Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Fericirea de a avea bunici la țară. Mă uit des la pozele de atunci şi-mi dau seama cât am fost de norocoasă să am o copilărie plină de zgârieturi și vânătăi

Casa bunicilor

Bunicu’ Nicu, cum îi spuneam eu, ar fi împlinit pe 7 ianuarie, 93 de ani. Din păcate, școala începea mereu în jurul acestei date, așadar aniversarea lui mă găsea acasă, la Braṣov.

Mă pregăteam însă din timp, fie cu câte o scrisoare, ori cu un telefon.

Era bunicul meu preferat. Înalt, cu un corp atletic şi o voce caldă. Când făceam câte o boacănă îl auzeam de undeva, din curte: „Iriniță, Iriniță, fii cuminte, măi, fetiță!”.

Pe prispă avea un scaun pe care, la ora prânzului se așeza să asculte știrile de la Radio România Actualități. ÎI și văd cum închidea ochii şi se bucura de binemeritata pauză din zi.

Vacanțele la țară erau perfecte.

Nici nu se termina anul școlar, că ardeam de nerăbdare să plec. Îi spuneam mamei mele că nu mă mai pot concentra la ore și trebuie să pornesc către bunici.

Am mers singură cu autobuzul, ori cu trenul, doar să ajung mai repede la ei. Bunicul mă aștepta mereu la gară sau în stația de autobuz. Îmi lua rucsacul uriaș din spate și porneam, pe jos către casă povestindu-i ce am mai făcut la școală.

Nu aveam decȃt doi copii, vecini, pe ulița unde locuiam, așa că majoritatea timpului mi-l petreceam în curte, dar nu reușeam să mă plictisesc.

Îmi plăcea să stau cu bunica în bucătăria de vară, ori să trăbăluiesc prin casă, însă preferăm să fiu în atelierul bunicului, cu el și să mă joc cu menghina albastră. Băteam cuie, spărgeam bucăți de șindrilă, aveam mereu ceva de meșterit. Cȃnd mă plictiseam, uriașul cireş negru din fața casei era locul perfect de cățărat.

Treabă la animale era zilnic. Le măturam curtea în fiecare marți, joi şi sȃmbătă. Curățam grajdul în fiecare zi, iar seara cand se mulgeau vacile eram mai tot timpul prezentă. Îmi plăceau tare mult ieșirile cu căruța la spălat de covoare. Era ocazia ideală pentru bălaceală în rȃu. Bunica pregătea mereu porumb fiert și copt.

Meniul de la țara era foarte, foarte simplu și asta pentru că eram un copil mofturos. Îmi erau suficiente laptele, fructele și legumele. Mӑ bucuram, totuși cȃnd mergeam cu bunicii să mai cumpărӑm cȃte o pȃine sau un pateu, însă era mult mai mare satisfacție când bunicul cobora din pod cu niște cȃrnați sau borcane de dulceațӑ, ori cand bunica fӑcea clӑtite.

În august, era curățenie generală și mai mereu vӑruiam casa la exterior. Era o plăcere pentru mine sӑ colorez cu bidineaua pereții.

Mă uit des la pozele de la țară şi-mi dau seama cȃt am fost de norocoasӑ să am o copilărie plină de zgȃrieturi și vȃnӑtӑi de la trȃntele din curte și căzăturile din copaci.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult