Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

După „zeci de interviuri ratate”, un IT-ist vrea să facă o schimbare în recrutare: „Sunt două categorii de candidați care întâmpină cele mai multe dificultăți - juniorii aflați la început de carieră și seniorii de peste 40 de ani”

Ovidiu Muntean

Mă ocup de recrutare de peste 20 de ani. Am căutat persoanele potrivite pentru poziții diverse, de la juniori, până la director general. Am acoperit majoritatea industriilor.

Dacă acum 20 de ani procesul de recrutare era mult mai simplu, totul s-a schimbat fundamental din cauza globalizării, a tehnologizării, a factorilor educaționali, economici și sociali.

Sectoarele cele mai afectate de lipsa oamenilor sunt HoReCa, IT și producția de orice fel. În egală măsură, sănătatea duce mare lipsă de medici sau de asistente medicale, de exemplu. Nici la capitolul ingineri, electroniști, sudori etc. nu stăm mai bine. Eliminarea școlilor profesionale a provocat un mare dezechilibru în piața muncii care acum este puternic afectată și de valul de plecări către alte meleaguri.

Un alt factor care aduce mare frustrare în procesele de recrutare este discriminarea persoanelor 45+ care simt de multe ori că nu mai au absolut nicio șansă în fața dorinței angajatorilor de a angaja persoane cât mai tinere pe care să le plătească cât mai puțin și pe care să le exploateze cât mai mult. Sunt foarte mulți oameni foarte bine pregătiți, dornici de muncă, entuziaști care vor și pot aduce valoare, dar sunt eliminați de sisteme de filtrare (ATS-uri) create în baza unor algoritmi pe care nici măcar angajatorii nu-i cunosc de cele mai multe ori sau de recrutori complet nepregătiți sau de prejudecăți în ceea ce privește vârsta acestora. 

Pentru că am vrut să înțeleg perspectiva unui om de IT asupra acestor divergențe din ce în ce mai des întâlnite între candidați și angajatori am stat de vorbă cu Ovidiu, Fondator și Business Owner la IMAWO INC, Timișoara.

Ovidiu Muntean, fondator al IMAWO INC SRL www.imawoinc.com

El ne-a împărtășit că percepția fiecărui candidat este unică și este definită de propria experiență pe care acesta a avut-o la un anume interviu cu un anume intervievator. Este greu de generalizat, însă se pot trage câteva concluzii.

„Din experiența mea, ne spune Ovidiu, am constatat că sunt două categorii de candidați care întâmpină cele mai multe dificultăți în cadrul procesului de recrutare - juniorii aflați la început de carieră în IT și seniorii, cei peste 40 de ani.

Pentru juniori problema este veche și se raportează la diferențele mari dintre ceea ce se studiază în școală și ce se cere pe piața muncii. Avem facultatea care este foarte importantă și care te învață cum să înveți, avem laboratoarele de practică, internship-urile și studiul intens în particular. Dar de multe ori este insuficient. De ce? Pentru că nimic nu te poate pregăti 100% pentru a deveni productiv într-o companie de software decât lucrul efectiv în acea companie. Iar companiile par să nu mai aibă timp să pregătească tinerii, preferând oameni care au deja un minim de experiență și care pot intra rapid pe proiecte.

Desigur, nu este valabil pentru toate companiile, dar problema „nu mă angajează nimeni pentru că nu am experiență, dar cum să-mi fac experiență dacă nu mă angajează nimeni” nu a dispărut nici în 2020. Astfel, au apărut tot felul de instituții, asociații și grupări care încearcă să elimine pe cât se poate această prăpastie dintre juniorul „care nu știe nimic” și compania „care are nevoie de om pe proiect”. Unele oferă cursuri, training-uri și certificări, altele aduc la un loc seniori din tech și specialiști din HR, psihologie și profiling care să discute liber cu cei aflați la început de drum, într-un cadru deschis și colegial, lucru imposibil în orice alt context.

Un astfel de proiect este ce am inițiat noi în Timișoara. Suntem o echipă formată din specialiști în HR, psihologie, profiling, business management, antreprenori și seniori în IT. Proiecte asemănătoare sunt create în România de oameni care, la fel ca noi, vor să facă ceva în direcția asta. În 2020 urmează să avem a 4-a întrunire. Nu avem limită de locuri, nu avem taxe, nu avem costuri pe care să le suporte invitații. De ce facem asta? Pentru că este o bucurie de fiecare dată când ne putem împărtăși experiența cu ceilalți. Human knowledge belongs to the world.

Seniorii de peste 40 de ani. Sunt (și din păcate nu sunt singurul) martorul urmatorului fenomen: seniori de 40+ ani, cu mulți ani de experiență de viață și profesională, oameni care știu să abordeze și să rezolve probleme complexe într-un mod extrem de rapid și eficient… nu-și mai găsesc de lucru.

Era o veche povestire rusească cu un „moșneag” și un „tânăr” care trebuiau să construiască o casă. Moșneagul abia mergea, dar știa exact cum trebuie să fie construită casa, cum trebuie pregătit fiecare material, unde trebuie bătut fiecare cui. Pe când tânărul era foarte puternic, plin de energie, dar nu știa să facă nimic singur. Dacă ar fi să alegi doar unul dintre ei pentru a-ți construi propria casă, pe care l-ai alege? Răspunsul corect era pe amândoi, pentru că niciunul nu poate ține locul celuilalt.

Personal, am avut zeci de interviuri ratate, din motive începând de la cele banale, până la cele fără sens. Cel mai deplasat răspuns primit după un interviu tehnic a fost că nu mă încadrez pentru o poziție de Android Developer pentru că nu am lucrat specific cu Android Background Services și SQLite. Evident, în acest caz experiența mea de 9 ani ca arhitect al unui sistem ERP personalizat dezvoltat de la zero pentru o companie cu aproape 1.000 de angajați nu a fost relevantă, lucru care la vremea respectivă m-a șocat. Nu s-a ținut cont nici de potențial, nici de experiență.

Parcursul meu profesional mi-a oferit posibilitatea de a intervieva și recruta oameni care au devenit echipa mea și cu care am realizat proiecte funcționale în producție. Conștientizându-mi valoarea și experiența, am luat decizia de a merge mai departe pe calea antreprenoriatului. Intenționez să cresc compania, abordând altfel procesul de recrutare și de selecție a candidaților. Eu vreau să pregătesc tinerii în așa fel încât să-și găsească drumul și să-și exploateze potențialul fără să-și diminueze creativitatea, bazându-se pe seniorii care îi pot îndruma și le pot optimiza procesul de învățare.

Seniorii sunt factorul de coeziune și de decizie într-o echipă, indiferent de mărimea ei. Toate companiile au nevoie atât de tineri, cât și de seniori, pentru că vârsta nu este relevantă. Relevante sunt cunoștințele, capacitatea de muncă și dorința de implicare.

În concluzie, nu putem contesta nevoia de cunoaștere, puterea de muncă și energia celor tineri. Așa cum nu putem contesta experiența și eficiența unui senior. Aceste două categorii se potențează reciproc, crescând valoarea oricărei echipe în care activează”.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Din păcate articolul ratează exact subiectul din titlu, cum se dorește sa se facă schimbarea. În România (si nu numai), firmele se plâng de lipsa de specialiști, dar totuși vor sa angajeze sau "sclavi pe plantație" sau seniori la preț de junior. Rapsunul cel mai șocant primit de mine de la o mare firma pentru un post clar de senior (nu era precizat clar, dar la o listă de 15+ cerințe era cam clar) a fost: sunteți prea senior pentru ce vrem noi, noi cautam un junior pe poziția asta.
  • Like 1
 • Daca la 42 de ani ai probleme , eu ce sa mai zic la 58 de ani? Nu conteaza experienta de o viata in achizitii, electronica, productie, management 2 limbi straine, Pur si simplu nu ma cheama nimeni la interviu. Inteleg sa fiu refuzat de cei ce cauta muncitori necalificati sau cei care au pretentia sa a certificat de alpinist. Pe scurt, angajatorii cauta tineri pe care sa-i calareasca cat vor ei si pe bani putini. Eu nici macar nu am ajuns la negocierea vreunui salariu. Cred ca e vorba de multa prostie. Eu am angajat intotdeauna oameni trecuti de 50 de ani. Lor le e frica sa nu-si piarda serviciul, au experienta, sunt seriosi si responsabili, te poti baza pe ei. Multi tineri nu sunt asa, Pleaca pentru 100 de lei in plus,
  • Like 0
 • Am mai abordat subiectul asta, majoritatea antreprenorilor romani nu au viziune strategica ( nu au viziune pe termen lung) si sunt preocupati doar de deciziile tactice pe termen scurt grupate in general in functie de urgenta. Din aceasta cauza cauta oameni care au deja experienta pentru ca nu doresc sa cheltuie bani si timp cu pregatirea si specializarea lor. Pentru ei costurile pe termen scurt ( prevazute in general in buget) sunt critice. Ei asteapta amortizarea salariului in venituri de pe urma muncii lor direct din prima luna. Pentru foarte putini romani exista termenul de management strategic al fortei de munca. Nimeni nu-si previzioneaza necesarul de forta de munca macar pe urmatorii 5 ani ( ca sa nu mai spun de 10-20 de ani). In Romania nimeni nu aloca bugete pentru managementul carierei unui salariat ca in occident iar daca-i intrebi de planuri se gandesc doar la necesarul de materii prime/materiale si eventual utilitati, salariatii sunt priviti doar ca un balast purtator de costuri si care cer neincetat mariri de salarii, concedii sau bonus/realizare. In IT doar multinantionalele au proceduri prevazute in acest sens pentru ca IT-ul e un domeniu vast in care experienta profesionala e mult mai importanta decat studiile. Fiecare firma are propriile produse si putine seamana intre ele si atunci e logic sa conteze experienta de la locul respectiv de munca. Seniorii sunt acceptati greu nu pentru ca nu mai au forta fizica de la tinerete ci fiindca nu mai pot fi prostiti la fel de usor cu salarii de mizerie si atunci responsabilii de la HR pur si simplu trec peste CV-urile respective, la fel si peste cele ale juniorilor care nu au experienta ( patronii romani nu vor sa-si bata capul cu ei, nu sta nimeni in firma sa-i invete, seniorii au target si deadline). "Eliminarea școlilor profesionale a provocat un mare dezechilibru în piața muncii" din pacate nu eliminarea scolilor profesionale a determinat dezechilibre ci emigrarea masiva pentru salarii decente a fost factorul decisiv si mentalitatea patronului ca sunt alti 100 la usa daca nu-ti convine regimul. Scolile profesionale ( gandite in comunism pentru o economie planificata care sa asigure necesarul de forta de munca erau planificate si ele corespunzator economiei respective). Atunci erau de succes pentru ca iti asigura un loc de munca garantat si relativ bine platit ( ceea ce nu mai e cazul acum). Criza din 2007-2008 a agravat situatia companiilor private care au recurs la concedieri masive si la o lipsa generala de interes pentru aceasta categorie de salariati, care evident nu au mai gasit in aceste scoli formatoarele de cariere de altadata.
  • Like 1
 • Poate era mai bine dacă nu intra în detalii PREA tehnice, gen „Android Background Services și SQLite”, că pentru mecanicul de mine astea-s în sanscrita veche. Și poate era mai util să prezinte oarece rezultate de la acea Turing IT Academy, dacă există. Rezultatele, nu firma. :P
  • Like 0
 • Multi angajatori/recruiteri ar prefera un senior la pret de junior ("proaspat absolvent cu 10 ani de experienta").
  • Like 1


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult