Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Frigiderul înainte și după: celor care nu înțeleg ce înseamnă pe la noi „pachetul de acasă”

Frigiderul Amaliei

Am pus pe contul de facebook o poză cu frigiderul aproape gol, cu precizarea că aşa arată înainte de a primi pachet de acasă. Sigur, de dragul metaforei, biata electrocasnică, de altfel bine aprovizionată mai mereu, era pozată special să pară că suferă. Cei mai mulţi din listă au înţeles exact ce am vrut să spun. Dar am primit şi sarcasticul „Câţi ani ai?” cu reproşul deloc subtil că-mi pun părinţii pe drumuri ca să am eu frigiderul plin. Sigur, fiecare are dreptul la propria opinie, iar eu nu simt nevoia să mă justific. Totuşi…

Pachetul de acasă este „o instituţie”. Cine e plecat de acasă de mic copil şi are norocul să aibă nişte părinţi ca ai mei ştie exact despre ce vorbesc. Valoarea pachetului de acasă nu stă în capacitatea lui de a-ţi umple frigiderul sau de a-ţi echilibra numărul de calorii consumate. Pachetul de acasă e exact asta – ACASĂ. 

Ca să răspund şi la întrebare, am aproape 38 de ani şi da, încă mai primesc pachet de acasă, chiar dacă se întâmplă mai rar decât le-ar plăcea alor mei. Pentru că mama nu adună bunătăţi să le pună în geanta care în final va cântări o tonă pentru că nu-s eu în stare să-mi cumpăr singură, ci pentru că asta e o formă prin care îşi manifestă dragostea. N-am crescut în cultura lui „te iubesc”, dar am crescut în cea a lui „ce să-ţi trimit bun?”. În liceu și facultate am tot stat prin cămine. Cele mai frumoase zile erau alea când cineva primea pachet de acasă, pentru că nicio mamă nu trimitea doar pentru puiul ei. Întotdeauna pachetul se împărţea la toată lumea. Mai ţin minte şi acum momentele în care unul desfăcea bagajul, altul băga în frigider şi toată lumea mânca la comun. Am zis mereu că ai mei au avut de fapt mai mulţi copii de crescut prin şcoli, nu doar doi. Se leagă prietenii lângă pachetul de la mama, iar unele durează o viaţă. Prietenul care-mi aduce acum pachet de acasă e dovada vie în sensul ăsta.

Nu mai sunt la şcoală, am casa mea, salariul meu, ar trebui să nu mă mai hrănească părinţii, nu-i aşa?! Doar că nu despre asta e vorba, că sigur nu sufăr de inaniţie. E vorba despre „ce vrei să-ţi trimit bun?” la care eu răspund cu „nu-mi trebuie nimic”, deşi mă bucur de fiecare fir de ceapă pe care îl găsesc în geantă. Nu pentru că nu mi-aş permite să-l cumpăr, ci pentru că ştiu că e de la mama. Pentru că părinţii se simt utili prin acest pachet, chiar dacă tu te-ai făcut mare şi te descurci singur. Ştiţi voi ce bucurie e să găsesc flori în pachetul de acasă?! Întotdeauna mama pune nişte flori în geantă. Da, geanta aia care vine de la peste 500 de kilometri. Am grijă de florile alea mai ceva decât de mine.

Acum vreo două săptămâni îmi zice un prieten tare bun că vine spre Bucureşti şi poate să-mi aducă pachet de acasă, dacă vreau. Sigur că vreau, că oricum ai mei mă întreabă zilnic, pe rând, dacă am de toate şi dacă nu cumva s-au terminat ouăle din frigider. Ei, de când am zis acasă de oportunitatea asta, mama face planuri cu bunătăţile pe care o să le pună în geantă. A vorbit cu cineva să-i aducă nişte „brânză din aia bună, de care-ţi place ţie” şi anunţat pe toată lumea că toate căpşunile care apar zilele astea sunt cu destinaţia Bucureşti. Acu două zile la mine acasă au fost inundaţii. Cea mai mare viitură pe care au văzut-o ai mei vreodată. A măturat tot în cale. Ce-am văzut în imaginile date de ISU m-a speriat pe bune. Pentru că pe acolo nu se întâmplă aşa ceva, oamenii n-au fost pregătiţi. Viitura a coborât dealul, a rupt şoseaua şi s-a izbit în case şi grădini. Deşi tata face pe viteazul, sunt convinsă că grădina cu tot ce a plantat în primăvară nu-şi mai revine anul ăsta. Le-am zis că vin acasă, să ajut cumva şi eu.

N-au vrut şi au avut dreptate. Nu-i ceva ce pot eu rezolva. Le-am zis să nu-şi mai bată capul cu pachetul pentru mine. Nici n-au vrut să audă de aşa ceva. „Oricum e pregătit deja, doar îl ia microbuzul de la poartă”. Cine a ajuns pe la ai mei vreodată ştie despre ce vorbesc. Nu cred că a ieşit cineva neomenit pe poarta alor mei. Aşa-s ei. Îmi pare rău pentru oamenii care n-au bucuria asta de a primi pachet de acasă. Şi mai rău îmi pare pentru cei care nu înţeleg ce înseamnă pachetul ăla, fie el plin cu mâncare, provizii de toate felurile sau doar cu nişte flori din grădina mamei. Sunt mai bogată nu pentru că am frigiderul plin, ci pentru că am oameni care mă întreabă dacă mi-e bine. Când toate celelalte din viaţa mea sunt în afara razei lor de acţiune, pachetul de acasă e modul părinţilor de a arăta că le pasă. Să le refuz asta ar echivala cu a le spune că n-am nevoie de ei. Iar nevoie de ei o să am mereu, indiferent de cât de plin mi-e frigiderul.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Natural și veridic redată situația. (Re)Cunosc situația (și) din perioada mea de studenție ... Nostalgie repetată la nesfârșit !
  • Like 0
 • Ai scris minunat!m-am regasit in totalitate. pachetul de acasa inseamna 'te iubim si te vom sustine mereu' iar faptul ca avem nevoie de acel pachet ii face pe parinti sa se simta utili si prezenti in viata noastra, chiar daca sunt la 500 km distanta. sper din suflet sa mai primesc pachetelul de acasa multi ani de acum incolo.
  • Like 0
 • GabiC check icon
  Ai dreptate;
  desi sunt mai in varsta decat tine ( si ai mei stau doar in at cartier) si acum primesc ( primim!) "pachetul de acasa"
  Trebuie gandit din mai multe puncte:
  1. Utilitatea lui (nu mai gatesti cateva zile)
  2. Utilitatea celor care ti-l prepara ( parintii vor fi parinti pana la ultima suflare si ar fi pacat sa le iei acest lucru)
  3.Bucuria de a te ajuta si a te sti ajutata ( chiar daca nu ai nevoie)
  • Like 1
 • Mi-a placut!
  • Like 2
 • Bine spus si stim si noi foarte bine ce inseamna pachetul de acasa chiar daca este de la 2000 km departare. Chiar daca este cu carne si cafea sau doar ingrediente si zarzavaturi este felul de exprimare al parintilor ca ne iubesc si ei vor mereu sa imparte putinul lor cu noi (copiii si nepoata lor) .
  • Like 2
 • Pentru multa lume, mancarea a ramas ca o forma de dragoste si atentie oferita.
  Unii reusesc sa treaca peste carentele emotionale ale copilariei, si sa isi manifeste grija si in afara lucrurilor materiale.
  • Like 2
  • @ Claudia Olteanu
   Raul check icon
   Da, foarte bine exprimat. Mancarea, in unele societati, mai ales cele mai putin dezvoltate, reprezinta o forma de dragoste.
   • Like 3
  • @ Raul
   Gresit. A ramas pachetul de acasa cu mancare, pentru ca inainte de '90 si foarte mult timp dupa, nu prea exista mancare... Iar ca student in anii aia, nu era usor, daca nu erai din Bucuresti. Acum e tot la moda pentru ca in hypermarketuri gasesti doar lucruri facute in laborator sau fortate sa creasca, nimic natural, nimic cu gust. Deci, o plasa de ceapa de la tara si branza fara conservanti,E-uri si alte prostii e mereu binevenita.
   • Like 3
 • Mi-a placut mult cum ai scris. Eu tocmai am primit mere, zarzare verzi si covrigi fierti de acasa. Lucruri care ne leaga, ne aduc aminte de copilarie, ne reamintesc cat de mult le lipsim parintilor si cat de mult ne lipsesc ei noua.
  • Like 4
 • Ada check icon
  Pachetul de acasa inseamna : mi-i dor de tine, ce faci, te iubesc, ai grija de tine, te astept oricand, suntem aici cand ai nevoie de tine, nu ne refuza caci va veni o vreme cand nu vom mai fii aici, bucura-te de noi, etc... .
  A refuza asemenea oameni inseamna sa ii jignesti. Si asemenea jignire este greu de dus.
  • Like 9


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Vlad Petreanu_

În 1990, după ce lucrase într-o fabrică, Vlad Petreanu s-a angajat la un ziar, unde avea un salariu echivalentul a aproape 90 de dolari. Banii îi ajungeau, spune el, să își cumpere un pachet de țigări - la vremea respectivă fuma - și o cola pe zi, „și abia mă descurcam să mănânc ceva”.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon „La bani mărunți” cu Sergiu Manea, CEO BCR. Podcast amplificat de Republica

Sergiu Manea, care a preluat în urmă cu cinci ani conducerea celei mai mari bănci din România, a povestit că primul său salariu, o sumă echivalentă cu mai puțin de 80 de dolari, l-a primit în septembrie 1994. Se angajase înainte de terminarea facultății pe o poziție entry level, ca referent, la Banca Română pentru Dezvoltare, la Biroul de bănci corespondente, care azi se cheamă „financial institutions”.

Citește mai mult

Fetiță la laptop

Situația se poate schimba în orice moment și școli aflate acum în scenariul verde sau galben pot trece de pe o zi pe alta în scenariul roșu, dacă în cadrul lor vor fi confirmate 3 cazuri de Covid. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult
sound-bars icon