ai grijă ca locuitorii existenți să nu găsească motive să plece. Adaugă valoare locului, construiește parcuri, drumuri, oferă facilități unor parteneri care să deschidă restaurante, spații de divertisment sau ce altceva și-ar dori oamenii să găsească acolo. 

E aproape la fel și cu afacerea ta. Dezvoltarea afacerii nu este doar despre vânzări și profit, poate fi acum, cu toate incertitudinile, o perioadă excelentă pentru a ataca piețe noi și a consolida parteneriate.


Pare că într-o perioadă dificilă și neclară decizia potrivită ar fi să aștepți să treacă furtuna. Dar în același timp, sunt șanse bune să identifici acum oportunități la care poate nu te-ai fi gândit niciodată când nu era niciun nor pe cerul mediului de afaceri autohton. De cele mai multe ori, business development este confundat cu o creștere a vânzărilor. Doar că în cazul în care tot ceea ce faci este creșterea vânzărilor o să ai de fapt aceeași afacere care produce mai mult și are mai mulți clienți. Asta nu este dezvoltare, este doar o creștere a vânzărilor și uneori o posibilă creștere a profitului.

În realitate, când vorbim de o dezvoltare reală și sustenabilă a afacerii definim de fapt un proces foarte complex. Definim dezvoltarea mergând de la simpla creștere a zonei comerciale la parteneriate strategice și strategii de capitalizare. Însă dacă ne dorim să păstrăm discuția mai simplă, dezvoltarea afacerii se referă la mecanismul de creare a valorii pe termen lung pentru companie, folosind resursele, clienții, piețele și relațiile existente sau potențiale. Totul trebuie să funcționeze sinergic pentru a realiza obiective strategice pe termen lung. În concluzie, dezvoltarea afacerii este despre vânzări, parteneriate și despre strategii de marketing. Așa că toate viziunile despre dezvoltare sunt corecte dintr-un anumit punct de vedere, însă pentru a avea cu adevărat succes e nevoie să le combinăm pe toate.

Discuția despre valoare pe termen lung se reduce la sustenabilitate, la cash flow constant. Se pot găsi modalități și tactici de a face bani rapid, dar ținta este să rămâi în joc pentru o perioadă mai mare de timp și nu doar să prinzi o dată un pește mare și apoi să te retragi. E nevoie să identifici corect strategia, să menții cash flow și să îl transformi dintr-un pârâu de munte într-un râu. E nevoie de dedicare, asumare și multă muncă, dar de obicei rezultatele merită efortul depus.

Pe lângă o analiză obiectivă a resurselor pe care le avem la dispoziție, poate cel mai important element în strategia de dezvoltare, din motive evidente, este reprezentat de clienți. Într-o perioadă cu atât de multe incertitudini, presiunea pe care o resimt oamenii face ca deciziile de cumpărare să fie și mai mult bazate pe emoție. Strategia se construiește pe canale diferite, personalizând abordările și adaptându-te cerințelor clientului, nu invers. E momentul să folosești empatie în relația cu clientul și să arăți că îți pasă.

Piețele noi sunt o altă modalitate bună de a dezvolta afacerea. Zona în care activezi acum nu va trăi veșnic și ar fi bine să identifici zone noi în care să poți activa. Piețele sunt definite demografic, geografic, stil de viață sau cultură de cumpărare, așa că nu este o acțiune ușor de realizat. În același timp însă, intrarea pe o piață nouă îți va aduce un grup nou de potențiali clienți care cu siguranță îți vor crește volumul vânzărilor. Dar rugămintea este să înțelegeți că va fi nevoie să adaptați produsele și serviciile la cerințele noilor piețe. Nu poți vinde aceeași mașină în Germania, și în Anglia, fie și doar din motivul că se circulă pe părți diferite ale drumului.

Dezvoltarea afacerii se concentrează și pe relații, parteneri, asta înseamnă că vei putea avea o creștere exponențială, pentru că mai mulți oameni vor lucra pentru același țel. Partenerii îți pot fi clienții, îi faci fericiți, așa că ei spun povestea ta mai departe, promovează produsele și serviciile tale și îți aduc vânzări suplimentare. Un alt partener bun este furnizorul tău. Este interesat de propria dezvoltare, așa că te va ajuta să crești, să crească împreună cu tine. Și bineînțeles parteneri îți sunt distribuitorii tăi care te ajută să intri pe noi piețe mai ușor, îți promovează afacerea ca și când ar fi a lor și chiar să ofere input de calitate referitor la strategia ta. 

Zona de confort a magazinelor mici, de cartier, înghițite de supermarketuri

Poate mai țineți minte micile magazine de cartier, deschise la parterul blocurilor care mergeau destul de bine, dar nu aveau viziunea sau puterea financiară pentru a se dezvolta. În momentul ăsta mai există foarte puține dintre acele mici afaceri.

Dezvoltarea afacerii tale este o combinație de negociere, marketing, sales, networking și project management. Procesul funcționează dacă toate micro procesele funcționează la fel de bine. În interiorul companiei e nevoie de foarte bună comunicare între departamentul de dezvoltare și departamentele implicate la diferite momente în timp. Asta nu înseamnă că persoana responsabilă cu strategia de dezvoltare se ocupă de sales, marketing și networking în același timp. Înseamnă că lucrează împreună cu aceste departamente, păstrând libertatea de a influenta direcția în care compania merge.

„Viața înseamnă creștere. Te dezvolți sau mori” – ce spune Phil Knight sună foarte dramatic. Dacă gândești că ești mulțumit cu cota de piață, clienții și nivelul vânzărilor, concurența ta e posibil să nu fie mulțumită. Dacă ești o plantă mică într-o pădure tânără vei fi ok pentru o vreme, încă vezi soarele, ai parte de hrană, dar în timp copacii ăia mici din jurul tău cresc. Acesta e momentul când vor bloca soarele și îți vor îngreuna supraviețuirea. 

Poate mai țineți minte micile magazine de cartier, deschise la parterul blocurilor care mergeau destul de bine, dar nu aveau viziunea sau puterea financiară pentru a se dezvolta. În momentul ăsta mai există foarte puține dintre acele mici afaceri.

Rugămintea mea este să nu faceți greșeala de a vă construi o zonă de confort, folosind drept explicație momentul dificil prin care trecem. Creșteți, dezvoltați-vă, luptați și îmbunătățiți-vă afacerea. Luați toate oportunitățile pe care le primiți și obțineți maximum din fiecare.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    Stim foarte bine cum au aparut magazinele mici si stim si mai bine cine au fost sau sunt proprietarii acestor magazine. Ele nu au aparut ca primul magazin al lui Sam Walton, proprietarul Walmart, prin anii '50 din dorina de a schimba comertul, ci dintr-o simpla necesitate de pune ceva pe masa familiei tale. Iar aici vorbim de romani cu ceva resurse financiare. Iar despre educatie economica, stim foarte bine ce se invata in anii comunismuli. Prin urmare, chiar daca corecta pana la un anumit punct, totusi comparatia magazinelor mici cu retelele de supermarket-uri nu este neaparat cea mai reprezentativa in acest caz.
    In rest articolul este corect, exact ca in carti.
    Desemenea stim ca nu toti putem sa fim cei mai buni, liderul de piata, cel mai inovativ, cel mai sau cel mai...Ca avem castigatori trebuie sa avem si pierzatori.
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult