Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Dezvoltarea afacerii nu trebuie oprită doar pentru că trăim vremuri ciudate

companie - Foto Getty

Foto: Getty Images

Să ne gândim la modul eficient în care ar trebui să se dezvolte un oraș, încercând să nu ne lăsăm influențați de exemplele „asa nu” pe care le știm de pe plaiuri mioritice. Dezvoltarea înseamnă mai mult decât găsirea de spațiu, vânzarea acelui spațiu și oameni interesați care să spună „ce idee bună, hai să ne mutăm în acest frumos târg”. E nevoie de planuri, arhitectură, infrastructură, realitatea este mai complexă decât un joc de Monopoly. Primul pas în dezvoltare este să te asiguri că modificările vor aduce îmbunatățiri și să ai grijă ca locuitorii existenți să nu găsească motive să plece. Adaugă valoare locului, construiește parcuri, drumuri, oferă facilități unor parteneri care să deschidă restaurante, spatii de divertisment sau ce altceva și-ar dori oamenii să găsească acolo. E aproape la fel și cu afacerea ta. Dezvoltarea afacerii nu este doar despre vânzări și profit, poate fi acum, cu toate incertitudinile, o perioadă excelentă pentru a ataca piețe noi și a consolida parteneriate.


Pare că într-o perioadă dificilă și neclară decizia potrivită ar fi să aștepti să treacă furtuna. Dar în acelasi timp, sunt sanse bune să identifici acum oportunităti la care poate nu te-ai fi gândit niciodată când nu era niciun nor pe cerul mediului de afaceri autohton. De cele mai multe ori, business development este confundat cu o creștere a vânzărilor. Doar că în cazul în care tot ceea ce faci este creșterea vânzărilor o să ai de fapt aceeași afacere care produce mai mult și are mai mulți clienți. Asta nu este dezvoltare, este doar o creștere a vânzărilor și uneori o posibilă creștere a profitului.

În realitate, când vorbim de o dezvoltare reală și sustenabilă a afacerii definim de fapt un proces foarte complex. Definim dezvoltarea mergând de la simpla creștere a zonei comerciale la parteneriate strategice și strategii de capitalizare. Însă dacă ne dorim să păstrăm discuția mai simplă, dezvoltarea afacerii se referă la mecanismul de creare a valorii pe termen lung pentru companie, folosind resursele, clienții, piețele și relațiile existente sau potențiale. Totul trebuie să funcționeze sinergic pentru a realiza obiective strategice pe termen lung. În concluzie, dezvoltarea afacerii este despre vânzări, parteneriate și despre strategii de marketing. Așa că toate viziunile despre dezvoltare sunt corecte dintr-un anumit punct de vedere, însă pentru a avea cu adevărat succes e nevoie să le combinăm pe toate.

Discuția despre valoare pe termen lung se reduce la sustenabilitate, la cash flow constant. Se pot găsi modalități și tactici de a face bani rapid, dar ținta este să rămâi în joc pentru o perioadă mai mare de timp și nu doar să prinzi o dată un pește mare și apoi să te retragi. E nevoie să identifici corect strategia, să menții cash flow și să îl transformi dintr-un pârâu de munte într-un râu. E nevoie de dedicare, asumare și multă muncă, dar de obicei rezultatele merită efortul depus.

Pe lângă o analiză obiectivă a resurselor pe care le avem la dispozitie, poate cel mai important element în strategia de dezvoltare, din motive evidente, este reprezentat de clienți. Într-o perioadă cu atât de multe incertitudini, presiunea pe care o resimt oamenii face ca deciziile de cumpărare să fie și mai mult bazate pe emoție. Strategia se construiește pe canale diferite, personalizând abordările și adaptându-te cerințelor clientului, nu invers. E momentul să folosești empatie în relația cu clientul si să arăti că îți pasă.

Piețele noi sunt o altă modalitate bună de a dezvolta afacerea. Zona în care activezi acum nu va trăi veșnic și ar fi bine să identifici zone noi în care să poți activa. Piețele sunt definite demografic, geografic, stil de viată sau cultură de cumpărare, asa că nu este o acțiune ușor de realizat. În același timp însă, intrarea pe o piață nouă îți va aduce un grup nou de potențiali clienți care cu siguranță îți vor creste volumul vânzărilor. Dar rugămintea este să înțelegeți că va fi nevoie să adaptați produsele și serviciile la cerințele noilor piețe. Nu poți vinde aceeași mașină în Germania și în Anglia, fie și doar din motivul că se circulă pe părți diferite ale drumului.

Dezvoltarea afacerii se concentrează și pe relații, parteneri, asta înseamnă că vei putea avea o creștere exponențială, pentru că mai multi oameni vor lucra pentru același tel. Partenerii îți pot fi clienții, îi faci fericiți, așa că ei spun povestea ta mai departe, promovează produsele și serviciile tale și îți aduc vânzări suplimentare. Un alt partener bun este furnizorul tău. Este interesat de propria dezvoltare, asa că te va ajuta să crești, să crească împreună cu tine. Și bineînțeles parteneri îți sunt distribuitorii tăi care te ajută să intri pe noi piețe mai ușor, iți promovează afacerea ca și când ar fi a lor și chiar să ofere input de calitate referitor la strategia ta. 

Dezvoltarea afacerii tale este o combinație de negociere, marketing, sales, networking și project management. Procesul funcționează dacă toate micro procesele funcționează la fel de bine. În interiorul companiei e nevoie de foarte bună comunicare între departamentul de dezvoltare și departamentele implicate la diferite momente în timp. Asta nu înseamă că persoana responsabilă cu strategia de dezvoltare se ocupă de sales, marketing și networking în același timp. Înseamnă că lucrează împreună cu aceste departamente, păstrând libertatea de a influenta direcția în care compania merge.

„Viata înseamnă creștere. Te dezvolți sau mori” – ce spune Phil Knight sună foarte dramatic. Dacă gândești că ești mulțumit cu cota de piață, clienții și nivelul vânzărilor, concurența ta e posibil să nu fie mulțumită. Dacă ești o plantă mică într-o pădure tânără vei fi ok pentru o vreme, încă vezi soarele, ai parte de hrană, dar în timp copacii ăia mici din jurul tău cresc. Acesta e momentul când vor bloca soarele și iți vor îngreuna supraviețuirea. Poate mai țineți minte micile magazine de cartier, deschise la parterul blocurilor care mergeau destul de bine, dar nu aveau viziunea sau puterea financiară pentru a se dezvolta. În momentul ăsta mai există foarte puține dintre acele mici afaceri.

Rugămintea mea este să nu faceți greșeala de a vă construi o zonă de confort, folosind drept explicatie momentul dificil prin care trecem. Creșteți, dezvoltați-vă, luptați și îmbunătățiți-vă afacerea. Luați toate oportunitățile pe care le primiți și obțineți maxim din fiecare.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Fată la școala online

„Mai țineți minte emoțiile de la examenul de șofat? Ei, cum ar fi dacă, după câteva mii de ore de șofat, ați mai da unul? N-am niciun dubiu, ar fi fără mare panică. Așa e și cu testele la matematică”, spune Gabi Bartic. (Foto: Profimedia)

Citește mai mult